garázs ügy


nanemaaa # 2011.03.21. 14:05

nem

vfary # 2011.03.21. 14:13

és egyben van rendezve tudod hogy mennyi költséggel jár? ezek12m2 garázsok
és mi az első lépés hova kell menni?

előre is nagyon köszi

Kalim Pál # 2011.03.21. 20:15
  1. el kell határozni a társasházzá alakítást (minden tulajdonosnak hozzá kell járulnia a dologhoz!).
  2. együtt vagy egy megbízott képviselő útján el kell ballagni egy ügyvédhez a garázssor használatbavételi papírjaival (jogerős használatbavételi engedély, épületfeltüntetési vázrajz, tulajdoni lap).
  3. készíttetni kell egy társasház alapító okiratot és a hozzá tartozó alaprajzot, amelyen jól elkülöníthetően be kell jelölni az egyes külön tulajdonba kerülő ingatlanokat.
  4. az okiratkészítő ügyvéd a földhivatalhoz benyújtja a kérelmet és a szükséges okiratokat.
  5. kifizetitek az ügyvédi munkadíjat és a földhivatali eljárási díjat.
  6. hátradőltök és várjátok a földhivataltól a bejegyzésről szóló határozatot.

Az interneten található idézetek legnagyobb baja, hogy nehezen ellenörizhetö a hitelességük. /Petöfi Sándor/

vfary # 2011.03.22. 08:31

épp az elején van már a gond hogy ezek a garázsoknak még nincs tulajdoni lapja már vagy 20-30 éve épültek

nanemaaa # 2011.03.22. 13:35

Nem a garázsnak van tulajdoni lapja, hanem a teleknek, amin a garázs áll. :-)
Pillanatnyilag egy "bazi nagy" telek. :)
Ha lesz társasház, akkor ezen a telken belül garázsonként lesz a tulajdoni lapnak albetéje.

vfary # 2011.03.22. 16:02

okés köszönöm!!!!!
így van már mi elindulni

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.03.29. 04:54

Szerintetek: Ha a th alapító okiratában a th udvarán van 12 db garázs felépítmény, az ao rendelkezése alapján, az a garázs tulajdonos, aki egyben nem th-ban lakástulajdonos is, annak területfoglalási díjat kell fizetni a th-nak, de tulajdoni lap szerint önálló albetétként tulajdonos, az akkor th tulajdonos, szavazati joga van, meg kell hívni a közgyűlésre, vagy sem?
A területfoglalási díj, az bérleti díjnak minősül és be kell fizetni utána a 16% adót? eddig nem volt adószáma sem, csak szedte a tf. díjat.

ragyasdezso # 2011.03.29. 07:56

Andi2

1,Meg kell hívni a közgyűlésre.
2,A területhasználati díj SZJA köteles bevétel.
3,A társasház nem tudja kijátszani a törvényt: a garázsok felújítása közös feladat.
4, Jobban járna a közösség, ha mindenki fizetne a garázsa után is közös költséget. (nem kellene adószám, SZJA fizetés)

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.03.29. 08:12

Köszi:)
Most is közös költségként fizetik, csak több is van aki nem, és nincs közgyűlési határozatom róla, ami alapján behajthatnám. Aki meg nem fizet, azzal érvel, hogy ez fekete bevétel a th-nak, ne pattogjon. Ilyen körülmények közt inkább hivatalossá tenném, és akkor nincs támadási felület.

Rendszerető # 2019.02.09. 09:47

Tanácsot szeretnék kérni. Ki jogosult használni a garázs előtti bejárót? Van-e erre vonatkozó rendelet?
A probléma a következő: Anikó saját tulajdonú garázsában jelenleg rendszeresen nem parkol autó. A garázst kénytelen fenntartani, mert ha látogatója érkezik, sehol máshol nem lehet parkolni. Meg ő is tárol egy-két dolgot a garázsban. Két éve jött egy új bérlő a házba, András, a vállakozó, aki azért vette ki a lakást és a hozzá tartozó garázst, ami mellesleg szomszédos Anikóéval, mert ez lett a telephelye. András tárolónak használja a garázsát, élelmiszert, hűtőt tárol benne. Van két autója, amivel a garázsbeállón parkol, részben a járdán. Ez a terület társasházi terület, külön tábla nem szerepel, hogy tilos a parkolás, csak a társasházi szabályzatban szerepel, de mindegy.
Andráshoz sok autó érkezik, kisfugon, kisteherautó, amik rendszeresen Anikó garázsbjáróján parkolnak, vagy épp ha András a garázsából pakol ki, akkor mindezt Anikó garázsa elé teszi. Anikó kérte többször, hogy ezt ne tegye, mert többször előfordult, hogy nem tudott a garázsba bemenni, vagy a hozzá érkező nem tudott ott parkolni (András néha otthagyja a cuccokat és elvonul órákra). Minap Anikó hangos szóváltásba keveredett Andrással, ahol durva szavakat is használt, mert megunta a helyzetet. András kijelentette, hogy vegye tudomásul, hogy neki erre a területre szüksége van, mert a garázst telephelynek vette ki és semmi köze Anikónak a a saját garázsa előtti területhez, mert az nem az ő tulajdona és fel fogja jelenteni, mert ordítozik vele. A közös képviselet szólt András főbérlőjének a helyzetről, de változás nem történt. Ilyenkor mi van? Mihez van joga a garázstulajnak és mihez a szomszédos garázs bérlőjének? Lehet ezt jogi úton rendezni, ha a közös képviselet nem intézkedik? Köszönet előre is.

drbjozsef # 2019.02.09. 10:46

A garázs előtti felhajtó az utcán van, közterület, vagy a társasház területén belül, a társasház tulajdona?

Rendszerető # 2019.02.09. 12:06

A garázs előtti behajtó még a társasház tulajdona.

MajorDomus # 2019.02.09. 18:24

És miben kellene intézkednie a közös képviselőnek? Leorditani a bérlőt?
Nem.

A blöff hatékonyabb fegyver!

Anikó hivja fel a garázs tulajdonosát a legkedvesebb modorában,hogy elnézést kedves xy ,semmi gondom önnel,de adja már meg a lakcímét,mert a bíróságon be kell jelentenem,tekintettel arra,hogy a bérlője viselkedése miatt,önt is,mint másodrendű alperest perbe kell hogy hívjam. Ennyi elég lesz!
A bérlőt röviden ki fogja rúgni.
Saját tapasztalat.....

drbjozsef # 2019.02.09. 21:02

Rendszerető,

Ha ez nem közterület, akkor hatóság intézkedni nem fog.
A társasház nem szankcionálhat.

Lehet próbálkozni közgyűlésen megszavaztatni valami plusz díjat, de ha ez is büntetés jellegű (mert a garázs Anikó kizárólagos használatában van, de a felhajtó előtte gondolom nem), nem nagyon fog menni.

Vagyis, ha konkrét jogi megoldás kellene, az legfeljebb annyi, hogy Anikó pert indít András ellen a Társasházi törvény 23§(1) megsértése miatt. Akár minden egyes alkalommal, ha a garázsa elé parkol. De ez költséges, macerás, nehézkes.

Ezen kívül két lehetőség van.

1.
Anikó megpróbál kulturáltan is beszélni Andrással. Kompromisszum. Parkoljon oda ha szükséges, de csak akkor, ha 5 percen belül el tud onnan menni, ha Anikónak szüksége van a ki/be állásra. Vagy bármi, ami mindkettőjüknek megfelel, és mindenki boldog.

2.
Anikó harcol. Nyilván érdemes az elsővel kezdeni, de a leírásodból ennek csekély az esélye, szóval végül csak ez fog maradni. Mondjuk első nekifutásra minden alkalommal fényképezi/videózza a szabálytalan parkolást. Lehetőleg András is lássa. Hátha meggondolja magát, ha pert helyeznek neki kilátásba. Ha nem hat, Anikó megkérhet két barátját, ha pár napig nem használnák az autójukat, parkoljanak már a saját és András garázsa elé is. Esetleg utóbbi elé csak valami roncsot hozzon, nehogy kárt tegyen benne valaki. Ha nem hat, innen már csak vérmérséklet és bátorság kérdése, én a gumik kiszúrásával kezdeném, vagy a rendszám levételével, a határ a csillagos (kromofágos/napalmos) ég...

Mindezek után amit javasolni tudok, az az értelmes párbeszéd és a kompromisszum. Minden más mindenkinek fájni fog.

Rendszerető # 2019.02.10. 10:16

Köszönöm a válaszokat és a tanácsokat! (Írtam egy hosszabb hozzászólást, de elszállt :) )

MajorDomus # 2019.02.11. 19:57

párbeszéd lehet,de a tulajjal!
a bérlővel felesleges!

wers # 2019.02.12. 05:48

Azért én úgy gondolom egy garázs nem garázs, ha azt nem lehet rendeltetésszerűen garázsként használni. Gyanítom az sem lenne szabályos, ha a lépcsőházban egy lakás bejárati ajtaja elé a szomszéd odaállítja a hűtőszekrényét, mert neki az praktikus, kicsi a konyha. Hogy a szomszéd be tud-e menni a lakásába, az már nem fontos.

drbjozsef # 2019.02.12. 05:49

Ez jó ötlet. :)

wers # 2019.02.12. 05:52

Csak kérdezz, vannak még ötleteim. :)

Rendszerető # 2019.02.12. 12:27

Én is pont erre gondoltam, csak nem akartam húzni a dolgot :) A felettünk lakó Belgiumban él, onnan vesszük észre ha itthon van, hogy kb két vödör vízzel fellocsolja az erkélyét, mondván poros. Az kit érdekel, hogy a víz ömlik a többi erkélyre alatta. (De Belgiumban milyen jó - mondta egyszer régen - mert ott betartják a rendet..). Ha a lépcsőház közös terület, akkor miért ne tehetnénk a fölös cuccaink a felső szintre, hisz ritkán használja és nem csak az övé. De nem fogom megtenni, mert nem csak Belgiumban vannak, akik a rendet betartják.

MajorDomus # 2019.02.12. 20:23

Azért a roncsautó ötlet nem elvetendő,lehetőleg tönkrement váltóval!

kila24 # 2019.02.15. 09:27

Szép napot!

Egy olyan kérdésem lenne,hogy egy társasház mélygarázsában kizárólagos használati joggal van parkolóhelyem, és szeretnék a parkolóhelyemen a gépkocsi mögött egy zárható szekrényt elhelyezni. Van erre lehetőségem, vagy valami jogszabály ezt tiltja?
Az alapító okiratban nem találtam ez ellen semmi kitételt, de a közös képviselőtől mégis olyan választ kaptam,hogy szekrényt a mélygarázsban tárolni nem lehet.

Előre is köszönöm válaszukat.

Üdvözlettel, Lajos

Szomorú örökös # 2019.02.15. 18:36

kila24

Ha jogszabályban, házirendben tiltott dolgot akarsz a mélygarázsban lévő szekrényben tárolni, akkor hiába zárod le lakattal, az még jogszabályellenes tárolás lesz és a katasztrófavédelem meg fogja a házat büntetni érte, ami bírság aztán természetesen nálad fog landolni. Nyilván a közös képviselőd ezért tiltakozik.

drbjozsef # 2019.02.15. 21:39

kila,

Alapesetben nem hiszem, hogy tiltaná, de mivel a beállónak csak használója vagy, és nem tulajdonosa, ezért a tulajdonos (=társasház) engedélye nélkül nem teheted.

Beszélj a többi lakóval, ha a többségnek nincs kifogása, akkor kérd a közös képviselőtől, hogy a következő közgyűlésen legyen napirendi pont, és szavazzatok róla. Ha a többség megszavazza, akkor mehet.

Egyébként ha nem tárolsz benne semmi extrát, veszélyes dolgot, és nincs mondjuk menekülési útvonalon útban, csak egy fadoboz a falra akasztva, akkor én felszerelném rögvest, amint a többség szóban rábólintott, aztán vigye a közgyűlés elé a problémát a közös képviselő, és akkor ott szentesítitek a kialakult állapotot.

P.Róbert # 2019.02.15. 21:55

2004-ben vásároltam egy önkormányzati területen álló garázs felépítményt. Én a garázs harmadik tulajdonosa vagyok. Az előző tulajdonos terület bérleti szerződésében annyi kikötés volt, „ A bérleti jogviszony ideiglenes jellegű, 72 órás felmondással.” Az én szerződésembe az IKV már azt is bele írta, „Szerződő felek megállapodnak abban, hogy bármelyik fél felmondása esetén a bérlő köteles a bérleményt kiüríteni, azt tisztán rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadónak rendelkezésére bocsátani.” Mint később kiderült, velem nem egy terület bérleti szerződést írattak alá, hanem egy helyiség bérleti szerződést. De ebből 2017-ig semmilyen gond nem származott. 2017-ben az önkormányzat felmondta a bérleti szerződésemet és visszakérte a területet. Kérte bontsam le a garázs épületemet. Én ezt megtagadtam arra hivatkozva, hogy az épületem jellegénél fogva ingatlannak számít (80 cm mélyen beton sávalapra épült nagyméretű téglából) és kérem az osztott tulajdon bejegyzését. Ezt elutasították és perre került sor. A per alatt tudtam meg a garázsom előéletét. Kiderült 1988-ban épült, az építetővel az IKV aláíratott egy olyan jegyzőkönyvet, ami az alábbi két pontot tartalmazza:

  • Tudomásul veszem, hogy az állami tulajdont képező földrészleten építendő új építmény ideiglenes jelleggel építhető csak fel.
  • Amennyiben a városrendezési tervben meghatározott célkitűzések megvalósulásához, illetve más építési célra a területre a Magyar Államnak szüksége van az építményt a felhívástól számított 72 órán belül minden kártalanítási igény nélkül saját költségemen elbontom.”

Nekem erről a dokumentumról a perig semmilyen információm nem volt!
Tudomásomra jutott, az Önkormányzatnak semmilyen építési szándéka nincs az épületem által elfoglalt területen, csak egyszerűen azt szeretnék elérni, hogy ne legyen más tulajdonos ezen a területen!
A kérdésem a következő lenne: Nekem, mint az építtető jogutódjának, amikor megkötöttem az IKV-val a bérleti szerződésemet, nem kellett volna a bérbeadónak a tudomásomra hozni, hogy milyen kitétellel kapott csak építési engedélyt a garázsom? Illetve olyan terület bérleti szerződést aláíratni velem, ami tartalmazza ezeket a pontokat? Utána néztem és nekem is van ugyan ezzel a céggel, igaz más területre és sokkal később aláírt olyan területbérleti szerződésem, ami külön kitér ezekre a pontokra.
Válaszokat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Róbert