Hángörien idiócc

eulimen # 2025.09.18. 11:22

@efi99
Akkor lehet építési teleknek kijelölni valamit az önkori részéről, ha oda már előtte csináltatott valamiféle útnak nevezhető dolgot. (vagy eleve már volt, mint itt)
Ebben igen nagyot teccik tévedni. A magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvény 16. 23. pontja szerinti feltételek teljesülésével a törvény erejével beáll az építési telek meghatározás.
Hogy a szabtervben építési övezetben, lakóövezetként feltüntetett telekre a szabtervben felrajzolt út hogyan fog kialakulni (magánútként alakítja ki, vagy ingyen felajánlaj az önkormányzatnak, esetleg megveteti az önkormányzattal), az legyen az érintett ingatlantulajdonos gondja.
Egy belterületi telek többet ér, ha lakóövezetben fekszik, annál pedig még többet ér, ha építési teleknek is minősül.

Egyébként is miért valamelyik telektulajdonosnak kéne megépítenie az önkormányzat helyett az utakat??
Mondjuk hogy többet érjen a telke!!!
Szóval nem kell. De ha a saját befektetése áll benne, ÉS hamar, haszonnal akar kiszállni, akkor invesztáljon.
Ezt is valaki más csinálja meg helyette? Hát akkor így járt, topogjon csak még úgy 20-30 évet a rétnek kinéző telkén.

eulimen # 2025.09.18. 11:30

ja és a lényeget elfelejtettem.
Ha a szabterven ott van az út helyének leszabályozása a saját telkén, akkor addig nem fog építési engedélyt kapni a csóka a telkeire, amíg el nem végzi az útszabályozást (nem kell hogy szilárd burkolatot kapjon, csak valósuljon meg földhivatali térképi leképezésben a szabályozási terv).
Ennek ismeretében pláne érthetetlen, hogy miért veri a nyálát.
Ha a faszi nem építkezni szeretne, hanem mondjuk a másfél hektár földjére akarna eljutni a 3 m keskeny úton eljutni egy boronával, akkor az egészen más helyzet lenne, bár mondjuk akkor meg a földeken keresztül el tudna jutni odáig.

efi99 # 2025.09.18. 12:03

Oké, elfogadom, bár én még nem láttam olyat, hogy az önkori kijelöli a semmi közepén a telkeket, aztán jól nem csinál semmit, hanem röhög az elsőn, aki oda akar építkezni, mert szopjon egy nagyot és húzzon ki oda egy 500 méteres magánutat. Mifelénk legalábbis az dívik, hogy az önkori eldózerolja a kiserdőt, meg valami markolóval megcsinálja az utak helyét, aztán meghirdeti. Sőt, legtöbbször már legalább az áram földkábele is lent van.
De, mint írtam - és ezt persze elengedted a füled mellett - ez mind irreleváns, mert volt út, amit viszont nem lehetett volna - még részben sem - eladni a magánszemélynek.