Apeh végrehajtás elévülése


Breki # 2023.06.15. 05:24

drBJozsef
Igen én is így értelmeztem. Amiben kicsit bizonytalan vagyok, hogy gondolom a NAV eljásárs során azaz a 2013-2015 időszakban is nyugszik, illetve a veszélyhelyzet miatt a végrehajtási eljárás 2020.03.24-től 2021.07.03 napjáig szünetelt, ezzel az idővel a végrehajtási jog elévülési ideje is meghosszabbodik?

drbjozsef # 2023.06.15. 04:42

Breki,

Helyesen :

Az adótartozás végrehajtásához való jog az esedékesség naptári évének az utolsó napjától számított 4 év elteltével évül el. Ha az adóhatóság határozatát a bíróság felülvizsgálja, a kereset benyújtásától a bíróság határozatának jogerőre emelkedéséig az adó megállapításához való jog elévülése nyugszik. Amennyiben az adóhatóság végrehajtási cselekményt foganatosított, az elévülés 6 hónappal meghosszabbodik.

Szomorú örökös # 2023.06.15. 03:58

Breki

Elvileg a NAV határozat alapján a jövedelemszerzés időpontja 2013. 10. 13.
Az ezt helybenhagyó második másodfokú határozat 2018.04.18
A helybenhagyó bírósági ítélet 2019 május 17.

Mivel perre vitted velük a dolgot, nyilván nem az adómegállapítás fogja meghatározni az elévülést,
hanem a bírósági ítélet, azaz a legutolsó időpont, azaz 2019. május 17-e után 5 évvel fog elévülni.
Azaz nagy valószínűséggel jövő májusig még aggódhatsz. Lehet egyszerűbb volna kifizetni.
Addig még bőséggel lehetnek gondjaid, ahogy szerintem az elmúlt 4 évben is voltak.
Igaz ez csak az én laikus meglátásom, nekem is volt tartozásom, de én kifizettem a végén.
Hidd el, sokkal nyugodtabb érzés így élni. Mekkora összegről van szó egyébként?

Breki # 2023.06.14. 21:45

Kedves hozzáértők.
Amiben szeretnék segítséget kérni.
A NAV 2018 ban majd 3 év huzavona után fizetendő adót állapított meg nekem a második határozatában. Bár azt mondták nagyon kétséges ellenük a pereskedés, belementem mert az igazságérzetem nem engedte hogy csak belenyugodjak. A per is két elsőfok és másodfokból állt, de csak elbuktam. A kérdésem az elévülésről szólna.
Elvileg a NAV határozat alapján a jövedelemszerzés időpontja 2013. 10. 13.
Az ezt helybenhagyó második másodfokú határozat 2018.04.18
A helybenhagyó bírósági ítélet 2019 május 17.
Hogy kell az esetünkben számolni az elévülést?
Köszönöm a segítséget

oligaliga # 2022.09.04. 17:54

20 milliós NAV törölve, helyette ugyanaznap rákerült egy 500 ezres magyar állam.

Tehát akkor 20 milliót megúsztak, cserébe csak 500 ezer maradt, lehet annyi nem évült el?

Vagy hogy szokott ez lenni?

Lehet. De ahogy KBS mondta, meg kell nézni az adószámlát.

A tartozás valamilyen adó vagy adók módjára behajtható köztartozás. Elévült követelésnek a késedelmi pótléka is elévült, azt törölni kell. Az új tartozásnak lehet késedelmi pótléka. A vh-jog bejegyzést a kérelem időpontjában nyilvántartott tartozásra kérik, amibe beletartozik a késedelmi pótlék is.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.09.04. 12:37

Nem a köztartozások elévülése merőben másként működik, mint a magánjogiaké. Mondhatni, abszolút - nemigen lehet megszakítani. (Olyan van, hogy félbeszakad, de olyankor is nyugszik, és nem kezedődik újra.)

Gondolom fél évért nem jegyeznének be mást?
Elvileg egy napért is. Rendnek kell lenni.

De miért nem nézed meg az adószámládat?

Csuklósbusz # 2022.09.04. 11:10

De így hogy foglalkoztak vele újraindul az 5 év?

Gondolom fél évért nem jegyeznének be mást?

Ilyenkor ha friss a VH jog bejegyzés akkor az aktuális tartozást írják be tehát hozzászámolják a kamatokat és annyi mint amennyit odaírtak, vagy ez lehet a sokszorosa is?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.09.04. 11:00

Talán több tételből állt az eredeti végrehajtandó követelés, és csak egy része évült. De ezt fogják tudni megmondani neked.

drbjozsef # 2022.09.04. 10:59

Csuklósbusz,

Most komolyan nekünk kellene tudni hogy mi az? Hogy?

Kérsz egy iratbetekintést a földhivatalba, ott lesz az okirat, ami alapján bejegyezték (már ha jogosult vagy belenézni), abból kiderül mi ez, miért, kinek, hogyan, hány éves a kapitány.

Csuklósbusz # 2022.09.04. 08:27

20 milliós NAV törölve, helyette ugyanaznap rákerült egy 500 ezres magyar állam.

Tehát akkor 20 milliót megúsztak, cserébe csak 500 ezer maradt, lehet annyi nem évült el?

Vagy hogy szokott ez lenni?

Csuklósbusz # 2022.09.04. 07:36

Tulajdoni lapon így szerepel:
NAV VH jog törlése iránti kérelem ( már a 6. év telne a bejegyzés dátumától) tehát gondolom elévült,

De ugyanazon a napon: VH jog bejegyzés iránti kérelem a magyar állam részéről.

Ezek még széljegyek tehát nem tudni ugyanazon összeg-e.
Tehát lehet hogy nem elévülés hanem az állam megvette a navtól a tartozást?

oligaliga # 2022.08.22. 05:51

Csuklósbusz

Nem olyan hihetetlen. Az adóvégrehajtás elévülése nagyon ritkán szakad meg, ezért könnyen bekövetkezik. Minden évben van egy időszak, amikor a végrehajtási osztályok átnézik a nyilvántartott eljárásokat és intézkednek a megszüntetés iránt.

Csuklósbusz # 2022.08.21. 20:03

Hihetetlen történetet hallottam ma, létezhet olyan hogy a NAV önként leveszi a végrehajtási jogot az ingatlanról ami nincs kifizetve, vagyis vélhetően elévült?
Adós kapott egy levelet a földhivataltól hogy NAV xy határozata értelmében törlik a végrehajtási jogot. Bebukott egy céget, azóta se munkája se a NAV leveleket át nem veszi és kb már az 5 év is eltelt, 10+ millióról beszélünk ami máshonnan sem térült meg.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.20. 05:36

A végrehajtáshoz való jog az esedékesség naptári évének az utolsó napjától számított 4 év elteltével évül el. Ha az adóhatóság végrehajtási cselekményt foganatosított, az elévülés 6 hónappal meghosszabbodik.

(A köztartozások elévülése lényegében abszolút; csak kivételesen lehet megszakítani.)

Szomorú örökös # 2022.06.19. 20:32

STeri

Az ügy a kúrián is volt, de érdemben nem foglalkoztak vele, viszont felülvizsgálati illetéket onnan is kiszabtak.

Teljesen jogosan, mert ők sem szeretetből dolgoznak.

A NAV részéről az illetéket 2018. oktoberében terhelték ki az adózói folyószámlámra, azonban nem történt gyakorlatilag semmi érdemi cselekedet részükről az illeték beszedésére. Az elmúlt héten érkezett sajnos értesítés, hogy a fizetésemből most elkezdik vonni a tartozást.

Eddig vártak, hogy esetleg jó adózóként önként teljesítesz-e...mivel erre nem láttam semmilyen cselekedetet, ezért ők léptek.

Azt szeretném kérdezni, hogy ennek a két illetéknek az összege most már az elévülési időhöz közelít, azonban nem tudta senki sem megmondani egyértelműen, hogy honnan számítva 5 év az elévülés. Amikor a bírósági ítélet jogerősség vált, vagyis 2016. szeptemberében, illetve 2017. júniusában, vagy akkortól számít amikor 2018 októberében a nav részéről megjelent a folyószámlámon?

Laikus meglátásom szerint nagy valószínűséggel múlt héttől, azaz amikortól elkezdték vonni a fizetési számládról, mivel úgy gondolom, hogy az is egy végrehajtási cselekmény volt, ugyanis akkor keresték meg végrehajtási határozattal a munkahelyedet. Szóval türelem, ha nem rendezed velük egy összegben vagy nem kötsz egyezséget, akkor 5 évig kemény egy élet lesz.

Majordomus # 2022.06.19. 20:08

Nem évült el. Bármilyen cselekmény az ügyben megszakitja az elévülést.

STeri # 2022.06.19. 16:37

Szép napot kívánok!
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy volt élettársammal volt egy bírósági ügyem. Első fokon nekem adtak igazat, másodfokon viszont a volt élettársamnak és így bírósági illetéket is kiszabtak. Az ügy a kúrián is volt, de érdemben nem foglalkoztak vele, viszont felülvizsgálati illetéket onnan is kiszabtak. A másodfokú ítélet az illetékkiszabással 2016. szeptemberében történt, a kúria pedig 2017. júniusában. A NAV részéről az illetéket 2018. oktoberében terhelték ki az adózói folyószámlámra, azonban nem történt gyakorlatilag semmi érdemi cselekedet részükről az illeték beszedésére. Az elmúlt héten érkezett sajnos értesítés, hogy a fizetésemből most elkezdik vonni a tartozást. Azt szeretném kérdezni, hogy ennek a két illetéknek az összege most már az elévülési időhöz közelít, azonban nem tudta senki sem megmondani egyértelműen, hogy honnan számítva 5 év az elévülés. Amikor a bírósági ítélet jogerősség vált, vagyis 2016. szeptemberében, illetve 2017. júniusában, vagy akkortól számít amikor 2018 októberében a nav részéről megjelent a folyószámlámon? Ha a brósági ítélet számítana, akkor ez egy elévült követelés már, hiszen a másodfokú ítélet több mint öt éve történt és a kúria ítélete is éppen átlepi az 5 évet. Viszont ha onnantól indult az 5 év, mikor a navnál megjelent az illeték, akkor ha jól tudom csak jövő év végén évülne el.
Köszönöm szépen a segítséget.

MrValaki # 2022.01.28. 15:14

Tisztelt Hölgyem/Uram !

Ebben az évben mint természetes személy terhére személyi jövedelem adónemben, egészségügyi hozzájárulás adónemben, szociális hozzájárulási adó adónemben adókülönbözetet valamint adóhiányt állapítottak meg egy volt Kft.-m ügyében, ahol ügyvezető igazgató voltam és tulajdonos (alkalmazottam nem volt).
A készhez kapott határozat szerint végrehajtás indult ellenem ebben az évben.
Az aktuális alkalmazotti jogviszonyomból fizetésem 33%-át vonják a következő hónaptól, illetve ingó és ingatlan tulajdonomat foglalnák le.
Azonban nagyobb értékű ingó tárgyam és ingatlanom nincs.
Illetve beszéltem egy ügyvéddel aki azt mondta, hogy maga a végrehajtás és az adótartozás akkor évül el, ha semmiféle végrehajtási cselekményt nem hajtanak végre 5,5 éven belül (tehát se fizetési 33% visszatartása se ingó és ingatlan foglalás) ami azért érdekes, mert
már szóltak a munkáltatóm könyvelője, hogy a megkeresés megérkezett a tiltásról és voltak már foglalna is és mondták, hogy félévente jönnek majd így akkor soha nem fog elévülni vagy rosszul tudja az ügyvéd?
Szeretnék hiteles jogi tanácsot kérni azzal kapcsolatban, hogy a végrehajtási procedúra elévülhet-e illetve amennyiben elévülhet ennek mi a feltétele, mert a határozatban megállapított adóhiány összegét nem tudom kifizetni.
Abban az esetben ha ügyemben nem tudnak tanácsot adni milyen hozzáértő személyhez tudnék fordulni segítségül.

Szíves tanácsukat előre is köszönöm !

drbjozsef # 2022.01.17. 11:14

Nagy általánosságban, és főszabály szerint lehetséges.
De ez sokkal bonyolultabb ennél, az adótartozások máshonnan indulnak, máshogy nyugszanak, és csomó kivétel van, szóval konkrét esetben egyáltalán nem biztos, hogy igen.

Zsaber # 2022.01.17. 09:35

Igen, ez lenne a kérdésem :-)

Csuklósbusz # 2022.01.15. 09:36

Tehát ha 4 év 6 hónap eltelt egy NAV VH jog bejegyzése után van rá esély hogy elévült és nem lesz árverés? :-)

Zsaber # 2022.01.14. 11:28

Tisztelt Hozzáértők!

Segítséget szeretnék kérni az alábbiakkal kapcsolatban:
Adott egy egyéni vállalkozás, ahol járulékok meg nem fizetéséből adódóan tetemes tartozás keletkezett a NAV felé. Az egyéni vállalkozás 6 éve megszűnt, a NAV végrehajtási jogot jegyzett be 5 éve az egyéni vállalkozó tulajdonában álló ingatlanra. Jelenlegi állás szerint az ügyfélkapuból lekérhető adószámla kivonaton már csak pár ezer forint késedelmi kamat tartozás látható (ezen felül korábbi években számlakivonatot küldtek, amiben a fennálló tartozás csökkent). Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben a tartozás már teljesen elévült és törölni fogják az ingatlan-nyilvántartásból is a végrehajtási jogot / vagy mivel az ingatlanra végrehajtási jogot jegyeztek be örökre tartozás marad? Köszönöm előre is :)

Dóri73 # 2022.01.05. 17:35

Köszönöm a választ!

oligaliga # 2022.01.04. 12:17

Az adótartozuás elévülésének kezdő napja az esedékesség naptári évének az utolsó napja, esetedben 2017. december 31. Ez az idő hosszabbodik meg a hat hónappal. A tartozásod június 30-ával fog elévülni.

Dóri73 # 2022.01.04. 10:23

Tisztelt Szakértők!
Érdeklődni szeretnék, hogy az alábbi ügyben nem kellett volna már elévülnie az adótartozásnak?
A Nav megbizólevél alapján személyi jövedelemadó bevallások utólagos vizsgálatát folytatta le nálam 2010 évre vonatkozóan, melynek határozatát megtámadtam. A bírósági ítélet 2017 júniusában született meg, melyben a bíróság a Nav-nak adott igazat.
Ennek megfelelően felvezették az adófolyószámlámra a tartozást, mely azóta is ott van, mivel sajnos nem rendelkezem behajtható jövedelemmel, mivel már az egész eljárás téves megállapításra épült, sosem voltak olyan adózatlan jövedelmeim melyeknek a nemlétezését nekem kellett volna bizonyítani a nav felé...
Azt gondoltam talán ez év elejétől kivezetésre kerül elévülés miatt, de úgy látom ez nem történt meg, holott 2017 júniusától már eltelt a 4 év 6 hónap évülési idő. Mi lehet ennek az oka?
Köszönettel, Dóri73