Albérleti gondok


pazs # 2011.10.04. 08:22

Nyilván ha be tudja bizonyítani, hogy ti szóban bérleti szerződést kötöttetek, akkor kérheti a bérleti díjat, de hát ha egyszer nem ez történt? Tökre nem életszerű családtagok esetén, hogy szerződést kötnek.

pazs # 2011.10.04. 07:53

Nem, ha egyszer szívessségi használat volt.

parapali # 2011.09.29. 11:38

Mazsi5!

A megoldás szerintem,hogy a bérbeadóval leültök egy kávé(ez teával is helyettesíthető) megbeszélni a dolgot!
Talán van annyi esze,hogy Ti kimentek a lakásból és a másik pár beköltözik!Így őt nem éri anyagi veszteség!
Ha ebbe nem megy bele akkor gond lehet,de egy próbát szerintem megér?:-)

Ilus08!

Nem vagyok jogértő,de a tanácsom annyi lenne hogy egy olyan ügyvéddel leülni és megbeszélni a dolgot akivel ezt az egész ügyletet kiviteleztetni fogod!!Mivel adás-vétel fog történni minden féle képpen kell az ügyvédi közbenjárás(remélem jól írtam? )
Megéri azt az egy dijjat baáldozni azért hogy biztonságos legyen a dolog!!!!

ObudaFan # 2011.09.29. 11:04

Sajnos nem is köteles ebbe belemenni.

Mazsi5 # 2011.09.28. 20:25

Tisztelt Fórumozók!
A párommal bérlünk egy lakást. Határozott idejű szerződésünk van (sajnos). Fizetési nehézségek miatt fel szeretnénk mondani, de még 6 hónap hátra van a szerződés lejátáig. A bérbeadó 3 havi lakbért kér tőlünk, ha menni akarunk, mivel felbontjuk a szerződést. Ezt nem tudjuk kifizetni. Találtunk egy párt, akik beköltöznének a helyünkre, amint kiköltözünk. Van erre valami ésszerű megoldás? Mivel a tulaj nem akar belemenni, hogy más lakja le azt a 6 hónapot. Valaki segítsen vagy adjon valami ötletet, hogy mihez kezdjünk!
Előre is köszönöm!!
M.

Ilus08 # 2011.09.28. 11:48

Megvegyem/ne vegyem?
Hasznos tanácsokat szeretnék arra, jó ötlet e részletre megvenni egy házat?
Jelenleg benne lakom és a tulajdonos felajánlotta,hogy banki hitel nélkül megvehetem 8 éves törlesztéssel havi 60.000Ft-ért, ennyit tudnék fizetni érte havonta. A dilemmám az hogy nem tudom ennek a menetét és hogy mennyire kockázatos?Mit érdemes átgondolnom? Számomra lakáshoz jutáshoz más lehetőségem nincs.A jelen gazdasági helyzetben kizárt hogy hitelt vegyen fel bármelyikünk is az egyenlő a csőddel. A tulaj nagyon rendes, mivel ismerősünk is. A ház árára égető szüksége nincs.Nekünk meg jó ajánlatnak tűnik. Három kereső van a családban.
Most albérletben lakunk itt minimális lakbérért, ami egy jelképes összeg.A tulaj anno azért adta ki nekünk mert megbízik bennünk és azt szeretné ha az idő vasfoga nem tenné tönkre örökségét.Felajánlotta a vásárlás lehetőségét,de nem ismerem a jogi oldalát van e akadálya?
Kíváncsi vagyok arra,hogy a tulajdonjog mikor kerülhet a nevünkre? Milyen szerződést kell ilyenkor íratni az ügyvéddel, és ez a lehetőség törvényesíthető e??? Mennyire kockázatos?
Várom hozzászólásaitokat!
Köszönettel!!

Gabicsek # 2011.09.26. 19:45

szeszter!
Azt teheted, hogy keresel másik lakást.

annus25 # 2011.09.26. 13:18

Kedves Fórumozók!

Párommal júliustól közös albérletbe költöztünk. Az előző helyen egy szobát bérelt 2010. februártól 1 havi kaucióval. Megállapodás szerint mindig az adott hónapban érkezett számlákat fizette, nem az aktuális fogyasztását. Nem a legszerencsésebb, de így egyeztek meg és ez alapján fizetett is minden hónapban rendesen. Most azonban a felmondáskor problémák merültek fel. A kauciót sikerült júniusban lelakni, a júniusban érkezett számlák ki lettek fizetve. Viszont a tulajdonos szeretné behajtani a páromon a júliusi albérleti díjat és az akkor érkezett rezsiszámlák ellenértékét is időarányosan, arra hivatkozva, hogy ő nem talált albérlőt csak július közepétől. Természetesen nem akarunk fizetni semmit, hiszen minden ki lett tisztázva arra az időszakra, amíg ott lakott.
A kedves tulajdonos nem hajlandó belenyugodni ebbe, személyesen és telefonon is beszéltünk többször - azaz mi ezt mondtuk, ő amazt. Odáig jutottunk, hogy már engem is folyamatosan hivogat, de nekem már nincs mit mondanom, még a munkahelyemre is bejár - pedig én soha egy napot sem laktam nála.
Természetesen bejelentve nem volt a párom, semmilyen pénzmozgásról nincs papír, minden kp-ben történt.
Mit tehetünk ellene hogy ne zaklasson minket azért a pénzért, ami nem is jár neki? Ráadásul mind a páromat, mind engem kellemetlen helyzetbe hoz a munkahelyünkön.
Hogyan bizonyíthatjuk, hogy nem jár neki a pénz? Az ő szava áll a miénkkel szemben tulajdonképpen.
Érdemes egy ilyen ügyet hivatalos útra terelni?

szeszter # 2011.05.15. 00:02

Valóban kompetens állásfoglalást szeretnék az alábbiakban: egy lakást bérlek 2 éve. "Lakva ismertem" meg a problémákat, amiket a bérbeadó előre nem jelzett. A lakás olyan házban van, ahol még szervezeti és működési sincs, csak káosz. A "lakásom" a ház szeméttárolója fölött van, büdös, zajos, és állandó a csótányinvázió alulról (én rendszeresen zseléztetek). Tőlem kb. 3 méterre egy iskolai sportpálya, a gyerekek rendszeresen kitörik az ablakaimat. A lépcsőházba csövesek járnak be "dolgukat végezni" (az ajtóm elé is), és drogosok szipuznak, injekcióznak. A távfűtés akadozik, a hőközpontot a fűtési szezonban újították fel, hónapokig nem működött a fűtés, de számla jött. Gyakoriak az áram kimaradások a munkálatok miatt, legutóbb 2 napig se fűtés, se áram. A fűtőtestek 30 évesek, úgyhogy a nálam a "felújítás" után is villannyal kellett "ráfűtenem" az egyébként 33-38 ezres főtáv számlára. A fölöttem lakó alkeszek üres borosflakonjai minden éjjel az én erkélyemen landolnak. ... soroljam még? Elegem van! Többször jeleztem a fenti dolgokat a tulajnak, a válasz mindig az volt, hogy "erről ő nem tehet". Nekem az a véleményem, hogy egy piaci alapon bérelt lakásnak illő lenne lakásként funkcionálnia. Mit tehetek, milyen igényt érvényesíthetek az "átverőmmel" szemben? Törvényesen! A bérlő jogait e téren mi szankcionálja? Köszi a választ előre is. Eszter

loverl # 2011.05.09. 19:23

Tisztelt Hozzáértők!

A következő problémával fordulok hozzátok:
van egy közös tulajdonú ingatlanom, amely bérbe adtam/adtunk. Bérleti szerződéssel rendelkezünk. Az utóbbi időben azonban nem fizetett az albérlő! (kb.3 hó bérleti díj, gondolom ezt elfelejthetem..., valamint pár közüzemi számla, ami a nevemen volt (villany, víz)). 2 napja kiderült, hogy igen komoly gáztartozást halmozott fel (több mint 500e), ez az egyetlen olyan közmű, ami az ő nevükre lett átírva. (Hallomás útján értesültem a dologról és utánajártam a tartozásnak, a szolgáltatótól semmi értesítőt nem kaptam.) Kérdésem: a tartozás bármilyen formában visszaüthet-e rám? Mi ilyenkor a legjobb megoldás? Milyen papírokat írjanak alá, mielőtt kiteszem őket? A gázt nem szeretném, ha kikötnék, mivel értesülésem szerint a tartozás rendezéséig nem kötik vissza az adott ingatlanba. Nagyon megköszönöm mindenkinek előre is a segítséget!

Zoltanuss # 2011.05.01. 17:19

manocs.ka !

Amiben megállapodtak ! Aszerint kell eljárni !

Egyáltalán megállapodtak ??
Egyébként a bevett gyakorlat , hogy 1 hónap a kölcsonös felmondási határidő.
Igaz vannak akik más vélnek, de azok nem gondolják át a helyzetet.

manocs.ka # 2011.05.01. 10:37

Tisztelt Hozzáértők!
Lányom kb. 3 hete költözött albérletbe. A tulajnak most hirtelen szüksége lett a lakásra, így onnan mennie kell. Kérdésem, hogy ilyenkor mi a helyzet a kaucióval, és milyen felmondási határidőt kell elfogadni a kiköltözéshez.
Köszönöm a választ!
manocs.ka

szegfu # 2011.04.25. 08:39

tisztelt monalisa1

sajnos az egész tartozás az övéké lelett irva az oraállás a szerzödésbe pontosan

sajnos csak a gáz 86000
a vilany 63000
a viz 20000
hát meg a kuka dij a kábel meg ilyenek kb 200000 nem tudom mit csináltak emyivel nem értetem én amikor az elsö csall kijöt kérdeztem tölük mért lett enyi állitolag fáztak ez volt a válasz nem értem
akkor ha biroságra beadhatom és akkor van esély hogy kifizetik de nem az a legszebb hanem a saját magátol lepcsételt csekk a gázosoknál bevitem és ök se értik ez mért nem okirat hamisitás ehhez nin cs joga szerintem


gyerektartás felemeltetésével szertnek érdeklödni a biroság 1999 ben állapitott meg 6000 ft de a volt férjem hallani sem akkar a felemelésröl mit tud

monalisa1 # 2011.04.25. 08:11

szegfu

Ami az általad írt 200.000 Ft-ot illeti, mindössze 2 havi rezsiköltségre számítva elég sok - mondhatni túlzott összeg, a fele mondjuk reális lenne.

Neked kellene tudni bizonyítani a valós/tényleges fogyasztást, de vélem a bérbeadáskor nem történt meg az egyes órák állásának pontos leírása.

Lehet hogy mindenösszes 200.000 Ft a számlatartozásod a közműcégek felé, de ennek felét vélhetően nem a bérlőd hozta össze...

monalisa1 # 2011.04.25. 08:03

milexis

Amennyiben a kérdés még aktuális: az illető a kauikciót elbukta, nem volt akadályozva hogy beköltözzön.

monalisa1 # 2011.04.25. 07:59

szegfu

1.) Az 1999-ben megállapított t.díj rég értécsökkent juttatás. (Gondolj csak bele, azóta az árak, a bérek, a költségek, a szolgálatási díjak stb. mind mennyivel emelkedtek.) Kérd a bíróságot, hogy állapítsa meg ujra a t.díj összegét, mely az apa mindenkori havi jövedelmének 15-25%-a lehet, általában 20%. (Persz azt nem tudjuk, neki azóta hány gyermekről kell még gondoskodnia, vagyis erre is figyelemmel lesz majd a bíróság.)

2.) A "bérlőd" az adóhivatallal feleslegesen fenyeget mert adóbevallást neked kell(ene) tenni és nem neki, tehát ehhez semmi köze. Valamint a személyi jövedelemadó bevallását minden év május 20-ig kell beadni, befizetni - már amennyiben adózni "óhajt" valaki...

3. ) Az elmaradt közműszámlákat sajnos neked kell megfizetni mert az órák a te neveden vannak., esetleges számlatartozás esetén a kikapcsolás várható...

4.) A 200.000 Ft-ról közjegyzőnél indíthatsz ellene fizetési meghagyásos eljárást., ha ellentmond per lesz a dologból majd. (Előszőr 3% illeték a közjegyzőnél, és ugyanannyi lesz majd a bíróságon is.)

Külön: mível szívességi használatra adtad át a lakást így lakbért nem kértél/kaptál, tehát jövedelmed az ügyletből nem származott, ergo nincs mi után adózni. Azonban a felmerült rezsiköltség simán követelhető tőle, elvégre a gázt-, a vízet- a villanyt ők fogyasztották el.

monaLuis
laikus hozzászóló

szegfu # 2011.04.25. 05:59

sos

aki tud kérem segitsen kiadtam a házamat sajnos egy olyan embernek aki nagyon rászedet nem volt hova menniük én csak segitetem neki.
erre ö nem fizete be a rezsit 2 honapig vagyis azt mondta befizete oda is addta a csekket amit ö lepecsételt mint utolag kiderült.
erre egyik napra küld gy esemest hogy elköltöztünk a kulcs a szomszédba.
fel se vette a telefont semmi a tartozás majdnem 200000 ft én dolgozok csak ezt nem tudom kifizetni

erre nagy nehezen felveszi a telefont és közöktem vele feljelentem a biroságon és még ö fenyegetözik az apechal
igy segitsen az ember ebböl megint tanultam

feljelenthet ha csak 2 honapal ezelöt költöztek be mit tegyek félek hogy kikötik a gázt meg a villanyt hova forduljak
aki tud segitsen nagyon sürgös
egy elkeseret anyuka

ui, azért adtam ki a házamat hogy a jelzálogomat kitudjam fizetni nem azért mert jol élek


gyerektartás felemeltetésével szertnek érdeklödni a biroság 1999 ben állapitott meg 6000 ft de a volt férjem hallani sem akkar a felemelésröl mit tud

milexis # 2011.04.05. 19:02

Kedves Fórumozók!

Kérdésem az lenne, hogy ha egy leendő albérletbe beköltöző letette a kauciót (előszerződés volt csak megkötve) március közepén, hogy a következő hónaptól ott lakna, ám időközben (konkrétan most, április 5-én) közli, hogy mégsem költözik, akkor visszajár-e neki a kaució, annak ellenére, hogy eddig fenntartottuk neki a szobát? Mert ezzel, hogy nem költözik, veszteség ér minket.

Remélem viszonylag érthető voltam.
A választ köszönöm előre is.

Renikeke # 2011.03.20. 19:14

Jó Napot!
2010 augusztusában beköltöztünk egy albérletbe.20 000 Ft albérleti díj van a szerzősében és arról adózik "talán" a tulaj viszont 40 000t kér. A másik hogy október óta fűtünk cserépkályhába és decemberben kijött a kéményen a kátrány. Azonnal szóltunk a tulajnak róla azt mondta, a kauciót elveszi mert a mi hibánk.Mondtuk h hívjunk kéményseprőt ö nem akarta hozott valakit másnap délelőtt, de mi nem voltunk otthon,mert dolgoztunk aki kitakarította a kályhát ami állítólag elvolt dugulva kifizettette velünk, de számlát semmit nem adott róla. Most felmondtuk a szerződést jövő hónapba költözünk és egy kicsit utána érdeklődtem hogy mennyire lehet a mi hibánk a kátrány. Nem tudja ránk bizonyítani mivel kellet volna a beköltözésünkkor egy állapot ellenőrzést csináltatnia, hogy a kémény alkalmas-e arra hogy használjuk. Hallottam, hogy akik előttünk ott laktak nem fűtöttek és a tulaj hordta be az udvarról a vizes fát amivel nem szabad kályhába fűteni, úgyhogy nem mi okoztuk a kárát hanem mi csak állandóan fűtöttünk benne és ami belül volt kifolyt.És megtudtam hogy 2 kéménye van bejelentve pedig 3 van a házon és mind a 3 használva is van. Sőt lehet hogy pont az nincs amivel baj van.A kéményseprőnek nem hatásköre az igazságosztás és nem áll senki mellé ha kihívom. Hallottam egy törvényről ami arra vonatkozik, hogy a tulaj kötelezettsége a kémény rendben tartása a keletkezett károk helyrehozása és a költség is őt terheli (1995 évi törvény).Ami még fontos lehet hogy számlát soha nem hozott magával csak egy papírral írta fel a fogyasztást és az összegét mivel nálunk csak egy almérő van a főmérő elöl van ahol mások laknak de nekik se mutattak soha számlát semmiről.Ráadásul házadót fizetünk azt mondták megkérdezték és az albérlőnek kell fizetnie, pedig mi be se vagyunk oda jelentve.A falak meg elkezdtek vizesedni a konyhába beköltözésünk napján le is vakart egy részt azt mondta küld valakit aki megcsinálja de azóta se volt senki ott a másik szobába október fele kezdett beázni szóltam neki rögtön,megnézte és semmi azóta jól bepenészedett a másik szoba is penészedik. A kátrányos kéménnyel veszélyeztette az életünket mert bármikor begyulladhatott volna a penész meg nem épp egészséges a vizesedő falakkal együtt. Eddig azért nem jöttünk el onnan mert kaució nélkül nem találtunk kiadó albérletet a tél közepén mostanra sikerült. A kérdésem annyi hogy ha nem tudok megegyezni a tulajjal a kaució vissza adásáról akkor hova forduljak?Jelentsem be a kéményét és mennyek az Apeh-hoz a számla miatt?Megéri-e egyáltalán harcolni?

Zoli... # 2011.03.17. 14:17

Kedves Olvasók!

Segítséget szeretnék kérni albérleti gondommal kapcsolatban. Egy újépítésű lakást bérlünk, amivel hosszú ideig nem volt problémánk, azonban a téli fűtéses időszakban a bejárati ajtó elkezdett penészedni, illetve nedvesedni, aminek következtében megjelent a rozsda. A tulaj (Kft.) kiküldte egyik alkalmazottát, aki elmondta, hogy megpróbálják garanciában javíttatni az ajtó forgalmazójával, azonban ha ezt nem vállalják el, akkor a mi költségünk lesz. Kérdésem, hogy jogilag ezt megteheti-e, mert úgy gondolom, hogy ez a hiba nem "nem rendeltetésszerű" használatból adódott...

Köszönettel: Zoli

darwinervin # 2011.02.07. 21:59

Kedves Cica85.Amennyiben hivatalos szerződéssel adószámmal stb adtad ki,és számlát is adtál mikor fizetett elötte,akkor igen ha nem igy akkor semmit nem tehetsz.Ezért kell előre kérni néhány hónap lakbért, plusz kauciót az esetleges ilyen károk megtérítésére.

Cica85 # 2011.02.07. 20:49

Segitseeg!!!!
Az alberlom nem fizette ki a kozuzemi szamlakat, kozos koltseget es berleti dijat az utoso 2 honapban. (osszesen 3 honapig lakott itt)
Kozos megegyezesre kikoltozott vegre.
Egyedulallo szulokent neveli kiskoru gyermeket (ovodas), es nincsen bejelentett munkahelye. Ezen kivul kiderult hogy piros lampas foglalkozasa van.
Nem tudom, hogy erdemes-e ugyvedhez fordulnom? Be lehet -e rajta hajtani a tartozast igy hogy nincs hivatalos munkahelye?
Koszonom a valaszt elore is!

Foxy # 2010.11.03. 09:59

Sziasztok!
Eloszor is szeretnem megkoszonni a sok hasznos tippet amit itt olvastam!
A otletek es tanulsagok alapjan (no, meg meg egy par szerzodesminta attanulmanyozasaval) osszedobtam egy egesz korrekt kis Lakasberleti szerzodest, amit szivesen megosztok barki erdeklodovel.

A forum Adminisztratoratol kerdeznem, hogy van-e lehetoseg Word doc-ot feltolteni vagy kapok-e orra koppintast, ha csak siman be"paste"elem?

Szoljatok, jelezzetek es allok rendelkezesre.

Szep napot mindenkinek!
F

Stella35 # 2010.10.26. 15:00

Kedves Matthiasi!

Köszönöm a választ. Szerintem is lehetetlen,és unkorrekt most megkeresnem a régi bérlőket.A számlatartozást(48 hónap=82 ezer Forint) a jelenlegi bérlő kapta meg,és most azt mondja,ő befizeti,de szeretné lelakni az összeget.
Én úgy gondolom,miután az utolsó 15 hónapban már ő lakik az ingatlanban,a tartozás arányosan őt is terheli.A fennmaradó 33 havi csatornadíj tartozás se a mi fogyasztásunkból ered,mégis egyösszegben kaptuk,és ráadásul ezt már megelőzte egy fellebbezés is,ami 2500 Forintba került.Ha nem fizetjük be,rá terhelik a házra,vagy menjünk bíróságra egy szolgáltatóval szemben?
Üdv

matthiasi # 2010.10.26. 12:34

boby764 -nak 20 nap után :
állampolgári jog a feljelentés, habár ez inkább panasztétel lenne!