Jogi segítségkérés


gammaray # 2020.10.14. 18:01

Ingatlanjogban kérek segítséget.
A házunkra műanyag ablakokat építettek. Mindegyik jól szigetel, kivéve amit az én szobámra építettek, annak se hő-, se hangszigetelése, a szobám lakhatatlan lett miatta.
Rokonaimnál élek, övék a ház, többször szóltam nekik a hibás ablakról, de nem érdekli őket.
Annak ellenére hogy nem az enyém a ház, nincs se bérleti szerződésem, se haszonélvezeti jogom, saját magam és vagyonom védelme érdekében jogom van hívni egy másik vállalkozót hogy beszereljen hozzám egy normális ablakot?

bbgin # 2020.05.03. 13:46

Tisztelt Fórumozók
Segítségét kérnék!
Édesanyám demens beteg, ezért 24 órás felügyeletre és ellátásra van szüksége, így egy budapesti otthon lakója immáron 6 éve. 2018-ban az otthon vezetője telefonon és emailben értesített a járulék emeléséről így a továbbiakban már a megemelt havi díjat fizettem. Idő közben az otthon vezetősége 3x lecserélődött. Idén 2020. áprilisban egy telefonhívást kaptam az otthon egyik újabb vezetőjétől, hogy több mint 300 ezer Ft-os tartozásom gyülemlett fel, amit kikéne fizetnem, mondván az ellátási díj 2019-ben emelkedett melyet anno az aláírásommal is vissza igazoltam. Hozzátenném mikor megláttam az aláírást, tudtam, hogy valaki más kezéből származik, mert közel nem hasonlít az enyémre. Ezt szóvá is tettem! Pár nap elteltével kaptam egy emailt azt otthon vezetőjétől, hogy méltányossági alapon eltekintenek a 300 ezer Ft tartozástól és csak 200 kéne kifizetnem ill. a vezető azt is hozzá fűzte, idézem „Az intézményi térítési díj emelésről egyéni értesítőn tájékoztatjuk a lakókat, illetve az intézmény faliújságjára került ki az értesítés, mint hivatalos közlésforma, amely alapján az kihirdetettnek minősül.
A szerződésen lévő aláírásról, mivel a vezetést január óta vettem át nyilatkozni nem tudok, a rendelkezésemre álló dokumentumok alapján járok el.” Ez a faliújságos történet és a demens Édesanyám értesítése számomra vicc kategória. Holnap 2020.04.04. személyesen is beszélek az intézmény vezetőjével. Nem szeretném kihúzni maga semmilyen kötelezettség vállalás alól, hisz az Édesanyám biztonságáról van szó, de ez esetben jogtalannak és etikátlannak tartom az otthon követelését. Önök szerint jogilag miként járhatok el ebben az ügy?
Segítségüket előre is köszönöm,
Üdvözlettel, Gin

gerbera317 # 2020.04.27. 07:34

Ezzel nem tudtok kezdeni semmit. Az öreg elajándékozta a saját részét, és utóbb meg is erősítette, hogy tiszta tudatállapotban, önként tette. Nem írod, hogy indokolta-e még egyébbel a cselekedetét, de valószínűleg nem indokolta, ami azt jelenti, hogy a részéről le vagytok xarva. Neki ehhez joga van / volt, ti pedig kötelesek vagytok tűrni a következményeket. Azonban a birtokban nem háboríthat benneteket az új tulajdonos. Viszont követelhet használati díjat. Ha pedig árverésen megveszi valaki, akkor az. Vagy vegyétek meg árverésen ti, elvégre occsó 50%-os lakott becsértékű ingatlan, és az átadással nem kell bajlódni.

Vivien30 # 2020.04.26. 14:25

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni. Röviden igyekszem felvázolni a dolgot.

Adott egy ingatlan aminek a szüleim 50-50%-ban voltak a tulajdonosai, amíg apám elajándékozta a rá eső részt egy idegennek. Feljelentést tett anya. Hivtak tanukat, írásszakértőt, körözést adtak ki az új tulajra aki meg is lett. Végül apa beismerte hogy ő írta alá a dokumentumokat. Az ajándékozási szerződést készítő ügyvéd már nem tagja a kamaranak a történtek következményeként. Az ügyet lezárták bűncselekmény hiányában és mert nem a feljelentő vagyis anya tulajdona sérült. Azóta elteltek évek. Senki nem jött hogy ő beköltözne. Nemrég anya kapott értesítést végrehajtásról. Az ingatlan azon részére ami a megajándékozotté, hitelt vettek fel és nem lett fizetve így végrehajtás alá került. Azóta naponta dudalnak random emberek a ház előtt hogy adjunk kulcsot, övék a fél ház. Természetesen nem adtunk. Megpróbáltunk polgári pert inditani de az ügyvéd megkeresését valasz nélkül hagyja a kormányhivatal. Apa gondnoka akit a büntető eljárás után jelöltek mellé csak a kormanyhivatal engedélyével működik együtt. Így nem jutottunk előbbre. Ha már úgy tűnik elvesztjük a bátyámmal a fél házunk megöröklésének lehetőségét, tehetünk e valamit? Apa hallgat, valószínűleg fenyegetve van, nem tudjuk hogy csak leitatták e hogy aláírja vagy kapott-e érte valamit. Ahány ügyvédnél jártunk azt mondta veszett ügy de anya belebetegszik már hogy tehetetlen és senki nem segít. Már a médiát is fontolgatja. Nem tudom az vezetne e bármi jóra.

Mit tanácsolnak? Mit tehetünk? Segítségüket előre is köszönöm!

gerbera317 # 2020.04.24. 06:59

Követelés jogosultjaként kinek fizetsz te "havi apanázst", és miért?
Egyébként fogni kell a jogerős ítéletet, elballagni vele a bíróság végrehajtási lajstromirodájába, és be kell adni egy új végrehajtási kérelmet. Persze, olvashatóan, és az adós személyi adatairól nem megfeledkezve. Ugyanebben a kérelembe kéred a költségmentesség megállapítását is.
a bíróság, amit kijelölt, ingyen lett volna
Ezt csak negyedszeri nekifutásra értettem meg. (Nehézségeid vannak a magyar nyelvvel?) A végrehajtás elrendelésére jogosult bíróságot nem az ügyvéd jelöli ki, hanem a törvény: ez pedig ugyanaz a bíróság, amelyik elsőfokon hozott ítéletet.
Felléphetek-e az ügyvéd ellen, ha igen, milyen formában, mert kár ért
Hogyne. Ha kár ért, akkor kártérítési igénnyel. Aztán csak óvatosan, mert ő mégiscsak ügyvéd (vagy mi), míg te csak "kispolgárné" vagy.

kispolgárné # 2020.04.23. 21:28

Jogi segítségre van szükségem!
2019 tavaszán ügyvédi iroda ügyvédjének részvételével pert nyertem, így az alperestől behajthatóvá vált egy bizonyos 7 számjegyű összeg és annak több éves kamata. Erről megvan az ítélet. Az ügyvéd azt mondta, hogy már a vh-nál van az ügy, várunk.
Én folyamatosan fizetem a havi összeget, amiben megállapodtunk, de az ügyvéddel nem találkoztam szeptember óta, a kollégái pedig nem tudnak semmit az ügyről, illetve időnként mondanak valamit, de semmi infót nem tudtam kiszedni belőlük.
Írtam a bíróságnak, hogy a vh-val kapcsolatos papírokat küldjék ki nekem, mert nem tudok semmit, hogy hol tart a vh, történik-e valami.
Megkaptam a papírokat. Kiderült hogy a vh iránti kérelmet elutasították a hiányos és olvashatatlan dokumentum miatt. És ezt a végzést már augusztusban megküldték elektronikusan az ügyvédnek, aki csak októberben vette át (elküldték a letöltési igazolást is).
Tudtommal nem fellebbezett az ügyvéd, nem volt hiánypótlás, amire lett volna 15 napja, és nem is tájékoztatott erről a végzésről.
Hová fordulhatok segítségért ( az ügyvédet nem tudom elérni, a kollégái meg nem foglalkoznaka dologgal, csak behívnak, hogy fizessem ki a havi apanázst)?
INdíthatok-e én végrehajtást az alperes ellen (ez azért nehéz, mert a bíróság, amit kijelölt, ingyen lett volna az anyagi helyzetemre tekintettel, de most biztos fizetnem kellene)?
Felléphetek-e az ügyvéd - iroda ellen, ha igen, milyen formában, mert kár ért, nem kevés.
MIlyen úton juthatok a pénzemhez, amit a bíróság megítélt? Van még rá esélyem?
Tudom, sokan ügyvédek az itt lévők közül, és megtapasztaltam már, mennyire összetartó csapat, de azért mégis kérem a segítségüket.
Köszönöm

amazon1 # 2020.04.01. 10:13

Ez év március 20-án kaptam egy SMS-t,hogy sorsoláson nyertem egy iphone11-et.Nagyon megörültem,mert még sosem nyertem semmit.A további teendőket is sms-ben kaptam.Az utolsó sms-ben kérték a házhozszállítás címét és 25 ft-ot a kiszállítás díjátAkkor ért a meglepetés mikor befizettem a 25 Ft-ot s helyette 25 eurot vontak le a számlámról.Még aznap felvettem velük a kapcsolatot.Kaptam egy e-mailt,hogy rögzitették a jegyet és 24 órán belül válaszolnak.Ami sajnos a mai napig nem tőrtént meg.Lehet másnak nem sok az a pénz,de én kisnyugdíjas vagyok és bizony észreveszem a hiányát.Azt szeretném megkérdezni,hogy ez ügyben hova fordulhatok vagy mit tudok tenni.Mivel ágyhoz kötött beteg vagyok csak elektronikos uton tudok intézkedni.Kérem segítsen a megoldásban.
Köszönettel:amazon

villingen # 2020.03.14. 08:57

Üdvözlet.
Szeretném megkérdezni,ha egy ügyvéd szakterületei(társaságjog,büntetőjog)és egyéb szakirányára vonatkozó-igazoló igazolványa érvénytelen akkor az ügyvéd eljárhat-e más szakterületen(pl,polgárjog)-ban,egy érvényes másikigazolvánnyal.Vagy csak az adott szakterületre jogosító igazolvánnyal járhat-e-el?

András H # 2020.02.12. 03:56

Player; igen megteheti ő határozza meg a feltételeket

Player # 2020.02.06. 09:41

Sziasztok!

Ez év június utolsó hétvégéjére 2 éjszakára 2 fő részére szobát foglaltam egy wellness hotelba. Megteheti-e a hotel azt, hogy február végéig a szolgáltatás vételárának 30%-át kéri átutalni, lemondás esetén, vissza nem térítendő foglalóként?

Nkata81 # 2020.01.30. 16:14

A kérdésem az lenne szembesítéskor bent tarthatják e a párom?
A konkrét ügy testi sértés. AZ exe vádolta meg mikor elhagyta. Egy rendőrségi kihallgatás volt már ahol a párom elmondta hogy nem bántotta, és megmutatta a szakításuk után érkezett fenyegetéseket. Amik őt és engem is érintenek.
Köszönöm előre a segítséget.

wers # 2020.01.16. 08:47

Kimaradt: köszönöm szépen :)

wers # 2020.01.16. 08:47

Pontosabban az a kérdésem, hogy az „illetve a használat időtartama nem állapítható meg” az akkor is nehezíti az ellenőrzést, ha a gépjármű beazonosítható?

nanemaaa # 2020.01.16. 08:28

Gondolom "vagy". ;)

wers # 2020.01.16. 07:54

kis segítséget kérnék, hogyan kell értelmezni az alábbi jogszabályt:

(3) A (2) bekezdés a) pontjában meghatározott esetben az indítási napló vezetését ellenőrzést nehezítőnek kell tekinteni, ha a kitöltés hiányos, olvashatatlan, és ennek alapján a jármű nem azonosítható, illetve a használat időtartama nem állapítható meg.

Az "illetve" itt mit jelent?

Árvai István # 2020.01.08. 12:56

Tisztelt szakértők! Önkormányzati lakásban nevelkedtem 2 testvéremmel együtt. Állandó lakcímem oda szólt még ahogy a testvéremnek is.Az öcsém lakott már csak a lakásban. Nem rég megvásárolta az önkormányzattól.Csak utólag tudtam meg mikor már a felújítás zajlott nála. Nem kellett volna erről tudnom? Én is igényt tartottam volna rá mivel albérletben lakom a kislányommal és feleségemmel.
Köszönöm ha kapok felvilágosítást. István

Holly # 2019.12.29. 22:05

Sziasztok!

Köthet nyugdíjbiztosítást olyan személy, aki rokkantsági járadékot kap?
Kizárva a nyugdíjast és a rokkantsági ellátást látom, ami más.

Köszönöm szépen!

Babó60 # 2019.12.26. 17:18

Köszönöm az eddigi válaszokat,sajnos ismét egy aktuális kérdésem lenne,mely családom várandós tagját érinti.
A várandós kismama vajúdása alatt megtilthatja-e a kórház,Ill korlátozhatja-e,hogy párja a vajúdás ideje alatt vele lehessen.
(Az itteni kórház szülészetén ezt megtiltják,apás szülés esetén is).
Tudom,hogy vannak belső szabályzatok,meg rendeletek,de még külön szoba megfizetése esetén is a kórház megtiltja a kismama párjának jelenlétét a vajúdás alatt.
lehet nem ez a fórum a legjobb a kérdéshez,de más konkrét tájékozódási lehetőséget nem találtam.Ismét köszönettel várom a választ.

Praetor Peregrinus # 2019.10.01. 13:46

Babó60

1997. évi CLIV. törvény
az egészségügyről
11§.

A kapcsolattartás joga
11. § (1) A (2)-(7) bekezdésekben foglalt jogokat a beteg a fekvőbeteg-gyógyintézetben meglévő feltételektől függően, betegtársai jogainak tiszteletben tartásával és a betegellátás zavartalanságát biztosítva gyakorolhatja. Ennek részletes szabályait - e jogok tartalmának korlátozása nélkül - a fekvőbeteg-gyógyintézet házirendje határozza meg. A házirend a (2)-(7) bekezdésekben foglaltakon túl további jogokat is megállapíthat.

Röviden igen , meghatározhatja az egészségügyi intézmény a látogatás rendjét.
(3) bekezdés. Ha súlyos állapotban van hozzátartozója akkor állandóan mellette lehet.

Emberi kapcsolati oldalról nézve a helyzetet, a nővérekhez pozitív és kedves hozzállással minden bizonnyal engedélyezik majd ,hogy látogatási időn kívül is bemenjen. Én esetemben ez mindennapos volt.

Babó60 # 2019.10.01. 09:08

Tisztelt Hozzáértők!
Nem találtam más témacímet így ide írnám kérdésemet.Kórházi betegjoggal kapcsolatban.A kapcsolattartási jogot korlátozhatja-e a kórház fekvőbeteg osztályon a látogatási idő szigorú,és ellentmondást nem tűrő betartatásával?
A problámám az,hogy a nővérek száma mint tudjuk korlátozott,a hozzátartozó segítsége sokszor napközben is szükséges lenne,pl egy elesett és elkeseredett idős beteg esetén.Már ha a lelki támogatást nem is említjük.
Ha dolgozik valaki,lehet oda sem tud érni a kijelölt összesen napi 3 óra(1 délelőtt)2 délután megszabott időre.
Kérdésem az,hogy kitilthatják -e konkrétan a látogatási időn kívül érkező hozzátartozót,a kórház belső szabályzatára hivatkozva.Köszönöm,ha valaki tud ebben a témában válaszolni.

Demetriosz # 2019.09.22. 07:52

Tisztelt Jogi Fórum.

Előszerződést kötöttünk az ingatlan eladásáról melyben előleg,és nem foglaló szerepelt. Azzal tisztában vagyok,hogy amennyiben a vevő visszalép az előleg visszajár. Ugyanakkor a szerződés megkötésekor megbeszéltük,hogy nekem is egy másik ingatlant kell keresnem és megvásárolnom,és nem helyben,hanem több száz kilomérrel messzebb.Ez így is történt,de Én még nem találtam.Közben a vevő kérése megkeresett a bank megbízottja és felmérést,és fotókat készített az ingatlanomról.A vevő közben visszalépett,így az előleget vissza kell fizetnem.
Kérdésem levonható-e az előlegből az a költség amit én az ingatlan keresése folytán elköltottem,és mi történt volna ha én is találok közben számomra megfelelőt és lefoglalózom.
Ez estben a foglalóm is odavan.
Még egy kérdés, A bank megtarthatja az ingatlanomról készült dokumentumot vagy köteles azt visszaadni,hiszen én semilyen kapcsolatban nem állok ezzel a bankal.
Köszönöm a segítséget.

Muhlan # 2019.09.04. 08:55

Tisztelt Jogi Fórum!
Kertszakértőt keresek,aki hivatalos írásbeli szakértői véleményt tud kiadni kert rongálásról,illetve fenyőfáink állapotáról.A szomszédunk ugyanis amíg nyaraltunk lecsonkította a fenyőfáink egyik oldalát.Gyakorlatilag az egyik oldalon nincs most águk.Nem tudjuk ,hogy ki kell-e vágni őket,vagy sem.Kértünk birtokvédelmet is,de a bírósághoz fordulnánk,ha nekünk ebből komolyabb kárunk keletkezett.A sövényünket is zönkre vágta,és a csergófánkat is.Az önkormányzattól voltak kinn terepszemlén,ők kérik a szakértői véleményt,de nem tudjuk kihez forduljunk.Ha esetleg tudnának nevet adni ez ügyben annak örülnék.Köszönöm előre is.

értetlenke10 # 2019.08.31. 12:34

Munkáját értő, szerető,korrekt ügyvédet keresek vagyonmegosztási perhez!Elérhetőséget kérek, és visszahívom!

Frisky # 2019.08.09. 23:35

“Lakás átírása csak az egyik gyerekre “

Tisztelt Jogi Fórum !

A kérdésem az lenne , hogy édesanyám 2003 -ban elhúnyt ,de 6 évvel előtte 1997-ben a lakását rám íratta .
Van egy öcsém aki ezt tudta is , és volt egy búcsú levél is ,amiben újból leírta , hogy a lakást az én nevemre íratta .
A kérdésem az , hogy az Öcsém ennek ellenére megtámadhatja -e ezt vagy jogot formálhat-e az ingatlan felére ? Ez ugyan 16 éve történt , de szeretném tudni , hogy jogilag megtámadhatja -e?
Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm !

Krisz-_- # 2019.06.13. 12:32

@eutektikum
Köszönöm,hogy ilyen körültekintő választ adott.
Sokat olvastam a témával kapcsolatban az elmúlt este folyamán.Szomorúan látom,hogy ilyen posztok már 2011-ben is nagy számban megjelentek.. Szörnyű,hogy azóta se változott sok minden.
Mindenképp élek a fellebbezéssel és ügyvédhez fordulok,mert egyedül nem igazán tudnám hogyan tovább. Kínomba nevetni tudnék,hogy milyen pofátlan módon lopják meg a tisztes állampolgárokat ezek a bűnözők.
2002ben lett élesítve az a bizonyos villanyóra amit most lecseréltünk..Természetesen ahogy említette a két szerelő mikor cserélte az órát valóban azt állította,hogy nem lesz semmi gond nem látnak bajt(csak az esztétikai sérüléseket amit előző hsz-ben említettem)és eléggé sántít jó pár dolog. Ha valóban lopnám az áramot ezeket a "buherálásokat" rég észrevették volna a hozzáértők,hiszen évente többször is van ellenőrzés.Máskülönben meg nem lenne a villanyszámlám 10-20ezer forint..
Volt,hogy 30ezer felett is volt karácsony környékén. Nem vagyok gazdag,de inkább hiányt szenvedek,lemondok valamiről az adott hónapban minthogy elmaradásom legyen,és még így is bepróbálkoznak.
Fotóznom kellett volna nekem is minden mozzanatukat.Bár eszembe se jutott,hogy ilyen verembe fogok beleesni.