Tanú leszek ... segítsenek!

Nick Name # 2005.01.18. 18:36

"viszont azt elfelejtettem megkérdezni, hogy ezen kívül kell-e még menni?"

Ha ott vannak a vádlottak, meg tudnak hallgatni, nem merül fel új kérdés, nem kell leszembesíteni olyannal, aki most nincs ott, akkor nem. Általánosságban ez így is szokott lenni, főleg egyszerűbb ügyekben, de ha a fent említett gikszerek beállnak, akkor lehet, hogy többször kell menni. Egyben biztos lehetsz, a bíró is arra fog törekedni, hogy minél hamarabb túl legyen rajta, csak akkkor fog visszahívni, ha elkerülhetetlen.

"Ha ők nem jelennek meg akkor lehet-e kérni, hogy msot hallgassanak ki engem és ettől kezdve felejtsenek el?"

Akkor nincs tárgyalás, tehát ki nem hallgathatnak, de kérd azt, hadd tegyél helyben írásbeli vallomást, és add oda (ez a bíró rugalmasságától függ). Ha azonban a fent írt esetek előállnak, akkor ettől függetlenül újra beidézhetnek.

Nick Name

burok # 2005.01.18. 19:09

Köszönöm a válaszodat!
Telefonban elég rugalmasnak tűnt a bíró, dehát kitudja!majd kiderül!köszönöm a segítséget!
Üdv:Burok

JuKids # 2005.01.18. 20:11

burok!

Nickkel egyetértve ("nem kell minden csip-csup ügyben rögtön leszámolást sejteni") annyit azért hozzátennék, hogy mivel korábban tettél vallomást, és akkor nem kérted az adataid zárt kezelését, a gyanúsítottak elolvashatták a vallomásodat, ismerhetik neved, címed stb., másolatot kaphattak az ezeket tartalmazó iratokról, tehát tudhatják, hogy Te ki vagy, hol laksz, mit is mondtál szó szerint.

Abban az ügyben, amiben én gyanúsított voltam (tárgyalásra nem került sor, mivel az ügyész megszüntette az ügyet bűncselekmény hiányában) volt egy szülő, aki a "sértettnek" nevezett (fiatalkorú) lánya adatainak zárt kezelését kérte, és valóban a legtöbb irat mellett zárt borítékban szerepelt a lány címe, adatai, a jegyzőkönyveken meg csak a neve volt, mégis kaptam olyan iratmásolatot, amin minden adata rajta volt. (Azt tudni kell, hogy akkor már két éve jó barátok voltunk a lánnyal, és a rendőrök az ő lakásukból vittek el, így a titkolózásnak jelen esetben nem volt sok értelme.)

JuK

Nick Name # 2005.01.19. 04:43

Ebben két nagy igazságot írtál:

• sok esetben felesleges a zárt kezelés és
  • sok esetben még a zárt kezelés kérése esetén is felületes ennek a kivitelezése.

Ezért oda kell figyelni!!!!

Nick Name

burok # 2005.01.19. 09:39

JuKids!
Már akkor is kértük az adataink zárt kezelését amikor felvették először a vallomást, aztán amikor felvették másodszor akkor ismét!A bírónő mondta, hogy azért a biztonság kedvééért ha akarjuk akkor kérjük ismét az adatok zárt kezelését!
úgyhogy most ez ismét megtörténik!
Burok

Secret # 2005.02.01. 09:54

Kedves Nick Name!
egy kicsit gyorsnak tűnik a januári tárgyalás” -írtad. Igazad volt, se híre, se hamva az idézésnek. Csend van és hullaszag! :-)
Secret

Nick Name # 2005.02.01. 18:12

Kedves Secret,

valószínüleg 2006. januárjáról lehetett szó (de ha Pesten történt a dolg, 2007 sem irreális). :)

Nick Name

stan # 2005.02.08. 18:33

Kedves Mindneki!

Nem tudom, hogy kábítószerekkel kapcsolatos ügyekben lehet é itt kérdezni mindenesetre megpróbálom.
Egy barátomnál találtak kb 20g marihuanát, elvileg másba nem keveredet, legalábbis én nem tudok róla. Úgy tűnik a szerv azt gondolja, hogy valami nagy dílert fogtak (nem az), de persze ez se biztos.
A lényeg az, hogy régóta jó barátok vagyunk, minden nap dumáltunk vagy fél órát meg ilyenek.
A kérdésem az lenne, hogy ha behívnának tanúnak mire számíthatok? Pisiltetnek e pl? Kell e akármilyen részletekbe belemennem, vagy elég azt mondani, hogy mi együtt fociztunk, és nem tudok semmiről?
Egyáltalán számítanom kell e, hogy behívnak tanúnak? A szülei állítják, hogy könnyen lehet.
Nem akarom hosszúra húzni a dolgot, ha valaki volt már ilyesmi helyzetben, vagy tudja, hogy ilyenkor mi a teendő akkor nagyon örülnék a segítségnek!

köszönet:
Stan

Nick Name # 2005.02.08. 19:03

Amíg nem vagy gyanúsított, addig nem pisiltethetnek. Eygébként bármit kérdezhetnek, ami a barátod ügyével összefügg, de olyan kérdésre nem vagy köteles válaszolni, amivel saját magad bűncselekmény elkövetésével vádolnád.

Nick Name

stan # 2005.02.08. 20:51

Kedves Nick!

Hálásan köszönet a gyors választ!!

üdv
Stan

Nick Name # 2005.02.09. 04:43

Szívesen. Üdv,

Nick Name

Secret # 2005.02.15. 09:35

Kedves Nick Name!
Megjött az idézés a rendőrségről, szembesítés lesz csütörtökön.
Van esetleg valami jó tanácsod az ügyemmel kapcsolatban?
Köszönettel: Secret

Nick Name # 2005.02.15. 16:46

Kedves secret,

most kicsit ellentmondok az általam korábban írtaknak: a szembesítésen való részvétel ugyan a tanú számára ugyanúgy kötelező, mint az önálló vallomástétel, azonban - törvényellenesen - általában (tisztelet a kivételnek) meg szokták kérdezni, hajlandó-e a szembesítésen való részvételre az illető. Furcsállom, hogy esetedben nem tették.

Szerintem ne nagyon ragozd a dolgot, lehetőleg mond azt, hogy a tanúvallomásod fenntartod. ha pedig a legkisebb fenyegetés ér, ragaszkodj annak jegyzőkönyveztetéséhez, és követeld meg a rendőrtől, hogy gondoskodjon a biztonságodról. Sok sikert,

Nick Name

Secret # 2005.02.16. 11:02

Kedves Nick Name!
Köszönöm válaszod. Senki nem kérdezett semmit, tegnap kaptam kézhez az idézést. Holnap a szembesítés után kereslek.
Secret

Secret # 2005.02.17. 13:39

Szia Nick!
Nem volt szembesítés, felhívott tegnap du. a nyomozó és "elnapolta" az idézést.
Tényleg. Tehetne ő ilyet telefonon keresztül? Hogy lefedjem magam a későbbiekben felírtam az időpontot és a tel. számot amikor hívott (mobilon). Bár sajnos a szám magán volt, de nyoma van a telcsimben.
Secret

Nick Name # 2005.02.17. 18:43

Kedves secret,

persze, hogy megteheti, sőt örülj neki, hogy nem fárasztott oda feleslegesen. Indokolta valamivel a halasztást?

Nick Name

Secret # 2005.03.02. 07:07

Szia Nick!
Nem, nem indokolta semmivel sem. Azt mondta "majd jelentkezik".
Secret

Csiszta # 2005.03.02. 08:23

Kedves Mindneki!

Kábítószerekkel kapcsolatos ügyekben kérnék egy kis segítséget.
Egy barátomnál találtak kb 20g marihuanát, elvileg másba nem keveredett, legalábbis én nem tudok róla. Aznap nálam voltak a nyomozók házkutatáson, nem találtak semmit! Aztán bevittek a kapitányságra és gyanúsítottként meghallgattak! A nyomozók nem helyiek voltak! Egy kicsit be voltam rezelve, mivel én is BM szervnél dolgoztam, és féltettem a munkahelyemet, ami azóta már nincs! A vallomásban egy-két nem valós dolgot közöltem, mivel minden áron neveket szerettek volna hallani!

A kérdésem a következő lenne:

A vallomás visszavonása vagy módosítása hogyan működik? Hol kell ezt foganatosítanom? Esetleg ezért ér-e engem valami hátrány?

Ha valaki tudja, hogy ilyenkor mi a teendő akkor nagyon örülnék a segítségnek!

köszönet:
Csiszta

Secret # 2005.03.18. 11:13

Szia Nick!
16-án megtörtént a szembesítés. Persze a gyanusított mindent tagadott, sőt azt állította hogy én le akarom őt járatni - az utca lakói előtt - ezért találtam ki, hogy fejbe rúgta a sértettet. Persze a gyanúsított is emlékszik arra, hogy felbe akarta rúgni, de nem emlékszik rá, hogy megtette-e. Ugyanis elveszthette egy pár pillanatra az eszméletét. Gondolom én, mivel a sértett csak arra emlékszik, hogy nekiesett a kukának és a ház falának, de azt nem tudja, hogy mitől.
Na most fa! Még a végén én leszek szan, hogy nyitva tartottam a szemem és nem pislogtam egy nagyot.
Ehhez mit szólsz?
Secret

Nick Name # 2005.03.18. 11:45

Kedves Secret,

az azért várható volt, hogy a gyanúsított nem fog a nyakadba esni örömében. Abból, hogy szembesítésre egyáltalán sor került, kikövetkeztethető, hogy az illető eddig is tagadott, és az ilyenek általában nem szokták egy tanúvallomás hatására hirtelen beismerni a tettüket. Tehát, azt kell, hogy mondjam, eseted eddig követi a szokványos ügymenetet. Remélem, végig így lesz.

Természetesen a Te felelősséged ebben az ügyben fel sem merülhet, és azok alapján, amit elmondtál, kizártnak tartom, hogy az eljárásban bárki is a másik félnek higyjen.

Nick Name

Secret # 2005.03.18. 12:12

Köszönöm. Egy kicsit megnyugtattál. :-)
Kérlek, ha lesz rám egy perc időd, válaszolj a tegnapira is.
Secret

Nick Name # 2005.03.18. 12:26

Kedves secret,

most kiezd bennem összeállni a kép: valóban kaptam tegnap egy e-mailt egy hölgy feladóval, de teljesen értelmetlen ákombákomokból állt, biztos megsérült valahol útközben a fájl. Gyorsan megnéztem a víruskeresővel (nem volt benne semmi), majd töröltem. Most, hogy mondod, a címben valóban volt valami olyan, hogy ...leszek, segítsenek! De nem is gondoltam arra, hogy Te vagy. Kérlek, küld el még egyszer, talán most már nem lesz semmilyen malőr. Este válaszolok. Üdv:

Nick Name

Secret # 2005.03.18. 12:47

Elküldtem.
Secret

Nick Name # 2005.03.18. 13:13

Kedves secret,

megkaptam, de sajnos ugyanolyan állapotban. Nem tudom, mi lehet a hiba oka.

Nick Name

Secret # 2005.03.18. 14:04

Na. Újra és újra ... elküldtem! :-)
Most máshonnan.
Secret