végrehajtótól árverésen vett ingatlan birtokbavétel


Mázlee2021 # 2021.04.26. 20:09

Tisztelt Szakértők!
Árverésen vett ingatlan birtokba adási kérelem beadási dátumával kapcsolatos problémával fordulok segítségért a hozzáértőkhöz.
A tények röviden: árverés napja 03.17, a jegyzőkönyv aláírása 04.01.
Az aláíráskor a végrehajtó-helyettes szóban arról tájékoztat, hogy "A kötelezettnek az árveréstől, azaz a licitnapló lezárásától (03.17) 30 napja van, hogy átadja az ingatlant a vevő részére, amennyiben ennek nem tesz eleget, úgy ezen határidő lejártát követő 15 napon belül kérheti az árverési vevő a végrehajtótól az ingatlan birtokba adását". Ezt azóta e-papíron is megkaptam írásban.
Sajnos, mivel számolásom alapján nincs olyan nap ami mind a kettő dátumtól számolva megfelelő lenne a kérelem beadására elégé elbizonytalanodtam. Eddigi ismereteim szerint az árverés napjának a jegyzőkönyv aláírását tekintik.
Lehetséges olyan ok, vagy körülmény ami miatt ettől eltérnek.

drbjozsef # 2021.04.13. 09:39

bocsa69,

A szolgáltatókhoz nyilván nem fog kelleni a régi tulaj aláírása.

Tulajdoni lap fog kelleni, jogcím árverési vétel, ha ezt kell nekik igazolni, akkor az árverési jegyzőkönyv másolatát odaadod.

gerbera317 # 2021.04.13. 08:55

Ha tárva-nyitva van az ingatlan, akkor bemész (persze 2 tanút viszel magaddal), birtokba veszed, és ennek a tényét bejelented a végrehajtónak, azzal, hogy az adós passzív magatartással biztosította a birtokba vételt. Egyúttal kéred a végrehajtót, hogy irodai intézkedéssel hivatalosan is adja át neked az ingatlant.
van még joga bármilyen nyilatkozatot tenni
Egyébként van, mivel az ő birtokában van az ingatlan. Ettől a jogától most szépen megfosztod.
és a szolgáltatók felé kinek az aláírása kell szerepeljen
Mit jelent az, hogy "a szolgáltatók felé"? Nem magyar az anyanyelved? Baszki.

bocsa69 # 2021.04.13. 07:46

Tisztelt Szakértő!

Árverésen vettünk egy ingatlant, (lakóingatlan, beköltözhető állapotban) minden teljesen rendben zajlott, 2021.02.08 már be is jegyezték a földhivatalban a tulajdoni jogot, fel vagyunk tüntetve, a többi bejegyzés törölve, ez a rész rendben van.
Az ingatlan már évek óta üresen áll,a régi tulajdonosnak (adósnak) már más cím szerepel az ügyiratokban is, a szomszédok elmondása szerint évek óta nem látták. A végrehajtó tájékoztatott, hogy hiába üres az ingatlan, a kilakoltatási moratorium miatt, sőt, jelenleg a kihirdetett veszélyhelyzet miatt, csak a veszélyhelyzet vége után (2021.05.22) lesz lehetősége a birtokba adást kezdeményezni, mivel ez idő alatt fel van függesztve minden birtokba adás, mert nincsenek helyszíni eljárások.
Azt tanácsolta, hogy keressük meg a régi tulajdonost és írásban nyilatkoztassuk, hogy ő önként átadja az ingatlant. Ez egyik kérdésünk, hogy a régi tulajdonosnak van még joga bármilyen nyilatkozatot tenni a végrehajtási eljárás megkezdése után, vagy már csak a végrehajtó rendelkezhet az ingatlan felett és a szolgáltatók felé kinek az aláírása kell szerepeljen, a régi tulaj, vagy a végrehajtó az átadó?
Az ingatlan jelenleg nyitva van, ha birtokba vesszük és legalább lezárjuk, mivel szeretnénk az állagát megőrizni, milyen következményekkel járhat? a szolgáltatóknál el lehet indítani a mérőhelyek újra bekapcsolását? Minden mérőóra megvan, de mind ki vannak kötve, a szolgáltatási szerződések már megszüntetésre kerültek a régi tulaj nevéről.
Segítségét Köszönöm.

gerbera317 # 2021.04.06. 18:17

@Mázlee
A törvény szerint adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek az árveréstől számított 30. napig, ha a végrehajtó ennél hosszabb határidőt adott a vételár megfizetésére, eddig az időpontig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek. Ha tehát 60 nap halasztást kaptál, akkor az adós a február 18-át (merthogy ez az árverés napja) követő hatvanadik napig köteles kiköltözni, függetlenül attól, hogy te lényegesen hamarabb megfizetted a vételárat. Ez valamikor április 18. körül jár le - de ha van rá érkezésed, akkor számold ki pontosan. Ha viszont addig nem költöznek ki, akkor az onnan számított 15. napig (gyakorlatilag az árveréstől számított 75. napig) kérheted a végrehajtótól az ingatlan átadását. Feltéve persze, hogy valóban nem érkezett az árverés ellen kifogás.
OFF Azok a felézős mondataid valóban ocsmányak; mielőtt a fenti választ megírtam, előbb én is elhánytam magamat. Szerintem fogadd meg Grave tanácsát, és tanulj meg magyarul (is). ON

Grave7 # 2021.04.06. 17:30

@Mázlee2021: A végrehajtó „felé” biztosan ne add be, mert a végén elmegy mellette a leveled, hiszen nem neki küldöd, csak „felé”.

Ha többféle választ kapsz, akkor jobban jársz ha mindegyik alapján benyújtod a kérelmed, az egyik csak jó lesz - egyébként olvasd el a Vht. 154/A. § (1) és (10) bekezdését, abból kiderül.

Mázlee2021 # 2021.04.06. 16:53

Tisztelt Szakértők!
Segítséget szeretnék kérni árverésen vett ingatlan birtokba adásával kapcsolatban, mivel a végrehajtói irodától rendre ellentétes infót kapunk! Az árverés 02.16-án nyertem, 02.18-án a jegyzőkönyv aláírásakor kértem és kaptam 2 hónap haladékot a vételár különbözet megfizetésére.03.25-én kifizettem a késedelmi kamattal együtt a vételár különbözetet. Kérdésem, hogy mettől-meddig kell beadnom a végrehajtó felé a birtokba adási kérelmet? További info, hogy 03.23-ig a végrehajtó felé nem terjesztettek be kifogást.

tmisi024 # 2021.04.04. 09:44

Köszönöm szépen a választ :)

Grave7 # 2021.04.03. 20:58

Ha van ügyfélkapud, akkor az epapir.gov.hu weboldalon keresztül el tudod küldeni.
Az e-mail nem joghatályos beadvány (az e-mail melléklet scannelt irat sem az).
Egyébként a postára feladás dátuma számít, hogy a "31-45. nap" egyikére essen.

Nincs minta. Legyen benne a végrehajtói ügyszám, az ingatlan hrsz-e meg az, hogy te vagy az árverési vevő és kéred az ingatlan birtokba adását.

tmisi024 # 2021.04.03. 16:22

Sziasztok irtam másik topikban, hogy gerbera infoja alapján érdemes akkor is írni birtokbaadási kérelmet, ha volt kifogás a végrehajtással szemben mivel nem biztos, hogy értesítenek a jogorvoslat helyzetéről ezért nem húzódott el a jogerőre emelkedés én meg szépen kifutok a 15 napból. A jegyzőkönyv aláírásától számított 45. nap az 2021.04.08. csak én külföldön leszek 7. ig. Ha írok kézzel egy teljes bizonyító erejű magánokiratot és elküldöm emailben annak van e értelme. Második kérdés, nézegettem googlén van e valami minta a birtokbaadási kérelemre vagy bármi, de nem találtam semmit. Mik azok az elemek amik feltétlenül benne kell, hogy legyenek a birtokbaadási kérelemben (pl.:kell e hivatkozni valami jogszabályra).Lenne időm ugye elmennék egy ügyvédhez szívesen, de sajna nincs.

gerbera317 # 2021.03.29. 06:42

Az árverés mindenféle ingatlannal 30 nap után válik jogerőssé, és egyúttal ez az önkéntes kiürítésre nyitva álló határidő is. De ha nem kell kiüríteni (például beépítetlen területet), akkor sem adható át korábban.
Ez itt most attól speciális, hogy papíron beépítetlen terület, ténylegesen pedig be van építve. Az épületet pedig ki kell üríteni, a bent lakót (vagy használót) pedig ki kell ebrudalni). Innentől fogva ez ugyanúgy fog működni, mint lakóingatlannál (Vht. 154/A. §), csak itt nem kell a jegyzőt értesíteni a kiürítésről, és nem vonatkozik rá a kiürítési moratórium.
Egyébként telekáron volt meghirdetve, és a hirdetményben még csak utalás sem volt a felépítményre? Mert ha így volt, akkor az ingatlan kiürítése itt a ház lebontását is magában foglalja.

Becses94 # 2021.03.28. 20:50

Kedves Szakértők!

Adott egy árverezendő telek, amit kivett beépítetlen területként tartanak nyilván. A valóságban építettek rá egy 60 négyzetméteres könnyűszerkezetes házacskát bejelentés nélkül. A telek Kft. Tulajdonában van. Árverési hirdetményben is "nem lakóingatlan szerepel"!!Sajnos csak a végrehajtó titkárnőjét tudtam elérni eddig, aki nem tudott pontos választ adni alábbi kérdéseimre.

Ezen telek esetén (fentiek szerint jelölve) van-e 30 napos ingatlan elhagyási/átadási idő? Illetve egyáltalán értelmezhető-e rá? Ház nincs rajta jogilag, benne nem laknak. Ha mégis lenne 30 napos határidő, akkor azután ha lejár mi történne, ha én odamennék és szépen záratcserélnék? Tudom, hogy jogilag ez csavarható több szempontból is. Arra lennék kíváncsi, hogy ti hogyan védenétek és támasztanázok alá ezt? Köszönöm!

gerbera317 # 2021.03.10. 08:21

Ha fizetési haladék van, akkor a jogerőt elsősorban ez tolja el, nem a kifogás. A kifogás akkor görgeti tovább a jogerőt, ha a fizetési határidő már lejárt.
Ha viszont nincs fizetési haladék, a befizetés többnyire megtörténik, mire bárki is tudomást szerez a kifogásról.

H_alex # 2021.03.10. 08:07

Abból a szempontból fontos a kifogás végső napja, hogy a vevő mikor fizesse meg a teljes vételárat (halasztás révén).
Tehát ha jön kifogás, ami révén tolódik az árverés jogerőre emelkedése, akkor inkább vár a vevő a teljes összeg kifizetésével. (149. §)
Emiatt fontos tudni, hogy történt-e kifogás, és meddig kell számítani rá.

gerbera317 # 2021.03.10. 08:00

Árverés napjának hagyományosan az árverési jegyzőkönyv aláírásának a napját kell tekinteni. A vevőnek nem kell törődnie azzal, hogy érkezett-e végrehajtási kifogás. Ha a 30 nap eltelt, és még nem költöztek el vagy nem adták át az ingatlant, akkor kéri a birtokba adást. A legrosszabb, ami történhet, hogy a végrehajtó ekkor tájékoztatja, hogy a kérelme idő előtti, mivel jogorvoslati kérelem érkezett, és azt még nem bírálták el. Nem kell ezt túlbonyolítani.

H_alex # 2021.03.10. 07:52

@Gerbera

Az árverés ebben az esetben

  • maga a licitnapló zárásának,
  • vagy a jegyzőkönyv aláírásának,
  • vagy a jegyzőkönyv másolatának elküldésének,
  • vagy ez utóbbi érkeztetésének napja?

A vevő hogyan szerez tudomást arról, hogy az adós mikor kapta kézhez a jegyzőkönyv másolatát, vagyis hogy mikortól indul a 15 napos kifogási ablak?

És arról hogyan szerez tudomást, ha megtörtént a kifogás?

Elég sok időpont van közel egymáshoz, és a végrehajtó nem feltétlenül segítőkész az információszolgáltatásban.

gerbera317 # 2021.03.10. 07:36

A törvény szerint az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek az árveréstől számított 30. napig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek. Ha a kiköltözésre (vagy az átadás biztosítására) eddig az időpontig nem került sor az árverési vevő a kiköltözési határidő lejártát követő 15. napig kérelmezheti az ingatlan birtokba adását.
Nos, ha az az árverés decemberben volt, akkor te ezt a határidőt már régen lekésted. Persze, nem közölsz lényeges dolgokat, amelyek ezt a nem túl kedvező tényállást némileg árnyaltabbá tehetik, például hogy volt-e jogorvoslati kérelem (nyilván nem volt, mert azt ilyen hamar nem bírálják el), vagy hogy volt-e fizetési halasztás, amihez képest még nem is járt le ez a határidő. És azt sem közlöd, laknak-e az ingatlanban, mert ha nem, az némileg leegyszerűsítheti az egész folyamatot.

szni # 2021.03.08. 19:17

Üdvözlök Mindenkit!

Segítséget/tanácsot szeretnék kérni, mert teljesen kétségbeestem. Éltetem első árverezésének eredményeképp 2020 decemberében megnyertem egy budapesti ingatlant, a vételárat megfizettem, az árverési jegyzőkönyvet 2020.12.16.-án írtam alá. A hölgy a végrehajtói irodában arról tájékoztatott, hogy ezzel az eredetivel megegyező hiteles másolattal, amit a jegyzőkönyvről kaptam, még ne zaklassam a bentlakót, majd ha megérkezett a jogerőre emelkedett eredeti példány. Ha tudok vele beszélni és átadja az ingatlant, értesítsem a végrehajtói irodát. Ha nem, akkor kérjem a végrehajtói birtokba adást. A papírt telefonálgatások hada után, február második hetében kaptam meg. Keltezése 2021.02.04.) Szinte azonnal kértem a végrehajtói birtokba adást (2021.02.12.), mivel láttam, hogy én nem tudok bejutni a lakásba se papírral, se anélkül, mivel ott nem lakik senki...Ma azonban (2021.03.08.) levelet kaptam a végrehajtótól, hogy mivel január 31.-ig kellett volna kérnem ezt és letelt a határidő, elutasítja a birtokba adást...Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben, hogyan vehetem birtokba az ingatlant?
Köszönöm előre is a segítséget/tanácsot.
Üdv,

gerbera317 # 2021.02.09. 19:00

Alapvetően az adósnak kell ilyenkor aktivitást mutatnia
Ezzel nem tudok egyetérteni. Egy kényszereljárásban nem annak kell aktívnak lennie, akit kényszerítenek. Hanem annak, akinek érdeke fűződik a kényszer alkalmazásához. Ez pedig nem más, mint a vevő.

Kogeza # 2021.02.09. 18:52

Wiktor

Egyszer, ha arra jársz, kopogj/csengess be, hátha ott lakik valqki, és megbeszélhetitek, hajlandó-e önként birtokba adni neked az ingatlant.

Ha nemleges választ ad, vagy nincs senki az ingatlanban, nem vagy köteles kutatni az adóst, egyszerűen a határidő lejártát követően kérd a végrehajtótól a birtokba adást.

Alapvetően az adósnak kell ilyenkor aktivitást mutatnia, és felvenni a kapcsolatot a vevővel.

gerbera317 # 2021.02.09. 18:48

Van olyan forgatókönyv, hogy az adót átadja a kulcsokat a végrehajtónak 30 napon belül?
Van, persze: 154/A. § (1) Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek - a (3) és (4) bekezdésben foglalt kivétellel - az árveréstől számított 30. napig, ha a végrehajtó ennél hosszabb határidőt adott a vételár megfizetésére, eddig az időpontig, jogorvoslat előterjesztése esetén pedig az erről szóló határozat rendelkezése szerint a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15. napig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek. Látszik a "forgatókönyvön", hogy elég nagy szabadságot enged a dramaturgnak, de magának a rendezőnek is. De tény, hogy az alapkoncepció az, hogy a főripacs és sleppje 30 napon belül "balra el", de nem angolosan, hanem dallal búcsúzik a rendezőtől, amiért cserébe még külön gázsi is megilleti. Ha viszont nem énekel a rendezőnek, akkor a gázsit bukja, és az ügyelő is csak abból veszi észre a távozást, hogy a hisztérika tapsol. Azonban, ha a hisztérika, fütyül, abból lehet tudni, hogy a ripacs mégiscsak maradt.
Na de komolyra fordítva a szót: Ha nem tudod ellenőrizni, hogy az adós elment-e, akkor bejelented, hogy nem ment el. Pont. Aztán legfeljebb kiderülhet utóbb, hogy mégiscsak elment. Nos?

Wiktor_91 # 2021.02.09. 17:41

Sziasztok, remélem ebbe a topicba tartozik a kérdésem. nem nagyon találtam a fórumban sehol ezt a kérdést.
Szóval: Van egy Ingatlan árverés amit megnyertem. Mostantól 30 napja van kiköltöznie az adósnak. Ha nem költözik ki, akkor kérhetem a végrehajtót, hogy intézkedjen. Eddig tiszta.

Na de honnan tudom, hogy kiköltözött-e vagy sem?

Messze lakok az ingatlantól, így nem tudom minden nap megnézni. Egyébként is amikor nincsenek otthon, akkor is úgy néz ki, mintha lakatlan lenne. Kinek mi a tapasztalata? Hogy derült ki? Van olyan forgatókönyv, hogy az adót átadja a kulcsokat a végrehajtónak 30 napon belül?

Köszönöm előre is a válaszokat.

gerbera317 # 2021.01.07. 09:41

A másik topikban megkaptad a választ.
az árverési kiírásban költözhetőként volt megjelölve az ingatlan
Ha ide írsz, akkor ne változtass a tényálláson! Az árverési hirdetményben a "BEköltöhzető" kifejezés szerepelt!

Lakat1 # 2021.01.07. 09:08

Annyit kifelejtettem, hogy az árverési kiírásban költözhetőként volt megjelölve az ingatlan, de amikor a múlt héten arra jártam, akkor fény szűrődött ki az egyik ablakon.

Lakat1 # 2021.01.07. 09:03

Üdvözlöm a fórum résztvevőit!
8 éve albérletbe kényszerültem, de 2020. 12.08-án árverésen sikerült megvásárolnom egy ingatlant. Az árverési jegyzőkönyv aláírása december 15-én megtörtént, valamint a teljes vételárat kifizettem december 18-án.
Mikortól kérhetem a végrehajtótól az ingatlan birtokba adását?
Személyesen, vagy levélben kell kérnem a birtokbaadást?
Ha levélben, akkor mit kell tartalmaznia a kérelemnek? Tudom, most kilakoltatási moratórium van érvényben, de az egyes igazságügyi törvények módosításáról szóló 2020. évi XCII törvény 59.§-ban foglaltak alapján, a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény 300/A.§-a 2020. július 16. óta kiegészült azzal, hogy kilakoltatásnak az ingatlan olyan birtokba adása vagy kiürítése minősül, amelynél rendőri intézkedésre kerül sor. Ez alapján, a rendőri közreműködés hiányában, a végrehajtó lakáskiürítési cselekménye nem minősül kilakoltatásnak.
Nagyon szabadulnék már a nem olcsó albérletemből és tapasztalatból mondom, hogy az árverezett is jobban ár, ha minél hamarabb hozzá jut a vételárból fennmaradó 10 millió Ft körüli összeghez.
Előre is köszönöm az építő jellegű tanácsokat!