ingatlan elbirtoklása


Majordomus # 2023.10.18. 19:56

Azt nem lehet megkerülni.
Feltételezem hogy a vevő örököseinek rendelkezésére áll az eredeti afásvételi szerződés ami nem lett benyujtva a Földhivatalnak.

Ez rögzíti a pénz átvételét is, tehát azceladókbörököseinek nincs miről vitázni.

Quercus # 2023.10.18. 10:45

Az elbirtoklási pert akkor is meg lehet indítani, ha az ingatlan nincs az örökösök nevén, feltéve, hogy minden kétséget kizáróan bizonyítható, kik a törvényes, vagy végrendeleti örökösök.Miután itt egy ingatlan nyilvántartásba ber nem jegyzett atulajdonszerzésről, adásvételről van szó, ha jól értem, így a jóhiszeműséghez, a tulajdonoskénti magatartáshoz nem fér kétség azelbirtokló-vevő oldalán.
A kérdés az, mikor állt be az elbirtoklással a tulajdonszerzés. Ha még a szerződés szerinti vevő életében eltelt a 15 év, akkor nem elbirtoklási pert kell indítani, hanem a keresetet közbenső jogsazerzés címén kell benyújtani. Ebben az esetben ugyan is az elbirtoklás már megtörtént, így a jogutódok a jogelőd elbirtoklásán keresztül közbenső jogszerzőként örökléssel szerzik meg a tulajdonjogot. Ha egyébként az alpersek - az eladó örökösei - elismerik az elbirtoklást, akkor viszonylag egyszerű a történet.
Lényeges kérédés, hogy az elbirtoklók oldalán hány örökös van. Mert ha több, akkor egy kvázi pertársaságot kell létrehozni, és úgy benyujtani a keresetet.

Az már egy érdekesebb kérdés, hogy ha egyébként egyezség van, akkor azt a földhivatalon hogyan lehet átverni. Szerintem ebben az esetben csak póthagyaték után.

drbjozsef # 2023.10.18. 06:53

Tartok tőle.

Az elbirtoklást lehet szerződéssel, vagy perrel. Ha szerződés, akkor értelemszerűen a szerződő félnek tulajdonosnak kell lennie, bejegyezve, különben az új tulajdonost nem fogják bejegyezni. Ha per, akkor talán a bíróság is megállapíthatja a jogutódlást, de lehet, hogy ott is (vagy külön) lemenne egy póthagyatéki eljárás. De pereskedni biztosan drágább, és egyetértés esetén felesleges is.

Broafka Ottokar # 2023.10.18. 06:50

Köszönöm a választ. Tehát póthagyatéki mindenképpen kell, ezt akarta volna mindkét fél (egyébként teljesen jóhiszeműen) megúszni.

drbjozsef # 2023.10.18. 04:59

Broafka Ottokar,

Szerintem nem. Ha egyetértés van a felek között, akkor per nem kell ugyan, de a tulajdonostól szerezhetik csak meg, a tulajdonjogot, a póthagyatéki eljárást nem lehet megkerülni. Ha arra nem lenne hajlandó az eladó fél, akkor kellene per.
Póthagyatéki, és utána lehet szerződni, hogy az elbirtoklás jogcímmel, vagy adásvétellel, esetleg ajándékozással megy, az már részletkérdés - hogy melyik a "jobb" azt az okiratszerkesztő ügyvéddel érdemes megkonzultálni. Pénz szempontjából talán az utóbbi a kevésbé jó, mert magasabb az illeték ajándékozásnál, de az elbirtoklásra és az adásvételre ugyanannyi (elbirtoklás is vagyonszerzési illeték alá esik).

Broafka Ottokar # 2023.10.17. 20:00

Egy 30-40 éve eladott belterületi telek átírása nem történt meg. Később ház is épült rá. Az eladó és a vevő is meghalt. A vevő örökösei most szeretnék a nevükre íratni. Kérdés, hogy az eladó örökösei által indított póthagyatékinál + adásvételnél nem-e egyszerűbb, ha a vevő örököseire jogfolytonos elbirtoklással kerülne át? Járható ez egyáltalán?

Majordomus # 2023.10.14. 21:47

Feltételezem hogy a beálló sem az Alapitó Okiratban sem az szmsz-ben nem szerepel és közgyűlési határozat sincs.

Akkor miről beszélünk?

Max.szokásjog lehet.

drbjozsef # 2023.10.14. 12:44

Az ő lakásához az én beállóm melletti hely volt meghatározva amelyet 17 éve használ is
Volt? Miért volt?

Horvath Melinda # 2023.10.14. 09:46

Tisztelt Fórum!

17 éve parkolok egy társasház egyik szegletében. Előtte ez a terület egy kis kert volt, azért számolták fel, hogy odaállhassak. Egyik szomszédasszony előállt azzal a meglepő fordulattal, hogy ezt a területet a mi örökösünk nem használhatja majd, mert az az övé, az ő gyerekéé lesz. Azzal indokolja, hogy akitől vette a lakást, annak a lakásához volt rendelve ez az autóbeálló, de ez nem lehetett, mert ez rózsakert volt. Az ő lakásához az én beállóm melletti hely volt meghatározva amelyet 17 éve használ is. Úgy próbálkozott, hogy én szívességi használó vagyok, de erről sem szóban, sem írásban a 17 év alatt nem esett szó. Van-e esélye? Köszönöm szépen a segítő gondolatokat, válaszokat.

saaba21 # 2013.03.22. 07:40

Köszönöm a válaszod Monalisa!Budapest XXIII. kerületében van ez a szóban forgó házrész.Azért írtam így ide , mert nem minden ügyvéd foglalkozik ilyen perrel.Nem akartam a magam, illetve más ügyvéd idejét rabolni.Ezért is írtam le hogyha itt válaszol nekem egy hozzáértő ügyvéd és megadja az elérhetőségét akkor én felkeresem ezügyben.

monalisa1 # 2013.03.21. 19:51

Minden ügyvédnek van telefonszáma, e-mail címe, tehát hívható, valamint elég mobil tud lenni egy ügyvéd ha a per úgy kívánja. Mindezektől függetlenül gondolom személyesen is szeretnél majd találkozni- beszélni "az" ügyvédeddel.

Szóval melyik szegletében is laksz az országnak mert bár dolgokat leírtál, de az induláshoz a leglényegesebbet azt nem...

Valamint
itt balra találod a Szolgáltatások menűsor "ügyfél keres ügyvédet" lehetőséget...

---
  • laikus hozzászóló
saaba21 # 2013.03.21. 12:59

Jó Napot!

Van egy ingatlan ahol lakunk.Nagymamám és két testvére tulajdonos.(Jobban mondva már csak két testvér és a 3. testvér lánya/örökölt)
A lényeg hogy mamám anyukájának valamelyik rokona van feltüntetve a tul. lapon neki a 12/18 hányada van mamámnak 2/18 a testvérének 2/18, az egyik örökösnek 2/18.DE akié a 12/18 hányad azt szeretném én.A rokonról már vagy 50 éve nem tudunk semmit a címéhez NSZK van írva és már nem is él....Olyan ügyvédet keresnék aki tudna nekem segíteni, persze nem horribilis összegért.Elbirtoklási pert szeretnék indítani, de ha van a tulajdon megszerzésének más lehetősége is arra is kíváncsi lennék.Remélem érthető volt a leírás.Előre is köszönöm a segítséget.

Tintanella # 2012.04.12. 15:26

Tisztelt Jogi Fórum!

Segítséget szeretnék kérni.
1974-ben vásároltam egy községi tanács által frissen kisajátított zártkerti telket.
1983-ban EATOR újfelmérés készült, ahol mint később kiderült nem a természetes telekhatárt, hanem a szomszéd telektől 1.5 m-re telepített huzalos művelésü szőlőmet kerítésnek nézve térképezték az "új" telekhatárt.
A 240 m hosszú telek 2/3-án mindíg is magunk műveltük a szomszéd telekig a területet, az 1/3 részen lévő szőlőt némi mustért cserébe művelésre átengedtük a szomszédnak.
A szomszédom eladta a telkét, s most derült ki, hogy a Földhivatal bírósági határozat nélkül /elbirtoklás nem történt, az nincs bejegyezve/ átírt 410 m2-t az én telkemből, ráadásul úgy, hogy az én telkemet 353 m2-rrel csökkentette.
Hiába kértem minden bejegyzést tartalmazó tulajdoni lapot azt nem adta, arra hivatkozva, hogy az iratok elvesztek.
Kaptam egy 1991 szeptemberi dátumu tulajdoni lapot, amely 353 m2-rel kevesebb területet tartalmaz az általam megvásároltnál.
1989-ben a földadót a Községi Tanács még nekem vetette ki a teljes területre a Földhivatali nyilvántartásra hivatkozással.
Az előző szomszédom a telkét tőlem 3 ével később l977-ben vásárolta.
Az új szomszéd birtokolni akarja minden áron azt a területet, amit mindíg is én műveltem, én vettem meg, mert a földmérő a Földhivatal által kiadott kitűzési vázrajz szerint mérte ki a telket, figyelmen kívűl hagyva a természetbeni telekhatárt.
Reklamáltam a Földhivatalnál: A földmérési osztály szerint hibahatáron belül van a kimérés. Még szép, hisz a hibás , valótlan telekhatárt tartalmazó vázrajz alapján dolgozott.
Én a tulajdoni lap terület mértékét reklamáltam elsősorban.
A Földhivatal véleményem szerint jogtalanúl járt el.
Joga van a Földhivatalnak EOTR szerint önkényesen megváltoztatni a tulajdonviszonyokat?
Elnézést a terjedelmes beszámolóért.

ObudaFan # 2012.03.19. 12:15

Nincs mit.

Komondortanya # 2012.03.19. 11:58

Értem, köszönöm a választ!

ObudaFan # 2012.03.19. 10:59
  1. A bíróságon lehet pert indítani.
  2. Csak van valami ismerősöd, aki tudja, hogy te használtad 15 évig. Ha nincs, szerintem lehetetlen bizonyítani.
Komondortanya # 2012.03.19. 10:32

Üdvözletem!

Egy külterületi ingatlanom mellett lévő nagyobb területet évek óta folyamatosan kaszálok. A senki földje ez, jómagam embert sem láttam arrafelé 10 éve.
Az elbirtoklás feltételeit értem a törvényből, viszont ennek menetét sehol sem találom.

  1. Hol kell bejelentenem, hogy használom, karbantartom a földet?
  2. Tanúkat lehetetlen találni, hiszen senki nem jár arra a megközelíthetetlensége miatt. Így mivel bizonyíthatom a használat tényét?

Előre is köszönöm a választ!

Algopirin # 2011.05.05. 18:52

Sziasztok.Köszi hogy írtatok.Igen meg vannak a papírok de azt mondták a Földhivatalnál nekik ez nem elég bizonyíték. Hát ők adták ki ezeket az ingatlanokat és nem lehet felelősségre vonni őket!Már írtam a Vidékfejlesztési Minisztériumnak is ! Hát ők is elutasítottak.Pedig elismerte a Földhivatal hogy ők nem találják az a betétet ahol be kéne jegyezve lennie.Már nem tudom mit csináljak.

monalisa1 # 2011.05.01. 17:41

Azt az iratot kellene előbányászni (...) ami "a" juttatásra vonatkozik, vagyis az ingatlan tulajdonlására. Az külön kérdés, anno miért nem történt meg a földhivatali bejegyzés?!

Előfordulhat, hogy maga a földhivatal a ludas a dologban, persze a 40-es évek végi állapotok értendők...

Vélem, annak idején több hasonló juttatás is történt a környéken., hátha van leszármazó aki még emlékszik hogyan is mentek a dolgok.

Aztán tanuként, esetleg...

monaLuis
laikus hozzászóló

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.01. 17:08

Kötve hiszem, hogy erre ennyiből bárki tud valamit mondani. Már valami érdemit, úgy értem.

Algopirin # 2011.05.01. 16:29

Rendezetlen tulajdonú ingatlan.Van egy családi ház ott laknak 1947-óta akik megkapták juttatásként nem lettek bejegyezve a telekkönyvbe a földhivatalhoz fordultunk mert náluk a tulajdonos ismeretlen.Vittük a meglévő papírjainkat,de nem fogatták el mert nem megfelelő nekik a dokumentum mert nincs telekkönyvünk amin mi szerepelünk.Már mindenki meghalt aki számított most egy fiatalember lakik benne aki ide született.Nem lehet elbirtokolni mert nincs kitől.Nem tudjuk mitévők legyünk mert így a bíróság is elfog utasítani.Válaszukat előre is köszönöm.

tímea78 # 2011.04.23. 07:43

Igen én is úgy gondolom nem kényszeríthet arra, hogy azért, hogy lakhatási engedélyt kapjon nekem kellene pl.a bank jelzálog szerződésmódosítás költségeit megfizetnem, mert ugye a banknak bele kell egyeznie a telekhatár módosításba. De ők követtek el hibát ezért nem nekem kell fizetni.

nanemaaa # 2011.04.22. 14:16

Az gáz. :(
Viszont ha telekhatár-rendezést erőltetnek, akkor az építési hatóság csak nem találja a dolgot szabályosnak.

Egyébként meg szerintem semmiképpen sem vagy rákényszeríthető, hogy az ő szabálytalanságuk árát te fizesd meg. Ha bele is mész a határrendezésbe, akkor egyrészt a területet meg kell vásárolniuk, másrészt az ezzel kapcsolatos költségeket is nekik kellene állniuk. ;)

tímea78 # 2011.04.22. 10:57

Tisztelt nanemaaa!

Az átépítés tényét közöltük az építési hatósággal, az önkormányzattal, a polgármesterrel, a tulajdonossal, a tervezővel mindenki azt mondta minden szabályos még földmérőt is hívattunk kétszer is.Talán inkább az a gond hogy a tulaj egy jól menő vállalkozó lánya a férj önkormányzati dolgozó a polgármester a család legjobb barátja, többször is megfenyegettek, hogy beperelnek és lebontatják a telken lévő garázst ami 30 éve áll mert nem fér el tető ami legalább 60-70 centire lóg át a mi telkünkre.És ennek tetejébe még követeli hogy azért mert ő nem járt el körültekintően még én fizessek hogy kapjon lakhatási engedélyt, akkor ki sértett szabályt?

nanemaaa # 2011.04.22. 09:00

Szerintem simán. Egy hibát azért elkövettél. Amikor láttad, hogy átépít, nem csak az építtetőnek, hanem az építési hatóságnak is szólnod kellett volna. Akkor még simán visszabontatták volna az épületet.