Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Kommunális adó

Vadsuhanc #   2019.01.10. 10:57

Azért mert valaki érintett a hagyatéki eljárásban az nem azt jelenti, hogy azzal már adókötelezettség is terheli az elhalt után.

wers #   2019.01.10. 10:41

Azt, hogy a hagyatéki leltárban ki működik közre annak semmi köze a későbbi öröklési rendnek.

Olvass vissza, én azt feltételeztem, hogy azt nyilatkozta, hogy saját maga is érintett a hagyatéki eljárásban. Ha nem, akkor egyet értek veletek.

Más, pl. egyéni vállalkozó után az özvegy bejelentheti, hogy ezen jogcímen ő folytatja a vállalkozást. Erre 90 napja van. Igen ritka, hogy 90 napon belül legyen jogerős hagyatéki végzés. Szerinted mit érzett a fiatal özvegy hölgy, mikor flegmán odavágta neki az ügyintéző hogy "Ön majd akkor lesz hivatalosan özvegy, ha lesz jogerős hagyatéki végzés. Nekem csak annyit súgott utána, hogy viszont kívánja.

Persze másik üi. elintézte a halotti anyakönyvi és a házasságai anyakövi alapján.

Vadsuhanc #   2019.01.10. 10:15

Kedves wers!

Most arra gondolsz, hogy nem az apja után kell adót megfizetnie, hanem január 01-től az önkormányzat kiszabta neki?

Ha igen ezzel is van egy kis probléma. Ezt akkor teheti meg az önkormányzat, ha Kata a megfelelő formanyomtatványon bejelenti, hogy január 01-től Ő kívánja az adót megfizetni.

Az önkormányzat az ingatlan nyilvántartásból megállapítja, hogy a tulajdonjogban változás állt be az előző tulajdonos elhunyt már nem jogképes személy és az ingatlan tulajdonos a bevallási kötelezettségének nem tett eleget illetve nincs olyan személy aki a kommunális adót fizetné.

Azt, hogy a hagyatéki leltárban ki működik közre annak semmi köze a későbbi öröklési rendnek.

drbjozsef #   2019.01.10. 10:06

1990. évi C. törvény a helyi adókról
...
Az adó alanya
18. § Az adó alanya az, aki az év első napján a telek tulajdonosa.

Értem én, hogy az elhunyt nem lehet, mert nem jogképes, már nem él, nem tulajdonos, az örökös meg ipso iure tulajdonos. De az örökös még nincs megnevezve, ismeretlen (pláne bejegyezve az ingatlannyilvántartásba).

Mi alapján szab ki adót egy jegyző egy "benyújtónak" ?
Nem fér ez a fejembe.
Miért nem dob el egy kavicsot, aztán akit eltalál, az lesz az adó alanya?

Mi a francért nem várja meg a jogerős hagyatéki végzést - ugye, ez esetben visszamenőleg, az elhunyt halálának napjára jegyzik be az örököst, legyen az végrendeleti vagy törvény szerinti -, és szabja ki az illetéket utólag?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers #   2019.01.10. 09:59

:)
Egyébként két éve ugyanígy járt el egy (talán másik) jegyző, hagyatéki nem volt, aki benyújtotta a hagyatéki leltárt annak a nevére szabta ki az adót. 5 örökös volt.

drbjozsef #   2019.01.10. 09:56

Ugye nem kerülte el a figyelmedet, hogy Kata nem feltételezte, hanem tényként közölte, hogy nem volt még hagyatéki tárgyalás?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers #   2019.01.10. 09:23

Amíg nincs hagyatéki végzés, nincs bejegyzett örökös - se törvény szerint, se végrendeleti, se semmilyen -, addig mi alapján kellene bárki másnak fizetnie?

Ugye nem kerülte el a figyelmedet, hogy Kata nem feltételezte, hanem tényként közölte, hogy kirótta a jegyző és neki.

wers #   2019.01.10. 09:22

Mert Kata nyújtotta be a hagyatéki leltárt, gondolom azt x-te be, hogy érintett a hagyatéki eljárásban. Így tudják, hogy a nyilvántartásban szereplő személy elhunyt. A hagyatéki leltárban szerepel az ingatlan, és ha volt gépjármű, az is.

A hagyatéki után lehet a határozat módosítását kérni (ha akarják), nem nagy macera, csak be kell küldeni a önkormányzatnak a hagyatéki végzést.

Vadsuhanc #   2019.01.10. 08:56

Kedves wers!

Én nem igazán értek hozzá de az ART. szerint az adó megfizetésére határozattal kötelezhető az adózó örököse az örökrésze erejéig, több örökös esetében örökrészük arányában.

A hagyatéki eljárás befejezéséig honnan tudja az adóhatóság, hogy ki lesz örökös és kinek mekkora örökrésze lesz és valójában az örökösnek pozitív öröksége lesz-e?

Mellesleg az adótartozásnak esedékességkor meg nem fizetett adó összegét nevezzük és nem hinném, hogy a 2019 évi kommunális adó megfizetésének esedékessége már most fennáll. Az örökös pedig még nem lévő adótartozás megfizetésére nem kötelezhető.

drbjozsef #   2019.01.10. 08:14

Szerintem meg neked nincs.

A kommunális adó alanyát az ingatlannyilvántartás alapján állapítják meg. Honnan máshonnan?
Amíg nincs hagyatéki végzés, nincs bejegyzett örökös - se törvény szerint, se végrendeleti, se semmilyen -, addig mi alapján kellene bárki másnak fizetnie?

Gépjárműnél nem ez van? Aki az év első napján a nyilvántartás szerinti tulajdonos, az a teljesítményadó alanya. Ha elhunyt személy, akkor is. Honnan tudnád ki másnak kellene küldeni a fizetési felszólítást?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers #   2019.01.10. 08:02

Vadsuhanc, szerintem nincs igazad. Ameddig nem zárul le a hagyatéki eljárás a törvényes örökösnek fogják kiróni az fizetendő adókat. Ki szabják, mert ki kell. Végrendeletet nem vizsgál az önkormányzat, azt a Közjegyző fogja, vagy bíróság. Ez sokáig húzódhat. Ráadásul ott van még a köteles rész is, így az sem biztos, hogy csak a feleség örökli az egész ingatlant.

Vadsuhanc #   2019.01.10. 07:43

Kata

Még mindig nem lehet tudni, hogy az a levél pontosan milyen levél. Amennyiben az egy határozat akkor bizony meg kell támadni, fellebbezni kell ellene. Amennyiben csak egy sima levél igazából nem kell vele foglalkozni.

A kommunális adó megfizetése is bevalláshoz kötött. Adóalanynak minden esetben az a személy minősül, aki az év első napján az ingatlannak a tulajdonosa, haszonélvezője, vagy bérlője, így nem igazán érthető miért Téged jelölnek meg adóalanynak.

Tisztázd velük, hogy a bevallást kinek, mikor és hogyan kell leadni. Az esetleges tartozást ( édesapád után ) majd annak az örökösnek kell megfizetni, akit a hatóság annak megfizetésére kötelez a jogutódlásra hivatkozva. Ha az általad kapott " levél " ezt tartalmazza határozat formájában, akkor ne hagyd annyiban.

drbjozsef #   2019.01.10. 07:09

Kata,

Ha biztos vagy benne, hogy ez tévedés - elég utánanézni, vagy kérdezni a polhivnél, hogy miért a te nevedre jött, apropó, nem azonos véletlenül édesanyádéval? -, akkor ne fizesd be, csak add oda a csekket annak, aki szerinted az érintett.

És akkor nincs jogi hercehurca.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers #   2019.01.10. 07:07

az ellen berzenkedem, hogy most nekem kell egy jogi hercehurcát a nyakamba vennem.
Miért is? Nem tudom tudom te milyen viszonyban vagy édesanyáddal, én csak mondanám neki, anya, ennyi az ingatlan ez évi adója, ki kell fizetni. És gyógyulj meg.

Kata_25 #   2019.01.10. 07:02

Köszönöm a válaszokat.
2019-es évi adó.
Nyilván ki fogom fizetni, az ellen berzenkedem, hogy most nekem kell egy jogi hercehurcát a nyakamba vennem.
(Mintha nem lenne egyéb más is..)
Felhívom őket.

Vadsuhanc #   2019.01.09. 20:51

Pontosan melyik évi adóról van szó?

A leírásod alapján nem kell fizetned, de a hivatali levél - amely valószínűleg egy határozat - jogerőre fog emelkedni a fellebbezés hiányában akkor neked kell fizetni.

Egyébként drbjozsefnek van igaza az adót vagy neked vagy anyudnak ki kell fizetni ( jelen állás szerint neked )

drbjozsef #   2019.01.09. 19:02

A kommunális adót így is, úgy is ki kell majd fizetni.

Ha nem te leszel az, akinek kell, de most mégis megteszed, akkor követelheted majd attól, aki végül az örökös lesz. Én befizetném, ha vélhetően anyámnak kellene, aki kórházban van.

Talán nem tudnak a végrendeletről, és automatikusan a törvényes örökösnek küldték a számlát. Bár szerintem se kerek itt valami.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kata_25 #   2019.01.09. 17:25

Üdv!
Apám meghalt 2018. októberében. Az ingatlan végrendeleti örököse az anyám. Ő a temetés után kórházba került, így a hagyatéki leltárt - közte a végrendeletet is - én adtam be.
Hagyatéki tárgyalás még nem volt, ma mégis levelet kaptam az önkormányzattól, un. kommunális adóról, merthogy 2019. 01.01-től a nevemre került az ingatlan. (?)
Nem, nem került a nevemre, és max. anyám halála után fogom megörökölni.
Mi a teendőm? (És nincs kedven 5000 Ft-ért fellebbezni, mert a hivatalban azt vélelmezik, hogy én leszek az örökös..)
Köszönöm.

Precki # e-mail 2014.09.12. 11:28

Tisztelt Fórumozók!

A problémám a következő lenne:
Néhány nappal ezelőtt a helyi önkormányzattól kaptam egy levelet, hogy a 2006. évben vásárolt lakásom után nem fizettem kommunális adót. Azt mondták, hogy be kellett volna jelentenem akkor az önkormányzatnál az adás-vétel tényét.
A mai napon kaptam egy újabb levelet, melyben 5 évre visszamenőleg (a régebbi tartozás már elévült) bekérik a díjakat. Ez még rendben is van. Azonban kirótták rám az 5 év összadójának 50%-át bírságként.

Tehát ezt én úgy értelmezem (józan paraszti ész), hogy egy olyan dolog miatt kaptam bírságot, amiről nem is tudtam, hogy fizetnem kellene és előzményekben semmiféle ilyen irányú felszólítás/megkeresés nem történt az önkormányzat részéről.
Továbbá, amikor elméletileg be kellett volna jelentenem az adás-vétel tényét (tehát aminek az elmulasztása miatt megbírságoltak), még 18 év alatti voltam. Nem tudom, hogy ez számít-e valamit.

Kérdésem az lenne, hogy az adóbírság esetében érdemes-e fellebbeznem? (5.000 Ft illetéktől indul.) Az elmaradt kommunális adó alól természetesen nem akarom kihúzni magam.

A válaszokat előre is köszönöm!

Üdv,
Precki

Tikécske # e-mail 2014.08.30. 23:47

Tisztelt Fórumozók!
Kommunális adóval kapcsolatban szeretnék tájékoztatást kapni,tanyán lakunk,mégis az önkormányzat évek óta kommunális adót vet ki ránk,törvényesen fizettünk-e eddig évi több ezer forintot.Nincs szemétszállítás,csatorna,vezetékes víz,szilárd burkolatú út.És,ha eddig jogtalanul fizettünk,kihez fordulhatunk jogorvoslatért?
Köszönöm.

Rexor # e-mail 2013.05.28. 15:17

Jogosan kérik, de van lehetőség méltányosságot kérni.

nesszy # e-mail 2013.05.28. 13:02

Segítséget szeretnék kérni kommunális adó ügyben!
9 éve építettünk a szüleim házára tetőteret mivel hitel kellett hozzá ezért társasházzá kellett nyilvánítani.
A helyi önkormányzat is ez alapján adta meg nekünk a lakhatási engedélyt.Azóta csak a szüleim kaptak csekket a kommunális adóról ,mi nem .Most küldtek egy értesítést,hogy nekünk be kellett volna ezt jelenteni a helyi önkormányzat adóhatósági részlegére is hogy a házban lakunk hivatalosan,lakhatási engedéllyel.(Ezt állítólag magunktól tudni kellett volna)
Most visszamenőleg 5 éves díjat követelnek tőlünk,de mivel én a mozgáskorlátozott gyerekemre csak ápolási díjat kapok a páromnak sem haladja meg a fizetése a 100000 ft.-ot így nem tudom ezt az 50000 ft. körüli összeget kifizetni.
A kérdésem az lenne,hogy jogosan kérik -e tőlünk visszamenőleg a pénzt?
Ha igen létezi-e méltányossági kérelem benyújtására lehetőség a fizetendő összeg kisebbítésére?
Válaszokat előre is köszönöm!

somiska # e-mail 2013.05.22. 21:38

Kommunális adó fizetésével kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.
A helyi önkormányzat tulajdonában álló ingatlant vásároltam 5 évi részletre, tulajdonjog-fenntartással, 4 évvel ezelőtt.
Nemrég írásban felszólítottak, hogy fizessek kommunális adót, az adásvétel időpontjáig visszamenőleg.
Az önkormányzat saját rendelete annyit ír csak a kommunális adóról, hogy azt a tulajdonosnak kell fizetnie. Írtam nekik levelet, hogy mivel még nem vagyok tulajdonos, szerintem még nem kell kommunális adót fizetnem. Az volt a válaszuk, hogy tulajdonos ugyan nem vagyok, de használom az ingatlant. (ez egy üres telek egyébként)
A használóra is érvényes az adófizetési kötelezettség, még akkor is, ha ők ezt a rendeletükben nem említik?

Előre is köszönöm a választ.

Rexor # e-mail 2013.04.12. 10:43

Helyi adókról szóló törvény: 12. § 32 (1) Az adó alanya (3. §) az, aki a naptári év (a továbbiakban: év) első napján az építmény tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Amennyiben az építményt az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya. (A tulajdonos, a vagyoni értékű jog jogosítottja a továbbiakban együtt: tulajdonos).

24. § 67 Kommunális adókötelezettség terheli a 12. §-ban meghatározott magánszemélyt továbbá azt a magánszemélyt is, aki az önkormányzat illetékességi területén nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkezik.

Tehát ha a tulajdonos magánszemély, akkor neki kell fizetnie.

B.J 001 # e-mail 2013.04.12. 09:29

Köszönöm a választ REXOR-nak komunális adó ügyben.
Még egy kérdésem van REXOR-tól. Van e hivatalos kézzel foghato rendelet vagy hol nézhetek utána amit én ki nyomtatok és a fő bérlönek meg tudom mutatni.
Elöreis köszönöm a választ ill.a segitséget.
Üdv B.J