garázs ügy

nanemaaa # 2010.05.18. 21:15

A bírságokat leírtam részletesen.
Méltányosság gyakorlása a törvény által kizárt. A bírság összege jogszabályban meghatározott számítás szerinti.
Elévülés 10 év. (addig legalább 5-ször feljelentenek a szomszédok)

MajorDomus # 2010.05.18. 21:19

Mármint évente 5-ször !

Fife12 # 2010.05.23. 11:40

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy be kell-e jelenteni, ha már meglévő garázst felújítok? Ugyanannyi tartóoszlop, ugyanakkora szélesség, hosszúság, magasság, lejtés, stb (könnyűszerkezet). Építési törmelék nem keletkezik, mert a régi, elkorhadt oszlopokat eltüzeljük.

Előre is köszi a válaszaitokat.

nanemaaa # 2010.05.24. 21:31

Ha a felújítás érinti az építmén ytartószerkezetét (pl tartóoszlopát cseréled, vagy megerősíted, új szarufákat raksz fel...), akkor igen.
Ami természetsen egyből terv és szakértői vélemén ykészíttetésével is jár.

Fife12 # 2010.05.27. 14:19

Nanemaaa,

Tüzetesen megvizsgáltam a rendelet erre vonatkozó részét és álláspontom szerint a jogalkotó a lakóépületek és a már meglévő felépítmények összedőlésének elkerülése miatt írt elsősorban a tartószerkezetekről.

A mi garázsunkat jelenleg 20 oszlop tartja, mindegyik különböző állapotban van (van, ami korhadt, ki kellene cserélni, van ami még elbír pár évet). Tekintettel arra, hogy nincsenek anyagi lehetőségeink egy új garázs felhúzására, kénytelen vagyok a meglévőt javítgatni. Ha jól értem, ez akár 20 bejelentéssel és tervvel intézhető el? (őrület) Ezzel szemben egy új garázst 1 bejelentéssel felhúzhatok.

Az egy picit nehezen emészthető még számomra, hogy mit ért a rendelet azon, hogy amennyiben a tartószerkezet konstrukciója nem változik, akkor nem kell bejelentés. Miben változna a konstrukció, ha a meglévő oszlop helyett beteszek egy újat? A tapasztalat azt mutatja, hogy a felépítmény jelen tartószerkezet mellett megáll, tehát ha ugyanarra a helyre leszúrom az új gerendát, az attól még állni fog. Félek, hogy ha nem cserélem ki a legdurvább gerendákat, akkor valakire ráborul a kóceráj.

Neked mi a véleményed?
Azért bemegyek az önkormányzathoz is, hogy értelmezzük már együtt is ezt a részt, bár ahogy ismerem őket, széttárják a kezüket.
Köszi.

MajorDomus # 2010.05.27. 20:57

Ujitsd fel és ne szólj senkinek !

nanemaaa # 2010.05.27. 21:09

Fife
Szerintem tévúton jársz. ;)
Tök mindegy, hogy lakóház, TV torony, szálloda vagy garázs.
A lényeg, hog yépítmény és tartószerkezet.
Ha fennáll a dőlésveszély, engedély nélkül aládúcoltathatod. Utána már ráérsz az engedélyeztetéssel, ami egyébként 10 munkkanaos eljárás. ;)

barnababa # 2010.05.31. 17:29

Sziasztok,

Ismét a segítségeteket szeretném kérni.
Megépítettük a garázsunkat tavaly (nem kellett sem bejelentési, sem építési engedély). Telefonon szóbeli tájékoztatász kaptunk.
Hogyan tudom bizonyítani, hogy én ezt tavaly építettem amikor nem kellett sem bejelentési sem építési engedély???
Milyen szankciókat alkalmazhatnak?

Köszönöm

MajorDomus # 2010.05.31. 20:20

1./ Két szomszéd megeskűszik a kapufélfára
2./-max lebontatják veled,de kérhetsz fennmaradási engedélyt,
De ha tavaly nem kellett engedály ( amit nem hiszek) akkor elég a szomszédok tanuskodása.

tzatziki # 2010.06.01. 20:31

Kedves Forumozok!

Olvasgattalak Titeket, es olvasgattam internetes hirdeteseket mobilgarazsok ugyeben, es inkongruenciat tapasztaltam: ha jol ertem, Ti azt mondjatok, egy mobil garazsra is kell engedely, fuggetlenul annak mereteitol, mig rengeteg honlap azt mondja (olykor kover, caps lockos betukkel), hogy nem kell. Tenyleg minden esetben kell az engedely?
Pl. itt http://mobilgarazs.hupont.hu/…mai-tartalom nagyon igyekeznek elhitetni velem, hogy nem kell...

Elore is koszonom a valaszaitokat!

nanemaaa # 2010.06.01. 20:42

bb
számlák? tanuk? építési napló?
A legjobban akkor jártál volna, ha az elkészültekor egyből kértél volna egy hatósági bizonyítványt róla.
Az alapján fel is tudtad volna tüntettetni a földhivatalban.

nanemaaa # 2010.06.01. 20:44

Ez egy olcsó üzleti fogás. Sajnos nagyon sok embert becsapnak vele. Hiredetnek pl engedély nélkül építhető családi házakat is, mint mobilház.
A valóságban ilyen nem létezik. Nézd meg az építési törvényban az épület fogalmát. ;)

tzatziki # 2010.06.01. 20:54

Koszonom a gyors valaszod, nanemaa!
Sejtettem, hogy valami ilyesmirol van szo, sajnos... :( Ha mondjuk egy ilyen, engedely nelkuli mobilgarazs miatt feljelentenek, en hivatkozhatok a cegre, aki a honlapjan lobogtatja, hogy nem engedelykoteles? Jarhat a "naivitasomert" ill. a felrevezetesert valami meltanyossag?

nanemaaa # 2010.06.01. 21:04

Nincs méltányosság. a cég azért hirdet szabadon minden hülyeséget, mert minden felelősség az építtetőé. Az meg te vagy. :)
Max próbálkozhatsz beperelni, de nem tűnik nyerőnek. A hiteles hírforrás ugyanis a jogszabály, vagy az illetékes hatóság és nem mari néni, vagy a szomszéd portás. Így az eladó ség sem, hiszen ő csak kereskedő. Nem kell értenie hozzá.

tzatziki # 2010.06.02. 10:36

Koszonom a segitseged! :) Ezek szerint akkor semmilyen felmegoldassal nem lehet megkerulni a hivatalos eljarast, ha garazsra vagyik az ember, ugye?
A kerdesem oka egyebkent az, hogy gondolkozunk egy epulo haz megvasarlasan, azonban a haz mar igy is elerte a 30%-os beepithetoseg adta merethatarokat, igy nem kapnank engedelyt garazs epitesre. Mivel a haz onmagaban nagyon jo lenne, kicsit faj a szivem "elengedni", de a garazs az kardinalis kerdes a csaladunkban. :)

nanemaaa # 2010.06.02. 10:51

Ha mindenben nem felel meg az igényeidnek, akkor ne vedd meg, mert csak a használat során jönnek olyan plusz dolgok, amikre most még nem is gondolsz(pl rájössz, hogy a kert gondozásához kellenek szerszámok, gépek...és azokhoz is kellene valami tároló).
Vagy próbálj utána érdeklődni a szomszédoktól, hogy nem adnának-e el a telkükből egy csíkot, amivel növelhetnéd a sajátodat.
Ha ez nem megy, akkor az áttervezés a megoldás, de az főleg megkezdett építkezés esetében már ritkán szül egészséges megoldást.

Egyébként csinálhatnál pl lugast is az autónak, az árnyékolásnak jó, viszont arról meg sok sz...r hullik az autóra.

MajorDomus # 2010.06.02. 17:33

Használt lakást garázzsal féláron meg tudsz venni,mint egy ujonnan épülő társasházban.

nanemaaa # 2010.06.02. 21:28

MD
Itt szó sem volt társasházról. Görög saláta barátunk építés alatti családi házat vásároltna.

Tzatz...
Ha egy telek ennyire túl van építve (elérte a mx 30 %-ot) akkor tényleg nem érdemes megvenni. ;)

Fife12 # 2010.06.03. 07:56

Azt szeretném még kérdezni, hogy csak az új építésű házaknál kell megfelelni az 1997-es Korm. rendeletnek, miszerint lakásonként 1 garázst kell biztosítani? Valaki nem tudja véletlenül, hogy korábban hogy volt ez? Mi volt 253/1997es Korm rendelet elődje?

MajorDomus # 2010.06.03. 18:20

N.N

Jogos, de csak az értékarányokat jeleztem ami igaz.

tzatziki # 2010.06.03. 19:49

Sziasztok!

Koszonom szepen a tanacsaitokat, tanulsagosak voltak. :) Azt hiszem, elallunk ettol a tervtol is, nem vagyunk eleg bevallalosak a hazardirozashoz. Esetleg meg azt a kort lefutjuk, hogy a szomszed nem ad-e el egy par meteres savot a telkebol, de nem latok ra sok eselyt.
Szep estet Nektek!

MajorDomus # 2010.06.03. 20:18

Jobban jársz egy garázsos társasházi lakással.

nanemaaa # 2010.06.03. 20:23

fife
Most sem garázst ír elő, hanem gépjármű elhelyezési lehetőség telken belüli biztosítását. Ez természetsen lehet udvari parkoló is. 2013 jan 1-től a 6 lakásosnál nagyobb épületek esetében és csak a lakásokhoz tartozóan lép életbe, hogy azoknak már épületen belül kell majd lennie.
A korábbi jogszabály neve: Országos Építésügyi Szabályzat volt. Nem vagyok benne biztos, de ha jól emlékszem, a 2/1986. (II.27.) ÉVM számú rendelettel volt közzétéve.
Abban is voltak természetesen parkoló létestési előírások, csak nem annyira részletesek, mint a maiak.

Edward # 2010.06.07. 16:36

Kedves Fórumozók!

Egy ismerősöm társasház alatti garázzsal rendelkezik. A 14 lakásos társasházban 8 parkolóhely és 7 garázs található. Az ismerősöm 21 négyzetméteres garázs utcára néz.
Anyagi okokból szükséges a garázsába költöznie.
Nem meri megkérdezni az építészeti hatóságot, mert fél, hogy megakadályoznák az megvalósítást. Igyekszünk segíteni neki legalább információval.
Elképzelése a következő a megvalósításra. A garázs végében gipszkartonból vagy téglából 3,5 négyzetméteres fürdőszoba kiépítése ( WC, zuhanyzó, mosógép, mosdó).
A kétszárnyú ajtó egyik szárnyának lecserélése ablakkal rendelkező rácsos ajtószárnyra. A garázsajtótól befelé 1 méterre egy másik, egyedi méretre gyártott, befelé nyitható kétszárnyú, ablakkal ellátott műanyag ajtó elhelyezése hőszigetelés és előszoba megteremtése céljából.
Fűtés megoldása elektromos olajradiátorral. Hőszigetelés belülről hungarocellel, melyet gipszkartonnal lenne borítva. Elektromos sütő, és mikrohullámú sütő használata. Vízmelegítésre elektromos bojler. Gáz használata NÉLKÜL.

Mivel a befelé nyitható műanyag ajtó nem válaszfal (mert kinyitható) és a fürdőszoba kialakítása után marad marad annyi osztatlan tér, hogy egy nagyobb autó bőven elférjen, véleményem szerint megmaradhat garázsnak hivatalosan a helység.
Javítsanak ki ha tévedek, de tudtommal a WC kialakítása nem ütközik a szabályokkal és a belső szigetelő ajtó pedig szükséges lehet akkor, ha valaki olyan holmit tárol a garázsában, amit télen károsíthat az alacsony hőmérséklet. Még ha egyszerűen és ingyenesen át is lehetne minősíteni lakássá (amit tudomásom szerint biztosan nem lehet), akkor sem lenne értelme, mert ha kipakolja a holmiját és kinyitja a belső ajtót, akkor azonnal lehet garázsgént használni a helységet. Ha hivatalosan garázs marad, akkor a ház többi lakóját sem fenyegeti a veszély, hogy csökken a lakásának az értéke, továbbá változatlan maradna a lakások és az autók tárolására használható helyek számának aránya.
A garázs tartóelemeiben semmilyen változtatás nem történne a munkálatok során.

Szükséges-e tartani a következőktől?

1. Probléma lehet-e, hogy a garázsajtó egyik szárnyát bukóra is nyitható ablakkal rendelkező ajtószárnyra cseréli? (Utcakép megváltoztatása miatt, vagy, mert az egységes szín ellenére különbözne a másik külső garázs kinézetétől a rácsos ablak miatt.)
  2. Lakcím szerint az illető nem lenne bejelentkezve a garázsba. Levelezési címe máshol lenne. Mi történhet ha a lakók valamelyike feljelenti? Utcára dobhatják? Mindenki azt tárol a garázsában, amit akar (lehet bútor is) és attól, hogy ott alszik néha (vagy mindig) még nem csinál semmi rosszat. Dolgozhat is, szerelgethet is éjszaka. Arról nem tudom, hogy van-e törvény, hogy ki mennyi időt tölt a garázsában és mit csinál ott? Hogy bizonyítják, hogy ott lakik, ha nem oda van bejelentve a levelezési címe? És egyébként is ki tudja nyitni a belső ajtót, utána meg mikor elment a hatóság be is tudja ugyanúgy csukni.
  3. Bármilyen probléma lehet-e abból, hogy általában a garázsok esetén előírt direkt szellőzés csak nyitható ablak formájában létezne? Most semmilyen szellőzéssel nem rendelkezik és megjegyezném, hogy a többi garázs nem rendelkezik semmilyen szellőzéssel, mint ahogy a legtöbb garázs sem, amit életemben láttam.

Hol találhatok ezzel kapcsolatosan még több jogszabályt vagy előírást?
A válaszokat, ötleteket, észrevételeket, és tanácsokat előre is köszönöm.

nanemaaa # 2010.06.07. 20:43

Válaszokat a társasházi törvényben, az építési törvényben és az OTÉK-ban találsz. Szép kis olvasmány lesz. ;)

A kérdésekre röviden:

1. Igen, lehet probléma. Nem csak a homlokzat rendjének megváltoztatása, hanem a miatt is, hogy onnantől nem lehet rajta keresztül gépkocsival beállni.
2/a. Az építési hatóság ellenőrizheti a rendeltetésszerű használatot (ha feljelentik - már pedig fogják - akkor ez borítékolható). Ha ettől eltérőt talál, ráadásul szabálytalant (mert amit leírtál az), akkor elrendelheti a szabálytalan használat megszüntetését.
2/b. A társasház megtilthatja a nem lakás célú helyiségek rendeltetséének megváltoztatását. A társasház döntése a tagokra nézve kötelező.
3. Alap esetben az ajtók perforáltakk szoktak lenni. Ha nem volt és nem lesz szellőzés azért nem biztos, hogy egyből felakasztják a tulajdonost. Elég, ha belefullad a kipufogógázba. Majd lecsukják a felelős műszaki vezetőt és a kiviteli terv készítőjét. ;)