garázs ügy

nanemaaa # 2009.02.18. 17:59

Pjotr
Az építésügyi hatóság hatásköre kizárólag az építményekkel kapcsolatosan terjed ki, ott is vannak bizonyos sajátos építményfajták, melyekre nem, mint pl a vízügyi létesítmények, vagy a benzinkutak a kezelőépületeikkel együtt.
Az emeletes busz is baromi nagy, mégsem kell rá építési engedély. :)

green...
Hülyék? Biztosan? A gépjármű tároló és a szerszámtároló is tároló. Így egyikre sem kell engedély. Most jól átverted őket. :)
Arra meg majd visszatérünk még, hogy egy üres telket a földhivatal hogyan fog tanyának minősíteni. Bááár lehet, azok is hülyék. :)

Anti19 # 2009.04.27. 21:50

Tisztelt Fórumozók!

Azt szeretném kérdezni, hogy igaz-e az, hogy a saroktelekre nem lehet garázst építeni? (Melléképület részeként épülne) Az önkormányzat építési osztályán azt mondták, hogy törvény van rá, hogy nem lehet, de nem mondták a konkrét tv.-t.

Köszönöm válaszotokat!

efi99 # 2009.04.28. 05:53

greenpeace

"Köszönöm a hozzászólásokat, de mint írtam már hívtak az építésügyi hatóságtól, engedély nem kell az 50 nm2 alatti garázshoz, amint azt nanemaaa írta!"

De kell.

efi99 # 2009.04.28. 06:00

Csak gyorsabb az ügyintézés. Vagy nem.
http://www.magyarorszag.hu/…0081223.html?…

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.04.28. 17:58

Miért nem a tvtárból dolgozol?

37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet

A következő építési tevékenységek építési engedély és bejelentés nélkül végezhetőek:

4. az 50 m2 vagy annál kisebb bruttó alapterületű, 2,5 m vagy annál kisebb építménymagasságú, emberi tartózkodásra nem alkalmas vagy nem emberi tartózkodásra szolgáló építmények építése

nanemaaa # 2009.04.29. 20:13

efi
Javasolom, hogy előbb nézz utána, s csak azt követően történjék a kinyilatkoztatás.
Immaculata legalább idézett.... és szokásához híven pontosan. :)

Anti
Amit írtál első látásra eléggé hihetetlennek hamgzik, mivel az OTÉK (257/1997. Korm rendelet) szerint a telken lévő önáló rendeltetésiegységekhez előírt számú gépjármű elhelyezési lehetőségről a saját telken és lehetőleg épületben kell gondoskodni.
Lehet, hogy van valami spéci helyi építési előírás, ami szerint a garázs csak a főépületben helyezhető el, de ennek kevés az esélye. Ilyen tartalmú "törvény" létezése pedig kizárt, hiszen a helyi építési szabályzat max rendelet lehet.
A lényeg, hogy az épület elhelyezésének az építési helyen belül kell történnie, valamint az egyéb előírásokat (mint pl telepítési távolságok, építménymagasság, beépítettség stb) is ki kell elégítenie.

pirospottyos # 2010.01.16. 15:19

Az alábbi kérdésem lenne.

Egy 7 lakásos társasház közös tulajdonú udvarán az egyik lakó hozzátartozója egy ponyvás, vasszerkezetű mobil garázst épített fel.
A tulajdonosok hozzájárulása nélkül.
Kell-e építési engedély és a tulajdonosok vagy azok egy részének hozzájárulása a fennmaradáshoz.

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.16. 19:08

Nem, igen.

MajorDomus # 2010.01.16. 21:49

Épitési engedély- nem, de a társasház -közgyülésének-igenlő határozata viszont igen.

szabo80 # 2010.03.03. 19:12

Tisztelt Fórum!
Egy helyrajzi szám alatt szereplő 2 lakásos társasház egyik tulajdonosa vagyok. Az udvar kerítéssel ketté van osztva.Ha garázst szeretnék, akkor az én telekrészemre is lehet engedély ill. bejelentés nélkül 50nm-ig garázst építeni, vagy csak 25nm-ig?
köszi a választ

nanemaaa # 2010.03.03. 19:23

A hatóságot nem érdekli, hogy egymás között hogyan osztottátok meg a telket. Ott az a döntő, hogy az országos érvényű és a helyi építési szabályokat figyelembe véve a telken hová kell (vagy lehet) a garázst megépíteni. A telek beépítettségét is egyben kell számítani.
Mellesleg teljesen mindegy, hogy 25, vagy 50 m2, mindkettő csak bejelentést követően építhető. A bejelentéshez már kell építési jogosultságot igazolni és jogosut tervező által készíetett építészeti-műszaki tervet is csatolni.

barnababa # 2010.03.28. 16:40

Sziasztok,

A segítségeteket zseretném kérni az alábbiakban:

1. Féltetős garázs építése, mely 50 nm nem haladja meg tudom, hogy nem építési engedély köteles, DE KELL-E RÁ BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG? ( Az építmény 3 m magas :-(
  2. Kerti építmény 30 nm "gerenda lábakon álló" cseréptetővel, errre kell-e engedély vagy bejelentési közelezettség.

Köszönöm

MajorDomus # 2010.03.28. 17:24

Olvasd el az előző hsz-t s a megelőzőeket. Minden kérdésedre választ kapsz.

nanemaaa # 2010.03.28. 21:11

A garázs bejelentés köteles. A legfeljebb 20 m2 alapterületű, pihenés céljára szolgáló kerti tető építési telken mindenféle engedély nélkül megépíthető.

MajorDomus # 2010.03.29. 21:10

S éppen ezért épitményadó köteles lesz !

kisgeeee # 2010.05.16. 14:22

Üdv!

Segítséget szeretnék kérni,én is (könnyűszerkezetes) garázst szeretnék építeni a kertünkben, annyi a nehezítés hogy a maximális beépíthetőséget már elértük. Ha jól olvastam akkor 50m2 alatt, 2,5m magasságot nem meghaladó garázst építhetek engedély nélkül, de nem tudom hogy ezt megtehetem -e a beépítettség miatt. Ha esetleg nem akkor milyen lehetőségeim vannak? Mindenképp zárt garázs lenne jó, nem csak oldalfal nélküli beálló!
Milyen büntetéssel számolhatok ha csak úgy felépítem és valami kedves ember feljelent?

Köszönöm!
Gábor

MajorDomus # 2010.05.16. 15:00

Azzal hogy lebontatják veled !

nanemaaa # 2010.05.16. 15:15

Az, hogy valamire nem kell engedély, nem jelenti azt, hogy lehet szabálytalanul is építeni. Tehát, ha túllépnéd a megengedhető beépítettséget, akkor simán lebontatják veled. Egyébként a garázst nem lehet engedély nélkül felépíteni, ahhoz legalább bejelentés - a bejelentéshez pedig építésztervező által készített terv - kell.

Hogy mit tehetsz ezek után? Vagy meglévő egyéb épületet alakítasz át garázzsá esetleg visszabontasz annyit, hogy helyette újat építhess....vagy valamely szomszédos telken építesz.

kisgeeee # 2010.05.16. 16:38

Hát akkor nincs túl sok lehetőségem. :( A beépíthetőségen nem tudok változtatni sajna.
Esetleg pénzbírság is előfordulhat? Mobil garázs vagy oldalfal nélküli beálló is beleszámít a beépíthetőségbe?

Köszönöm.

hummm333 # 2010.05.16. 16:39

lakás bérbeadása után mennyi ideig tartozom adózási kötelezetséggel ha két éve nincs kiadva a lakás de elötte kivolt csak amikor beakartam jelenteni közölték hogy a rezsivel együtt adózzam meg amit nem fizetek volna nekem meg s még a felujitási költségek is az enyémek , Inkább nem kötöttem lakásbérleti szerzödést elküldttem öket, Ök ezt rámakarták háritani s igy hogy elkelett meniük feljelentetek , Szerzödés nem volt még a kauciot visszaadtam de az itt lakott idejüket rezsivel levontam , majd kifestettem ami többe került mint amit fizetek , Kötelezhetnek igy is az ado 2 ével ezelöti megfizetésére meg a rezsi megadoztatására? A rezsi kiadás nélkül is komoly adot áfát tartalmaz amit a szolgáltatonak egyszer már megfizettem , Inkább álljon üresen mert ez ráfizetés , Köszönettel hummmi

nanemaaa # 2010.05.17. 14:42

kisgeee
Igen, beleszámít.
Anyagától, szerkezetétől, műszaki megoldásától függetlenül épületnek minősül.
Pénzbírság két esetben lehetséges. 1. ha kapsz fennmaradási engedélyt, akkor azzal egyidejűleg építésügyi bírságot is ki kell szabni (100.000,- FT/m2...és ennek az 50 %-a).
2. ha bontásra köteleznek, és te mégsem bontasz, akkor a végrehajtásig ismételten kiszabható eljárási bírsággal sújthatnak. Ennek mértéke magánszemély kötelezett esetében alkalmanként 5.000 - 500.000,- Ft lehet.

kisgeeee # 2010.05.17. 16:34

Köszönöm a válaszokat!

Hát, teljesen elszomorodtam.:(
Akkor maximális beépítettségnél semmi megoldás nincs rá hogy fedett helyet kapjanak az autók. 100E Ft/m2? pff az akkor ~40m2 esetén 4millió Ft! :|
Se mobilgarázs, se semmi...Nem tudom mi tévő legyek.

MajorDomus # 2010.05.17. 21:33

Fóliasátor !

Az nem épület.

nanemaaa # 2010.05.17. 21:37

Ha a rendeltetése garázs, akkor de.
A kivétel egyedül a növénytermesztésre szolgáló fóliasátor. ;)

kisgeeee # 2010.05.18. 17:42

Még annyi kérdésem lenne, hogy ha engedély nélkül felépítek mégis egy garázst, akkor első körben -ha valakinek szemet szúr- lebontatják, vagy rögtön meg is büntethetnek?
Van erre valami szabály vagy az ellenőrző szerv belátásán múlik?
Van valami elévülési idő a felépítéstől számítva, ami után már nem büntethetnek/bontathatnak?
Bocsi a sok kérdésért, van aki szerint túlreagálom a kérdést, mert mindenki csak úgy húzza fel a garázsokat a kertjében, mindenféle bejelentés, egyéb nélkül. Szerintük nekem is ezt kellene tennem. Viszont egy százezres/milliós büntetés után gyakorlatilag tönkremennénk.

Köszönöm, üdv!

Gábor