végrehajtótól árverésen vett ingatlan birtokbavétel


atom # 2022.11.27. 17:51

Sziasztok ! Az Indexen volt olvasható a Kúria új állásfoglalása végrehajtások ügyben, akár visszamenőlegesen is, a Kúria ledobott bombája ..... stb .címmel.Mi a meglátásotok róla ?Amúgy vh.-ból a jogszerűen megvásárolt ingatlanoknál most már mindig így lesz, hogy a Kúria hoz egy döntést visszamenőlegesen és kész ?akkor hol itt a jogbiztonság ?Érthetetlen.

drbjozsef # 2022.11.26. 16:31

Gg.,

Én még csak jogász sem vagyok.
De szerintem is kérdezz itt, ha jó tényállást tudsz feldobni (csak ne írj olyat, hogy valaki "felé"), akkor biztos fogsz tanácsot kapni. Pont ezért van ez a fórum. (Illetve, eredetileg nem, de mostanra már igen, de mindegy).

gerbera317 # 2022.11.26. 14:24

Részemről nem.
Annyira nem lehet bonyolult, mint pl. Vadsuhanc dolgai. Szerintem add elő itt, mi a gond, és mit szeretnél.

Gg. # 2022.11.26. 10:07

Tisztelt drbjozsef és gerbera317!
Az eddigi hozzászólókhoz hasonlóan egy bonyolult végrehajtási ügyben vagyok benne, amihez segítségre lenne szükségem. Ha jól gondolom egyikük vagy mindketten joggal foglalkoznak, van lehetőség a személyes egyeztetésre?

blero67 # 2022.11.22. 18:04

Köszönöm a válaszokat és az időt amit rám fordítottatok!
Szép estét és jó egészséget!
üdvözlettel!

Majordomus # 2022.11.21. 21:19

Még belekezdeni sem érdemes.
Takarits ki és örülj hogy simán birtokba kerültél.
Nem is olyan egyszerű...

drbjozsef # 2022.11.21. 19:43

blero67,

Kitakaríttatod, kifizeted, aztán a költségeket követelheted az előző tulajdonostól. Küldethetsz neki fizetési meghagyást például.
Nyilván plusz költség, és az esélye a behajtásnak a nullától egy epszilon tetszőlegesen kicsiny mennyiségű esély van, de ahogy Dumb mondta Mary Swansonnak : "Van esély!" :)

gerbera317 # 2022.11.21. 18:24

Blero
A végrehajtó nem takarító. Ha átadta neked az ingatlant, neked kell azt kitakarítanod.

drbjozsef # 2022.11.21. 17:38

blero67,

Árverésen vásároltál, de még sosem hallottál a Vht.-ról? Bátor. Inkább vakmerő.

.Van-e jogom kérni a végrehajtót a házban hagyott lomok elszállítására?
Igen. Természetesen. Kérni nem tilos, bármit kérhetsz, azt is, hogy legyen szíves felmosni, és kivinni a szemetet is.
Persze, el fog hajtani. Hiszen az ingóságokkal teendők pontosan le vannak írva a Vht.-ban.

Köteles-e a végrehajtó kiüríttetni az ingatlant és üresen birtokba adni ha az adósok nem elérhetőek?
Nem, egyáltalán nem. Az ingóságokkal tee... de ezt már mondtam.

blero67 # 2022.11.21. 16:33

Évek óta lakatlan árverésen értékesített házban hagytak egy csomó lomot,koszos bútorokat,szemetet.Van-e jogom kérni a végrehajtót a házban hagyott lomok elszállítására?Köteles-e a végrehajtó kiüríttetni az ingatlant és üresen birtokba adni ha az adósok nem elérhetőek?
Köszönöm ha valaki megosztja velem a tapasztalatát ilyen téren!

drbjozsef # 2022.10.12. 09:11

van olyan lehetőségem kérelmezhetem a birtokba adás előterjesztését
Ez gyönyörű.

pontosan mit is jelent
Attól függ mit szeretnél. Vagy valami olyasmit. Talán.

Ajánlott olvasmány :

  1. Vht.
  2. itteni végrehajtós topikok visszamenőleg pár évre
Lacus88 # 2022.10.12. 08:17

Üdv!

Nyertem egy ingatlant az MBVK árverési rendszeren, jelenleg az ügyünk ott tart, hogy aláírtuk az árverési jegyzőkönyvet és várjuk, hogy leteljen a 15 nap fellebbezési idő. A kérdésem az lenne, hogy van olyan lehetőségem kérelmezhetem a birtokba adás előterjesztését, ez számomra kötelező vagy pontosan mit is jelent és meddig tehetem meg?

gerbera317 # 2022.10.11. 11:14

@conan
becsúszunk a téli moratóriumba. És csak tavasszal tudnám birtokba venni
Dívik egy alapvetően téves nézet. Az, hogy a törvény szerint az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek az árveréstől számított 30. napig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek, nem jelenti azt, hogy az adós 30 nap után már ki sem költözhet. Ha úri kedve tartja, bármikor kiköltözhet vagy biztosíthatja, hogy a végrehajtó átadja a vevőnek az ingatlant.
Ugyanígy, a vevő is bármikor gondolhat egyet, és önkényesen birtokba veheti az átjáróházként funkcionáló ingatlant, és hazudhatja a végrehajtónak, hogy azt az adós adta át neki.
Viszont kiköltöztetés iránti kérelmet csakis a 31-45. napig lehet előterjeszteni. Úgyhogy ezt a kérelmet be kell adni most, aztán majd elválik, melyikkel fogsz birtokba kerülni. Vagy nem jól értelmezem az írásodat, és te eleve az önkényes elfoglalást tervezed, és csak egy sima 154. § szerinti átadást fogsz kérni?
A kérelmet megírhatod kézírással vagy géppel, esetleg valaki más kézírásával vagy annak a gépelési tudásával. A kérelem mehet sima vagy színes-szagos, esetleg kockás vagy csíkos papíron. Arra ügyelj, ha nem te írod kézzel, akkor 2 tanú is kell, akik azt tanúsítják, hogy te írtad alá, vagy legalább elismerted előttük, hogy te írtad alá.
birtokba adja nekem, akkor utána ad egy birtokba adási jegyzőkönyvet?
Nem utána, hanem a jegyzőkönyvben rögzített intézkedésével adja át. Ez a jegyzőkönyv többnyire tartalmazza a mérőórák állását is, ha ennek a feltételei fennállnak.
A mérőórákat hogyan tudom megfelelő formában leolvasni? Két tanúval?
Inkább a két szemeddel. A tanú másra való.
Az ingóságokkal mi a helyzet? Rengeteg van belőle
Belőlük. Ha egyszer már át van adva az ingatlan, akkor azt teszel velük, amit akarsz.

Conan # 2022.10.11. 09:46

Üdv!

Nyertem egy ingatlant.

Az ingatlan lakatlan, sok-sok éve. Az adós pár havonta elő szokott kerülni, de jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik, és nem elérhető. A végrehajtó sem tudta utolérni.

Állagmegóvás céljából bementem a területre, mivel nem volt elzárva. A ház bejárata fel volt nyomva, a melléképületek is. Tehát nem valósult meg az, hogy bármi is el legyen zárva, nyitva volt minden.

Ezek után az ingatlanokba is bejutottam - mivel nem volt elzárva semmi. Levideóztam, és fotóztam az állapotokat, különös fókusszal az ingóságokra.

Eltelt a 30 nap a nyertes licittől. 15 napom van, hogy kérelmezzem a birtokba adást a végrehajtónál, mivel az adós nem elérhető. Ezt ugye rendőrökkel, zárszakértővel, stb..

DE. Emiatt becsúszunk a téli moratóriumba. És csak tavasszal tudnám birtokba venni. Én ezt nem szeretném.

Elolvasva az eddigieket kérném a segítségeteket:

  1. Ha a rendelkezésre álló 15 napban bemegyek a végrehajtóhoz, és mivel nyitva találtam, ezt ráutaló magatartásnak értelmeztem - amellett hogy nem elérhető az adós -, ÉS állagmegóvás miatt is haladéktalanul szükséges volt a birtokba vétel, ezek alapján kérelmezem a végrehajtónál a Vht. 154 paragrafus szerint birtokba adást? - Ez így megállja a helyét? Mire figyeljek? Kézírással kell hogy ezt a kérelmet benyújtsam?
  2. Ha a végrehajtó ez alapján birtokba adja nekem, akkor utána ad egy birtokba adási jegyzőkönyvet?
  3. A közművek átírása ezen jegyzőkönyvvel már megtörténhet? A mérőórákat hogyan tudom megfelelő formában leolvasni? Két tanúval?
  4. Az ingóságokkal mi a helyzet? Rengeteg van belőle. Mikortól szállíttatható el hulladékként? Vagy mi egyebet lehet tenni velük, milyen határidő lejárta után?

Nagyon köszönöm előre is!

romulus # 2022.10.03. 09:38

drbjozsef, köszönöm, én is így gondoltam, a kamerát előtte le kell takarni

drbjozsef # 2022.10.03. 09:22

Én azért azt megjegyezném, hogy ha kamera bizonyítja, hogy az az ingatlan bizony nem volt nyitva, sőt, az azért okot adhat a problémákra. Ahogy gerbera mondja, sok alap nem lesz itt semmire az adósnak, legfeljebb annyi, hogy évekig is eltartható eljárásokba rángatja bele a kérdezőt...

(Mondjuk, ha valaki felnyitja, a tulajdonos meg csak két óra múlva érkezik PONT oda véletlenül..........)

romulus # 2022.10.03. 08:35

gerbera317, köszönöm!

gerbera317 # 2022.10.03. 07:58

@romulus
Nyitva találtad, és ezt úgy értelmezted, hogy az adós ráutaló magatartással átengedte az ingatlant. Egyébként pedig állagmegóvás végett is szükséges volt az ingatlan haladéktalan birtokba vétele.

romulus # 2022.10.03. 07:18

Nem értek hozzá, nem tudom... Birtokháborítás?
Viszont többször is úgy fogalmaztatok, hogy "ha úgy gondolod, hogy nem fog feljelenteni, perelni" akkor lehet azt mondani a végrehajtónak, hogy önként átadta a kulcsokat. Ez az adós fel fog jelenteni és/vagy pereskedni fog ahogy csak bír.
Ezért kérdeztem, mert ha csak 1-200 ezres bírság lehet belőle az nem érdekes, több az albérleti díj.

Az nem jobb opció ha nyitva találtam az ajtót és állagmegóvás céljából birtokba vettem? Ebben az esetben ennyi elég, vagy itt is hozzá kell tenni hogy az adós szóban vagy ráutaló magatartással átengedte az ingatlant?

gerbera317 # 2022.10.03. 06:45

@romulus
Ugyan mire perelne? Hiszen tiéd az ingatlan. Gondolod, ki tudna téged onnan perelni? Ugyammá.
Ilyenkor az következhet, hogy megvádol téged, hogy értékes vagyontárgyai voltak az ingatlanban, amiket te eltulajdonítottál.

romulus # 2022.10.03. 03:32

Köszönöm Szomorú örökös,
Nincs tábla! Kicsit félre visz a keresés, közterületet és szomszédot szerintem nem lát a kamera, de ha jól értem a lényeg magánterületen is ugyanaz, csak nem a gdpr hanem a ptk alapján.

Szomorú örökös # 2022.10.02. 06:13

romulus

Az adós biztos perelni fog, nem együttműködő, sőt, kifejezetten agresszív, fenyegetőző. Van kamerája is.

Én csak a kiemelt részre válaszolnék. Ha a kamera elhelyezése nincs feltüntetve az utcán, akkor azt a felvételt jogszerűtlenül használná fel ellened - persze csak ha te mindent szabályosan hajtasz végre az ingatlanba történő bejutáskor - mivel te nem adtad hozzájárulásodat a felvétel készítéséhez. Ha van ilyen tábla a bejáratnál elhelyezve, akkor abban az esetben ha belépsz, egyből automatikusan hozzájárulásodat is adod a felvétel készítéshez.

romulus # 2022.10.01. 23:15

Kedves gerbera317, majordomus, drbjozsef!
Elképesztő ez a sok hasznos és önzetlen segítség, köszönöm a többiek nevében is!

Ami már megvan:

  • A lakatlan ingatlanba
  • már tulajdonosként
  • két tanúval vagy közjegyzővel bemenni
  • lakatos segítségével, adós együttműködés hiányában
  • jegyzőkönyvet készíteni:
  • közmű óra állásról, ingóságokról, esetleg arról, hogy az ingatlan szemmel láthatóan lakatlan...
  • jegyzőkönyvvel elmenni a végrehajtóhoz, + mondani hogy az adós átadta az ingatlant, kulcsokat, és kérni a vht 154 (de nem a /A) szerinti birtokba adást

Ami nincs...
Az adós biztos perelni fog, nem együttműködő, sőt, kifejezetten agresszív, fenyegetőző. Van kamerája is. Fennáll a szándékos károkozás veszélye.

  • Mire számíthatok a peres eljárásban? Mennyi idő, mekkora a bírság?
  • ha simán bevallom hogy betörtem a saját lakatlan ingatlanomba, mennyi lehet a büntetés?

Nagyon köszönöm!

Manfanatics # 2022.08.19. 08:47

Köszönöm a válaszokat.

Igen, én sem gondolnám, hogy az Adóst, aki a Magyar Állam, a vagyonkezelőn keresztül érdekelné egy Budapesttől nagyon messze lévő ingatlan, ami csak szükségképpeni örökségként jutott a birtokába nagy hitellel terhelten.

A 154. § szerint fogok eljárni, köszönöm.

Vadsuhanc # 2022.08.19. 08:13

Köszönöm gerbera317!

Felosztási terv nem készült mivel csak egy végrehajtást kérő volt az ügyben (végrehajtó tájékoztatott erről levélben).
Erre tekintettel a vételár kifizetésének napjától korrekt-e az adósnak igényt támasztani a visszajáró összegre?