Ott nem számit a limit?
termőföld elővásárlási jog
Ez a téma kifogyhatatlan, érdekelne egy olyan szántó ami 1/2 - 1/2 tulajdoni viszonyban van egy helyi magánszemély és egy messze lakó (jó eséllyel földműves, mert árverésen vette 2021-ben) személlyel. Ha megvásárolnám a helyi hölgy 1/2 tulajdonjogát akkor ennek a 20km-en kívül lakó földműves tulajdonostársnak volna elővásárlási joga ? illetve ki kellene ezt függeszteni ha csak 1/2 részt veszek? (egyéb feltételeknek megfelelek, csak mivel nem 1/1 adásvétel történne ezért kérdéses így is kifüggesztés mentes volna e) Köszönöm!
potaj88,
Szerintem elég egyértelmű az Fftv. 20.§ "i" pont. Ha annak megfelelsz, akkor nincs elővételi joga senkinek.
(annak is megfelelsz, hogy már VAN ott földed? Mert a további földre vonatkozik.)
Ja, természetesen ez résztulajdonra is vonatkozik. Ebből a szempontból nincs megkülönböztetés az Fftv.-ben.
(és a speciális tv. ("nem áll fenn elővásárlási jog") felülírja a Ptk. szerinti tulajdonostárs elővételi jogot is)
Meg akarod venni a szonszéd részét is?
drbjozsef,
Amit leír az egyértelmű, de mivel részarány tulajdont külön nem említ azért voltam bizonytalan. Fftv. 20.§ "i" , ennek megfelelek 20km-en belül már több mint 6 éve van üzemközpontom. Ezt a már VAN földem ott ezt nem értem igazán, van már a szomszédos településeken, de a kiszemelten ott még konkrétan nincs.
Majordomus,
Meg szeretném venni az egészet, a másik tulajtárs részét is, de előbb a helyi hölgy részét. Azért nem egyben, mert biztos vagyok benne, hogy így jobb alkukat tudok majd kötni és kicsit talán a földművest is sarkalni tudnám az eladásra ha már kész tényként érné, hogy tulajdonostárs vagyok.
potaj88,
Igaz, javítom magam, a "további" föld megszerzése nem arra vonatkozik, hogy OTT kell legyen már földed.
Szerintem ez nem lesz kifüggesztős akkor.
A "föld résztulajdon" szerzése is "föld tulajdon" szerzés. Ahogy a résztulajdonra is vonatkozik minden Fftv. szerint korlátozás - hiába nem említ a törvény "rész"tulajdont -, úgy vonatkozik rá az Fftv. szerinti könnyítés, vagy kivétel is.
Köszönöm!
Jobb lesz az alkupoziciód az biztos.
Üdvözlök Mindenkit!
Azt hallottam, hogy az utóbbi időben sok változás történt az elővásárlási rangsorral kapcsolatban.
Őstermelő vagyok, aranykalászos végzettségem van, és a regisztrált földműves vagyok.Ahol lakom meghirdettek egy területet ,aminek a kifüggesztéséből még hátra van két hét!A vásárló nyilatkozta az adás vételében hogy nincs elővásárlásra joga. Szeretném megvásárolni ezt a területet, rendelkezésemre áll az összeg is. Van-e elővásárlási jogom,ha igen, hol helyezkedem el sorrendileg, mi a teendőm? Előre is köszönöm.
istvantorok,
Szerintem az elővételi jogosultak szabályai nem változtak különösebben.
A hatályos sorrendet megtalálod az Fftv. 18.§-ában. Nézd meg a törvény elején a definíciós részt, hogy minek minősülsz pontosan.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
Ha földműves vagy, és csak helyben lakónak minősülsz, akkor az 5. vagy a sorban.
A teendőid elfogadás esetén a 21.§-ban vannak.
A határidő mellett figyelj arra is, hogy teljes bizonyító erejű okiratba kell foglalnod az elfogadó nyilatkozatot (vagyis elvileg elég két tanú is hozzá, de ajánlott ügyvéd, hogy a tartalma is megfeleljen biztosan), és személyesen kell leadnod időben a jegyzőnek.
Na,ezért nem veszek én földet...
Tisztelt Hozzáértők!
A földre vonaktozó adásvételi szerződést az elővásárlásra jogosult vevővel hagyta jóvá a megyei földhivatal.
Az eredeti vevő idő előtt kifizette a vételárat az eladónak. (A jóváhagyát követő 15 napon belül kellett volna fizetnie, de a saját döntése alapján előbb fizetett.)
Jelenleg már az előrvásárló nevén van a föld, de nem akarja kifizetni a vételárat sem az eredeti vevőnek, sem az eladónak (hogy aztán az eladó odaadja a szerődés szerinti vevőnek) Tulajdonképpen ingyen van a nevén a föld.
Hogyan tovább?
- részedről- jogalap nélkül gazdagodott. Fizesse vissza pénzt és kérje az elővárlási jogosulttól.
Köszönöm szépen, jó ötlet!
Majd mesélj mire jutottál?
Tisztelt Fórumtársak!
Átolvastam a vonatkozó törvényeket, de sajnos nem találtam egyértelmű választ a kérdésemre, ezért szeretném a segítségeteket kérni.
Öröklést követően résztulajdonosa lettem a 2000-es évek elején egy tulajdoni lap szerint legelő besorolású, de jelenleg lakóövezetben lévő földnek (a közvetlen környezetében állandó lakók élnek).
Most az egyik tulajdonostárs el szeretné adni a részét. Erről nem kaptam hivatalos értesítést, de időben észrevettem véletlenül a kifüggesztést.
Szerintetek nekem, mint tulajdonostársnak, aki nem földműves és nem a településen él van elővásárlási jogom?
Véleményem szerint nagyon ár alatt adná el a tulajdonrészét, ezért élnék a jogommal (ha van:)).
Előre is köszönöm szépen a segítséget!
" de jelenleg lakóövezetben lévő földnek" És jelenleg is legelő besorolású(?)
„Szerintetek nekem, mint tulajdonostársnak, aki nem földműves és nem a településen él van elővásárlási jogom?”
A földforgalmi törvény szerint nincs. De ha az alapján jogosult nem jelentkezik, akkor a Ptk. alapján van - ha csak a vevő nem olyan, akit a földforgalmi törvény szerint elővásárlási jog illet meg.
Köszönöm szépen a gyors segítséget!
Sajnos ettől tartottam, hogy a földtörvény "erősebb", mint a Ptk.:(
Így a nagyszülői hagyatékot akadály nélkül el tudja herdálni a nagynéni, akit könnyedén meggyőzött a bennfentes (helyi hivatalnok) vevő az eladásról:(
Nokkone,
Igen, az.
„Ptk.5:81.§(4) A külön jogszabályban biztosított elővásárlási jog megelőzi a tulajdonostársat e törvény alapján megillető elővásárlási jogot.”
Az is hülye volt aki ezt így kitalálta....
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02