büntetőjog


Ria72 # 2012.12.01. 08:30

T. Jogi Fórum!

Büntethetnek-e engem azért, mert régen a gyermekeimet pszichológushoz kellett vinnem, és én akkor nem a helyi pszichológushoz, hanem a megyeszékhelyen lévő kórházban működő pszichológushoz vittem el.(ingyenes volt)

Akkor nem gondoltam, hogy ez olyan nagy baj, sajnos ez egy kisváros ahol már rólam egy alaptalan rossz pletyka keringett, és e miatt nem tudtam bízni bennük.

Bíróságra fog kerülni az ügy, és ezzel vádolnak többek között, és figyelembe sem veszik a pszic.szakvéleményét.
Köszönettel: R.I.A.

ObudaFan # 2012.12.01. 09:29

Hogy micsoda? Mi a vád?

Rafina67 # 2012.12.02. 13:30

Kedves Ria!

Kérlek, írd ezt le pontosan.
Valószínűsítem hogy nem büntetőeljárásról van szó.
Ki és mit írt neked, miért kezdtél most ezzel az üggyel foglalkozni? Beidéztek valahová?
Miért kellet a gyerekeket pszichológushoz vinni és milyen régen?
Ha szakértői vizsgálatra nem vitted oda őket akkor rendbírsággal sújthatnak, mert annak a helyét is idejét is kijelölik neked. De ez néhány hónapja lehetett. Mit jelent a régen?
Az amit leírtál nagyon kevés, így nem lehet pontos választ adni.
Üdv.

Ria72 # 2012.12.03. 10:47

Arról van szó, h KK. veszélyeztetése miatt vagyok feljelentve. Kihallgatás is volt már.
A kisebb gyermekem is elmúlt már 14 éves és nem mentek egy ideje a másik szülőjükhöz.
Ugyan ez volt kiskorukban (kb10 éve)
Most én vagyok feljelentve, és azért vádolnak, mert ha kiskorukban ide vittem volna őket pszichológushoz
( amit a gyermekjóléti szolgálat rendelt el )- szóval itt rendszeres terápiát kaptak volna és akkor nem lenne ez ami most van, hogy nem mennek.
De én elvittem egy nagy városba, ahol szerintem még komolyabb szakemberek is vannak. Jobban bíztam bennük.
Viszont ott nem rendeltek el rendszeres terápiát.
De a két időszak között ez szóba sem került, mert rábeszélnem őket és mentek.
Most van a rendőrségi ügy, miszerint én vagyok a hibás, mert arra vezetik vissza hogy ennek az az oka, hogy én nem ide vittem pszichológushoz őket.
Ezért kérdeztem, hogy engem ezért megbüntethetnek-e.
(már bírságolt is a gyhiv.)Őket is behívták a gyhiv.ba,és a rendőrségre is de nem mentek.,de más időpontba kellesz menni.
Vagy ha szakértői vizsgálatra elvinném őket, azt elfogadnák-e?
Mire lehet számítani, ilyen nagy gyerekeket már bűntethetnek, és engem is?

ObudaFan # 2012.12.03. 12:16

Akkor valószínűleg nem azért vagy gyanúsított, mert nem oda vitted a gyereket, hanem mert nem biztosítod a kapcsolattartást.

Attila2012 # 2012.12.27. 22:47

Tisztelt Emberek!

A Segitségüket és a tapasztalataikat szeretném kérni!!!

A Párom és az exe közös lakásban laknak!Van 3 gyerek!!
Na most azért lakik ott még egyenlőre mert még nem találtam megfelelő lakást számunkra, azaz hogy a kisbabának meglegyen minden és akinek nem sok pénze van annak nem könnyű!!

Párom volt férje elkezdett fenyegetőzni stb.... mára már odáig fajult a dolog,hogy a szomszéd hölgy megy át hozzájuk és sajnos azt mondta az exe ha elmer jönni hozzám vagy én elmegyek hozzájuk,akkor megöli a kisbabát a páromat a másik lányát engem és a beteg édesapámat is és aztán saját magával is végez!!

Mit tegyek? A RENDŐRSÉGNÉL FELEJELENTEM ÉS VAN RÁ BIZONYITÉK ERŐS VALLOMÁS és mivel a KISBABA ÉLETE IS VESZÉLYBEN VAN RÁADÁSUL A PÁROM ÉS A BETEG ÉDESAPÁMÉ,aki 100%-os Mozgássérült, a RENDŐRSÉG ELRENDELI AZ ELŐZETES LETARTÓZTATÁSÁT????MERT AZZAL FENYEGET PONTOSABBAN A PÁROM volt férje hogy vagy késsel összeszurkálja őket engem és édesapám vagy fegyverrel de neki mindegy de nem hadja hogy Boldog legyek a párommal!! A RENDŐRSÉG AKKOR NEM ENGEDI KI A Gyanúsítottat???Így főleg hogy előre kitervelt aljas indokból bűncselekményre készülne,megfélemliti,zsarolja és lelki terrorban tartja a párom és a kisbabát is..lépnék én csak nem akarok kockáztatni mert azt üzente amint meglát ott egy redőrt neki mindegy és kivégzi a babát és a párom is!!!:(:(:(Illetve sorolhatnám,fenyegetés testi épség veszélyeztetése,zsarolás,megfélemlités,önbiráskodás!! A kérdésem csupán az lenne ha feljelentem akkor ugye nem engedik ki már hanem előzetes letartóztatásba teszik a volt férjét és Távolságtartási Végzést adnak ellene ahová kérjük!!Igaz???

Szeretném ha mindenki hozzászólna ehhez mert egyszerűen kétségben vagyok esve és mivel itt voltak az ünnepek nehezen lehet mozogni,azaz utazgatni 250 km-reket!!

KÖSZÖNÖM ELŐRE IS!! :(:(:(KÉREK MINDNEKIT SEGÍTSEN NEKÜNK!!KÖSZÖNJÜK !!!!

ObudaFan # 2012.12.28. 20:10

Vagy távoltartás, vagy előzetes, a kettő együtt nem megy. De a kérdés itt nem ez, hanem hogy mi bizonyítható ebből az egészből. Ezt viszont interneten keresztül senki nem fogja tudni megítélni.

Attila2012 # 2012.12.29. 11:43

Tisztelt ObudaFan!

Bizonyíték: 1 Tanú,és a párom!!Illetve telefonlehallgatásokkal, illetve az hogy önbiráskodik e mellett,mert amikor csomagot feladta nekem a párom a volt ura elment a postára és visszakérte !!!

Ha előzetesbe leteszik nem engedik ki ugye?? És lehet kérni olyat ha szembesitik akkor ck ablakon keresztül illetve fotüra mutat akkor az jólesz?? Mert félti a kisbabát és magát engem én meg párom és a kisbabát illetve a mozgássérült édesapámat aki 100%-os rokkant!!

Nem tudom,de én ugy tudom tudomásom szerint amikor van bizonyiték akkor már nem engedik ki,igaz?? Mennyit kapna érte?? Ne felejtsük el egyszer már a nyomozók elakarték vinni valamiért és 8-10 évet akartak rásózni de nem találtak nála bizonyitékokat ellene,igy nem tartóztatták el,de azt se feledjük hogy fegyverrel fenyeget minket én meg már ki vagyok akadva ha én feljelentem és a párom is ne hogy kiengedjék!!

Előre is Köszönöm a segitségét!

john.k # 2013.01.02. 21:16

Tisztelt Fórumozók!

Érdeklődnék hogy egy tárgyalási szakban levő büntető ügy meddig húzódhat el?Egy ötödik éve tartó ügyben fordulhatunk valahová panasszal (az eljáró bírón kívül)?
Előre is köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.02. 21:49

Az elnöknek lehet panaszt tenni az elhúzódás miatt. De arról sokszor éppen a terheltek tehetnek.

john.k # 2013.01.02. 22:52

Köszönöm Kovács Úr a gyors választ.Magyarán akkor nem tudok panasszal élni.Max az eljáró bíró zokon veszi és....Nem mellesleg soha nem tuom miért marad el a tárgyalás.Jön egy telefon a leírótól pár nappal előtte.és közli hogy a bíró nem tudja megtartani a tárgyalást.Bosszantó,mert külföldön élek,és több százezer forintomba van egy hazaút.Felháborító hogy nyolcadrendű vádlottként egy 5.éve tartó nevetséges ügy miatt így el lehet lehetetleníteni valakit!

Jymi # 2013.01.03. 22:26

Érdeklődnék, hogy mi a törvény büntető eljárásról rendőrségi szakaszban.
2012. január 4-én kezdődött egy eljárás, ami miatt engem őrizetbe vettek, és 72 óra után 147 napig voltam házi őrizetbe. A másodfokú bíróság kiengedett, mert irat ellenes adat közlés történt az ügyész részéről.

Viszont én arra lennék kíváncsi, hogy engem nem kellene kihallgatni?
Amikor januárba bevittek akkor egy 30 percben meg hallgattak, de azóta semmit nem kaptam. Csak mindig az ügyész hosszabbított a nyomozási határidőt, amit most már csak a fő ügyész tehet majd meg, mert eltelt egy év ha jol tudom?

A jogszabályokat leírnák nekem, vagy azok törvényi számát.
Mit tehetek akkor, ha a tőlem elvitt eszközökről, és iratokról a mai napig nem készült tételes jegyzőkönyv?

Megpróbáltam pár iratot visszakapni, de csak egy telefonos megkeresést kaptam, hogy azok nincsenek ott, pedig az utolsó oldalig mindent elvittek közel 8 év irat anyagát kb. 8000 oldalt.
Tehetek e feljelentést mert eltűntek dolgaim amik nekem fontosak?

Legfőbb kérdés, van e Önök között olyan ügyvéd aki korrekt és vállaja az ügyeket. Sajnos eddig közel 1 milliót vett ki pár ügyvéd a zsebemből, de én írtam a fellebbezéseket és mindent az ügyemben.

Várom válaszuk

Tallér # 2013.01.04. 06:08

Sziasztok!

Röviden a kérdéseim:

  1. Lopás esetén hozzáveszik az eltulajdonított áru értékéhez a rongálási kár összegét (szabálysértési értékhatár 30.000 Ft időbeli hatály alapján 2009 év eleje!)?
  2. A vádat a tárgyalások alatt is vissza lehet minősíteni (bűntett / vétség) a vádirathoz képest ?
  3. Ha a jogszabályok kedvező változása esetén ejteni kellett volna ellenem a vádat büntethetőség elévülésére hivatkozva, de ezzel szemben ítéletet szabtak ki ellenem.Kérhetek jogorvoslatot/perújrafelvételt (szükség esetén) visszamenőlegesen ?

Bűneset: 2003 Július 22.
Ítélet 2009 Január 30. - 50 napi Közérdekű munka - mely jogerős 2009 Február 2.

ObudaFan # 2013.01.04. 10:28
  1. Nem, hanem azzal együtt dolog elleni erőszakkal elkövetettnek minősül a cselekmény. Ha viszont annyival jelentősebb a rongálással okozott kár, hogy így a rongálás súlyosabban minősülne, mint a lopás, akkor meg kell állapítani a rongálást.
  2. Az ügyész is módosíthat a minősítésen, de a bíróság meg a vádirati minősítéshez amúgy sincs kötve.
  3. A perújítás nem erről szól, felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani.
ObudaFan # 2013.01.04. 10:31

Jymi

Gyanúsítottként bármikor jelezheted, hogy vallomást szeretnél tenni, illetve írásban is benyújthatod a vallomásodat. Most az egy más kérdés, hogy célszerű-e, ennek a megítéléséhez ismerni kellene az ügyet.
A többi kérdésre a válaszhoz pedig látni kellene a lefoglalásról szóló határozatot, hogy mennyire lettek, nem lettek tételesen átvéve az iratok.

Tallér # 2013.01.04. 12:44

Tisztelt ObudaFan!

A vádirat alapján:

1.cselekmény:
Eltulajdonított áru értéke 28.020 Ft -ra lett megállapítva 5.000 Ft rongálási kár mellett.

2.cselekmény:
Kísérlet, csak rongálási kár keletkezett 5.000 Ft

Ha jól tudom 2009 Január 1-vel emelkedett a szabálysértési értékhatár 30.000 Ft-ra.

Így a bíróságnak 2 rb. VÉTSÉG minősítéssel kellett volna kimondania az ítéletet a vádirat szerinti BŰNTETT minősítés helyett.

Ha jól tudom, így a bűncselekmény elkövetéséhez képest már nem is hozhattak volna ellenem ítéletet több mint 5 év eltelte után büntethetőség elévülése miatt!
Ebből következőleg ejteniük kellett volna ellenem a vádat.

Kérem javítson ki ha tévednék.

pappcs # 2013.01.04. 13:06

A leírásból ítélve, itt dolog elleni erőszakkal, szabálysértési értékre elkövetett lopás vétsége áll fenn. Nem emelték fel 30 ezerre az értékhatárt 2009 januártól, hanem 2012 áprilistól emelték 50 ezerre.

ObudaFan # 2013.01.04. 18:46

Meg nem tudjuk, az a kísérlet minek a kísérlete, meg nem tudjuk, mi mindennel szakadhatott meg az elévülés, így ezt látatlanban megválaszolni nem lehet.

taticska # 2013.01.08. 07:34

Tisztelt obuda fan!!!!
Látom hogy ön ügyvéd kérem segítsen egy kicsit!!!
Olyan kérdésem lenne hogy ausztriánban hogy működik ez ha elkészül a vádirat utána mikorra várható a tárgyalás?hány nap vagy hónap?mert bárhol keresek sehol nem találom erre a választ!!!!Kérem segítsen kicsit ha tud!


taticska

ObudaFan # 2013.01.08. 11:53

Ezt egy osztrák ügyvédtől kellene megkérdezni.

taticska # 2013.01.08. 14:39

ők sem valami segítő készek mint senki más ahogy látom hát ilyen világban élünk sajna


taticska

Dr.Attika # 2013.01.08. 15:39

Ezek a "fránya" ügyvédek már csak ilyenek. Pénzért hajlandóak csak szolgáltatást nyújtani. A "fránya" hentes is csak pénzért adja a disznó karajt.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.08. 16:10

Ami azt illeti, ha nem ismerem az osztrák jogot, akkor pénzért sem ismerem. (V.ö.:"Tud úszni? És ha megfizetem?")

Dr.Attika # 2013.01.08. 17:22

Pénzért megkeresem azt a Budapesten székelő ügyvédi irodát, amelynek tulajdonosa a magyar kamarai bejegyzés mellett a bécsi ügyvédi kamarának is tagja, Ausztriában is praktizáló büntető jogász és egy konzultáció keretében megkapom a választ. Volt már vele dolgom. 350,- EUR konzultációs díj fejében kimerítő jogi tanácsot adott ügyfelem rokonának Ausztriában elkövetett bűncselekménye és várható következményei vonatkozásában.

Tehát pénzért ismertethetem az osztrák jogot.

ObudaFan # 2013.01.08. 18:05

Szerintem pénzért sem vállalhatsz felelősséget olyan joganyagról, amit nem ismersz, hanem csak megkérdeztél róla valakit.