Jogi segítségkérés


nanemaaa # 2021.11.09. 08:39

Már szerződés szegéssel, rágalmazással, szerzői jogok visszaélésével vádolnak minket.

A leírtak alapján jogosan. Már ha a fotós, vagy a fotóalanyok képviselője vádol ezzel. Bár érdekes, hogy miért adnak át olyan fotókat, amiknek a felhasználásához nem járulnak hozzá.

Npontgabor # 2021.11.08. 11:49

Tisztelt Cím!
Szeretnék segítséget kérni, Szerzői - és Szellemijogok védelme kapcsán.
Kezd elmérgesedni a helyzetünk arról, hogy a közösségi médiában közzé tehetem vagy sem azt a fotósorozatot, amin a kiskorú gyermekeink szerepelnek.
A fotósorozat egy ruhamárkához készült. Nyilvános, nagy plakáton, több szereplős bemutatkozás lett volna, hogy ne csak az online médiában legyen jelen. Mi elvállaltuk a munkát. Anyagi díjazás helyett a fotókat kértük és megígértük cserébe, hogy az általunk használt közösségi médiában reklámozzuk a ruhákat. Szóban és online felületen történt ez a megbeszélés. Az utolsó sorozatott - ami nem vállható szerintük - megkaptuk és kiraktuk. Majd elmérgesedett a helyzet, hogy kitettük. Már szerződés szegéssel, rágalmazással, szerzői jogok visszaélésével vádolnak minket. Szerződést, megbízást soha nem írtunk. Szívesség alapon, saját költségen voltunk jelen.

A fotósorozatot szeretném használni továbbra is, mert: nem rosszak.
Van erre lehetőségem?

Tisztelettel: Npontgabor

Grave7 # 2021.10.12. 07:28

Klasszikust idézve: "önélzetes a kis latol" :)

gerbera317 # 2021.10.12. 06:28

Mi a fenét lehet megfellebbezni egy elévülés miatti megszüntetésen?
Valószínűleg záradékkal elrendelt végrehajtás, ahol több lehetőség van az előzmény piszkálására, mint egyébként. Aranyos neri (aki szerint hülyeségeket írkálunk ide), nem tartotta fontosnak, hogy ezt közölje. De sebaj, hagyjuk meg abban a hitében, hogy ő nagyon okos.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.12. 05:58

Igen, sokat tanulok. :D
Nerinek el fogok kérni a számát is, ha elakadok valami végrehajtási jogi kérdésben, biztos szívesen segít.

wers # 2021.10.12. 05:43

:) látod, érdemes ide járnod

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.12. 05:08

Aranyos vagy, hogy nekem magyarázod, hogy működnek a bíróságok. :)

neri # 2021.10.11. 23:05

Kovács Béla Sándor
" Másfél év alatt háromszor befejeznek egy végrehajtás megszüntetése iránti pert,-pláne,ha a felperes elévülésre hivatkozik.Azt a bíróság egyetlen tárgyaláson eldönti.
(Sőt,tavaly áprilisban-májusban még tárgyalás nélkül is eldönthette.) Továbbá hogy jön ide a becsérték?

1.A másfél év alatt nem "háromszor"csak egyszer "fejezte be" (2021 júliusában)az elévülésre hivatkozással beadott pert,természetesen a végrehajtás megszüntetésével együtt.
A bank fellebbezett,így másodfokon vagyunk,tárgyalás december elején.
2.A bíróság általában nem dönt "egyetlen" tárgyalással sehol sem, ahol egy ingatlan a per tárgya,főleg egy bankkal szemben.Furcsa,hogy ezt nem tudod.
3.Ki az a hülye,aki nem kéri a tárgyalást egy ilyen perben??
4. Egy bankkal való pereskedésben hogy jön ide a végrehajtó által megállapított becsérték? ??Most ugye ezt viccnek szántad?

Gerbera317
"Amíg a felfüggesztés hatályos,addig nem végezhető végrehajtási cselekmény.Mivel a pénz visszaadása is végrehajtási cselekmény,ezért az sem teljesíthető-írod

Tévedsz.Ma sikerült beszélnem a bírósági titkárral,aki a szakértőt tavaszkor kijelölte.A júniusban küldött kérvényem a pénz visszautalására azért csúszik,mert a szakértő késve jelzett vissza a bíróságnak. Az ingatlan szakértői értékbecslésre nem került sor,a befizetett letéti díjat visszakapom.Ha esetleg a per további folyamatában ismét szükség lenne a szakértő bevonására,akkor újból utalnom kell az államkincstár számlájára.
Nem az a baj,hogy nem értitek miről van szó,hanem az,hogy még hülyeségeket is írtok vissza.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.11. 13:13

Bocs már látom. Akkor ahogy gerbera mondta: várj türelemmel, már nem tarthat soká. (Mi a fenét lehet megfellebbezni egy elévülés miatti megszüntetésen?)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.11. 13:11

Meg a szakértő?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.11. 13:11

Így se kerek. Másfél év alatt háromszor befejeznek egy végrehajtás megszüntetése iránti pert - pláne, ha a felperes elévülésre hivatkozik. Azt a bíróság egyetlen tárgyaláson eldönti. (Sőt, tavaly áprilisban-májusban még tárgyalás nélkül is eldönthette.)
Továbbá hogy jön ide a becsérték?!

gerbera317 # 2021.10.11. 11:59

Nem értem mi nem volt ebben kerek
Az, hogy csak most sikerült mindezt elénekelned.
felfüggesztette a végrehajtást
Na, ezt sem említetted, pedig ez a titok nyitja: A felfüggesztés időpontjában kimerevedik a kép, és az nem mozdul se előre se vesszafelé. Amíg a felfüggesztés hatályos, addig nem végezhető végrehajtási cselekmény. Mivel a pénz visszaadása is végrehajtási cselekmény, ezért az sem teljesíthető.
OFF Pimaszság elégtelen tényállással előrukkolni, utána pedig szemtelen módon méltatlankodni, hogy "mi nem volt érthető". ON

neri # 2021.10.11. 11:34

Gerbera317, Kovács Béla Sándor

Igen,végrehajtás megszüntetése és elévülés,ez áll a keresetben,ami 2020 április végén lett beadva a bíróságra.
Mivel ez nem 1-2 napos dolog,a végrehajtó május közepén megküldte az értékbecslést,aminek ellentmondtam,és befizettem a kijelölt összeget. Nemsoká a bíróság engedélyezte a teljes költségmentességet,és felfüggesztette a végrehajtást,valamint értesítette a szakértőt,hogy nem kell elvégeznie az ingatlan értékbecslését,de a pénzt nem utalta vissza.Tehát a szakértő nem is járt az ingatlanban,a per jelenleg is folyik,első fokon nyertem,másod fok decemberben.Pénz sehol.
Nem értem mi nem volt ebben "kerek"

gerbera317 # 2021.10.11. 10:26

Valószínűleg végrehajtás megszüntetése iránti per. Igaz, az nem tart több mint egy évig.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.11. 10:14

Perben a bankkal, de a végrehajtó már értékbecsül... Nem kerek ez.

gerbera317 # 2021.10.11. 10:05

A költségmentesség csak a becsérték kifogás 15 ezer forintos illetékére terjed ki. A szakértői díjat minden körülmények között meg kell fizetni.

neri # 2021.10.11. 09:52

Üdvözlöm
Nem találtam megfelelő témakört,ezért bocs ha rossz helyre írok.
A kérdésem a következő lenne.Perben állok a bankkal,most már több mint egy éve.A végrehajtó ingatlanérték becslésnek ellentmondtam,így a bíróság ingatlan szakértőt rendelt ki,amire kifizettem 180 ezer forint letétet a törvényszék számlájára.Pár hétre,végzésben megkaptam a teljes személyes költségmentességet,de a befizetett szakértői letétet nem kaptam vissza-egyenlőre. A bíróság minden létező irodáját,csoportját már kapcsolták,senki nem tudja megmondani,hogy a költségmentesség vonatkozik-e a szakértői díjra,vagy sem.A bírót még júniusban levélben kerestem ez ügyben,de választ nem kaptam,tulajdonképpen senkitől.Ha valaki segítene nekem ebben a kérdésben,megköszönöm.Egyáltalán mit tudok tenni?? Hova forduljak,ha maga a bíró sem válaszol??
Köszönöm

neri # 2021.10.11. 09:51

Üdvözlöm
Nem találtam megfelelő témakört,ezért bocs ha rossz helyre írok.
A kérdésem a következő lenne.Perben állok a bankkal,most már több mint egy éve.A végrehajtó ingatlanérték becslésnek ellentmondtam,így a bíróság ingatlan szakértőt rendelt ki,amire kifizettem 180 ezer forint letétet a törvényszék számlájára.Pár hétre,végzésben megkaptam a teljes személyes költségmentességet,de a befizetett szakértői letétet nem kaptam vissza-egyenlőre. A bíróság minden létező irodáját,csoportját már kapcsolták,senki nem tudja megmondani,hogy a költségmentesség vonatkozik-e a szakértői díjra,vagy sem.A bírót még júniusban levélben kerestem ez ügyben,de választ nem kaptam,tulajdonképpen senkitől.Ha valaki segítene nekem ebben a kérdésben,megköszönöm.Egyáltalán mit tudok tenni?? Hova forduljak,ha maga a bíró sem válaszol??
Köszönöm

drbjozsef # 2021.10.11. 09:31

peeros,

a barátnőm 80 évesen, szívműtét után, ebben a vírusos időben nem fog idejönni a tárgyalásra, képviselhetem-e továbbra is, vagy kárba veszett az egész munkám (nem vagyok ügyvéd, ill. rokon sem), 60 oldalnyi adatot-anyagot csatoltam be,
Képviselni? Hol? Perben? Vagy a hagyatéki eljárásban (ami ha jól értem lényegében 9 éve tart)?

miért kellett a végrehajtót kijelölni (az örökös kárára)?
Hetv. 6.§(4)Ha az örökhagyó végakaratának egésze vagy része végrehajtására végrendeletében cselekvőképes nagykorú vagy jogi személyt nevez meg, e személy (végrendeleti végrehajtó) öröklésben érdekeltnek tekintendő.

a mindkét fél részéről felrúgott szóbeli megállapodás és a negatív egyenleg ellenére, ill. azok után, hogy az ügyvédnő egyetlen betűt sem írt le az ügyben, ki kell neki fizetni a 4 %-ot?
Nem valószínű, de nyilván a közreműködésének költségeit érvényesítheti.

mi a további teendőm?
Mivel?

a végzés után hogyan juthat a barátnőm a pénzéhez?
Végzés? Még mindig a hagyatéki végzésről beszélünk? Attól függ. Ha jogerőssé válik, és az örökös (ki az örökös amúgy, arról nem írtál) elismeri a hagyatéki hitelezői igényt, akkor végrehajtással, ha nem fizetni a kötelezett.

peeros # 2021.10.11. 07:49

Tisztelt Szakértők!
Az angol barátnőmre hagyta nagynénje a bp-i lakását végrendeletében (2005), amiben szóban megbízott egy ügyvédnőt a végrendelet végrehajtásával, és ezért az örökség 4 %-át ígérte neki.
Később meggondolta magát, eladta a lakást (2008), hogy felélje az érte kapott összeget. Az adás-vételi szerződést az az ügyvédnő írta meg, aki a végrendelet végrehajtójaként meg lett jelölve.
Az ügylet után nagyon összevesztek, a nagynéni semmilyen elérhetőségét nem adta meg az ügyvédnőnek, az ügyvédnő viszont elutasított, amikor segítséget kértem tőle a hagyatéki eljárás elindításához. (Tehát mindkét fél felrúgta a szóbeli megállapodást!)
A nagynéni Londonba, egy szállodába költözött, hogy közel legyen a barátnőmhöz, ahol kb. 2 év után strokot kapott, a kórházi kezelés után a barátnőm helyezte el egy színvonalas ápolási otthonba.
Az ellátás díját a lakása árából maradt összegből és a CIB bankszámlára érkező nyugdíjából rendezte a nagynéni, amikor a bank új kártya kiadását jelezte, ami soha nem érkezett meg hozzá, ezért a haláláig (30 hónapon keresztül) barátnőmnek kellett rendezni a számlát.
A nagynéni halálakor (2013. okt.) már sem ingó, sem ingatlan vagyon nem volt,csak a tartozása, ennek ellenére a közjegyző felkutatta ezt az ügyvédnőt beidézte a tárgyalásra és felkérte a végrendelet végrehajtójaként!
Ez az ügyvédnő a banktól újabb adatközlést kért,(ezért lett felfüggesztve a végzés!) mert szerinte sokkal több pénz van a számlán, mint amit eddig közöltek! (13 éve semmilyen kapcsolatuk nem volt a nagynénivel, a pénzügyeiről sem tudott semmit!) A bank közlése szerint 4.2 millió Ft van a számlán, a számlákkal igazolt gondozási díj (tartozás a barátnőm felé) több mint 6 millió Ft!
Kérdéseim az alábbiak:

  • a barátnőm 80 évesen, szívműtét után, ebben a vírusos időben nem fog idejönni a tárgyalásra, képviselhetem-e továbbra is, vagy kárba veszett az egész munkám (nem vagyok ügyvéd, ill. rokon sem), 60 oldalnyi adatot-anyagot csatoltam be,
  • miért kellett a végrehajtót kijelölni (az örökös kárára)?
  • a mindkét fél részéről felrúgott szóbeli megállapodás és a negatív egyenleg ellenére, ill. azok után, hogy az ügyvédnő egyetlen betűt sem írt le az ügyben, ki kell neki fizetni a 4 %-ot?
  • mi a további teendőm?
  • a végzés után hogyan juthat a barátnőm a pénzéhez?

Előre is köszönök minden segítséget!

Szomorú örökös # 2021.10.10. 11:46

Levente

Én jöttem el a cégtől lelkiismereti okok miatt. Másfél éven keresztül küdöztem a leveleket.....A feljelentés a cégvezető részéről megtörtént ellenem

Én pontosan erről beszéltem, hogy ebből még akár komoly bajod is lehet. Kicsit ezen hamarabb kellett volna gondolkodnod.

Azt tudom , hogy amit leírtam az mind igaz . és a bizonyításhoz a volt kollégák kellenek

Na kb. ez az, amit el is felejthetsz már. Egyedül kevés leszel az igazad állítására. Másokból akaratuk ellenére nem fogsz tudni más vallomást kierőszakolni, mint amit ők elmondanak a bíróságon.

A jelenlegi helyzetben az látszik, hogy mindenki a mundér becsületét akarja védeni

Vagy a munkahelyét... :-O

gerbera317 # 2021.10.10. 10:33

Nem igazán értem az alapkérdést. A levéltitkot az sérti meg, aki másnak közlést tartalmazó zárt küldeményét megsemmisíti, a tartalmának megismerése végett felbontja, megszerzi, vagy ilyen célból illetéktelen személynek átadja, illetve elektronikus hírközlő hálózat - ideértve az információs rendszert is - útján másnak továbbított közleményt kifürkész. A leírás alapján ilyen nem történt.

Levente # 2021.10.10. 09:29

Én jöttem el a cégtől lelkiismereti okok miatt. Másfél éven keresztül küdöztem a leveleket. A felmondásom okai : túlmunka ki nem fizetése, személyiségi jogsértés és egy súlyos műszaki probléma ami a munkámmal kapcsolatos és ez váltotta ki a lelkiismereti problémát. Csak egy esetben jött vissza válasz a személyiségi jogsértésre amire azt válaszolták , hogy tudomásul veszik . A személyiségi jogsértés nem csak engem érint hanem a még ott dolgozó kollégákat is. Azt tudom ,hogy 2021.07.08-ig a tulaj és az ügyvezető nem folytatott le belső vizsgálatot pedig kértem a levelekben ,, hogy tegyék meg és úgy hogy az igazmondás terhére ne érje őket semmilyen retorzió a cégvezető részéről. 2021.07.08-án ezt az egyik kolléga mondta hogy még nem történt meg a kérésemre az elbeszélgetés. A volt kollégának jogi diplomája van de életében soha nem dolgozott a jog területén.A többire semmi. A munkaügyi per folyamatban. A feljelentés a cégvezető részéről megtörtént ellenem. A levelekkel azt szerettem volna elérni, hogy a tulajdonos személyesen oldja meg a problémákat( problémámat). Azt tudom , hogy amit leírtam az mind igaz . és a bizonyításhoz a volt kollégák kellenek. A jelenlegi helyzetben az látszik, hogy mindenki a mundér becsületét akarja védeni. Az ügyvezető a cégvezetőt védi a többiek annak ellenére , hogy tudják mi történt a cég érdekeire hívatkozva felsorakoznak . A cég ügyvédje a cégvezető barátja akinek a cégvezető védése fontos nem a többi kolléga és a cég védelme. Vannak közöttük ingadozok de ezek csak a tulajdonos kérésére és a jováhagyására fogják az igazat mondani.
Az a kérdésem, hogy a bíróságon a magam védelmére kérhetek-e igazságügyi elme szakértőt vagy pszichológust az általam leírtak és a várható vallomásom igazságtartalmának igazolására ? A volt kollégákat mind behívatom és azt tudom , hogy a jelen állás szerint ellenem vallanak. Az ő vallomásukra kérhetek-e igazságügyi vagy valamilyen szakértői véleményt? Mi a bírósági tánclépés ilyen ügyben?

Szomorú örökös # 2021.10.10. 04:47

Levente

Levélben a cégvezetőről olyan dolgokat írtam amit másfél éve a tulaj és a ügyvezető nem oldott meg

Azért azt ne feledjük el, hogy te gyakorlatilag egy harmadik személynek a cégvezetőről állítottál olyan dolgokat, amelyek akár becsületsértés vagy rágalmazás fogalmába is esetleg beletartozhatnak. Én tuti nem tettem volna ilyet a helyedben és nagy valószínűséggel nem hivatkoznék most levéltitok sértésre. Leginkább azért, mert ez nem fog téged megvédeni a felelősségrevonástól. De azon se csodálkozz, ha elbocsátást követően esetleg még fel is jelentenek érte.

Levente # 2021.10.09. 21:07

Most egy kicsit összezavarodtam az eltérő válaszok után. Megpróbálom még egyszer .
Levelet írtam a tulajnak és az ügyvezetőnek. Levélben a cégvezetőről olyan dolgokat írtam amit másfél éve a tulaj és a ügyvezető nem oldott meg . Ebben a levélben nagyon sok témát írtam le . Ezek között volt a vagyoni , világnézeti és szociális helyzetemmel kapcsolatos rész is . Az egész levelet csak a címzetteknek szántam . A címzettek franciák , a levél magyarul és angolul lett elküldve . A címzettek közé a franciák magyar bizalmi emberét is beraktam arra kérve , hogy segítsen a franciáknak a levél megértésében. Itt jeleztem, hogy a levél csak a címzettek szól Kérdésem az , hogy a francia ügyvezető azzal, hogy a cégvezetőnek visszaküldte a levelet ezáltal a levéltitok vagy valami éllenem elkövettet sérelem felróható-e ?Van-e valamilyen kapaszkodó számomra különösen arra tekintettel, hogy a cégvezető már a következő nap rám küldött egy volt kollégát a levélben írót egyik állításommal kapcsolatosan ?