garázs ügy


efi99 # 2011.01.03. 18:47

Immaculata
Neki futok:

  1. garázs hátfala egyvonalban a kerítéssel és a ház falával.
  2. Ez a vonal a telekhatártól kb fél méterrel beljebb van.
  3. Azt fél métert a szomszéd "használja", értsd nyírja ott a füvet, rohangál a kutyája a kerítés mellett, odatojik a macskája és kikel a tök. Kvázi szerves része a telkének.
  4. Az esővíz a garázsról ezen a fél méteren belülre csorog.

Kit áztat?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.01.03. 19:12

:)))jaaaaj. Így elsőre a tököt.

  1. A szomszéd tudja, hogy az a terület a tied?
  2. A lecsurgó víz egyéb épületet, építményt veszélyeztet?

Az esővizet mindenkinek a maga telkén belül kell elvezetnie. Nem szerencsés a tetőt a szomszéd felé dönteni.
Ha hagyod, hogy a szomszédod használja a területedet, el fogja birtokolni.

Igen, tied a főőd, ne szójjon bele!

efi99 # 2011.01.03. 19:55
  1. Hogyne tudná.
  2. Közvetlenül nem. Dehát ugye attól is függ, merre folyik aztán, ki tudja azt. Nagyjából vízszintes a terep, persze, ha ki akarna szúrni velem és főleg magával, akkor direkte ásna egy árkot onnan a saját 20 m-re lévő pincéjéig és akkor közvetetten én áztatnám azt.

"Ha hagyod, hogy a szomszédod használja a területedet, el fogja birtokolni."
Jó, majd néha átmászok a kerítésen és sétálgatok a fél méter széles csíkon, igaz csak lapjával, hogy használjam is, esetleg le is taposom a tököt, vagy megrugdalom a macskát.
Egyébként meg jó ez így. Egyrészt én a másik szomszédnál - ugyanezen okból - visszanyerem a fél métert (az egész utca ilyen amúgy), másrészt pedig senki nem tud óbégatni, ha a szomszédja szeretne 8 centi szigetelést, meg 2 centi vakolatot feltenni, harmadrészt a kerítéssel sincs vita, hogy a drótkerítésen a luk egyik fele az övé, a másik meg az enyém, ki csinálja meg, ha összedől.

peavey # 2011.02.22. 17:36

Tisztelt fórumozók!

Kerestem de sajnos nem találtam meg a választ garázs/autóbeálló ügyben.
Úgy hallottam, hogy idén változott az ezzel kapcsolatos törvény/rendelet.
A kérdésem az lenne, hogy akkor hivatalosan mi számít garázsnak 2011-ben, mikortól adóköteles az építmény? Mik a kikötések?
Eddig úgy tudtam aminek nincs meg mind a 4 oldala az maximum autóbeálló, tehát nem adóköteles.
Előre is köszönöm a segítséget!

nanemaaa # 2011.02.22. 23:06

Nyilván helyi adóról beszélünk, így a válasznak is a rendeletben kell lennie.
Az építésügyi szabályok szerint egyetlen falának sem kell lennie ahhoz, hogy a garázs garázs legyen. ;)

peavey # 2011.02.23. 18:44

Köszönöm a választ!
De hol találom a rendeletet és az építésügyi szabályokat? Mert ezt csak mondták, nem olvastam.
De jó lenn ezzel korrektebb módon tisztában lenni.

efi99 # 2011.02.23. 19:22

Ja, kb az a garázs, ami alatt autó áll :)
Rendelet: pl a településed honlapján.

peavey # 2011.02.23. 19:50

Akkor egy fa is garázs ha alatta kocsi áll? :o)
Na és az építésügyi szabályokat hol találom?

nanemaaa # 2011.02.24. 11:31

Építésügyről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény. Lásd építmény, illetőleg épület fogalommeghatározását.
A fa nem jó példa, mert az nem műszaki alkotás.

peavey # 2011.02.24. 19:14

Köszönöm szépen a segítséget!

Pötyi63 # 2011.03.15. 16:29

f

Pötyi63 # 2011.03.15. 16:46

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Sok szó esett a garázsról, de nekem megfelelő választ eddig nem találtam a Fórumozáson.
2008-ban a kecskeméti épitésügyi hatóság egyik főépitésze -hozzá tartoztam településem miatt- kötelezővé tette számomra, hogy a 20m2-es mobil garázsra épitési engedélyt kérjek. A garázs 15 cm-es beton alapon áll, néhány helyen lecsavarozva. Kollégái -más települések főépitészei- több alkalommal mondták, hogy nem kell építési engedélyt kérni. Ő ragaszkodott hozzá, mert hogy az a település ahová tartozom, az önkormányzati határozatban döntött, és igen is kell.
Megkaptam az épitési engedélyt. A garázs áll. Eddig nem kértem használatbavételi engedélyt, mert közben úgy hallottam, csak bejelentési kötelezettségem van. Kecskeméten azt mondták mindegy, mert ha bejelentem akkor is 20 ezer illetéket kell fizetnem, ha meg használatbavételit, akkor is 20 ezer. Ha kiadják az végleges használatbavételi engedélyt, akkor viszont jelentkezik a földhivatal, hogy csináltassak új földmérést, ami 50 ezer.
Kérdésem az, hogy a mobilgarázst egyáltalán be kell-e jelentenem? Létezik-e hogy egy település más rendeletet hozzon mint az országos, tehát kötelezővé teszik a bejelentési kötelezettséget. És utoljára az, hogy kell-e épitményadót fizetnem érte? Mikor ezt a mobilgarázst megrendeltem, a gyártó is azt mondta nem kell épitési engedélyt kérnem.
Köszönöm előre is válaszukat.
Üdvözlettel Friderika

nanemaaa # 2011.03.16. 11:00

Kevered a szezont a fazonnal. Az építés időpontjában a garázs építési engedély köteles volt (országos előírások szerint is), és használatbavételi engedélyt kellett volna rá kérned. (Egyébként valóban volt ilyen lehetősége az önkormányzatnak, hogy engedélyhez nem kötött építési munkát engedély kötelessé nyilvánítson. Mára már nincs ilyen lehetősége.)
Ma a garázs bejelentés köteles lenne, s elkészültekor használatbavételi bejelentést is kell tenni.
A bejelentés jelenleg illetékmentes eljárás, mert a jogalkotók átsorolták igazgatási szolgáltatási díjas tevékenységek körébe, de elfelejtették megalkotni hozzá a végrehajtási rendeletet.

A földhivatali, meg az adóügyi problémád szerintem nem szorul magyarázatra. A garázsod garázs, tehát épület, függetlenül az anyagától és műszaki megoldásaitól.
A főépítész egy önálló szakma, semmi köze az építésügyi hatósághoz. Olyan meg pláne nincs, hogy egy hatóságon belül több főépítész tevékenykedjen. Te valószínűleg a hatósági ügyintézőre gondoltál.

Pötyi63 # 2011.03.16. 13:34

Köszönöm a gyors választ. Akkor most hogy van?
Van egy függőben lévő épitési engedélyem, ami arra vár, hogy használatbavételi engedélyt kérjek.
Viszont jött egy rendelet, miszerint
a gépjárműtárolóra nem kell épitési engedélyt kérni csak bejelentési kötelezettségem van?
Akkor most mit kell tennem?
Bejelentem? De hol? Önkormányzat? Vagy ahová az önkormányzat tartozik épitésügyi hatósághoz?
Ha nem költségtérítéses a bejelentés, akkor miért mondják azt, hogy ugyanannyiba kerül a bejelentés mintha nmegkérném a végleges használatbavételi engedélyt? (20 eft)
De arra nem kaptam választ, illetve nem értem.
Épitménynél ha valaki megkapja a használatbavételi engedélyt, akkor 30 napon belül földmérő által kell új felmérést készíttetnem az ingatlanon és a földhivatalhoz benyújtani. (nem is lehet elsumákolni mert az épitésügyi hatóság lejelenti hivatalból.)
Ha viszont csak bejelentési kötelezettségem van és ráadásul mobil a gépkocsitároló, akkor miért kellene készíttetnem újabb földmérést? Egyenlőre itt adót nem szednek a gépkocsitárolóra, mert üdülőövezetben lakom.
Engem a földhivatali dolog érdekel még leginkább.
Csak hogy alátámasszam az információm valóságát, 2008-ban mikor végül is megkértem az elvi majd a végleges épitési engedélyt, akkor a Kecel úgymond főépitésze (tanácsos) is közölte, hogy náluk sem épitési engedélyhez kötött a mobil garázs. Kecel is BÁCS-KK-unhoz tartozik.
Köszönettel Friderika.

Pötyi63 # 2011.03.16. 13:44

Bocsi!

Akkor konkrétabban szeretném feltenni a kérdésemet.

Tehát jelenleg van egy épitési engedélyem egy mobil garázsra.
Az engedély érvényességének jellege végleges. (2008.09.01.)
Használatbevételi engedélyt eddig nem kértem.
Közben változott a rendelet.
És ha nem kell fizetni a bejelentésért, akkor tőlem miért akarnak még is 20 ezret kérni? Vagy ez is megyénként változik?

Mit kell tennem, hogy ne legyek törvényt sértő?
Bejelentés esetén kell-e új földmérést végeztetnem?

A mobil garázsokat és mobilházakat forgalmazók változatlanul állitják, hogy mivel az épitmény nevében benne van a mobil szó, így semmiféle kötelezettségük nincs.
Én laikus vagyok, talán ezért vagyok ilyen aggályos.
Minden segítséget és tájékoztatást köszönök.
Friderika

nanemaaa # 2011.03.16. 14:18

Megpróbálok tömören, de közérthetően válaszolni.

  • Azt, hogy hol és miért kell a 20.e Ft-ot fizetni, kérdezd attól aki ezt mondta. Az illetéktörvény országos érvényű jogszabály, melyből a bejelentésekkel kapcsolatos építésügyi igazgatási szolgáltatási díj tételét hatályon kívül helyezték.
  • Az ingatlannyilvántartással kapcsolatos kötelezettségeid nem az építési hatósági eljárásból következnek, hanem az ingatlannyilvántartási törvényből. Ha az abban foglaltaknak nem teszel eleget, akkor annak szankciói is abban vannak.
  • Mobil garázs értelmezhetetlen fogalom. A garázs nem mozog, hanem egy helyben ácsorog a kertben, különben nem tudná betölteni tárolói szerepét. Az autó is éppen "aluszik" miközben a garázsban vesztegel. A mai technikai fejlettség mellett persze elképzelhető lenne, hogy egy számítógép vezérelt rendszerrel egy meghatározott pályán mozogjon a garázs a telken belül, s alatta az autó pontosan azzal a sebességgel és "röppályán parkoljon", de valljuk be, ez azért eléggé illogikus magatartás lenne tőle.
  • Ha attól már mobil, mert "benne van a nevében", akkor javaslom, hogy a forgalmazónál úgy jelentkezz, hogy te nem vásárló vagy, hanem megajándékozott, mert a te nevedben meg ez van benne. Kíváncsi leszek, hogy akkor valóban odaadják-e neked ingyen a garázst. :)
nanemaaa # 2011.03.16. 14:19

Megpróbálok tömören, de közérthetően válaszolni.

  • Azt, hogy hol és miért kell a 20.e Ft-ot fizetni, kérdezd attól aki ezt mondta. Az illetéktörvény országos érvényű jogszabály, melyből a bejelentésekkel kapcsolatos építésügyi igazgatási szolgáltatási díj tételét hatályon kívül helyezték.
  • Az ingatlannyilvántartással kapcsolatos kötelezettségeid nem az építési hatósági eljárásból következnek, hanem az ingatlannyilvántartási törvényből. Ha az abban foglaltaknak nem teszel eleget, akkor annak szankciói is abban vannak.
  • Mobil garázs értelmezhetetlen fogalom. A garázs nem mozog, hanem egy helyben ácsorog a kertben, különben nem tudná betölteni tárolói szerepét. Az autó is éppen "aluszik" miközben a garázsban vesztegel. A mai technikai fejlettség mellett persze elképzelhető lenne, hogy egy számítógép vezérelt rendszerrel egy meghatározott pályán mozogjon a garázs a telken belül, s alatta az autó pontosan azzal a sebességgel és "röppályán parkoljon", de valljuk be, ez azért eléggé illogikus magatartás lenne tőle.
  • Ha attól már mobil, mert "benne van a nevében", akkor javaslom, hogy a forgalmazónál úgy jelentkezz, hogy te nem vásárló vagy, hanem megajándékozott, mert a te nevedben meg ez van benne. Kíváncsi leszek, hogy akkor valóban odaadják-e neked ingyen a garázst. :)
nanemaaa # 2011.03.16. 14:19

Megpróbálok tömören, de közérthetően válaszolni.

  • Azt, hogy hol és miért kell a 20.e Ft-ot fizetni, kérdezd attól aki ezt mondta. Az illetéktörvény országos érvényű jogszabály, melyből a bejelentésekkel kapcsolatos építésügyi igazgatási szolgáltatási díj tételét hatályon kívül helyezték.
  • Az ingatlannyilvántartással kapcsolatos kötelezettségeid nem az építési hatósági eljárásból következnek, hanem az ingatlannyilvántartási törvényből. Ha az abban foglaltaknak nem teszel eleget, akkor annak szankciói is abban vannak.
  • Mobil garázs értelmezhetetlen fogalom. A garázs nem mozog, hanem egy helyben ácsorog a kertben, különben nem tudná betölteni tárolói szerepét. Az autó is éppen "aluszik" miközben a garázsban vesztegel. A mai technikai fejlettség mellett persze elképzelhető lenne, hogy egy számítógép vezérelt rendszerrel egy meghatározott pályán mozogjon a garázs a telken belül, s alatta az autó pontosan azzal a sebességgel és "röppályán parkoljon", de valljuk be, ez azért eléggé illogikus magatartás lenne tőle.
  • Ha attól már mobil, mert "benne van a nevében", akkor javaslom, hogy a forgalmazónál úgy jelentkezz, hogy te nem vásárló vagy, hanem megajándékozott, mert a te nevedben meg ez van benne. Kíváncsi leszek, hogy akkor valóban odaadják-e neked ingyen a garázst. :)
nanemaaa # 2011.03.16. 14:20

Megpróbálok tömören, de közérthetően válaszolni.

  • Azt, hogy hol és miért kell a 20.e Ft-ot fizetni, kérdezd attól aki ezt mondta. Az illetéktörvény országos érvényű jogszabály, melyből a bejelentésekkel kapcsolatos építésügyi igazgatási szolgáltatási díj tételét hatályon kívül helyezték.
  • Az ingatlannyilvántartással kapcsolatos kötelezettségeid nem az építési hatósági eljárásból következnek, hanem az ingatlannyilvántartási törvényből. Ha az abban foglaltaknak nem teszel eleget, akkor annak szankciói is abban vannak.
  • Mobil garázs értelmezhetetlen fogalom. A garázs nem mozog, hanem egy helyben ácsorog a kertben, különben nem tudná betölteni tárolói szerepét. Az autó is éppen "aluszik" miközben a garázsban vesztegel. A mai technikai fejlettség mellett persze elképzelhető lenne, hogy egy számítógép vezérelt rendszerrel egy meghatározott pályán mozogjon a garázs a telken belül, s alatta az autó pontosan azzal a sebességgel és "röppályán parkoljon", de valljuk be, ez azért eléggé illogikus magatartás lenne tőle.
  • Ha attól már mobil, mert "benne van a nevében", akkor javaslom, hogy a forgalmazónál úgy jelentkezz, hogy te nem vásárló vagy, hanem megajándékozott, mert a te nevedben meg ez van benne. Kíváncsi leszek, hogy akkor valóban odaadják-e neked ingyen a garázst. :)
nanemaaa # 2011.03.16. 14:20

Próbálok válaszolni de nem megy el. :(

nanemaaa # 2011.03.16. 14:24

Upsz, ...elment...
No de ennyiszer? :(

Pötyi63 # 2011.03.16. 14:38

Köszönöm a gyors választ ismételten.
Átjött több alkalommal is, triplikáltan!
Korrekt oldal ez, mert itt valóban érdemi válasz is érkezik.
Köszönöm még 1x. Friderika

vfary # 2011.03.21. 08:02

én kérdésem az lenne hogy van 1 garázsom aminek nincs tulajdoni lapja, helyrajzi száma és ez így van az egész garázssorral, 9 van így egybekapcsolva. A garázsok még vagy 30évvel ezelőtt lettek építve. Több ilyen garázssor van itt ezen a környéken abból 1 sornak van rendezve ez a tulajdoni dolgai, de aki intézte már vagy 10 éve elköltözött és így őt már nem tudom megkérdezni, így az lenne a kérdésem hogy ennek mi a járható útja

válaszukat előre is köszönöm !!!!

nanemaaa # 2011.03.21. 08:26

Társasházzá kell alakítani az ingatlant. A garázsok önálló rendeltetési egységként önálló albetétbe vehetők.

vfary # 2011.03.21. 09:35

külön 1 garázsra nem lehet rendezni?
mi a folyamata ?