Tisztelt Jogászok!
Nem tudom jó helyen írok-e, de bízom benne hogy tud valaki segíteni!
Egy pár héttel ezelőtt tanúja voltam egy utcai verekedésnek. Közbe is avatkoztam, szerencsére sikerrel. Mindkét fél az utcánkban lakik. Nevezzük őket X-nek Y-nak. Mindketten hibásak voltak, X szóval provokálta Y-t, Y ütött, rúgott, ujjat törött. X feljelentette Y-t a rendőrségen és mivel én ott voltam és mindent láttam megjelölt engem tanúnak.
A kérdésem a következő: mivel mindhárman ugyanabban az utcában lakunk - családi házas övezet - és ismerjük egymást elég jól megtehetem-e azt, hogy erre az indokra való hivatkozással "elhallgatom" az igazságot? Tartok attól, hogy a későbbiekben Y esetleg engem is és gyermekeimet is bántalmazza, mivel "ellene" tanúskodtam.
Kérlek segítsetek!
Secret
Tanú leszek ... segítsenek!
szia!
szerintem, ha az igazságot mondanád el, úgy járnál a legjobban.azt írtad, egymást provokálták, hát akkor senki ellen vagy mellett nem tennéd le a voksod, én így tenném
Szia drdosa!
Azt nem tehetem, hogy a leírt indokra való hivatkozással nem tanúskodom?
Secret
Azt nem, de azt mondhatod, hogy nem emlékszel, hogy ki kezdte, arra sem, hogy mi történt pontosan. Ez is tanuvallomás, de semmit nem fognak tudni vele kezdeni, és Te nem vagy köteles emlékezni. Max iratnak fel cavintont:)
Én ezt tenném.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Kedves derill!
A női nem iránti őszinte tiszteletem és a Te horgászat iránti érdeklődésed elismerése sem trudja visszatartani bennem: meg vagyok döbbenve a hozzászólásodtól. Többek között ezért tart itt ez az ország! És már egy jogász is képes ezt mondani! Kíváncsi lennék, ha a ne adj' Isten a Te sérelmedre követnének el egy súlyos bűncselekményt, ugyanezt tanácsolnád-e? És utána jó szívvel mosolyognál-e vissza az emiatt a felelősségre vonást elkerülő tettesre, amikor újra megteszi, és közben a képedbe nevet?
Nick Name
Ja, azt majd elfelejtetem mondani, kedves secret, ha már jogászokhoz fordultál tanácsért, legyünk pontosak: amit derill tanácsolt az szimplán bűncselekmény.
Nick Name
Nekem is tanúskodnom kell egy olyan ügyben, amiről semmit nem tudok, hiszen nem is voltam ott , amikor történt az ügy, csak már akkor, amikor segítségére siettem apámnak, s most mégis beidéztek, mert valaki elmondta a nevem, bár csak a leánykorit és rossz címet is adott meg, de mivel a postás ismer , így elhozta nekem a levelet.
Utána felhívtam a helyi rendőrséget, s be kell mennem . Pedig érdembe nem fogok sokat tudni mondani, csak amit elmondás alapján hallottam másoktól.
Ilyen esetben meg lehetne tagadni a tanúskodást ?
Sziasztok!
Tegyük hozzá azt is- ha már felmerült- hogy a Nick Name féle bűncselekményt sűrün tanácsolják az ügyvédek is ügyfeleiknek (több kevesebb sikerrel)
Varsi
szia varsi!
hát nekem is ez a véleményem, mellesleg ha valaki nem látott vagy nem hallott semmit, esetleg nem is igazán tudja, mi a helyzet, miért adjak annak az ügyfélnek olyan tanácsot, hogy valaki mellett tanúskodoj,holott egyik mellett sem tud érdemben mit szólni.
Kedves onom,
ne haragudj, de jellemző, hogy még csak nem is értitek a problémám: nem arról kellene tanácsot adni az ügyfélnek, hogy ki mellett tanúskodjon, hanem csak annyit, hogy mondja el az igazat! Ez fel sem merül?
Nick Name
Nyugalom:))))
Sysy: nem vagy köteles tanuvallomást tenni, mivel a rokonod (apád) ügyében tanuskodsz, tehát előfordulhat, hogy olyat is kellene mondanod, amit aztán apád ellen felhasználnak.
Nick: nem figyeltél ugy látom. Itt nem arról van szó, hogy hamisan tanuskodik, hanem arról, hogy van egy hülye szabály, ami miatt az ember fél, hogy a családja, gyermekei attrocitásnak lesznek kitéve. Mivel itt nem jön be a tanuvédelmi szabály - hisz ismerik őt, ráadásul tudják, hogy ő volt jelen - egyetlen módon védheti meg családját (és valljuk be önmagát), ha gyorsan amnéziás lesz.
Ez teljes mértékben érthető dolog, és minden épeszü ember igy tenne. A szabályozás nem mindig jó és sajnos meg kell találni a módját, hogy ilyen esetben az a személy (és annak családja) védelemben részesüljön, aki ilyen helyzetbe kerül. Véleményem szerint Secret már rég megtette amit kellett, beavatkozott, lecsititotta a feleket. Ennél többet még a jog sem várhat tőle.
Ezen felül ha jól elolvasod ujra a megfogalmazást, én nem mondtam, hogy ezt tegye, vagy ezt kell tennie. Azt mondtam csupán, hogy én ezt tenném, és ezt továbbra is fenntartom, mivel nekem sokkal fontosabb a saját gyerekem, a családom épsége, mint más emberek büntetőeljárása - remélem neked is:)
Meg azt is mondtam, hogy mire köteles, mire viszont nem. A történet szerint mindkét fél hibás volt, viszont dicsérendő a szerencsétlen tanujelölt tette. Nem kell mindenkiből tanut csinálni. Ráadásul egy verekedés hevében tényleg nem lehet tudni, hogy mindent jól látott-e, minden tényleg pont ugy történt-e. Könnyen megvádolhatják az embert hamis tanuzással.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Kedves derill,
úgy látom, Te nem figyeltél, többszörösen sem. Először is csacsiságot írtál sysynek. Sehol nem láttam sysy hozzászólásában, hogy az édesapja az adott ügy gyanúsítottja lenne. Õ azt mondta, hogy "a segítségére sietett az apjának". Így a papa az ügyben sokkal inkább sértett. Márpedig mentességi jog a terhelt, nem pedig a sértett hozzátartozóját illeti meg, ugye? Az sem mentesíti, hogy - ahogy írtad - "előfordulhat, hogy olyat is kellene mondanod, amit aztán apád ellen felhasználnak", mert akkor csak abban a kérdésben tagadhatja meg a válaszadást, amelyikben a hozzátartozóját bűncselekmény elkövetésével vádolná. Szögezzük tehát le - márcsak a rendbírság vagy az elővezetés elkerülése érdekében is - hogy sysy köteles vallomást tenni.
Másodszor igenis hamis tanúskodásra szólítottad fel a topicnyitót,k a Btk 238.§-ának /1/ bekezdése szeriont ugyanis ennek minősül, ha valaki a valót elhallgatja.
Harmadrészt erkölcsi szempontból sincs igazad. Hozzászólásodban többször is leírtad a "magad és családod biztonáságát". Elismerem, hogy a mai egoista, szétesett, lezüllött világban az ember örülne, ha legalább ezt tudná biztosítani, de ez nem fog menni, ha nem tudunk általános biztonságot teremteni. És ez persze magában foglalja az egyes ember biztonságát is. Talán, ha ilyen esetekeben az emberek nem fordulnának félre, vagy nem lennének - tanácsod szerint - amnéziásak, akkor nem vernék szét úgy általában az emberek egymás képét mondjuk egy kisebb közlekedési konfliktus vagy bármi más hasonló helyzet nyomán, mint most. Akár - ne adj Isten - a Tiedet is.
Abban egyeteértünk, hogy nem kell mindenkiből tanút csinálni. Csak abból, akinek a bizonyítandó tényről tudomása van, ahogy a Be előírja. Tehát pl. secret-ből.
Üdv:
Nick Name
És megint egy kis utóirat, ezúttal secret-nek:
Már csak azért sem javasolnám a derill féle megoldást, mert egy jobb v. legalább átlagos rendőr úgysem veszi be, hogy két hét után nem emlékszel semmire. Inkább a korrektség és a nyilvánosság segít.
Nick Name
Nick: még mindig nem olvastad el rendesen amit irtam:)))
Nem szólitottam fel Secretet semmire. A felszólitás ugy hangzott volna, hogy: "legyél amnéziás, ne emlékezz semmire"- Ezt hol olvastad? Én ilyen tem irtam:))) A felszólitó mondatot ugy emlékszem általános iskola 4. osztályában tanultuk. Szerezz be egy nyelvtankönyvet, és nézz utána mit is jelent.
Leirtam, hogy mit tennék én. Ha ő is ezt teszi, az ő dolga, de tehet mást is (max majd a kórházban magyarázkodik a feleségének, hogy miért van a gyereke a temetőben. Sajnos tudomásul kell venni, hogy ilyen világban élünk, és amig a tanut nem tudják megvédeni, nem kényszerithetik arra, hogy bármire is emlékezzen.).
Egyébiránt a pszichológiáról meg ezek szerint nem sokat hallottál. Az emberek ugyanis két fő csoportra oszthatók. Az egyik csoport pontosan meg tudja mondani, hogy mi történt egy csetepaténál, ki hogy volt felöltözve, milyen mozdulatokat tett, de arra nem emlékszik pontosan, hogy ki mikor mit, és milyen hangsullyal mondott. A másik csoport pontosan emlékszik arra, hogy ki mit mondott, de képtelen lenne a résztvevőket felismerni (ha korábban nem ismerte őket személyesen), képtelen lenne megmondani ki milyen ruhában volt, vagy pontosan mit csinált. Természetesen van a két csoport közt átmenet, ritkán létezik tisztán önmagában csak az egyik, vagy csak a másik. Ezen fő csoporton belül is különböző a tanuzási képesség, van aki mindenre emlékszik, van aki nem. Az a ritka, aki mindenre. Ezt talán nyomozók tudják a legjobban.
Van akinek a verekedéseknél, konfliktusoknál blokkol az agyuk, és utólag már csak arra emlékeznek, hogy igen, volt verekedés, veszekedés, de hogy ki ütött, ki mit csinált, arra nem.
Az agy ugyanis védekezik a sulyos trauma ellen, kikapcsol, és nem emlékszik.
Egyébként én például inkább a második, mint az első kategóriába tartozom. Pontosan emlékszem szavakra, még hangsulyra is, de beazonositani például nem biztos, hogy tudnám az illetőt.
Ezen felül vannak emberek, akik állandóan verekedésbe, konfliktusba keverednek, és vannak, akik soha.
Ez egyén, vérmérséklet függő.
Furcsa módon például én sosem keveredtem verekedésbe, csetepatéba, holott egy ideig dolgoztam testőrként is. Vajon miért? Van aki mindent verekedéssel akar megoldani, és van, aki megpróbálja a másikat meggyőzni.
Azért, mert valaki állandóan verekedésbe keveredik, nekem ügye még nem kell a családom életét kockáztatnom, és a szabad időmet tanuskodással töltenem azokban az esetekben, amikor ráadásul a családom is veszélybe kerülhet emiatt, mert olyan ember ellen kellene tanuskodnom, akiről tudom, hogy bosszuálló tipusu, és attól sem retten vissza, hogy a gyerekemet bántalmazza?
Amig pedig nem találnak ki megfelelő megoldást a tanu és családja védelmére, addig ilyen extrém esetekben, mint a jelen ügy, nem kényszerithető senki arra, hogy emlékezzen.
Azt pedig a rendőrségnek kellene már bizonyitania, hogy mégiscsak emlékszik valaki arra ami történt. Ha soha senkinek nem beszélek arról, hogy emlékszem (tehát nem mesélem baráti körben, hogy mi történt), akkor nehéz lesz bizonyitani, hacsak fel nem találnak gyorsan valami készüléket, ami levetiti az agyban tárolt képeket (és még akkor is mondhatom, hogy nyilván a rejtett memóriában szerepel, hisz ott voltam, de én akkor sem tudnám elmondani).
Sysy esetében sincs igazad. Én ugyan régen tanultam a Be-t, és nem is voltam akkor tul jó belőle, tehát emlékezetből irtam amit irtam, de nemsokára ugyis ujra kell tanulnom, egyrészt mert azóta változott, másrészt mert valószinü, hogy szeptemberben szakvizsgázom velőle. Tehát most megnéztem neked:
A tanunyilatkozatról szóló szabály ugy szól: "82. § (1) A tanúvallomást megtagadhatja
- a terhelt hozzátartozója,
- az, aki a (4) bekezdés esetét kivéve magát vagy hozzátartozóját bűncselekmény elkövetésével vádolná, az ezzel kapcsolatos kérdésben, akkor is, ha a tanúvallomást az a) pont alapján nem tagadta meg,"
Ez tehát azt jelenti, hogy nem csak a terhelt hozzátartozója, hanem az is, aki magát, vagy hozzátartozóját büncselekmény elkövetésével vádolná. Mivel tanuból könnyen lehet vádlott is, ezt ezért találták ki.
Tehát sysy igen is megtagadhatja még akkor is, ha az apja nem vádlottként szerepel az ügyben. Feltételezem, hogy szerepel, ha egyszer az ő segitségére sietett és a hozzászólásomat is igy irtam meg. Tehát sysy nem köteles tanuvallomást tenni, egyébiránt az is tanuvallomás, ha elmondja, amit nekünk leirt, miszerint ott sem volt.
Az pedig, hogy a bizonyitandó tényről valakinek milyen tudomása van, az szintén bizonyitás tárgyát képezi. Amit pedig én tudok, azt csak én tudom amig meg nem osztom másokkal is.
Ne csak a vita kedvéért vitázz, gondold is át amit irtam.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Tiszteletem!
Nem gondoltam volna, hogy ilyen égi háború lesz az ügyemből. Õszintén köszönöm mindenkinek, hogy megpróbált tanácsot adni ebben a -számomra- fura helyzetben.
Bár derill "tanácsa" közelebb áll hozzám, azért Nick Name hozzászólásain is el fogok gondolkozni.
Még egyszer köszönöm mindannyiuknak: Secret
Derillnek mellesleg igaza van. Csak a nagyon bátrak, vagy nagyon ostobák állnak le olyan dolgokban tanuvallomásokat tenni, mellyel saját vagy családja épségét veszélyezteti.
Még annyival kiegészíteném Deril mondandóját hogy írtad Nick mi szerint a rendőr nem vesz be ilyen érveket amit derill megcáfolt. De tegyük fel hogy esetleg mégse venné be. Mi köze a rendőrnek az döntéshez??? Tudtommal a bírő hozza meg az ítéletet, és ha egyszer joga van neki erre, akkor had éljen már vele.
A rendbirság és az elővezetés csak akkor kerülne szóba, ha Sysy el sem menne az idézésre. Derill ezt egyáltalán nem tanácsolta neki. Nyilván menjen el. Aztán a Be alapján közölje, hogy nem kiván az ügyben tanuskodni, amit egyébként meg is fognak tőle kérdezni.
Döbbenetes...
valaki feltesz egy kérdést, amire van egy jogi válasz .
Kedves Derill!
te jogász vagy? Ha így van, hát szükség van ilyen jogászokra is. de büntetővel ne foglalkozz. a felszólító módot pedig ne keverd a szövegértelmezéssel. Az ilyenekről mint Te, mondják azt, hogy hivatásos bűnpártoló. Mellesleg aki azt mondja, hogy a sértetti hozzátartozás relatív vallomásmegatagadási jog, és jogász... Szerintem büntetővel ne foglalkozz. ugyanis a vallomásmegatagás nem úgy működik, hogy azt mondod rendőr bácsi én nem mondok semmit, mert a tanúból könnyen lesz gyanúsított, és a papám meg tanú.
vagy nagyon hülyékkel találkoztál eddig, vagy adásvételi szerződéseket láttál csak. ahelyett, hogy másokat oktatsz ki, vedd elő a Be-t és értelemezd egy kicsit. ugyan korrigáltál az általad írtakon, de még így is elrugaszkodtál a valóságtól.
Egyébként pedig félreértés ne essék már, a tanúvallomás megtétele nem kívánságműsor. Ott nem Tibi bácsi kérdez... És azért, hogy elkeserítselek, nagyon sokszor lehet bizonyítani, hogy valaki hamisan tanúskodik. az, hogy ezekből mikor és hogyan lesz eljárás, az egy külön dolgozatot érdemelne...
az okos ügyvédi tanácsokról meg csak annyit, hogy borzasztó sok ráncolt homlokot láttam már, amikor visszanyalt a fagyi. És olyat is, amikor a tanú kérdésre még azt is elmondta, hogy az ügyvéd oktatta ki, hogy mit hazudjon. Azóta már nem ügyvéd, pedig ő is borzasztó okosnak érezte magát.
Ezt a pszichológiai elemzést meg próbáld meg majd egyszer elsütni egy tárgyaláson. Abíró biztosan hasra fog esni előtted, és még elnézést is kér, a büfében pedig fizeti a kávéd. de díjjaznám én is. megkínálnálak egy pohár kólával. Majd foglalkoznék egy kicsit az ügyfeleddel is, hátha úgy járnál, mint néhány neves elődöd.
De szabályosan undorító a hozzáállásotok. remélem történik veletek majd hasonló, és akkor jól jönne majd néhány tanú, de pont olyan lesz az, aki ugyanezt az értékrendet vallja mint ti. utána pedig panaszoljátok a megszüntető határozatot, a főügyészségét meg röhög rajtatok.
Csontos Zsolt
Kedves Derill!
És még valami. Túl sok filmet nézel. Közel sincs arról szó, hogy a tanúkat és családjukat mészárolnák. Van mögöttem pár száz ügy, de EGYETLEN esetben sem fordult elő hasonló. Igen ritka. hamarabb vágják fejbe aegymást az emberek, mert a kutya átment és a szomszédba piszkított.
Finoman szólva is eltúloztad a dolgot. Bár ez a hozzállásodon, és a kifogásolható erkölcsi és etikai hozzállásodon nem sokat változtat. Egyébként remélem, hogy hivatalos eljárásod során is így nyilatkozol, mert akkor a kamara etikai bizottsága hamar megismeri majd a neved. és előbb utóbb megunja...
Csontos Zsolt
Kedves derill!
Pszichológiai kérdésekben nem nagyon akarok vitába szállni Veled, mert azt már látom, hogy az értékrendünk ég és föld. Annyit azért megjegyeznék, hogy én azért már láttam több ezer tanút, aki tudott nyiltakozni krízishelyzetben átélt dolgokról.
A nyelvtani vitát sem kívánom folytatni, ha szerinted olyan irgalmatlan nagy különbség van aközött, hoghy "tedd azt" vagy "én azt tenném", lelked rajta, majd mindenki eldönti.
Azt azonban jószívvel tanácsolom, hogy a Be tanulásba húzz bele, mert ha így marad, akkor ebből nagy bukás lesz. Pedig odaírtam, csak átugrottad: "csak abban a kérdésben tagadhatja meg a válaszadást, amelyikben a hozzátartozóját bűncselekmény elkövetésével vádolná". Nyilván méáég életedben nem hallottál a BH 1992. évi 304. és 574. számú jogesetekről, valamint a Be kommentár idevágó részéről, ajánlom tanulmányozásra. Mindkettő kifejti, hogy az Általad említett mentességi ok - a többivel szemben - ún. relatív mentességi ok, azaz, nem lehet "en bloc" megtagadni a vallomást erre hivatkozva, hanem csak az adott kérdésben. Azaz pl. arra megtagadhatja a választ, hogy ki kezdte a verekedést, ha úgy érzi, hogy apuka volt az, de nem tagadhatja meg az egész esemény lefolyására nézve. Tényleg javaslom ezeket tanulmányozni, sokkal jobban és részletesebben kifejti a kérdést, mint én.
(Egyébként azt a kérdésemet másodszor is elegánsan átugrottad, hogy vajon akkor is ezt tennéd-e, ha a saját hozzátartozód sérelmére bűncselekményt elkövető úszná meg a felelősségre vonást az amnéziás tanú miatt.)
Nick Name
Félix,
ha már ilyen szuper tanácsokat adsz, légy szíves, írd már ide, hogy a Be melyik szakasza alapján fogják megkérdezni sysytől, hogy kíván-e tanúskodni, és melyik alapján mondhatja azt, hogy nem. Különben még kénytelen leszek azt hinni, hogy a kínai piacon vetted a diplomád...
Nick Name
Sziasztok !
Leírom pontosabban a történetet, mert látom, hogy nézeteltérések vannak köztetek.
Szóval apámat egy Román állampolgár kileste a boltba , látta, hogy van nála pénz, s követte az otthonáig, majd bement apám után és ott elég alaposan elverte, elvette a pénzét. A házban több kárt is okozott, szana szét dobált ott mindent, dolgokat is elvit- de én mindezt csak elmondás alapján tudom.
Szóval én érdemben nem fogok tudni mit mondani a rendőrségen, az elmondottakra meg nem hivatkozhatok, hiszen csak hallomásból tudok róla, én nem láttam, nem tanúskodhatok olyan dologról, amit én nem láttam .
Szóval ezért is nem értettem, hogy miért vontak bele engem is ?
Apámtól elvették a pénzt, s mivel én is ott voltam , így lehet, hogy még én is gyanúsítottá válok ??
A mentősök megkértek, hogy vegyek el apámtól minden értéket, órát vegyem le róla, zsebéből vegyek ki mindent, ott a zsebébe volt néhány ezer forint, meg az iratai, azokat elhoztam és a hugomnak átadtam , mivel Õ kezeli apánk pénzét.
Úgyhogy félek, hogy még én is gyanúsított leszek :( pedig én csak segíteni mentem apámnak .
Kedves sysy,
történeted megerősítette, hogy derill és félix irgalmatlan tömény butaságot hordott össze. Fel sem merülhet ebben az ügyben, hogy apukád bármiféle bűncselekményt követett volna el, így Téged bármiféle mentességi jog megilletne. Ráadásul jól Rád is ijesztettek: szintén fel sem merülhet, hogy gyanúsítottá válnál az ügyben, csak azért, mert a telefonhívásra megjelentél. Ahhoz azért jóval több - konkrét gyanúok - kellene. Itt azonban már gyanúsított is van.
A tanúvallomásod pedig nagyon fontos lehet: elsőként értél a helyszínre, nagyon sok olyan apróságot láthattál vagy hallhattál, ami perdöntő lehet az ügy megítélésében, és lehet, hogy ezen múlik, hogy édesapád támadója börtönbe kerül-e vagy röhögve folytatja a hasonló cselekményeket. Ezt hívják egyébként közvetett tanúnak. Ugyanakkor neked félnivalód nincs: ha teszem fel a gyanúsított azzal védekezik, hogy nem ő volt az elkövető, mivel Te az elkövetést magát nem láttad, azzal nem terheled, hogy mégis ő volt. Így oka sincs haragudni rá.
A saját érdekedben, mint 14 éve gyakorló büntetőjogász javaslom, hogy ne hallgass a szakvizsga előtt álló kolléganőre és a számomra ismeretlen, de teljes büntető eljárásjogi analfabétizmusról bizonyságot tevő kollégára, mert egyrészt nincs okod félni, másrészt, ha úgy jársz el, ahogy ők mondták, nagyon megütheted a bokád.
Üdv:
Nick Name
Mielőtt Félix megsértődne, íme pár soros hozzászólásából egy másik gyöngyszem:
"A rendbirság és az elővezetés csak akkor kerülne szóba, ha Sysy el sem menne az idézésre."
Ezzel szemben:
Be 93. § Ha a tanú a vallomástételt, illetőleg az eljárási cselekménynél való közreműködést a következményekre történt figyelmeztetés után jogosulatlanul megtagadja, rendbírsággal sújtható, és az okozott költség megfizetésére kötelezhető.
Ugye, ezt magyarázni sem kell?
Nick Name
Kedves Nick Name !
Mindenképp elmegyek, amúgy is szándékomban állt, hiszen apámnak segítek ezzel.
Különben a helyszínre nem én értem először , hanem más, akiknek a szomszédok leírták az illető kinézetét és rögtön utána is mentek, megkeresték , elkapták, s a rendőrségnek átadták.
Én nagyon nem is foglalkoztam semmivel sem, csak apámat láttam el, amennyire tudtam.
Sokra nem fog menni a rendőrség az én kihallgatásommal, de persze megjelenek, csak kérdés, hogy megfelelő tanúzás-e az, hogy én csak a hallottakat tudom elmondani.
No mindegy, elmegyek mindenféleképpen .
Köszi a tanácsod.
Üdv.
Sysy
Kedves sysy!
Akkor pontosítok: az elsők között értél a helyszínre. :)) Ezzel együtt ez még nem változtat azon, hogy az általa hallottakról beszámoló közvetett tanú fontos lehet. Viszont ha nem is Te írtad le a tettest, még kevésbé van félnivalód.
Szívesen, és örülök, hogy meggyőztelek!
Üdv:
Nick Name
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02