termőföld elővásárlási jog

Majordomus # 2023.07.30. 19:01

Ott nem számit a limit?

potaj88 # 2023.08.15. 11:02

Ez a téma kifogyhatatlan, érdekelne egy olyan szántó ami 1/2 - 1/2 tulajdoni viszonyban van egy helyi magánszemély és egy messze lakó (jó eséllyel földműves, mert árverésen vette 2021-ben) személlyel. Ha megvásárolnám a helyi hölgy 1/2 tulajdonjogát akkor ennek a 20km-en kívül lakó földműves tulajdonostársnak volna elővásárlási joga ? illetve ki kellene ezt függeszteni ha csak 1/2 részt veszek? (egyéb feltételeknek megfelelek, csak mivel nem 1/1 adásvétel történne ezért kérdéses így is kifüggesztés mentes volna e) Köszönöm!

drbjozsef # 2023.08.15. 13:26

potaj88,

Szerintem elég egyértelmű az Fftv. 20.§ "i" pont. Ha annak megfelelsz, akkor nincs elővételi joga senkinek.
(annak is megfelelsz, hogy már VAN ott földed? Mert a további földre vonatkozik.)

drbjozsef # 2023.08.15. 13:28

Ja, természetesen ez résztulajdonra is vonatkozik. Ebből a szempontból nincs megkülönböztetés az Fftv.-ben.
(és a speciális tv. ("nem áll fenn elővásárlási jog") felülírja a Ptk. szerinti tulajdonostárs elővételi jogot is)

Majordomus # 2023.08.15. 20:36

Meg akarod venni a szonszéd részét is?

potaj88 # 2023.08.16. 05:46

drbjozsef,
Amit leír az egyértelmű, de mivel részarány tulajdont külön nem említ azért voltam bizonytalan. Fftv. 20.§ "i" , ennek megfelelek 20km-en belül már több mint 6 éve van üzemközpontom. Ezt a már VAN földem ott ezt nem értem igazán, van már a szomszédos településeken, de a kiszemelten ott még konkrétan nincs.

Majordomus,
Meg szeretném venni az egészet, a másik tulajtárs részét is, de előbb a helyi hölgy részét. Azért nem egyben, mert biztos vagyok benne, hogy így jobb alkukat tudok majd kötni és kicsit talán a földművest is sarkalni tudnám az eladásra ha már kész tényként érné, hogy tulajdonostárs vagyok.

drbjozsef # 2023.08.16. 07:28

potaj88,

Igaz, javítom magam, a "további" föld megszerzése nem arra vonatkozik, hogy OTT kell legyen már földed.
Szerintem ez nem lesz kifüggesztős akkor.

drbjozsef # 2023.08.16. 07:30

A "föld résztulajdon" szerzése is "föld tulajdon" szerzés. Ahogy a résztulajdonra is vonatkozik minden Fftv. szerint korlátozás - hiába nem említ a törvény "rész"tulajdont -, úgy vonatkozik rá az Fftv. szerinti könnyítés, vagy kivétel is.

potaj88 # 2023.08.16. 11:12

Köszönöm!

Majordomus # 2023.08.16. 19:36

Jobb lesz az alkupoziciód az biztos.

istvantorok # 2023.12.06. 00:14

Üdvözlök Mindenkit!
Azt hallottam, hogy az utóbbi időben sok változás történt az elővásárlási rangsorral kapcsolatban.
Őstermelő vagyok, aranykalászos végzettségem van, és a regisztrált földműves vagyok.Ahol lakom meghirdettek egy területet ,aminek a kifüggesztéséből még hátra van két hét!A vásárló nyilatkozta az adás vételében hogy nincs elővásárlásra joga. Szeretném megvásárolni ezt a területet, rendelkezésemre áll az összeg is. Van-e elővásárlási jogom,ha igen, hol helyezkedem el sorrendileg, mi a teendőm? Előre is köszönöm.

drbjozsef # 2023.12.06. 05:33

istvantorok,

Szerintem az elővételi jogosultak szabályai nem változtak különösebben.
A hatályos sorrendet megtalálod az Fftv. 18.§-ában. Nézd meg a törvény elején a definíciós részt, hogy minek minősülsz pontosan.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Ha földműves vagy, és csak helyben lakónak minősülsz, akkor az 5. vagy a sorban.

drbjozsef # 2023.12.06. 05:37

A teendőid elfogadás esetén a 21.§-ban vannak.
A határidő mellett figyelj arra is, hogy teljes bizonyító erejű okiratba kell foglalnod az elfogadó nyilatkozatot (vagyis elvileg elég két tanú is hozzá, de ajánlott ügyvéd, hogy a tartalma is megfeleljen biztosan), és személyesen kell leadnod időben a jegyzőnek.

Majordomus # 2023.12.06. 21:09

Na,ezért nem veszek én földet...

szakvizsga2015 # 2023.12.24. 10:24

Tisztelt Hozzáértők!
A földre vonaktozó adásvételi szerződést az elővásárlásra jogosult vevővel hagyta jóvá a megyei földhivatal.
Az eredeti vevő idő előtt kifizette a vételárat az eladónak. (A jóváhagyát követő 15 napon belül kellett volna fizetnie, de a saját döntése alapján előbb fizetett.)
Jelenleg már az előrvásárló nevén van a föld, de nem akarja kifizetni a vételárat sem az eredeti vevőnek, sem az eladónak (hogy aztán az eladó odaadja a szerődés szerinti vevőnek) Tulajdonképpen ingyen van a nevén a föld.

Hogyan tovább?

Majordomus # 2023.12.24. 20:42
Fizetési meghagyás az eladóval szemben mert
  • részedről- jogalap nélkül gazdagodott. Fizesse vissza pénzt és kérje az elővárlási jogosulttól.
szakvizsga2015 # 2023.12.27. 07:26

Köszönöm szépen, jó ötlet!

Majordomus # 2023.12.27. 20:24

Majd mesélj mire jutottál?

Nokkone # 2023.12.30. 14:41

Tisztelt Fórumtársak!

Átolvastam a vonatkozó törvényeket, de sajnos nem találtam egyértelmű választ a kérdésemre, ezért szeretném a segítségeteket kérni.

Öröklést követően résztulajdonosa lettem a 2000-es évek elején egy tulajdoni lap szerint legelő besorolású, de jelenleg lakóövezetben lévő földnek (a közvetlen környezetében állandó lakók élnek).

Most az egyik tulajdonostárs el szeretné adni a részét. Erről nem kaptam hivatalos értesítést, de időben észrevettem véletlenül a kifüggesztést.

Szerintetek nekem, mint tulajdonostársnak, aki nem földműves és nem a településen él van elővásárlási jogom?

Véleményem szerint nagyon ár alatt adná el a tulajdonrészét, ezért élnék a jogommal (ha van:)).

Előre is köszönöm szépen a segítséget!

groszfater@gmail.com # 2023.12.30. 16:28

" de jelenleg lakóövezetben lévő földnek" És jelenleg is legelő besorolású(?)

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.30. 16:40

Szerintetek nekem, mint tulajdonostársnak, aki nem földműves és nem a településen él van elővásárlási jogom?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.30. 16:42

A földforgalmi törvény szerint nincs. De ha az alapján jogosult nem jelentkezik, akkor a Ptk. alapján van - ha csak a vevő nem olyan, akit a földforgalmi törvény szerint elővásárlási jog illet meg.

Nokkone # 2023.12.30. 17:26

Köszönöm szépen a gyors segítséget!

Sajnos ettől tartottam, hogy a földtörvény "erősebb", mint a Ptk.:(
Így a nagyszülői hagyatékot akadály nélkül el tudja herdálni a nagynéni, akit könnyedén meggyőzött a bennfentes (helyi hivatalnok) vevő az eladásról:(

drbjozsef # 2023.12.30. 18:11

Nokkone,

Igen, az.

Ptk.5:81.§(4) A külön jogszabályban biztosított elővásárlási jog megelőzi a tulajdonostársat e törvény alapján megillető elővásárlási jogot.

Majordomus # 2023.12.30. 20:49

Az is hülye volt aki ezt így kitalálta....