garázs ügy


drbjozsef # 2019.02.15. 22:21

Szerintem ha úgy érzed becsaptak, akkor kárigénnyel legfeljebb az eladóddal szemben léphetsz fel. Ha jól értem, a garázs ingatlant megvásároltad, a tulajdonjogát, egy harmadik személytől, nem az IKV-tól. (bár mintha az rémlene, hogy IKV 30 éve nincs, vagy ez konkrétan a szegedi IKV Zrt.?)

Neki kellett volna tájékoztatni ezekről a feltételekről.

Ahogy nézem, az IKV-s bérleti szerződés bár lehet furcsa, a kérdésed szempontjából irreleváns. Ugyanaz a lényege : 72 órán belül az épületet elbontod, a területet üresen visszaszolgáltatod. Ebből a szempontból lényegtelen, hogy az épület maga a tulajdonod, vagy a bérleményed, ha az elbontására amúgy is köteles vagy.

MajorDomus # 2019.02.15. 23:26

Ugye,eleve nem garázst vásárolt ,hanem 4 oldalfalat meg egy tetőt.
.
eleve az épitmény nem jelenik meg a földhivatalban,nincs helyrajzi száma,nem albetét.
abban igazad van,tökmindegy az ügy szempontjából az ikv szerződés. a terület tulajdonosa a főnök!

kantal01 # 2019.06.04. 16:29

Üdv. Egy garázssor végén van a garázsom mely 1979 körül épült. A garázshoz saját felhajtó készült, azt elvben a garázs tulajdonosán kívül más nem használhatja. Ez a felhajtó rész a földhivatali nyilvántartás szerint önkormányzati tulajdonban van. Magán területnek a garázs ajtóig tekinthető a garázs. A garázson belül tárolt "egyéb dolgok" miatt nem tudok beállni egy roncs autóval, tehát a felhajtón tárolom a gépkocsit ami engem nem zavar. Nincs a kocsin érvényes műszaki vizsga, ezért a közterület felügyelet elkezdett zaklatni az autó miatt. Az 1999. évi LXIII. törvényben, a záró rendelkezéseknél le van írva, mi minősül közterületnek, és hogy hol intézkedhet egy közteres. Hogy ne kelljen megkeresni, ide másolom:

közterület: a közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat, ideértve a közterületnek közútként szolgáló és a magánterületnek a közforgalom számára a tulajdonos (használó) által megnyitott és kijelölt részét, továbbá az a magánterület, amelyet azonos feltételekkel bárki használhat;

Az én álláspontom az, hogy bár a terület a földrajzi nyilvántartás szerint az önkormányzaté, még sem minősül közterületnek, mivel azt bárki nem használhatja csak a garázs tulajdonosa. Jellegéből adódóan nem része a közútnak sem. Ha a felhajtót bárki használhatná szabadon, a garázs lényegében használhatatlanná válna hiszen az ajtaja kifelé nyílik. A kresz is világosan fogalmaz a garázs beálló - felhajtó tekintetében. Nem állhat elé senki. Mi a jogász fórum tagok véleménye erről?

alfateam # 2019.06.04. 16:45

Minek kérdezel hiszen leírtad a választ:„ Nem állhat elé senki.

kantal01 # 2019.06.04. 17:10

Ez egy bonyolult, vitás ügy. Kell másnak is a szakmai véleménye. Nem akarok harcolni úgy a hatósággal, hogy nem vagyok kellően magabiztos. Ha az Ő oldalukról nézem, a történetet, akkor: mivel a garázs felhajtó egy külön helyrajzi számon lévő közút (közterület) részeként van bejegyezve a földhivatalba, minősíthetik közterületnek. Mivel az úttest (melynek a felhajtó része) közhasználatra szolgáló dolog. Ugyan akkor ha életszerűen nézzük, a felhajtót kizárólag a garázshoz építették.

drbjozsef # 2019.06.04. 17:53

Én láma vagyok, de szerintem túl korlátozóan értelmezed a "bárki használhatja" kifejezést. Szerintem meg pont hogy kiterjesztően kell értelmezni.

Például : attól hogy valahova tilos parkolni (mert járda, mert forgalomtól elzárt terület, mert zöldfelület), az attól még közterület.

Nem attól közterület valami, mert konkrétan van rá lehetőség, hogy valaki használja. Attól az, mert _általában_ meg van a lehetőség, hogy bárki használja.

Az bizony közterület. A kresz rendelkezései szerint Te, mint a garázs tulajdonosa parkolhatsz ott, más meg csak akkor, ha a járműnél marad vagy te megengeded neki (mint bármilyen kapubejárónál), de olyan autót, amit közterületen nem tárolhatsz, azt azon a felhajtón sem tárolhatod. Csak és kizárólag a magánterületeden.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.04. 18:11

Hadd hívjam fel rá a figyelmet, hogy a szabály úgy szól, hogy "tilos várakozni kapubejáróban". Nincs ott semmi olyan, hogy "kivéve a sajátot". És akkor a működésképtelen jármű közterületi tárolásáról még nem is beszéltünk.

kantal01 # 2019.06.04. 19:02

A felhajtóm nem egy közhasználatra szolgáló dolog, mint például egy úttest, amin autók jönnek - mennek, megállnak és bárki szabadon használhatja. Ha a felhajtó nem felel meg ennek a feltételnek, akkor szerintem nem közterület.

De akkor lépjünk túl ezen, mondjuk hogy a felhajtó közhasználatra szolgáló terület. Bár nem az. Van valamilyen joga a bejegyzett garázs tulajdonosának, hogy megvegye a felhajtót az önkormányzattól? Ilyenkor gondolom foggal körömmel harcolnak az ellen hogy magánkézbe kerüljön, mert az a cél, hogy az autó eltűnjön onnan. Amúgy nem üzem képtelen, csak jelenleg nincsen rendben minden papírja. El lehet onnan állni ha szükséges, de nem fogok fizetni egy magánparkolónak ha ott a szabad felhajtó amit rajtam kívül senki sem használ.

MajorDomus # 2019.06.04. 20:01

Más kérdés,hogy nem is használhat!

kantal01 # 2019.06.04. 20:02

Még egy érdekesség ezzel kapcsolatosan. Étv -ből

Közhasználatú építmény: az olyan építmény (építményrész), amely a település vagy településrész ellátását szolgáló funkciót tartalmaz, és használata nem korlátozott, illetve nem korlátozható (pl. alap-, közép-, felsőfokú oktatási, egészségvédelmi, gyógyító, szociális, kulturális, művelődési, sport, pénzügyi, kereskedelmi, biztosítási, szolgáltatási célú építmények mindenki által használható részei), továbbá használata meghatározott esetekben kötelező, illetve elkerülhetetlen (pl. a közigazgatás, igazságszolgáltatás, ügyészség építményeinek mindenki által használható részei), valamint, amelyet törvény vagy kormányrendelet közhasználatúként határoz meg.

Ezek egyikének sem felel meg szerintem a felhajtó, nem tölt be olyan funkciót, ami a település ellátását szolgálná, azt nem használja senki rajtam kívül.

MajorDomus # 2019.06.04. 20:17

Attól még közterület.

kantal01 # 2019.06.04. 20:55

Kifejtenéd bővebben? Nekem ez trollkodásnak tűnik. Én jogszabályi hivatkozásokkal támasztottam alá érvemet, te pedig szűkszavúan ide böksz valamit. Ez a szint itt?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.05. 05:24

Idejösz, kérdezel. Amikor egybehangzó, ám neked nem tetsző választ kapsz, akkor vitatkozni kezdesz, majd leszólod a válaszadókat. Igen, gyakran ez itt a szint.

drbjozsef # 2019.06.05. 06:13

KBS,

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet
41. § (1) A 40. § rendelkezéseit értelemszerűen RESZalkalmazni kell a várakozásra is.
(2) Tilos várakozni [a 40. § (5) bekezdésében említetteken túlmenően]:
...

  1. ahol a jármű az útmenti ingatlanra való behajtást vagy az onnan történő kihajtást - az ingatlannal rendelkezni jogosult hozzájárulása nélkül - akadályozza;
gerbera317 # 2019.06.05. 06:35

Ez nem KRESZ-kérdés, hanem rendészeti. Önkormányzati rendelet szokta előírni, hogy üzemképtelen (ilyen a lejárt műszakis autó is) és roncs autót tilos közterületen tárolni.

wers # 2019.06.05. 06:59

Önkormányzati rendelet szokta előírni, hogy üzemképtelen (ilyen a lejárt műszakis autó is) és roncs autót tilos közterületen tárolni.

De fokozhatjuk is, mert pl. ha ez egy sima parkoló, még csak-csak, majd tréler elviszi egyszer, de ha kapubejáró, garázsbejáró, bizony akadályozza a bejárást. Lejárt műszakival csak útvonal engedéllyel szabad akár csak egy métert is megtenni (elállni az ajtó elől)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.05. 07:39

Kösz, drbjozsef, az én fejemben a 2012. augusztus 24. előtti állapot maradt meg.

nanemaaa # 2019.06.05. 07:48

kantal01

Dicséretes dolog, hogy megtaláltad az Étv-t, ugyanakkor az már nem, hogy azt csak szelektíven vagy képes olvasni.
A törvény 2. § 13. alpontja szerint ugyanis:
Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván.
A fentiekből adódóan az utca és annak minden - egy helyrajzi számon lévő és az ingatlannyilvántartásban közterületként nyilvántartott - része és szerkezeti eleme bizony az önkormányzaté és nem a tiéd. Ezzel az erővel betolhatnád a szomszéd telkére is az autót, mert jelen esetben a közterületen történő tárolás bizony ugyanazt a jogi helyzetet valósítja meg. És ha a szomszéd ezt nem engedni meg neked, vagy esetleg jogszabály is tiltja, akkor ezért nem verheted meg, úgy is mondhatnánk, nem jogalap a verésre.
Megjegyzem, hogy a közterület az önkormányzat olyan tulajdona, mely a törvény szerint elidegeníthetetlen, törzsvagyon, így akkor se adhatná el neked, ha nagyon szépen kérnéd.

kantal01 # 2019.06.05. 08:00

Leakadhatnátok a kresz részéről, több figyelmet kellene fordítani arra, hogy ez mennyiben közterület, (ha nem közhasználatra szolgáló terület). Ott a hivatkozott Étv. Vitatkozzunk arról, mitől lesz ez közhasználatra szolgáló terület, mennyiben használhatja akárki, mikor ez egy magán garázshoz épült felhajtó.

kantal01 # 2019.06.05. 08:07

@nanemaaa: ezt is olvastam, köszönöm. Azzal indítottam a témát hogy közterületként van bejegyezve a felhajtó, ugyan akkor vitatom a közhasználatra szolgáló részt, ami feltétele annak hogy ez közterületnek minősüljön.

wers # 2019.06.05. 08:07

Béla, nem a ti környéteketen volt néhány éve, mikor egy gépjárműkereskedő a parkolót kinevezte magának telephellyé, azaz az eladandó kocsikat oda "parkolta" le?

drbjozsef # 2019.06.05. 08:56

kantal01,

Ja hogy Te vitatod. Az más. Akkor mi a kérdés?
Véleményt kértél, és egyöntetűen megkaptad : nem tárolhatod ott a roncsodat.

Lefordítom az Étv. fogalommeghatározását :
Közterületként nyilvántartott = közterület.

Az, hogy Te vitatod, más dolog. Ne itt vitasd, hanem pereld be az önkormányzatot. Onnan már releváns véleményt fogsz kapni.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.05. 10:55

egy gépjárműkereskedő a parkolót kinevezte magának telephellyé,

Kereskedő... Gyakorlatilag folyamatosan volt öt-hat lopott autó a ház körül. :D

wers # 2019.06.05. 11:08

Gyakorlatilag folyamatosan volt öt-hat lopott autó a ház körül. :D

wers # 2019.06.05. 11:09

Gyakorlatilag folyamatosan volt öt-hat lopott autó a ház körül. :D

Mégis sikerült mindet eladnia (még papíron is)