végrehajtótól árverésen vett ingatlan birtokbavétel


TSTS # 2023.08.16. 09:58

+1
zárfelnyitó lakatosról is nekem kell gondoskodni?

TSTS # 2023.08.16. 09:34

Sziasztok,
Segítsetek kérlek! A Vht azt írja, hogy
"Ha a másik lakásban a kötelezett ingóságait vagy egy részüket nem lehetett elhelyezni, raktárban vagy más alkalmas helyiségben való elhelyezésükről – a kötelezett költségére és veszélyére – a végrehajtást kérő gondoskodik. A végrehajtást kérő az ingóságokat 60 napig köteles tárolni, ezt követően megszünteti az ingóságok további őrzését, és az ingóságok megsemmisítése vagy hulladékként való átadása iránt intézkedik."
Addig tiszte, hogy árverési vevőként az elszállításról és az őrzésről nekem kell gondoskodni. Jól értem, hogy annak költsége azonban az adóst (korábbi tulajdonos) terheli? Ha igen, ez a gyakorlatban hogy szokott kinézni? A költségeket még utólag nekem kell behajtanom?
Köszönöm előre is!
Üdv,
TSTS

Gyongyi965 # 2023.01.16. 15:44

Megbeszéltük, lefixáltuk, hogy pontosan mikor lesz az átadás, másik tulajdonos is eljön.
Köszönöm a segítséget Mindenkinek!

drbjozsef # 2023.01.14. 11:41

Maradjunk inkább a lakónál, vagy birtokosnál.

Majordomus # 2023.01.13. 20:37

Ez a legjobb eset ha az adós együttműködő!

drbjozsef # 2023.01.13. 13:08

Gyongyi965,

Ha a lakó együttműködő, neked a legbiztosabb az lenne, ha megkérnéd, hogy vigye be a kulcsot a végrehajtónak, adja oda, mondja meg, hogy jegyzőkönyvvel, óraállásokkal az ingatlant átadta neked, kiürítette az ingóságait, a Vht 154.§ szerinti átadásnak részéről nincs akadálya, és ott el is mondhatja, hogy a másik tulajdonos nem ott lakott, nem birtokos, ingósága nincs és nem is volt ott.

Bár implicite nincs ez leírva a Vht.-ban, a „biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek” fordulat ezt jelenti, szóval ha húzódozik, mondhatod neki, hogy ez törvényi kötelezettsége is.

De ha nem, neked az is jó, ha neked adja át az ingatlant és a kulcsokat, és azt te jelented be a végrehajtónak.
Mindenképpen vedd birtokba, ha arra lehetőséget ad a lakó.

Vadsuhanc # 2023.01.13. 12:49

,Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek az árveréstől számított 30. napig, kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek,. Én a helyedben ennek eltelte után kérném a végrehajtót, hogy az ingatlan adja át neked. Ezt azért tartom célszerűnek, hogy később ne keletkezhessen jogvita az esetlegesen otthagyott másik tulajdonostárs ingóságaival kapcsolatosan vagy az átadás Vht szerinti átadásának hiányára nem tudjanak hivatkozni.

( Én simán beköltöznék most, ha az egyik tulajdonos átadja az ingatlant )

Gyongyi965 # 2023.01.13. 11:43

Egy árverésen belül indult mind a két tulajdonos ellen, mert 1/2+1/2 tulajdoni hányad volt, a végrehajtó 1/1 tulajdoni hányadot mondott, a jkv-ben is ez szerepel. Tehermentesen, beköltözhetően vettem.

Vadsuhanc # 2023.01.13. 10:41

Bár szövegkörnyezetből kitűnik, de azért nem ártana tisztázni, hogy mindkét tulajdonos ellen folyt-e végrehajtási eljárás. Mert így nehezen képzelem el, hogy csak egy árverést nyertél meg, de két tulajdonos van. ( Mert akkor mindkettő ellen külön-külön végrehajtásnak kellett indulnia az ugyebár meg két végrehajtás...)

drbjozsef # 2023.01.13. 08:45

Gyongyi965,

Birtokot a birtokostól szerezhetsz.
Nem kell ott lennie annak, aki nem lakik ott. Legfeljebb, ha biztosra akarsz menni, megemlíthetitek a birtokbaadási jegyzőkönyvben, hogy a másik tulajdonos az nem birtokos, X éve nem lakott az ingatlanban, az állandó lakcíme nem szól ide. (bár ez se számít).

Gyongyi965 # 2023.01.13. 07:23

Szép napot!

Árverésen vettem egy ingatlant, melynek 2 tulajdonosa van. A bentlakóval megállapodtunk a birtokba adás időpontjáról. A másik tulajdonos 10 éve nem lakik az ingatlanban.
Kérdésem az lenne, hogy a birtokba adásnál mind a két tulajdonosnak jelen kell e lennie, vagy elég, ha csak a bentlakó van ott?

Válaszokat előre is köszönöm

Majordomus # 2022.12.10. 21:03

Vagyis nem!

drbjozsef # 2022.12.10. 07:08

Gépezet...,

Nehéz kérdés, szerintem a tételes jog alapján nehéz erre válaszolni. De szerintem nem a válasz a kérdéseidre.

Mint tulajdonost, ha már az leszel, bejegyezve, akkor megilletne minden használat a társasházban, ami a többi tulajdonost is. Pláne, hogy onnantól már a tulajdonhoz tartozó kötelezettségeidet teljesítened kell (közös költség, felújíási alap, kuka kihúzás, takarítás) akkor is, ha még nem vagy birtokon belül (ezek egy része utólag esetleg követelhető az adóstól, de a behajtási esélyek ugye elég csekélyek).

Ugyanakkor amíg az adós van birtokon belül, addig ő jogosult élni ezekkel is, akár az autóbeállás, akár a saját pincerész használata, akár a padlásra pakolás (ha ott nincs elég hely). Ez olyan, mint amikor albérletbe kiadod a lakást, és ezeket a jogokat átengeded a szerződésben a bérlőnek. Bár ez esetedben nem történt meg, a legtöbb ilyen dolog esetén ezt az analógiát szokták használni : mintha a bérlőddel már felmondtad volna a határozatlan idejű szerződésedet, de vitátok van, amit bíróság dönthet el, és a döntésig nem hajlandó kiköltözni. Lakáskiürítési perben kirakhatod, de addig megilleti a birtoklás joga, és minden olyan jog, amit a szerződés alapján szerzett - itt a szerződést az eddigi tulajdonlása helyettesíti.

Ha nincs az adósnak autója, ha nincs cucca a padláson, akkor szerintem nem tagadhatja meg a társasház tőled, mint tulajdonostól (ha már az vagy), hogy élj ezekkel, mármint a beparkolással, vagy a bepakolással. De amíg a "bérlőd" teszi ezt, addig pont úgy nem élhetsz vele, mint a lakás használatával, amiből nem akar kiköltözni.

Majordomus # 2022.12.09. 20:51

Gépezet
.
Feleslegesen ragozzátok a semmit.
.
Még nem vagy tulajdonos.
.
Tulajdonos akkor leszel ha a Földhivatalban bejegyeznek a tul.lapra. az még odébb lesz,ha valaki megtámadja az árverést.
A jogaiddal akkor élhetsz ha az ingatlan t birtokbavetted. Addig nem. Ennyi.

Vadsuhanc # 2022.12.09. 16:40

Gépezet...

Nem tudod különválasztani. Ha egyben lett -mert egybe tartozik - árverezve az átadás is egyben fog megtörténni. Kérd az ingatlan átadását a lentebb leírt jogszabályra hivatkozva. Pontosan mikor nyerted az árverés és mikor fizetted ki a teljes vételárat ?

Gepezet # 2022.12.09. 15:57

Vadsuhanc!

Garázst nem vettem, a kertbe állnak be a szomszédok kocsival. A társasház kertje az társasházi közös tulajdon és padlástér is.

Vadsuhanc # 2022.12.09. 14:05

Kedves gepezet....

De a leírásodból az következik, hogy magát a lakást sem vetted még birtokba. Még mindig azt mondom, hogy az árverési hirdetmény és az árverési jegyzőkönyv részletesen tartalmazza, hogy pontosan mit is vásároltál meg. ( Igazából a garázs megvásárlását tartom kétségesnek, de ezt az árverési hirdetményből és a jegyzőkönyvből tudhatod meg )

Ha a teljes vételárat kifizetted, és az árveréstől számított 30 nap eltelt akkor kérd a végrehajtót, hogy az ingatlant adja át neked. ( Bírósági végrehajtásról szóló 1994.évi, LIII. törvény 154.§. -ra hivatkozva.)

Az ingatlan átadását a törvény szerint meg kell várnod. Önkényes elfoglalást nem javaslom, főleg egy társas házban...

Gepezet # 2022.12.09. 13:43

Kedves Vadsuhanc!

Pontosítok :-)
Külön helyrajzi számon lévő (külön albetétesített) lakást vásároltam meg egy társasházban, 1/1 tulajdoni hányadban. Alapesetben a társasházi lakás tulajdonosként a lakás tulajdonos elvileg jogosult használni a társasház közös tulajdonú helyiségeit és tereit a társasházban lévő eszmei tulajdoni hányada alapőján. Ez az eszmei tulajdoni hányad a megvásárolt lakás tulajdoni lapján szerepel, hogy pl: "eszmei hányad: 350/1000"

  • > -->
Igazából a kérdésem arra irányul, hogy ha nem történt még meg a lakás birtokba adása/vétele, attól függetlenül én bepakolhatom-e társasházi tulajdonosként a holmijaimat a pl. a padlásra, vagy beállhatok-e kocsival a kertbe, ahogy a többi társasházi lakás tulajdonos teszi ezt?
  • > -->

Tehát meg kell-e a várnom a társasház közös tereinek használatával azt, hogy a megvásárolt lakás tekintetében birtokon belül legyek vagy elkezdhetem-e használni a társasházi közös helyiségeket és tereket a megvásárolt lakás birtokba vétele nélkül is?

Vadsuhanc # 2022.12.09. 13:02

Gépezet!

At árverési hirdetményben, majd az árverési jegyzőkönyvben részletesen le van írva mit vásároltál. Az árverési jegyzőkönyv tartalmazza, hogy a garázs, kert stb is az árverésen értékesítésre került ?
Te csak az írtad, hogy egy lakás vásároltál meg. Az hogy a garázs a lakáshoz tartozik-e?? hááát..

Gepezet # 2022.12.09. 12:53

Sziasztok!

Elég egyedi kérdésem lenne.
Árverésen megvásároltam egy 4 lakásos társasház egyik lakását. A társasház kertvárosi övezetben található, nagy kertje van a társasháznak. A lakást (még) nem adta birtokba az adós , a VH meg csak a moratórium után tudja.

A kérdés, az az hogy: a társasházi közös tulajdonú/használatú területeit (kert, padlás, autóbeálló, tárolók, stb) tudom-e használni a lakás tulajdoni hányadomhoz tartozó eszmei hányad (társasházi) alapján?
Azt még nem derítettem ki hogy a Társasházi törvény vagy a PTK közös tulajdoni hányados része vonatkozik erre a társasházra.

Köszi

Vadsuhanc # 2022.12.09. 12:07

Nihilka....

Nemrég megvásároltunk árverésen egy 1/1-es tehermentes ingatlant"
"Jelenleg csak egy aláírt jegyzőkönyvem van."

Hiányos a leírásod kicsit. Mit jelent a nem rég Az árverés mikor fejeződött be?
Csak egy aláírt jegyzőkönyved van vagy a vételárat is kifizetted már, ha igen mikor?
Az ügyben folyik-e jogorvoslati eljárás az árveréssel kapcsolatosan?

Ezek szükségesek lennének a pontos(sabb) válaszhoz...

osztap # 2022.12.09. 09:45

Nihilika,

Mit ír az árverési jegyzőkönyv, lakottan vagy beköltözhetően vetted? Ha lakottan, az azt jelenti, hogy az ingatlan a lakottság Vht. 141. § (3) szerinti hat feltétel valamelyikének megfelel. Melyiknek? Ha nem tudod, kérdezd meg a végrehajtót.

Nihilika # 2022.12.09. 09:03

Üdvözlet Mindenkinek!

Szeretnék segítséget kérni az alábbiakban, hátha valaki tud segíteni:

Nemrég megvásároltunk árverésen egy 1/1-es tehermentes ingatlant.
Az ingatlan évek óta lakatlan, a tulajdonos eltűnt.
Azt nem tudom, hogy bárki be van e jelentve oda lakóként (gondolom ez adja a "lakott" státuszt - ezt valahol amúgy le lehet ellenőrzni? -)
A lényeg, hogy a szüleitől megpróbáltam elkérni a kulcsokat, hogy birtokba tudjam venni - természetesen úgy kezeltek, mint a "főgonoszt" -, de sajnos nem sikerült.
Az épület le van zárva, az utcai bejárati kapu viszont nincsen lezárva.

Vajon lelakatolhatom-e az utcai kaput, hogy nem tudjon akárki bemenni oda?
Törvényt sértek-e?
Van-e joga bemenni az ingatlanba bárkinek (tulajdonos vagy hozzátartozó)?
Jelenleg csak egy aláírt jegyzőkönyvem van. A tulajdoni lapra csak hónapok múlva fogok felkerülni.

Kérem csak olyan válaszoljon, aki jogilag ténylegesen kompetens.

Köszönöm.

gerbera317 # 2022.11.27. 22:08

Szó sincs visszamenőlegességről.
Egyébként az egész csak pofon a xxarnak. Ha törlik a vh-záradékot, és ezzel megszűnik a végrehajtás, az adósok még adósok maradnak, és a bankok hamar megtalálják a módját, hogy ismét végrehajtás folyjon ellenük.

Majordomus # 2022.11.27. 17:58

Azért várd meg a szöveges indoklást ..