Majordomus:
Köszönöma válaszod
Jogos :-), de kizárt, hogy olyan jövedelem után fizessek adót, amit nem realizáltam. Ez elvi kérdés nálam. Pláne amilyen módon kezelték a dolgot.
Örökös.
Köszönöm a válaszod
Ne haragudj de szerintem vagy nem jól érted, vagy csak a saját elgondolásodat mondod, nem jogi álláspontot (ettől függetlenül köszönöm a segíteni akarást).
A felszámolónak pont annyi joga van, mint neked a cégben. Mindenben hozhat döntést ugyanúgy. A NAV határozatot is pontosan ugyanúgy megtámadhatja mint te amikor cégvezető vagy. Viszont mivel egyrészt nem akar papírmunkával vesződni (pláne ha ez neki nem jelent pénzt), másrészről a saját pénzének maximalizálása miatt minél többet akar a vállalkozásban kezelni, még örül is az ilyen határozatnak, nemhogy még bizonyítási eljárást folytasson le ezzel kapcsolatban. Emiatt (érdekes módon) ellenérdekű a cég tulajdonosával, illetve a volt vezetővel szemben. Párhuzamosan nem is történhetnek a dolgok, hiszen az itt született, és jogerőre emelkedett határozat alapján indulhat meg az adóvizsgálat nálad.
Amikor úgy állapítanak meg neked jövedelmet, hogy abba neked semmilyen beleszólásod nincs, nem is tájékoztatnak semmiről az hidd el nagyon nem jó érzés, pláne hogy minderről már csak akkor értesülsz amikor a NAV megkeres hogy ugyan fizess már a be nem vallott jövedelmed után adót.
„Ha a végén a cégbíróság hozta a hivatalos határozatot hogy tartozol - bár te folyamatosan azt írod, hogy a NAV-tól származik - akkor az mégsem igazán adótartozásnak nevezendő függetlenül attól, hogy milyen oka van a tartozásnak.”
Sajnos nem értem amit írsz. A nekem megállapított jövedelem utáni adótartozásról van szó. Mi köze ennek a cégbírósághoz? A magánszemélynek van adótartozása nem a cégnek. ( Írtam a felszámolásnak, illetve az ott a vállalkozásnak megállapított dolgoknak ehhez nincs köze, illetve az nyilván a cégre vonatkozik ).
Nálad ahogy írod a vállalkozásod nem fizette be a kifizetett bér után a kötelezettségeket, amit gondolom ott megállapítottak, és a mögöttes felelősség alapján utána feléd realizáltak. Ilyen nálam nem volt. Bevallot, felvett jövedelem után persze hogy be kell fizetni az adót.
Esetemben csak a nálam lefolytatott adóvizsgálat által megállapított kötelezettségek elévüléséről van szó, azt csak mellékesen mondtam, hogy ezt sajnos egy olyan határozat alapján tették amit egyáltalán nem volt lehetőségem vitatni, akinek meg lett volna (felszámoló) az pedig nem tette. Ez adótartozás, az erre vonatkozó elévülési időkkel. Ez tény. A NAV indít végrehajtási eljárást és a folyószámlámon tartja nyilván. Ez is tény, szóval az egyáltalán nem kérdés, hogy adó vagy egyéb (polgári tartozásról még nem hallottam, max a polgári törvénykönyv szabályozza talán?) tartozásról van szó.
KBS
Köszönöm a válaszod
A kérdés, ha nem így van akkor mi az eljárás, tekintve ha ezek nincsenek, akkor már régen el kellett volna évülnie, viszont ez nem történt meg.