Társasház és közös tulajdon


MajorDomus # 2019.06.02. 21:59

Nem kell 4/5-öd.
Nem is kell forgatni a passzust,mert nincs ilyen.
.csak az elmúlt 4 évben, 5 épületet szigeteltem, igaz, írásbeli szavazásokat rendeltem el mindenhol!.
.
Arra kell vigyázni,hogy a bank elvár egy komolyabb támogatottságot,egy megismételt közgyűlésen 20% részvétellel megszavazott igen,az kevés lehet.
.
Ezért jobb az írásbeli szavazás,ott nekem 80 % feletti igenek jöttek jössze.

korrekt54 # 2019.06.04. 13:34

Társasházunk szavazott! A bemutatott fát, /amely engem zavar, mert ronda, össze-vissza farigcsált fenyő/ nem engedi kivágni!! A másik szavazás, hogy hátulra a kert végébe nem engedtek fát ültetni. Az egyik lakó fittyet hányva a szavazásra, vett egy fát, és elültette. Senki nem szólt ! Én mint csinálhatnék, ezzel az igazán ronda fával. /Azt viszont el kell ismernem, hogy kívülről, az utca felöli oldala szép. Csak belül van tele tobozzal, tűlevéllel, és csupasz sáros földdel. Vágassam ki, és utána már úgysem fognak szólni?

drbjozsef # 2019.06.04. 14:23

Én mint csinálhatnék, ezzel az igazán ronda fával.

Eltakarhatod. Lakáson belülről függönyel, kívülről meg akassz a törzsére egész alakos Zámbó Árpy posztert. Az még a kártevőket is elijeszti.

korrekt54 # 2019.06.04. 14:55

OK! Köszi, jó ötlet ! Közben arra gondoltam, hogy mi lenne, ha kivágatnám? Mit tudnak csinálni?

alfateam # 2019.06.04. 16:04

Ha, csak az a bajod, hogy csúnya azon lehet segíteni. Az ágak hosszának felét levágod, levágatod, besüt a nap és szépen kizöldül.
Ne Te vágasd ki ha már annyira utálod ,abból csak feszültség lesz a többi lakóval. Viszont könnyen elérheted hogy ki keljen vágni. Egy ilyen élőlény nagyon érzékeny a környezeti hatásokra...

MajorDomus # 2019.06.04. 19:58

Például sósav.
De mi lenne ha karbantartanád a fát,és belülről is szép lenne.

korrekt54 # 2019.06.05. 05:47

Kedvesek vagytok, köszönöm a tanácsokat ! Az az igazság, hogy próbálkoztunk mindennel, hogy mentsük a fát, de késő, ez már menthetetlen, "haldoklik" ! Csak az a baj, hogy a vegetációja, a fenyőfa koronája a 4. emeleten, még nagyon szép. Meg is értem, hogy ragaszkodik a tulaj hozzá. A többi lakó egyszerű irigységből nem szavazta meg a kivágását, mert így nekem lenne egy zsebkendőnyi helyem, a teraszom előtt, plusszként! Na mindegy, előbb-utóbb el fog fogyni a tűlevél, meg a gyanta ami csöpög ránk, és akkor talán kivágatják.

wers # 2019.06.05. 06:36

előbb-utóbb el fog fogyni a tűlevél, meg a gyanta ami csöpög ránk, és akkor talán kivágatják.

Vagy rátok dől rosszabb esetben, aminek meg az esélye.

drbjozsef # 2019.06.05. 08:51

Annyiszor átrágtuk már. Ha balesetveszélyesnek tűnik, nézze meg a szakértő, ha az, ki kell vágni a közgyűlés ellenére is, ha nem az, akkor marad, ennyi, a többségnek tetszik.

palinorbi # 2019.06.05. 16:09

Tisztelt Jogi Fórum!
Olyan helyzet áll fenn a 2 szintes társasházunkban, hogy az emeleten lakók teraszán rosszul kialakított szigetelés, és csapadékelvezetés miatt ázik az alsó szint. A kárt szenvedő részekben van magán, és közös tulajdonban lévő rész is. Sajnos a többség nem vesz tudomást a kárról, és annak javításáról. Eddig két közgyűlésen is leszavazták a javítást. Kérdésem az lenne, hogy lehet valamilyen okból (pl. állagmegóvás, stb.) kötelezni a társasházat, hogy a javítást végezze el? Ha igen milyen úton. Hallottam olyat, hogy műszaki ellenőr , vagy építési hatóság szakembere tehet ilyet. Valóban így van?
Várom megtisztelő válaszát.

MajorDomus # 2019.06.05. 19:59

Rossz irányból közelited meg a dolgokat. Azt nézd meg,hogy a károkozó terület kinek a tulajdonában van?!
Ha Alapitó Okirat szerint közös tulajdon,akkor a társasház,ha a terasz a lakás része,s magántulajdon,akkor a tulaj köteles elvégeztetni a javítást.
.
Értelemszerüen aki a hunyó,az lesz az alperes a kártéritési perben.

bananszoknya # 2019.07.09. 08:33

Kedves Forumozok,

A velemenyeteket szeretnem kerni. A tarsashazunk kerttel hataros fallal rendelkezo uzlethelysegem (velhetoen) azik a kert iranyabol. Mik a pontos lepesek vagyik mik a megteheto lepesek a tarsashaz fele, hogy megcsnaltassak? Van valami ami kotelezi oket a helyzet elharitasara? kell hozza kozgyules vagy az allagmegovas miatt csinalni kell? Ha nem csinalja nekem milyen lehetosegeim vannak a sajat koltseges javittas mellett? Elore is koszonom a valaszokat!

Gergő1980 # 2019.07.09. 17:35

Tisztelt Jogi fórum!

Egy olyan kérdésem lenne, adott egy 6 lakásos társasház ahol a lakások alatt az udvarban 6db garázs van, mindegyik külön helyrajzszamon, az én garázsamból szeretnék kialakítnai egy szobát úgy, hogy a garázs ajtót befalazom és egy ablakot rakok a helyére.
Az lenne a kérdésem, hogy kell e hozzá valamilyen engedély, vagy az alapító okíratott módosítanom kell?
Illetve kell e a lakók beleegyezése, hogy én ezt megcsinalhassam?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.09. 19:41

Szerintem csupa nem.

tea466 # 2019.07.09. 19:47

Tisztelt Fórum, Fórumozók!
Az alábbi kérdésben szeretnék segítséget vagy véleményt kérni.
Adott egy 31 lakásos társasház, három emeletes. Nemrég a közös képviselő ( aki egy vállalkozó, tehát nem a ház lakója, persze ez nem gond, csak a tények miatt említem ) egy MFB hitelt hozott fel, hogy ötvenmilliót fel kellene vennünk, mert ez a soha vissza nem térő alkalom, és még a Főtáv házban lévő hőközpontját is felújíthatnánk belőle, meg szigetelés stb., stb. ahogy ez manapság megy. Lényeg, hogy néhányunknak nem tetszik az ötlet, a 15 éves elköteleződés és más sem. Sajnos a lakók eléggé apatikusak és tájékozatlanok is, könnyen bele lehet vinni őket bármibe.
Kérdésem tehát, hogy milyen szavazati arány kell ahhoz, hogy ez a projekt elinduljon, úgy tudom, hogy egyhangú többség, de az hány százalék, 100%? Vagy egy megismételt közgyűlés is elég lehet ehhez, vagy ha mégsem, netán a lakók összességének 50+1%-a? Ja, és pl.az Otthon melege meg hasonló vissza nem térítendős projektekből kimaradtunk, soha nem próbált valami kedvezőbbet intézni, most meg azt mondja, hogy jelenleg nincs más lehetőség.
Várom tisztelettel és előre is köszönöm, ha megosztjátok véleményeteket ezzel kapcsolatosan.

MajorDomus # 2019.07.09. 20:11

Ez igaz is!
A kamatmentes hitelről van szó,ez úniós pénz.
Közgyűlésen egyszerű többséggel dönthettek róla,de ez öngyilkosság.
Csak akkor érdemes felvenni,ha legalább 75 % támogatja,ezért célszerű az írásbeli szavazás!
Ha 2-3 család nem tud fizetni,azt áthidalja a társasház,de 6 lakás esetén már csődbe juttok,mert nem tudjátok fizetni a törlesztőrészletet.
.
A képviselőnek meg köszönjétek meg,hogy bevállal egy csomó munkát azért,hogy értékesebb legyen a házatok.

tea466 # 2019.07.10. 07:10

Köszönöm a gyors választ. Erről jut eszembe, hogy egy lakó ill. család máris van, aki biztosan nem fogja fizetni, mivel másfél millióval tartozik a háznak. Sajnos évek óta nem fizetett semmit, viszont gyermekmegőrzőt működtet a lakásában, ahol a család is lakik és nem kötótt be külön vízórát. Ezért igen magas vízátalányt is kellett volna fizetnie a közös költségben de ő ezt inkább kihagyta. Ezen kívül sokan idősebbek, a tizenöt éves futamot kétséges, hogy végig tudják vinni. Ezt ráadásul ők is hangoztatják, de sajnos nem veszik figyelembe sokan. Mi lesz, ha csődbe jut a ház a hitel miatt? Erről nem tud senki semmit.
Köszi.

MajorDomus # 2019.07.10. 20:04

A ház nem jut csődbe,legfeljebb fizetésképtelenné válik.
Alkor ne szavazzátok meg a felújitást.ennyi.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.11. 06:07

Aki nem fizeti a közös költséget, annak majd elárverezik a lakását. Abból megtérül a tartozása.

tea466 # 2019.07.11. 06:26

Köszönöm a válaszolat. Sajnos nem árvereznek el semmit, sok-sok éve megy ennek a milliós tartozással rendelkező tulajdonostársnak a tartozásos ügye, mára másfél milliósra duzzadt. A lakást a hétéves gyerekére íratta át, így a gyámhatóság miatt semmi retorzió nem alkalmazható velük szemben, legalábbis a közös képviselő évek óta ezeket az infókat adja nekünk.
Ja és hogy ne szavazzuk meg? Ez így lenne a legjobb, de sajnos sokan nem látják át, hogy mibe lépnek bele és, ha még egy kicsit motiválják is, könnyen aláír mindent. A többség sajnos ilyen. Motiváció meg van, pl. a kivitelező jelölt részéről, aki maga kereste meg a házunkat ezzel a projekttel és nem mi kerestük őt. Érdekes nem?
Ez van.

tea466 # 2019.07.11. 06:41

Egyébként nagyon köszönöm, hogy válaszoltak a felvetésemre, de sajnos, ha annyira egyszerű lenne ez az eset, mint ahogy a válaszokból kitűnik, nem írtam volna ide a Jogi fórumra.
Azért köszönöm, hogy elovasták.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.11. 10:17

Butaság, amit írsz. A társasházatoknak vagy ügyvédet vagy közös képviselőt kellene váltania. Vagy mindkettőt.

tea466 # 2019.07.11. 15:19

Köszönöm, hogy butának titulált, már megérte ide beírni. Lényeg, hogy Ön viszont okos.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.11. 16:29

Én téged - szervusz, itt mindenki tegeződik - semminek nem tituláltalak. De ha már szóba hoztad: aki így köszöni meg a segítséget (mert talán fel sem ismeri), az tényleg nem nagyon okos.

MajorDomus # 2019.07.11. 19:00

Sajnos Kbs-nek igaza van.
Azért mert a tulaj 7 éves,az nem jelenti azt,hogy a lakással szemben nem lehet érvényesiteni a társasház követelését!
Például jelzálogjoggal.
.
A képviselőtök lusta dolgozni! Cseréljétek le!