ingatlan elbirtoklása


Duxi # 2008.05.26. 15:18

A betéti társaságunk által 1995-ben vásárolt lakásban élünk. Szeretnénk, ha az ingatlan a mi tulajdonunkba kerülne. Két év múlva, tehát a lakás használatba vételétől számított tizenöt éven belül lehetőségünk lesz-e elbirtoklásra?

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.05.26. 15:23

nem

ObudaFan # 2008.05.26. 17:10

Elbirtoklásra csak akkor lenne lehetőség, ha tulajdonosként birtokoltátok volna ezt az ingatlant, ti azonban gyakorlatilag a bt. által nyújtott szívességi használat alapján birtokoltátok.

vivi1111 # 2008.05.26. 17:21

illetve anélkül birtokolták volna, hogy arra jogcímük lenne és emellett "tulajdonosként" léptek volna fel...

guba # 2008.05.26. 18:14

Elbirtoklásra csak akkor lenne lehetőség, ha tulajdonosként birtokoltátok volna ezt az ingatlant,

Tulajdonosként helyett sajátként való birtoklást értettél, feltételezem, mert tulajdonosként legfeljebb az elbirtoklás letelte után birtokolhatták volna.

guba # 2008.05.26. 18:19

Tulajdonosként tulajdonos birtokolhat, sajátként pedig az is aki tulajdonosnak tűnik.

berlusz # 2008.06.06. 07:52

Üdvözlet!

1985. óta van a családunk birtokában egy osztatlan közös tulajdonú, zárt kerti ingatlan. Korábban szántóföld volt, a tulajdoni lapon kb. 35 tulajdonos szerepel. Az '85-ös szerződésen, mint kiderült 110 négyszögöles telek szerepel, viszont már akkor is és azóta is kb. 280 négyszögöles telek van bekerírve és használva. Időközben nagymamám meghalt, és édesanyám örökölte az ingatlant. Most adás-vétel előtt állunk, és most derült fény a bonyodalmakra. Nehezíti a helyzetet, hogy a ház előtt kb. 2 méteres sáv (szintén kezdetek óta bekerítve) egy másik személy tulajdona. Aki soha nem jelzett vételi szándékot.Ez eléggé lecsökkenti az amúgy sem magas értékét. Mivel 23 éve a tulajdonunkban van, ez már elbirtoklásnak számít. Azt olvastam ehhez nem szükséges hatósági döntés. Mit kell tennem? Földhivatalhoz kell menjek?

Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.06.06. 07:56

Hol olvasta, hogy nem kell hatósági döntés ?

berlusz # 2008.06.06. 07:58

Az ingatlanabc.com-on. Ezek szerint félre olvastam valamit?

berlusz # 2008.06.06. 08:35

Akkor mi a teendő?

lewho # 2008.06.06. 08:43

Pert indítasz az elbirtoklás megállapítása iránt (hogy XY elbirtoklás jogcímen megszerezte ABC földterület tuljadonjogát).

berlusz # 2008.06.06. 08:54

A 28 éves tulajdonviszony biztosíték arra, hogy elbirtoklást állapítsanak meg?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.06. 11:25

Talán birtokviszony...

EGyébként, ha az elbirtokolni remélt ingatlan vagy - rész állami vagy önkormányzati tulajdon, akkor az elbirtoklás nem is kezdődhetett meg 28 éve. Ugyancsak gond lehet az ingatlan egy részének az elbirtoklásával is, ha nem osztható meg az az ingatlan.

Hogy mire kellett volna a 2 méteres sáv tulajdonosának vételi szándékot bejelentenie, azt meg nem is értem.

Manopapa # 2008.11.10. 08:03

Üdvözlet szép napot!
Segítségre lenne szükségem a következő ügyben:
XY a közelmúltban hozzájutott egy ingatlanhoz (telek+épület). A tulajdoni lapon kb 70nm-l több szerepelt (telek) mint a valóságban rendelkezésre álló terület. XY a megnyugtató megoldásért földhivatali segítséget kért. A földhivatal többszörös méréseket végzett, majd megállapította hogy a kerítések rossz helyen vannak (az utcafront kivételével szinte minden oldalon, 1-2 méteres csúszással) Földhivatal HATÁROZAT-ban közölte az érintettekkel hogy a kerítéseket helyezzék át a törvényesen megállapított helyes nyomvonalra. A határozat ellen 15 napig lehetett fellebezni. A szomszéd fellebezett, de a határozat értelmében elutasították, a határozatot jóváhagyták, a kerítés áthelyezésére kötelezték. B szomszéd ügyvédhez fordult a terület elbirtoklása miatt, szembeszegülve a földhivatali HATÁROZAT-al.
XY törvényes utat bejárva az önkormányzathoz fordult. Ezután az önkormánmyzati jogász javaslatára a kerítést eltávolította, hogy a törvényes nyomvonalra helyezze azt. Ebben B szomszéd megakadályozta, tehát a törvényben hivatkozott állapot már nem áll fent (Magyarország.hu) miszerint elbirtokláskor "A jog ebben az esetben a hosszú békés gyakorlat által szentesített birtokállapot oldalára áll."
Kérdéseim:

  1. Mit tehet XY hogy törvényes kereteken belül a Földhivatal helyreigazító méréseinek megfelelően helyreállítsa az ingatlan méreteit.
  2. Ha az elbirtoklás ténye fennáll, akkor az elbirtoklás szemben áll egy létező törvényes tulajdonszerzéssel, ÉS egy földhivatali határozattal. Kérdés, hogy ilyenkor az "elbirtoklás" (aminek a legjobb szinonímája leginkább az ellopás lehet) erősebb-e a tulajdonszerzést igazoló adásvételi szerződésnél, és a földhivatali határozatnál?
  3. Ha XY nem tudja érvényesíteni jogait hogyan fogja értékesíteni majd az ingatlant, ha a földhivatali területhatárok és méretek nem egyeznek a valós méretekkel?

Kis kiegészítés: "XY" kb 5 éve használja az ingatlant "A" szomszéd aki fellebezett, akit elutasítottak, több mint 30 éve él az adott területen. "B" szomszéd kb 10 éve örökölte a területet, korábban nem használta, nem látogatta az ingatlant.
A jelenlegi (rosszul elhelyezett) kerítés egy 80-as években köszönhető adás-vételi szerződés (telek-hozzávásárlás) óta áll a helyén.
Kérem szíveskedjetek tanácsot adni a helyzet megnyugtató rendezésében, hogy a terület végre a földhivatali határozatnak megfelelő méretű és formájú legyen.
Köszönettel:
Manopapa.

PS nem tudom járható út-e ha XY a kerítést a hivatalos helyére helyezi, illetve mennyi esélye van ha "B" szomszéd pereskedni kezd hangoztatva a hivatalosan engedélyezett lopást (elbirtoklás) egy (hivatalosan) a magántulajdon védelmére berendezkedett társadalomban?

hisztismirtille # 2008.11.10. 19:11

JÓ ESTÉT!
TAVALY OKTÓBERBEN KÖLTÖZTEM A SZÜLEIMMEL KERTES HÁZBA AMINEK ÉN LETTEM A TULAJDONOSA ÉS A SZÜLEI HASZONÉLVEZŐK BENNE! NA MOST ÉDESAPÁM KAPOTT AZ INTRUM JUSTITIA BEHAJTÓ IRODÁTÓL AJÁNLVA VALAMILYEN LEVELET NYILVÁN VALAMI TARTOZÁS DE NEM MENT EL ÉRTE A PÓSTÁRA! A HÁZ LÁTHATJA ENNEK A TARTOZÁSNAK ESETLEG KÁRÁT? ILLETVE TEHETNEK RÁ JELZÁLOGOT HOGY HA Ő CSAK A HASZONÉLVEZŐ VAGY EHHEZ SEMMI KÖZE?? ERRE A KÉRDÉSRE KERESNÉM A VÁLASZT! ELŐRE IS KÖSZÖNÖM

monalisa1 # 2008.11.10. 19:50

hisztismirtille

A haszonélvező nem rendelkezik az ingatlan tulajdonjogával, tehát az ő ilyen-olyan tartozása okán a házra jelzálogot nem rakathat senki - tudtommal még a bíróság sem.

Ellenben az apukád nagyon is jól tenné ha bemenne az irodába - még így utólag is - és tudakolná ama bizonyos levél mibenlétét. (A strucc-politika soha nem vezetett jóra.) Mert ha jogos a követelés vele szemben - pl. egy parkolási jegy stb. stb. -, akkor fizessen mielőbb, nem pedig amikor már az eredeti követelés a többszörösére felduzzadt.

Esetleges nemfizetés esetén letiltás eszközölhető a jövedelméből és/vagy nyugdíjából, szóval megúszni nem lehet...

De az is előfordulhat, hogy bár ment az a fránya levél, de a tartalma/jogosultsága azt megelőzően elévült már...

Szóval tisztázandó a dolog.

Monalisa
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2008.11.10. 19:58

Amúgy rossz topicot választottál a beírásodhoz, valamint ne nyomtatott betűkkel írj, vagyis ne kiabálj...

Manopapa kérdése elől elvetted "a" teret.

monalisa1 # 2008.11.10. 20:09

Manopapa

Javaslom tedd át - ismételt meg - kérdésedet a "közigazgatási jog" rovatba, ahol is nanemaaa nich nevű levelező-társunk érdemben bizonyára hozzá tud szólni, ő nagyon értője az általad is felvetett problémának. Vagy az ott megtalálható e-mail cimére írj neki egy prívát levelet.

Bonyolult2 # 2008.11.10. 20:31

Üdv!
Kedves monalisa1

Járatlanként új topicot indítottam szükségszerű elbirtoklás címmel,de az Ügy eléggé bonyolult,és még tovább bonyolódik!
Amennyiben bármilyen ötlete lenne ezzel kapcsolatosan,kérem tegye meg,mert az Én ötleteim már teljesen kifogytak!
Hivatal küld hivatalba,és mindenki csak emelgeti a vállát..........

Üdvözlettel:

Bonyolult2! Győrből!

hisztismirtille # 2008.11.10. 20:50

Köszönöm a választ!

monalisa1 # 2008.11.10. 21:22

Kedves Bonyolult2!

Végigolvastam a "szükségszerű elbirtoklás" c. topicot, hát nem semmi...

Én akként oldanám meg a problémát, hogy valakinek 1 Ft-ért hivatalosan eladnám azt a földdarabkát: a továbbiakban művelje ő - egyben kínlódjon a tulajdonviszonyokkal.

Muszáj Önnek ennyi rengeteg időt és energiát fordítani rég elhunyt emberek után kutakodván?! Ha a nagybátyjával ezt el tudná fogadtatni, akkor egy nagy gond menne le az Ön válláról.

Aztán ami termés azon a kis földön haszonként keletkezne, mire beérik, illetéktelen "szorgos" kezek valószínűleg úgyis idejekorán fölszedik...

Elnézést, de okosabb (...) választ nem tudtam írni.

Megtisztelő bizalmát külön megköszönöm.

Monalisa
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2008.11.10. 21:30

Talán annyit, hogy a halotti anyakönyvi kivonatok alapján, az egyes elhunyt személyek lakhelye szerinti plábánia hivatalban is lehetne esetleg érdeklődni: alapból a templomkönyvben vannak adatok xy született, anyja/apa neve stb., aztán úgy 15-20 évvel "fiatalabb" időszakban már az ő(k) gyermeke után az esetleges születési bejegyzés - és így tovább. Hátha valaki élő embert csak lehetne találni a leszármazók közül - föld- tulajdonostárs...

Heni21 # 2008.11.18. 16:35

üdv mindenkinek!

Egy földterület elbirtoklásával kapcsolatban fordulok a fórum olvasóihoz és aki tud segíteni kérem tegye meg. A szüleim 1980-ban vásároltak egy lakást a településünk egyik végén és egy földet is a falu másik végén. Probléma ezzel csak annyi volt, hogy a földterületről a tulajdonosnak nem volt semmilyen papírja, mivel azt ő korábban a nagybátyjától kapta ajándékba. Tehát amikor a szüleim megvásárolták tőle a telket papír nem készült róla. Illetve készült volna, de mivel nem volt az eladó nevén, így nem tudták bejegyezni a szüleim nevére. Nem is volt semmi probléma az ügyből egészen 1998-ig. Mikor a szüleim kaptak a Magyar Államkincstártól egy levelet, mely szerint a telket elárverezték, mivel nem volt az ő nevükön. Fontos tudni, hogy a szüleim 1980-1998 között szakadatlanul 18 évig használták a területet. A kérdésem pedig az lenne, hogy milyen lehetőségeink vannak a terület visszaszerzésére?
Köszönettel: Nyári Henrietta

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.11.18. 16:46

Semmilyen.

ObudaFan # 2008.11.18. 20:50

Aki az ingatlan-nyilvántartásban bízva, jóhiszeműen szerez, az tulajdonos lesz. 98-tól 5 évig még az államtól lehetett volna esetleg megtérítési igényetek, de az meg elévült.