termőföld elővásárlási jog


drbjozsef # 2020.07.21. 15:18

Kinézed a földet, megállapodsz a tulajdonossal, ügyvéd előtt adásvételt köttök, a szerződést kifüggesztik, jóváhagyja a kormányhivatal, kifizeted, birtokba veszed, használod.

Ez röviden.

Kivéve, ha elővásárló belép, de akkor te kikerülsz, és nincs is teendőd.

Jutka70 # 2020.07.21. 15:41

köszönöm erre voltam kíváncsi. de ha lesz elővásárló, az adás vétel költségét buktam?

drbjozsef # 2020.07.21. 18:19

Jutka70,

Nem. Elvileg nem lehet költséged.

Ha van elővásárló, akkor célszerű belefoglalni a szerződésbe, hogy ki (általában a vevő) fizeti az ügyvédet, az esetleges átadott foglalót, és hogy a vételárat meddig kell kifizetni. Én a teljes árat csak a kifüggesztés és jóváhagyás után fizetném ki, addig legfeljebb letétbe (aminek a költségét szintén belevenném).

És aztán azt is, hogy a törvény szerinti elővételi jogosultak ha lefogadó nyilatkozatot tesznek, akkor a fenti költségeket a vevőnek X napon belül meg kell fizetniük, az eladónak a foglalót Y napon belül vissza kell utalnia.

potaj88 # 2020.07.31. 14:55

Kedves Fórumtársak.

A kérdésem az volna, hogy adott egy kifüggesztett zártkert ahol a vevő helyben lakó földműves(kamukalászos de ez lényegtelen gondolom). Én szintén helyben lakó földműves (és őstermelő) vagyok, ilyen esetben az elővásárlás tekintetében egyenrangúnak minősülünk. Van értelme ilyenkor elővásárlási joggal a jegyzőnél próbálkozni, hogy hátha majd a hatóság figyelembe veszi h nálam tényleges termelés is van, vagy ilyenkor nincsen mit tenni?

Köszönöm előre is mindenkinek.

potaj88 # 2020.07.31. 14:57

Ennek kapcsán még azt olvastam a földtörvénybe hogy az eladó ilyenkor megválaszthatja kinek adja el, viszont mivel azonos a "szintünk" ő már ezt megtette az adásvételi szerződéssel? vagy ilyenkor esetleg még mindig választhat kinek adja el?

potaj88 # 2020.07.31. 15:27

földművest - az elővásárlásra jogosultak sorrendjében – megelőzi :

  1. a szántó, kert, szőlő, gyümölcsös művelési ágban nyilvántartott föld eladása esetén az a földműves, aki számára a tulajdonszerzés célja földrajzi árujelzéssel, továbbá eredetmegjelöléssel ellátott termék előállítása és feldolgozása, vagy ökológiai gazdálkodás folytatása.

Ez biztatónak hangzik, a méz megfelelhet ennek?

lajcsó # 2020.07.31. 15:45

"Legelő vásárlása előtt állok 4 hektár krb. rendelkezem őstermelői igazolvánnyal, és helybéli vagyok."
Ha nem vagy regisztrált földműves, akkor a földet nem szerezheted meg.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.08.01. 10:15

a méz megfelelhet ennek?
Nem valószínű. Olyasmiről van szó, mint a cecei paprika, móri ezerjó...

Eraboo # 2020.09.15. 14:06

Tisztelt Fórumozók!

Földterület adás-vétele esetén a törvényből az alábbiakban idézettek szerint - ha jól értem - a földsorban előrébb kerül az, aki a földeket ökológiai gazdálkodás és eredetmegjelölt termékek előállítása céljából kívánja megszerezni.

A vétellel érintett földterületen - amennyiben az ügymenet lezárásaként a tulajdonjog részemre kerül bejegyzésre - most kezdenénk meg az ökológiai termelő tevékenységet, azaz ezt megelőzően nem műveltünk és jelenleg sem művelünk még egyetlen területet sem.

A törvény szövegében az ökológiai művelésre és eredetmegjelölt termék előállítására vonatkozó részben a 3 éves 'kikötés' szerepel.

A kérdésem az, hogy a földsorban számít az a mi esetünkben, hogy ökológiai művelés és eredetmegjelölt termékek előállítása céljából szeretnénk a területet vagy ez csak a már 3 éve gazdálkodókra vonatkozik?

Amennyiben induló gazdálkodás esetén is számít ez, akkor ezt az adás-vételi szerződésbe kellett volna belefoglalni?

Előre is köszönöm a választ!

drbjozsef # 2020.09.16. 06:13

Eraboo,

A kérdésem az, hogy a földsorban számít az a mi esetünkben, hogy ökológiai művelés és eredetmegjelölt termékek előállítása céljából szeretnénk a területet vagy ez csak a már 3 éve gazdálkodókra vonatkozik?

Amennyiben induló gazdálkodás esetén is számít ez, akkor ezt az adás-vételi szerződésbe kellett volna belefoglalni?

A kérdésem az, hogy mi a kérdésed?

A törvény szövege egyértelmű :

a szántó, kert, szőlő, gyümölcsös művelési ágban nyilvántartott föld eladása esetén az a földműves, akinek a lakóhelye vagy a mezőgazdasági üzemközpontja legalább 3 éve azon a településen van, amelynek közigazgatási határa az adásvétel tárgyát képező föld fekvése szerinti település közigazgatási határától közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton legfeljebb 20 km távolságra van, és aki számára a tulajdonszerzés célja földrajzi árujelzéssel, továbbá eredetmegjelöléssel ellátott termék előállítása és feldolgozása, vagy ökológiai gazdálkodás folytatása;

Ezek között logikai ÉS kapcsolat van.
Akkor előződ meg az elővásárlókat (és akkor is csak az (1). d és e pontban lévőt, nem az összeset!), ha

  • földműves vagy ÉS
  • 3 éve 20km belül laksz vagy ezen belül van a mezőg. központod ÉS
  • ökológiai gazdálkodást fogsz folytatni.

Ha az a kérdés, a 3 év csak a lakóhelyre vonatkozik, arra nem, hogy már most is legalább 3 éve ökológiai gazdálkodást kell folytass.

Szerintem az adásvételibe nem kell belefogalmazni ilyet, elég, ha a törvényhelyre hivatkozva beadod az elfogadó nyilatkozatodat. Már ha te az elővásárló lennél a fenti szabály alapján. Annyi féle elővásárló lehet, nem is lehet mindent belevenni az (eredeti) adásvételibe, de nem is kell, és értelme se lenne. Ott a törvény, elég az.

S.Zoltán # 2020.09.21. 07:22

Tiszteletem!

Párom nevén van egy szántó besorolású földterület 50%-a.
Másik fele a volt férj tulajdona.Van egy közös gyerekük, aki nagykorú (20), illetve nekünk is van egy közös gyerekünk aki kiskorú (4).

A volt férj szeretné eladni a szántót... ami kb 3400nm.
A hivatalos procedúrát ismerem, kifüggesztés, 60 nap.
Viszont a társtulajdonosnak (párom) nincs elővásárlási joga?
Igaz nem földműves társtulajdonos, és nem is lakik 20km-en belül...

Mi lehet ilyenkor a legegyszerűbb módja, hogy a kivásároljuk a volt férjet? (nekem sincs elővásárlási jogom, törvény szerint)

Lenne 2 alternatívám, kíváncsi vagyok működne e:

1. Bérbe adja nekem a földterületet 10 évre, közben elindítjuk az adásvételt, kifüggesztik, de mivel bérlet van rajta elképzelhető nem fogják megvásárolni, így enyém lehet? Maga a bérbeadásnak van valami minimum követelménye? Teszem azt megegyezünk, hogy adok évi 10 kg szilvát érte.
Illetve van e bérbe adási előjog?

2. Volt férj ráíratja részét a nagykorú gyerekre, párom ráíratja a kiskorú gyerekre, és én kifizetem a férjet.
A szántót én gondozom tovább.
Lehet e abból problémám, hogy kiskorú gyerekre íratok egy ilyen földet? Gondolok itt arra, hogy eladásra kerülne a sor, esetleg utat terveznek a földön.
Másik nagy kérdés, ha a 2 gyerekre kerül a föld, én, mint a kiskorú gondviselője, kezdeményezhetem e a szántő gyümölcsössé írását?

előre is köszönöm.

drbjozsef # 2020.09.21. 10:06

S.Zoltán,

Szerintem tanulmányozd az Fftv.-t.

1.: igen, van haszonbérletre ugyanúgy előhaszonbérleti jog, mint az adásvételre. Úgyhogy ez halott ötlet.

2.: Egyenes ági hozzátartozó esetén nincs elővásárlás, jóváhagyás, kifügesztés. Cserébe de, lehet gondod, ha neki ajándékozod, akkor az az ő vagyona lesz, azt többet TE nem tudod eladni, csak gyámhatósági jóváhagyással, a pénz megy a gyerek letéti számlájára.
Mint törvényes képviselő szerintem kezdeményezhetsz, az engedély nem attól függ ki kéri.

S.Zoltán # 2020.09.21. 10:36

Köszönöm a gyors választ drbjozsef!

Folyamatosan böngészgetem, és egyeztetek a társtulajdonossal.
Felmerült bennem még egy kérdés, ha a párom nevére kerül 100%-ban a föld, átminősítheti gyümölcsössé?

A másik, olvastam, hogy szántóföldet másra hasznosítani csak engedéllyel lehet. Mondjuk, ha a szántóföld minősítésű földet beültetem gyümölcsfákkal, az már engedélyköteles?
Ha engedélyköteles, akkor a jelenlegi kb 8 éves gyümölcsfa állománnyal már szabályt sértett a jelenlegi tulajdonos?
És ha megvesszük, akkor esetleg bajba kerülhetünk miatta?

"Végső soron a gyereké lesz minden, egyszer...
és elég kis összegről van szó (250e ft-ról), ha esetleg bukó lesz a dolog, nem bukok sokat)"

köszönöm az eddigi segítségét.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.21. 12:15

Mondjuk, ha a szántóföld minősítésű földet beültetem gyümölcsfákkal, az már engedélyköteles?
Azt csak bejelentésköteles.

kccferi # 2020.09.28. 17:06

Tisztelt Fórumozók!

A következő kérdésem lenne. Az önkormányzaton kifüggesztésre került egy többszereplős adásvételi szerződés (ajánlat). Több eladó, két vevő (egy család) és több tulajdonrész különböző helyrajzi számokon (vegyesen szántóföld ill. erdő).
Az egyik erdőben tulajdonostárs vagyok az eladókkal, így egyértelműen elővételi jogom van a vevővel szemben, aki ezt a részt megvenné, mivel Ő nem tulajdonostárs. Minden egyéb tekintetben jogosult vagyok a vételre (földműves, helyben lakó...). Én értelemszerűen rájelentkezem erre a tulajdonrészre, de csak erre a részére - hiszen amúgy is csak itt vagyok elővételre jogosult.
Mi a következő lépés? Nyilván új szerződést kell kötni mind a vevőknek, mind pedig nekem a megfelelő eladókkal a korábbi feltételek szerint (ár fizetési feltételek, stb.), vagy egyszerűen újra indul minden, akár a feltételek is változhatnak. Egyáltalán kinek kell kezdeményezni az új eljárást. Van-e erre szabály?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.28. 17:14

Bukod. Egybefoglalt ingatlanoknál nem lehet mazsolázni.

kccferi # 2020.09.30. 07:18

Köszönöm a gyors választ!

Ez felmerült bennem is, azonban a kifüggesztett szerződésben szerepel e következő sor:

'A felek kifejezetten kijelentik, hogy az ingatlani illetőségeik jogi értelemben nem tekinthetőek oszthatatlannak,azok külön-külön, önállóan, egyedileg meghatározott vételár mellett, de egy szerződésben foglaltan kerülnek eladásra.'

Ez sem ad reményt a sikerre?

Előre is köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.30. 08:04

Meg lehet próbálni, pénzbe nem kerül.

Jutka70 # 2020.09.30. 14:21

Üdv, érdeklődni szeretnék, földvásárlás előtt állok, 25,8329 összterületből a 9000 részét venném meg a 13354 részből. Ha jól számoltam akkor a megvásárolni kívánt rész 17,3 ha? az eladó azt szeretné hogy az ügyvédnél legyen letétben a vételár a kifüggesztés lejáratáig. Jó e ez így vagy csak a 60. nap után fizessen ki a vételárat?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.30. 16:54

Ez nem jogi kérdés. Ahogy megegyztek.

Jutka70 # 2020.09.30. 17:38

köszönöm, esetleg azt megírná hogy mennyi az eladónak a része ebből?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.30. 18:01

Azt nem lehet tudni - hiszen csak egy használati megállapodáson múlik, mekkora és milyen területet birtokolhat természetben. Azt tőle kell megkérdezni, a helyszínen meg kell nézni. (Nem árt a szerződésben is körülírni.)

Jutka70 # 2020.09.30. 18:05

25,8329 összterületből a 9000 részét venném meg a 13354 részből. erre értettem ebből nem lehet megtudni mennyi az ő része azaz a 9000 mennyi is a 25,8 ha ból?

Lyonee # 2020.09.30. 20:40

17,41022ha
9000/13354=0,673955
25,8329 x 0,673955=17,41022

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.30. 21:17

Ez csak egy aránypár. Semmi garancia nincs rá, hogy ténylegesen is ekkora terület használatára jogosult az eladó.
Egyrészt a tulajdoni arányokkal azonos területi arány nem kötelező, attól a tulajdonostársak szabadon eltérhetnek. Másrészt termőföldre ez az eltérés különösen indokolt lehet, ha például a művelési ág nem azonos a teljes földön - a legelő, rét értéke például jóval kisebb mint a szántó vagy a gyümölcsös -, de nagyobb táblában akár a minőség (AK-érték) is eltérhet.