Online jogi tanácsadás


Kalinka 88 # 2019.12.13. 20:45

Jó estét! Szóbeli megállapodást ha megszegi valaki mondjuk kamat fizetésről van szó, mert a ház szerkezetének állapota ellett titkolva akkor milyen büntetésre számolhatnak? Válaszokat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.12.13. 22:47

A szerződésszegés nem bűncselekmény. Nem is szabálysértés.

varga edit # 2019.12.20. 14:56

Kedves Szakértők!
Hetekkel ezelőtt kaptam választ a kérdésemre,de a gépek nem volt jó.
Most szeretném megköszönni a segítségüket.
Üdv.

Kecsó22 # 2020.01.02. 15:49

Tisztelt Jogi Fórum!

A következő problémámra szeretnék jogi választ kapni.
Édesapám elhalálozása után lakást örököltünk. 1/2 részben az özvegye, aki haszonélvezeti joggal lakhatja az ingatlant haláláig. Én és öcsém 1/4- 1/4 részben vagyunk örökösök. Az özvegy szeretné magának az egész ingatlant, oly módon, hogy megváltaná a részünket. Ebben az esetben is jár-e neki a haszonélvezeti jog megváltása? Az ingatlan egyévi értékének(1/20-ad) a négyszerese?

Tisztelettel: Kecsó22

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.02. 16:11

Természetesen csökkenti az illetőségek forgalmi értékét az őket terhelő haszonélvezeti jog. De nem feltétlenül az az érték, amit írsz, az a képlet csak az illetéktörvény alkalmazása során alkalmazandó, azon túli kötelező hatálya nincs.

gerbera317 # 2020.01.02. 16:19

Nem az a kérdés, hogy jár-e neki.
Nyilvánvaló, hogy ha megveszi tőletek a másik 2/4-edet is, nem egy haszonélvezet miatt csökkent értékű ingatlant szerez meg. Tehát nyugodtan lehet tőle kérni teljes vételárat. Amire ő azt mondhatja, hogy úgy meg nem akarja megvenni; maradjon fenn a jelenlegi állapot, hogy ő ott teljes jogú használó, nektek pedig van is, meg nincs is. Erre ti elkezdetek engedni az árból, mert mégiscsak kéne az a megváltási ár, ugyebár. És a végén kialkudtok valami köztes vételárat. Mert ez a piac rendje.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.02. 16:34

(Nem mindegy, hogy örököltek. A hatályos Ptk. szerint az özvegy bármikor követelheti haszonélvezete megváltását, a megváltási ár egy gyerekrész értéke - az özvegyet is gyerekként véve számba.)

borgulya # 2020.01.10. 07:25

Üdvözletem!
A következő ügyben szeretnék kérdezni. Van egy 72 ezer forintos tartozásom, egy korábbi parkolási bírság ügyében – mai napig vitatom a dolgot. Azonban végrehajtási fázisban van az ügy. A végrehajtó a fizetésemből le is tiltotta az összeget. Ebben a hónapban 41 ezer forintot le is vettek, a következő havi fizetésemből majd a maradékot. Ezzel párhuzamosan, az autómat is végrehajtás alá vonták, ugyanennek az ügynek a keretében.
A kérdéseim a követezőek. Amikor a teljes tartozás összegét behajtották a fizetésemből, az autón lévő lefoglalást is automatikusan fel fogják oldani?
Illetve, ha igen, arra van lehetőség ilyenkor, hogy ne várjam meg a következő havi fizetésemet, hanem már előbb rendezzem a még fennálló tartozást?
Válaszaikat előre is köszönöm!

Brigi1984 # 2020.01.10. 07:34

Lehet, hogy kicsit kusza lesz amit leírok, de szeretnék segítséget kérni!
Adott egy cég a Santander Zrt. akitől lízingeltünk egy autót 2006 ban, a svájci frank alakulása illetve a megnövekedett törlesztés miatt, ezt nem tudtuk fizetni, 2007 ben az autót a bank visszavette, és "állítólag "eladta, amelyről nekünk értesítést nem küldött.880.000 ft ért vettük annak idején, és telefonban 2007 ben közölték, h 600.000 eladták a fenn maradó összegről pedig majd értesítést kapunk, de kérhetjük a méltányosági elengedést is a fenn álló kicsi összegről. Valahogy ez a dolog el is ült, senki sem keresett, jól van az úgy alapon el is felejtettem. Mindezidáig. Tegnap előtt lakást akartunk hitelre elindítani, ahogy kiderült, BAR listán szerepel a párom, az ő néven volt az autó. Persze jött a felismerés, h mi nekünk ez 13 éve eszünkbe sem jutott. Persze egyből elkezdtem telefonálni, régi cég Santander Zrt.ezen a néven a cég megszűnt mint lízing cég új neve Casper Zrt. Telefon oda is.Ügyintéző kedves volt, elmondta, h ők már réges régen nem tárolnak dokumentumot, át adták az Instrumnak. Telefon oda is. Látják látják, de 2011 ben lejárt a szerződés, adatot nem közölhetnek, ha le akarunk kerülni a BARról bírósági ítélet kell. Jó. Mint kiderült a BAR lista kimutatása hiányos. Állítólag a lap jobb oldalán egy nagyobb kockában szerepelnie kellene a mulasztás okának, idejének, ki mikor kinek adott át stb. Na ez nincs. A bal oldalt is csak annyi, h 180.000 ft tartozás, Intsrum, illetve a párom adatai illetve, h a szerződés 2011 ben megszűnt. Kérdésem az volna, ha a BISZ nem tud törölni, az Isntrum nem akar, de fizetni nem tudjuk mert lejárt a szerződés akkor hova forduljak még?illetve ha a panaszlevelet az Instrum nem fogadja el, bírósághoz kell fordulni? Mekkora eljárási költségére kell számolni egy régi svájci frankos lizingnél? Illetve a 2006os szerződésre milyen elévülés vonatkozik?

oligaliga # 2020.01.10. 08:15

borgulya

Amikor a teljes tartozás összegét behajtották a fizetésemből, az autón lévő lefoglalást is automatikusan fel fogják oldani?
Igen, a végrehajtó megküldi a foglalás feloldását.

Illetve, ha igen, arra van lehetőség ilyenkor, hogy ne várjam meg a következő havi fizetésemet, hanem már előbb rendezzem a még fennálló tartozást?
Erre eddig is volt lehetőséged.

borgulya # 2020.01.10. 08:26

Oligalia!

Köszönöm a választ! :)

Igen, tudom, hogy eddig volt lehetőségem. Mint említettem is, a mai napig vitatom a tartozás tényét, és hamarosan bíróságon igyekszem bizonyítani az igazamat. Sajnos eddig egyéb, aktuális élethelyzetből adódó egyéb gondok miatt ezzel foglalkozni nem volt időm/energiám. Az ide vonatkozó kérdésem tehát helyesen az, hogy már folyamatban lévő végrehajtás közben (a letiltás a fizetésből megtörtént) van e lehetőségem törleszteni a maradék tartozást :)

oligaliga # 2020.01.10. 08:35

borgulya

már folyamatban lévő végrehajtás közben (a letiltás a fizetésből megtörtént) van e lehetőségem törleszteni a maradék tartozást :)

Természetesen, de javaslom, hogy csak a végrehajtónak, és még a következő fizetés előtt, hogy legyen ideje visszavonni a letiltást.

drbjozsef # 2020.01.10. 08:42

Brigi1984,

Minden bizonnyal igaza lesz az Intrumnak. (Nem Instrum).

A Khrtv. 16.§ és 17.§ tartalmazza a jogorvoslati lehetőségeket :

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Beadhatsz panaszt az Intrumhoz és/vagy a BISZ Zrt.-hez is, utóbbi amúgy is az Intrumhoz fogja küldeni.

Ha az nem vezet eredményre, akkor a indíthatsz pert a 17.§ szerint (30 napon belül!).

Ha jól értelek, tartozni tartoztatok, tehát feltehetőleg nem szabálytalanul kerültetek a KHR-be. Emiatt tehát nem kérhetitek a törlést, még ha hiányosnak tűnik is az adatszolgáltatás. Ha nincs megegyezés a felek között, 10 évig tartják nyilván az adatokat. Kérdés, mikor kerültek be az adataitok a nyilvántartásba. Elvileg automatikusan törlődik a 10 év után, tehát feltételezem, hogy kevesebb mint 10 éve. Vagyis emiatt sem kérhetitek a törlést.

Erre a tartozásra 5 év elévülés vonatkozik, és a régi Ptk. vonatkozik rá, vagyis az írásbeli felszólítás is megszakítja az elévülést. Jó eséllyel a követelés elévült, megfizetnetek nem kell, de ezt ne keverd össze a KHR nyilvántartással, arra más szabályok vonatkoznak. Rossz adósok vagytok, nem fizettétek vissza a tartozásotokat, ezt elévült követelés esetén is joga van látni a többi pénzügyi szervezetnek.

Brigi1984 # 2020.01.10. 09:46

Tisztelt, drbjozsef!
Nagyon köszönöm a gyors választ. Abban az esetben, ha az Intrum nem látja be az elévülést, akkor 30 napon belül mehetek bíróságra? Az elévülést én magam paraszti eszével azért gondolom, mert felénk 1000% ,h semmilyen papírt nem küldtek az elmúlt minimum 8 évben. Kérdésem a következő lenne:
1:ha ő ezt a pénzt amivel tartozunk komolyan vette volna, nem kellett volna bevasalnia valamilyen módon (végrehajtás, fizetésből levonás, jelzálog)?
2: a tőke részben miért nem lett levezetve, az autó eladási ára(EUROtax 25% os eladási árat írt elő) ami 880.000 volt a vétel ár, abból számoljuk ugye a 25%-ot, vagy ezt rosszul tudom, és hol van az egy év alatt, vagyis másfél év alatt befizette összeg havi 20-21ezerrel számolva?
3: ha a cég felszólítást kapott, h számunkra küldje meg az összes papírt, illetve tértivevényt, illetve kimutatást, h i történt 2007-2011-2020 között de ezt nem teszi meg, akkor mi van?
4:ha biroságig megy az ügy akkor igaz az h az eljárás Ktg-t másképp számolják mert ez anno CHF volt, illetve függ a tartozás mértékétől?

Brigi1984 # 2020.01.10. 09:49

Tisztelt drbjozsef!
Az kimaradt ha elévült, nem kell visszafizetni, akkor h lehet leszedni a KHRből?

drbjozsef # 2020.01.10. 10:17

Brigi1984,

Abban az esetben, ha az Intrum nem látja be az elévülést, akkor 30 napon belül mehetek bíróságra?

Nem. Megint kevered a Ptk.-t meg a Khrt.-t.
Elévülés miatt nem indíthatsz pert. HA az Intrum végrehajtást indítana, vagy fizetési meghagyást küld, akkor ellentmondhatsz, vagy pert indíthatsz a végrehajtás megszüntetésére elévülésre hivatkozással. Addig nincs teendőd.

ha ő ezt a pénzt amivel tartozunk komolyan vette volna, nem kellett volna bevasalnia valamilyen módon (végrehajtás, fizetésből levonás, jelzálog)?
Az elévülési időn belül azt csinál a jogosult amit akar. Godolod van rá törvény hogy a tartozást kötelező követelni? Nem az.

a tőke részben miért nem lett levezetve, az autó eladási ára(EUROtax 25% os eladási árat írt elő) ami 880.000 volt a vétel ár, abból számoljuk ugye a 25%-ot, vagy ezt rosszul tudom, és hol van az egy év alatt, vagyis másfél év alatt befizette összeg havi 20-21ezerrel számolva?
Honnan tudhatnánk mi miért és hogy lett számolva? Ha szerinted hibás, protestálj ott ahol számítják. Végső esetben majd bíróság eldöntheti kinek van igaza.

ha a cég felszólítást kapott, h számunkra küldje meg az összes papírt, illetve tértivevényt, illetve kimutatást, h i történt 2007-2011-2020 között de ezt nem teszi meg, akkor mi van?
Semmi. Nem kell küldenie neked semmit. Semmilyen ilyen kötelezettsége nincs. Legfeljebb bíróságnak, ha az szólítja fel rá.

ha biroságig megy az ügy akkor igaz az h az eljárás Ktg-t másképp számolják mert ez anno CHF volt, illetve függ a tartozás mértékétől?
Nem tudom, ez sok mindentől függ. Például hogy ki indítja azt a pert.

Az kimaradt ha elévült, nem kell visszafizetni, akkor h lehet leszedni a KHRből?
Sehogy. Mégegyszer : a kettőnek nincs köze egymáshoz. Az elévülés a Ptk., a KHR lista a Khrtv. alapján megy. Elévült követeléssel is fent lehetsz a listán. Az azért van, hogy a kölcsön adók lássák ki a rossz adós, és eldönthessék, akarnak-e neki kölcsönt adni. Akinek elévül a követelése, tehát nem fizette és nem is akarja visszafizetni, az rossz adós.

Brigi1984 # 2020.01.10. 10:28

Tisztelt drbjozsef!
Egy utolsó kérdés!
Tudom mindenki más stb!
De, te mit tennél ebben az esetben (tudom h mindenki másképp csinálja, tudom kellett volna fizetni, tudom h másképp is lehetett volna csinálni, de a most most van),ha rajta vagy azon a bizonyos listán, tudod, h elévült, 13 év után a nyakadba szakad, h bakker ez most mi? de annyi pénzed nincs, h ezt rendezd, ha kell az Intrum felé, illetve ha nem kötelessége válaszolni, bemutatni semmit, akkor mi h lépjünk tovább? Lakás vásárlás lett volna, van 3 gyerek, rokon lakásában lakunk, el akarja adni ,akkor h tovább?

drbjozsef # 2020.01.10. 10:54

Brigi1984,

Nem sokat tehetsz. Nincs jó ötletem.

Vagy kivárod a 10 év végét a bejegyzéstől, akkor törölnek a KHR-ből.

Ha csak részben fizetsz, megállapodsz az Intrummal, akkor onnantól 5 év még mire törölnek.

Most a KHR listán vagy, hitelt csak onnan kaphatsz, ahonnan ennek ellenére is adnak. Nem túl esélyes. Érdemes utánakérdezni, komoly jelzálogfedezettel esetleg lehetséges, ha elég magas önerőt produkáltok. Talán.

Brigi1984 # 2020.01.10. 11:29

Tisztelt drbjozsef!
És ha az elévülés megállja a helyét? Onnan hogyan tovább?

drbjozsef # 2020.01.10. 12:49

Brigi1984,

Elévült. Pont. Nem tudják behajtani rajtad. Ennyi. Ebben nincs tovább. De ezt is írtam. A KHR listán rajta maradsz, azt nem befolyásolja az elévülés. Nincsen neki hozzá köze.

Brigi1984 # 2020.01.10. 12:52

Drbjozsef!
Onnan hogy lehet leszedetetni? Mármint a listáról?

drbjozsef # 2020.01.10. 12:55

Brigi1984,

Rögtön sehogy. Illetve de, ha pert indítasz és nyersz, szerzel bírói végzést arról hogy szabálytalan/jogtalan volt a KHR listára kerülésed, akkor törölnek rögtön.

Kifizeted egyben : még egy 1 évig fent leszel.

Kifizeted részben : még 5 évig fent leszel.

Nem csinálsz semmit : a felkerülés után 10 évvel törölnek.

Brigi1984 # 2020.01.10. 13:07

Akkor bukjuk a lakást, mehet utcára, hát elkeserítő. De egy összegben kizárt, h kifizessem, több részletben nem akarnám, ha megállja a helyét az elévülés. Úgyhogy így is úgy is maradunk a listán bármi is történik.. Na erre nem számoltam. Köszönöm szépen a mai napi türelmét, hálás vagyok.. ????

kristofadel # 2020.01.11. 19:05

Tisztelt Hölgyeim / Uraim !
Lenne egy kis kávégép problémám. Siemens márkájú a kávégépünk. Garanciája lejárt, ezt csak a jogi besorolása végett írom le. Nem is vacakoltam vele,meg kell javíttatni, én meg kifizetem. gondoltam én hogy ilyen egyszerű. Felhívtam Budapesten a Siemens központot, ahol azt mondták vigyem be Székesfehérváron a partner szervizükbe a gépet javításra, elmondtam a hiba jelenséget, azt mondták főző szelep csere. Mellékszálban felhívtam a Zaccmester kávégép szervizt, ők is ugyanezt mondták, és még egy harmadikat, akik szintén. Ezzel az infóval bementem a Siemens által mondott szervizbe hogy ez a gondom, cseréltetni szeretném a főzőszelepet. Kaptam az első zuhanyt, az nem úgy van, majd ők bevizsgálják, és megmondják mi a hiba, 5 ezerért. Na mondom jólvan, akkor 5 ezer. kifizettem, és azóta egyetlen egy alkalommal sem kerestek. ennek már 63 napja. Én kerestem őket többször is, első kifogás, hogy rajzott kell szerezni a géphez, mert nem ismerik. Na kifogtam egy profi partnerszervizt. Aztán eltelik megint egy hét, keresem őket, hát külföldről kell rendelni hozzá alkatrészt,21.700 ft még és 6 nap. Jólvan gondoltam. 2 héttel később hívom őket megint, közlik hogy nem az a baja sajnos, másik alkatrész kell, főzőszelep meglepő módon, de azt ők benyelik, csak 6 nap mire megjön. Eltelik megint 2 hét, már elmegyek hozzájuk, gondolván személyesen jobb. Beállítunk barátommal, ahol fel vannak háborodva, hogy majd ha sorra kerül, megcsinálják, és szólnak. Mit tehetek azon kívül, hogy 63 napja nem látjuk a kávégépünket, kifizettünk 5 ezer forintot azért amit tudtunk hogy mi a baja, azóta vennünk kellett egy másik kávégépet, hogy tudjunk kávét inni, de szeretnénk vissza kapni, mert valahogy másképp darálja a kávét a régi gépünk, finomabb, és a szívünkhöz nőtt. Elfogadható e az hogy egy szerviz 63 nap alatt egyetlen alkalommal sem jelentkezik, meddig tűrhető ez a hozzáállás, nem szeretnénk több anyagi ráfizetést elviselni, telefon, odautazás stb emiatt, hogy végre visszakapjuk a gépet, mit tehetünk? Velük nem jutunk már előrébb, belefáradtunk, szeretnénk más útra terelni ezt az ügyet.
Előre is köszönöm, ha valaki tudná hol kezdjük, mik a lehetőségeink.
Köszönettel: István

odivne # 2020.01.12. 09:03

Nyugdíjas pedagógus vagyok. 2019 szeptemberétől ismét tanítok. A KK havonta küldi a szerződésemet aláírásra. 2020 január 10-én újra aláíratták velem a novemberi óra kimutatásomat. Semmilyen tájékoztatást nem kaptam ez ügyben, miért történik mindez.
A novemberi bérem természetes még nem kaptam meg. De a késedelem okáról sem tudok semmit. Hiába fordulok a vezetőséghez. Az már biztos: a februári szerződést nem írom alá. Megtehetem-e azt, hogy nem megyek tanítani 2020 januárjában?