TB fizetés

hollipop # 2019.02.05. 09:47

A NEAK honlapján ezt írják, hogy adóhatóság által kiállított igazolás szükséges, illetve egyszer már cseréltetni akartam, csak akkor még az új személyi nem jött meg és mondtak valamit a jogosultságról vagy annak igazolásáról, erre pontosan már nem emlékszem.

rigoz # 2019.02.05. 09:11

Tisztelt hollpop!

Nem kell - tudtommal, illetve Tőlem legalábbis nem kértek - semmi ilyesmi, sőt, névváltoztatás esetén az okmánycsere tárgyi illetékmentes.

hollipop # 2019.02.05. 08:27

Kedves Mindenki!

December óta fizetek magam után tb-t, névváltozás miatt szeretnék TAJ-kártyát cseréltetni, ehhez kell a tb-fizetésről igazolás. Ez NAV-os adóigazolásnak minősül, ott lehet kérni?
Előre is köszönöm!

Erieta # 2019.02.04. 16:57

Köszönöm a választ!

Elfelejtettem emliteni hogy Görögországban élek. Akkor ha jól értem az E104es igazolással együtt kell bejelenti külföldi tartózkodásomat.

korsii # 2019.02.04. 13:31

Kedves Szakértők!

Azért írok, mert 2017 Augusztusban költöztem ki Londonba és ezt nem jelentettem be Magyarországon sehol.
2017 tavaszán fejeztem be az egyetemet, a jogviszonyom azt hiszem augusztusban szűnt meg, szóval gondolom onnantól kezdve kellett volna fizetnem a tb-t.
Itt Londonban 2017 szeptember óta van munkám, szóval fizetek mindent, amit kell.
Viszont Magyarországon nem intéztem el semmit és nem is fizettem be semmit, nem is kaptam semmilyen levelet senkitől.
Tehát őszintén szólva nem tudom, hogy van-e büntetésem vagy, hogy kapok-e majd és hogy mennyi tartozásom van.
Ha legközelebb megyek Magyarországra (Március elején) szeretném ezeket elintézni, hogy ne legyen ebből valami hatalmas összegű bírság.
Azt szeretném kérdezni, hogy milyen papírokat szerezzek be itt Londonban, amit ott kérhetnek majd? Valamint otthon milyen papírokat szerezzek be? Hova kell mennem?(Budapesti vagyok) Számíthatok büntetésre, ha igen mekkora összegre?
Válaszukat előre is köszönöm!

anzsel # 2019.02.02. 12:23

Kedves Erieta!
Nem tudom, hogy hol élsz, de tételezzük fel hogy az EU-ban.
Te annó nem tettél eleget a bejelentési kötelezettségednek, de ezt lehet pótolni, csak E 104-es igazolást kell a kérni a kinti biztosítótól. Ha ez az időszak nem egy országban történt, mindegyiktől meg kell kérni külön külön. Az EU-ban eltöltött biztosítási időre nem kell fizetni.

Egyébként 5 évenként van elévülési időszak a hátralékfizetésnél.

Minél előbb érdemes rendezni a tb-et, hogy elkerülhető legyen az esetleges bírság.

Az EU- kívül csak az USA-val van szociálpolitikai egyezményünk, - a kinti életvitelszerű tartózkodást-hitelt érdemlően kell bizonyítani a NAV felé, és ebben az esetben nem kell fizetni.

anzsel # 2019.02.02. 12:06

Kedves rusher86!

A angol biztosítótól kell hozni E104-es nyomtatványt, amin leigazolja az angol biztosítási időszakot. E 104 és az EGT adatlap kell itthon, hogy rendezni tudjad a TB-det. Ez által piroslámpás leszel és ha a munkáltó bejent, akkor lesz rendezett a Tb. Ennek ez a menete.

Üdv. anzsel

anzsel # 2019.02.02. 11:21

Kedves baggio7785!

Nem olyan vészes a helyzet, ha az EU-ban élsz és ott vagy biztosított. Megírnád, hogy hol élsz? mert más vonatkozik a harmadik államban élő polgárra mint az akik az EU-ban él. Addig is figyelmedbe ajánlok egy cikket, ha van időd olvasd el.

https://www.sosugyintezes.hu/…ek-dolgozni/

üdv. anzsel

Erieta # 2019.01.30. 22:00

Kedves Fórumozók!

A helyzetem egy kissé bonyolult.

2005 óta nem élek Magyarországon. Saját és családom hibájából is nem jelentettem be külföldi tartozkodásomat a magyar hatóságoknál és nem értesitettek hogy a TB járulékot akkor is kell fizetni ha a személy munkanélküli. Igy a TB járulékom már 2005 óta nincs fizetve.

Haza nem szándékozom költözni, de el szeretném rendezni ezeket a hivatalos ügyeket és le szeretném mondani a TB-t.

Több kérdésem is van:

• Mekkora a büntetés ára ilyen esteben?
  • Visszamenőleg ki kell e fizetni a TB járulékot?
  • Akkor is kell visszamenőleg fizetni ha be tudom bizonyitani hogy nem éltem Magyarországon és nem használtam semmi féle egészségügyi ellátást vagy egyéb szolgáltatást?

Megéri e utána járni ennyi év után?

Előre is köszönöm

rusher86 # 2019.01.26. 17:07

Kedves Fórumozók!

2015. novemberèben Angliàba költöztem. Az OEP-nèl megtettem a bejelentèsi kötelezettsègemet, inaktív azóta a TAJ szàmom. Magyarorszàgi bejelentett àllandó lakcímmel azóta is rendelkezem. Most, jövő hónapban haza költözöm vègleg. Akkor mèg -vagyis amikor Mo.-ra èrkezem -, nem lesz a kezemben mèg a munkàltató àltal kiadott P45 igazolàs. Viszont ez a nyomtatvàny kell a bejelentkezèshez. Pàr hèt lesz, mire megkapom. EHIC kàrtyàm van. A kèrdèsem az, hogy addig hol vagyok biztosított? Mert ugye az itteni munkahelyem megszűnik, miutàn felmondok. Köszönöm a vàlaszokat! Kàlmàn

iulcohenrietta # 2019.01.25. 20:29

Jó estét!Én abban szeretném a segítségüket kérni,hogy évek óta magam után fizetem a Tb-t amit a NAV minden év január első felében ki is küldött csekken.Az idén viszont még nem kaptam.Várjak még esetleg vagy menjek be az irodájuk a és újra kell kérvényezni? Segítségüket előre is köszönöm!

baggio7785 # 2019.01.24. 16:59

Üdvözlöm!
2006 óta nem élek otthon,de csak 2014 szeptemberében jelentkeztem ki.Természetesen fizetek itt kinn egészségügyi bíztositást!!A NAV szeretne tölem közel 500 000Ft-ot,de a kijelentkezési idömtöl 2014 szptemberétöl is számolt fel pénzt..Anno 2014ben voltam a NAV-nál de akkor elküldtek hogy nem kell semmit sem rendeznem náluk..Amit persze soha sem fogok tudni bebīzonyítani,de szeretném ha 2006-tól ne kelljen,vagy csak minimális összeget kelljen fizetnem..Mik a lehetöségeim ebben a helyzetben,mert senki sem tud megfelelö információt adni..Szeretenék hinni valakinek aki eligazit,de sokszor,különbözö tanácsokat hallok,olvasok,nem tudom melyiknek higgyek,ugyanigy hogy azt sem tudom mik a jogaim ebben az esetben!! Köszönöm a válaszát elöre is!!
Tisztelettel

anzsel # 2019.01.24. 07:34

Kedves Peter555!

Ha a NEAk felé nem jeletetted az ausztráliai tartózkodásodat, akkor a NAV- hoz kell menjél és ott tudod rendezni a járulék fizetési kötelezettségedet.Én a Dózsa György út 128-132 ügfyfélszolgálatot ajánlanám(ez saját vélemény- én ezt az ügyfélszolgálatot nagyon empatikusnak tartom, de van több kirendeltség is budapesten, minden hol rendesek az előadók)

Ajánlom figyelmedbe a következő cikket, amelyben teljesoörű felvilágosítást kapsz a témáról.

https://www.sosugyintezes.hu/…ulek-osszege

Üdv. anzsel

anzsel # 2019.01.24. 07:25

Kedves Csabszlee!

Ki kell tölteni a 19T1011-es nyomtatványt, de mos nem az "A" lapot kell csatolni ki töltve, hanem a "B" lapot, ezen jelentkezel ki a járulék fizetés alól.

Azonban kell egy hallgatói jogviszony-igazolást (egyetem ad igazolást) vinni, hogy valóban van jogosultságod az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére.

Ha, a hallgatói jogviszony nem szerepel a NEAK nyilvántartási rendszerében, abban az esetben a Neak-nál okirati eljárás keretében rendezni kell a jogviszonyodat.
Ezután nyújthatod be a NAV-nál a 19T1011-es nyomtatványt.
Ha túl fizetésed keletkezett, azt vissza tudod igényelni.

Üdv. anzsel

Csabszlee # 2019.01.22. 23:09

Kedves Szakértők!
Abban szeretnék segítséget kérni hogy ha az első diplomám megszerzése után egy ideig magam fizettem a TB-m . Majd ezt követően újra egyetemi hallgató (nappali) lettem amit nem jeleztem a Nav felé es most két félévnyi elméleti tartozás halmozódott fel. Elég ha t1011-es nyomtatványt kitölteni és akkor törlik visszamenőleg?

anzsel # 2019.01.20. 15:31

Kedves Péter!

Az ausztráliai biztosításodnak a létrejöttét, illetve annak megszűnését be kell jelentened EGT adatlapon a lakóhely szerint illetékes fővárosi/megyei kormányhivatalnak. Ezt az ausztráliai biztosítási jogviszonyról szóló igazolással teheted meg. Az ott kapott EGT adatlap másolattal a Nemzeti Adó és Vám hivatalnál be kell jelentkezni egyéni (2019-ben 7500.- Ft, ezt addig kell fizetni amíg nem lesz munkahelyed) járulékfizetésre, az ott kitöltött nyomtatvány másolattal újra vissza kell menni a hivatalba, hogy újra tudják érvényesíteni a Taj számod, hogy legyen jogosultságod az orvosi ellátásra.
Ha valamit tudok segíteni még szólj.
üdv. anzsel

Peter555 # 2019.01.20. 00:41

Kedves anzsel

Koszonom a valaszod, Ausztraliaban eltem 9 evet. Most Januarban megyek vissza Magyarorszagon. Tanulovizumon voltan Ausztralaiaban es nem jelentettem ki magam a magyar lakcimemrol.

Budapesten hol kell idopontot kernem hogy elrendezzem a TB tartozasomat ? melyik Szervezetnel ?

Koszonom

Peter

stivy67 # 2019.01.19. 16:19

Tisztelt Fórumozók!
érdeklődöm hogy találkoztatok e olyannal,hogy vkit azért büntessen meg a Nav,mert fizeti a tb-jét itthon,de:
magyarországi állandó lakhellyel rendelkezik,
külföldön-finnben- dolgozik(nem egész évben,csak általában májustól novemberig),
a cége,kint tartozkodási idelyében fizeti a járulékot .
kell vmi féle igazolásokat beszerezni a kint tartozkodás idelyéről?
kb 10 éve fizetem a járulékot,tavaly kaptam először S1 nyomtatványt,pedig folyamatos a járulékok(tb,nyugdij) fizetése,
az S1. nyomtatvány be lett adva a OEP-hoz,a magyar hatóság felveszi a kapcsolatot a kinti péntztárral?
válaszokat előre is köszönöm!

anzsel # 2019.01.17. 15:50

Kedves tutiel!

4 vagy 5 év után elévül, de ennek a megitélése a NAV kompetenciájába tartozik. Ha nagyobb összegtartozás van, akkor lehet méltányossági alapon részletfizetési kedvezményt kérni illetve egy bizonyos összeg eltekintését, ha a szociális helyzet megfelelő a kérelemre.

Aki mo-n állandó lakóhellyel rendelkezik, - ez állampolgárságra való tekintett nélkül, annak vagy biztosítottnak, vagy jogosultnak kell lenni az egészségügyi szolgáltatásokra. Aki egyik kategóriába sem tartozik az a hajléktalan, annak a hajléktalan szálló bejelentése alapján van, jogosultsága az orvosi ellátásra.

üdv. anzsel

Dönciné # 2019.01.15. 16:08

Tisztelt Fórumozók! A következő ügyben kéne egy kis segítség mert ahány könyvelőt kérdeztem annyifélét mondanak, kezdek belekavarodni. A lényeg: 2010 óta van egy egyszemélyes kft-m a 100% tulaj és az ügyvezető is én vagyok, az ügyvezetést nem munkaviszonyban hanem megbízási jogviszonyban látom el. Nemrég meghalt a Férjem és Édesapám is, nagyon kiborultam a céget jelenleg nem tudom vinni, a háziorvos javasolta hogy adjam be a a rehabilitációs ellátás iránti kérelmet állapotrosszabbodással (2010ben 36%ot kaptam de nem véleményeztek rehabilitálhatóságra tehát semmilyen ellátást nem kaptam). Ha az ügyvezetést mondjuk most február 1-től díjazás nélkül látom el, akkor járulékalapot képező bevételem nincs tehát beadhatom az NRSZH-hoz a rehab kérelmet az egyik könyvelő szerint. A másik könyvelő azt mondja hogy mivel TAG is vagyok a kft-ben ezért ha díjazást nem veszek az ügyvezető +tag felállás miatt ha nem alkalmazottként vagyok ügyvezető, akkor a tulajdonosi rész miatt a tagsági jogviszony alapján kell járulékot fizetni, ami 2019-ben 195.000 x1,5 % pl az EBA-nál. Most akkor ha csak simán egyszemélyes kft-ben megbízással ügyvezetek de az eü állapotom miatt beadom a rehab kérelmet akkor mint kft "tag" kell magam után bármiféle járulékot fizetni vagy sem?

Zengőbérci # 2019.01.15. 08:17

ada8818 2019.01.15. 08:49

Kedves Segítők!

Segítsetek,mert már teljesen összezavarodtam a sokfèle választól. :(
2018.december 31-èn megszűnt a munkaviszonyom, jelenlen gyeden vagyok itthon az 1 èves kislányommal.
Kell magam után TB-t fizetni?

Köszönöm.

T. Kérdező!

Amennyiben Ön az anya, úgy nem nem kell, Ön a Tbj. 16. § (1) bek. a) pontja értelmében külön, járulékfizetés nélkül is jogosult eü-i szolgáltatásra.

(Akkor kellene, ha a GYED-et nem Ön, hanem az apa venné igénybe úgy, hogy Ön vagy továbbra is fizetésnélküli szabadságon lenne otthon a gyermekével, vagy ha miközben az apa veszi igénybe a GYED-et Ön nem rendelkezik Tbj. 5. § szerinti jogviszonnyal és a Tbj. 16. § szerinti módon (okok valamelyikeként) nem mentesülne a fizetési kötelezettség alól.

ada8818 # 2019.01.15. 07:49

Kedves Segítők!

Segítsetek,mert már teljesen összezavarodtam a sokfèle választól. :(
2018.december 31-èn megszűnt a munkaviszonyom, jelenlen gyeden vagyok itthon az 1 èves kislányommal.
Kell magam után TB-t fizetni?

Köszönöm.

drbjozsef # 2019.01.15. 06:03

Társadalombiztosítási járulék tartozását a NAV szedi be, és szerintem adótartozásként megy az elévülése is : alapesetben öt év, de ez úgy módosul, hogy a megfizetési határidőtől indul, és az ezt követő 5. év végén évül el - magyarán, 7 év is lehet.
(2012 évi adótartozást 2013. májusig kell megfizetni, innen indul az 5év, az elévülés napja 2018. december 31. ebben az esetben)

Ha volt EU államban bejelentett munkaviszonyod, azt az időszakot töröltetni lehet a fizetési kötelezettségből.

tutiel # 2019.01.14. 14:31

Kedves Fórumtagok!
Nem tudok itt kiigazodni még, de talán most sikerül ... Van e elévülési idő, és hány év a TB tartozásra. Mit lehet tenni, hogy a kb 10 évi hátralékot ne követeljék attól, aki nem is tudott arról, hogy van ilyen. Semmilyen bevétele nem volt, senkivel nem élt közös háztartásban. Többnyire külföldön tartózkodott, de most elhelyezkedne,ha merne. A fentiek miatt az Édesapja örökségéről is lemondott! :( Mi a teendő?
Köszönöm!

Tisztelt Szakért?!
Van e TB tartozásra elévülési id?,ha igen ez hány év?
Gyermekem még soha sem fizetett. Nincs jövedelme, nem él velem közös h?

anzsel # 2019.01.14. 08:05

Kedves PÉter!

A magyar jogszabályok szerint, minden belföldinek számító személy, akinek nincs jogosultsága az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére, de Magyarországon egyéves állandó lakóhellyel rendelkezik, annak fizetnie kell saját magya után egészségügyi szolgáltatási járulékot. Ezt visszamenőleg is rendezni kell. A NAV kompetenciájába tartozik, hogy milyen összeget kell fizetni. Méltányossági alapon részletfizetési kedvezmény kérhető. Ha, amarika volt a harmadik állam, abban ezesetben szociálpolitikai egyezmény alapján hitelt érdemlően kell bizonyítani kinti életvitel szerű ott lakást. ( lakás bérleti szerződés viz, villanyszámla stb.)

üdv. anzsel