Ingatlan öröklés, elbirtoklás


MajorDomus # 2010.01.25. 22:10

Egyébként- miért-utál -a nagyi, s milyen értékről van szó ?

dette # 2010.01.26. 18:28

Kedves MajorDomus és
monalisa1!

Nagyon szépen köszönöm a jó tanácsot!
Szó sincs róla, hogy én szeretném perelni, hisz hogyan perelhetném azt az embert,akit nagyon szerettem.
A perrel ő fenyegetőzik, de én soha nem bántanám, látogattam és törődtem velük, de valaki uszítja, biztosan valakinek kellene a ház. Nem zavarom soha, sajnos mostmár nem is látogatom, mert nem engedne be.Gyakorlatilag azóta haragszik rám, amióta a papa meghalt és én örököltem a részét és nem ő.Az örökösödési szerződéshez is ők akarták, nem én, mivel a családból csak velem tartották a kapcsolatot, én renszeresen látogattam őket, segítettem nekik, szeretetből.A papám 78 éves volt 2 éve, amikor meghalt a korházban, őt is rendszeresen látogattam a korházban is és már ott megvádolt engem, hogy azért beszéltem a kezelőorvosával és adtam neki pénzt, hogy eltegye láb alól.Röviden ennyi.
Üdv:Dette

dette # 2010.01.26. 18:42

A nagyi utálata kiterjed az egész világra.Nem csak engem utál, hanem mindenkit, aki nem hajol földig és más a véleménye, mint neki.Az édesanyám 1 éve meghalt, 6 évig szóba sem állt vele, mert ott is mindent ő akart megmondani, hogyan éljenek, mit csináljanak.Csak a halála előtt 1 évvel beszélt vele, addig nem segítette, de halála után 500ezer Ft-os sírkövet csináltatott neki, hetente, többezerért visz virágot a sírjára.Amíg élt csak átkozta, mikor meghalt szereti.Sajnos a mama szíve helyett kő van, ő senkit nem szeret, csak ezt azóta látom, amióta a papám meghalt.
Tulajdonképpen ezekért utál, vagy nem, de ő senkit nem visel el maga körül, mindenkivel veszekszik, gyűlölködik.Szó nincs arról, hogy én gyámság alá helyeztessem.

MajorDomus # 2010.01.26. 22:18

Nincs más teendőd mint várni

seeely # 2010.01.29. 13:02

Kedves Fórumozók!

A segítségetekre lenne szükségem, és a dolog egy cseppet bonyolult.Édesapámnak két lakása is van, viszont elég régóta munkanélküli, így a számlákat, közös költség, villany, ilyesmi, én fizetem, annak ellenére, hogy régóta külön élünk.Ebből nem volt köztünk soha probléma, hiszen az egyedüli örökös én vagyok, így nem teher a dolog.Viszont nem olyan régen megismerkedett egy hölggyel, aki hozzá költözött, munkája neki sincs, így semmit nem fizet, viszont szívesen venné, ha apám feleségül venné, ami szóba jöhet, tekintve hogy apám igen szerelmes, és megbízik a nőben.Én viszont nem örülnék a dolognak, hiszen ha összeházasodnak(a nő persze hallani sem akar házassági szerződésről) és netán elválnak, az örökségemnek, amit évek óta én tartok fenn, ő is részese lenne.A cél az lenne, hogy a lakás az én nevemre kerüljön, hogy később bármi is történik, sem én, sem édesapám ne legyünk csőbe húzva.Sajnos ajándékozás nem jöhet szóba, mert az ingatlan elég nagy, és az adót a többi költség mellett nem tudnám kifizetni.A kérdésem az lenne, eltekinthet-e az apeh az illetéktől, vagy peres úton végső esetben elbirtokolhatom-e a apám tulajdonát, ha ve tudom bizonyítani, hogy én tartom fenn a lakást.(Csekkek az én nevemre vannak írva, saját bankszámláról utalok.)

Előre is köszönöm!!

monalisa1 # 2010.01.29. 17:09

Attól még hogy a lakást lényegében te tartod fenn, az apukád mint tulajdonos azt elajándékozhatja-, eladhatja- vagy végrendeletben rendelkezhet az egyik-másik ingatlanáról. Tehát "a" hölgy színrelépésével jogos a félelmed hogy esetleg örökség nélkül maradsz...

Én azt tudnám javasolni, hogy a papád ajándékozza neked mindkét ingatlant az ő holtig tartó haszonélvezeti jogával. (Az egyik eladásából valószínüleg ki tudod majd fizetni az illetékeket, és jó esetben még marad is több-kevesebb pénzed - valamint a másik ingatlan tulajdonjoga.)

Tartási szerződés szóba sem jöhet, azt a nő utólag megtámadná színleltség miatt.

Innentől kezdve boldogan élhetnek a szerelmesek - van hol, te meg nyugodtan hajtanád álomra a fejed.

Feltétlen keress fel egy ügyvédet tanácsadás végett.

Nagyobb feladat lesz az apukáddal megértetni és elfogadtatni ezt, de hát mégis csak a gyermeke vagy.

Külön írom: lépj mielőbb mert a nő ki tudja mire próbálja rábírni a papádat?!

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.01.29. 17:11

2010.01.01-től lakóingatlan öröksége 20 MFt-ig illetékmentes, csak az a fölötti sávban kell örökségi illetéket fizetni.

monalisa1 # 2010.01.29. 17:15

Ha megházasodnak (...) az még a kisebbik baj, mert mint különvagyon az örökség a tiéd. Azonban a nő mint özvegy haszonélvezetet szerez mindkét ingatlanra.
Aztán kínlódhatsz ővele...

seeely # 2010.01.29. 17:34

A válaszod sokat segített, és tényleg szeretnék mielőbb lépni, csakhogy az ingatlanokat nem adhatom el, mert az egyikben én élek, a másikban pedig ők.Így viszont biztosan nem tudom kifizetni az illetéket, hacsak nem nyerek a lottón.

monalisa1 # 2010.01.29. 18:19

Tudom hogy egy kívülállónak könnyű "pofázni", de ha az apukád a nevedre írja/ajándékozza mindkét ingatlant, annyi áldozatot már hozhatsz hogy amiben laksz megpróbálod kisebbre cserélni - és akkor lesz miből az APEH-nek öröklési illetéket fizetni... És tán még valamicske még marad is vissza az ügyletből.

Aztán majdan -a hölgy özvegyi haszonélvezete megszüntével...- tisztán meglesz neked a másik lakás.

Nem tudom mekkorában laksz most de egy lakás fenntartási költsége jobban elbírható ha nem "akkora" lakásról van szó. Takarítani stb. is könnyen, egyszerűbb a kisebbet.

És a távlat a tiéd: ha akarod, remélve nem az oly távoli időben akár a másik lakásban átköltözhetsz - emezt meg vagy kiadod vagy eladod.

Külön írva: a nagyanyám anno nyert a lottón 90 e Ft-ot, négyese volt. Rá egy héttel meg 800 eFt-ot fizetett a négyes!...

monalisa1 # 2010.01.29. 18:31

szna

Át kellene tenned (= írnod) a kérdést a "közigazgatás" rovatba., az ilyen telek igazítgatások kontra önkormányzat stb. probléma hozzáértője nanemaaa nich nevű hozzászóló - ott előbb felfigyelhet rá.

Vagy csak egy sornyi kérés "névre címezve" ott, hogy az ezen topicba írt 2010.01.29. 14:02-i kérdésedre kukantson már rá.

MajorDomus # 2010.01.29. 20:10

Szna !
A hiba ott -van,hogy egyedűl gondolkodsz egy osztatlan közös tulajdonu ingatlanról. 3 lápésről van szó.
1./ leűlsz a másik 2 tulajdonossal egyeztetni. ( ők minhez járultak hozzá,mit -kirtak alá,bár- ez furcsa,mert osztatlan tulajdonnál minden tulajdonos hozzájárulása kell.
2./-kikéred a tulajdoni lapot, s a térképvázlatot,pontosan mi a tiétek, s meddig.
3,/ megnézed a változásokat, s kéred hogy milyen szerződés-alapján
Vezették át a változást.

A-kisajátitásnál azonnali és teljes kártalanitás jár.

MajorDomus # 2010.01.29. 21:32

Értsd- meg- a- következőt !
Az önkormányzat 2 féle -módon szerezhet tulajdont itt.
Adás-vétellel, vagy kisajátitással. Ha nem irsz alá -semmit - s addig ne tedd- mig a parkolót ki nem fizetik - akkor nem lesz az övék. Azt mondatad az Ők megvenné a földet. Add el a házat, a földet meg az- Ők-nek. A kisajátitás- azt- jelenti hogy piaci értéken kártalanitani kell téged.

chiara # 2010.03.06. 12:43

Tisztelt fórum!
A következő ügyben szeretnék segítséget kérni.
A nagymamám 2009 novemberében elhunyt. 1/1 tulajdonosa volt egy 35 nm-es lakásnak melyben az elvált fiával élt.Ő be is van oda jelentkezve. De volt egy lánya is ( az én anyám) aki sajnos 2007-ben meghalt.Nekem két húgom van.
Ilyen esetben ha nem volt végrendelet,ki örököl? Jól tudjuk hogy a lakás fele (az anyai rész ) a mi örökségünk? Ha igen ilyen esetben kell e illetéket fizetni?Mivel unokái vagyunk.
A másik gond az hogy a nagybátyám szociális segélyből él és a lakásban marad,viszont kétséges hogy fogja e tudni fizetni a rezsit? Ha nem fizet ránk testálhatják a tartozást?
Milyen megoldás lehetséges hogy hozzájussunk az örökséghez?
Köszönöm.

MajorDomus # 2010.03.06. 21:36

Na elszállt akkor beirom mégegyszer.

A lényeg az hogy a nagybátyád 12/24-ed részben ti 3-an pedig fejenként 8/24-ed részben vagytok tulajdonosok.
A bácsi egyedül használja a lakást bár csak a fele az övé,tehát a másik fele miatt ti többlethasználati dijra is igényt tarthattok.
Ezt nem tudja fizetni.
Ha a rezsit nem fizeti azt nem rátok hanem a lakásra terhelik rá.
Figyeljetek oda a fütészámlára mert az sok, és a közös költségre mert az a tulajdonhoz kapcsolódik.
Az örökséghez 2 féle módon juthattok hozzá. Meg kell szűntetni a közös tulajdont,vagy ugy hogy az egyik fél a másik fél tulajdonrészét magához váltja,azaz kifizeti a lakásból vagy kéri a biróságtól a közös tulajdon megszüntetését, ennek a vége a lakás árverezése lesz, azaz 5 millió ft-ért elkel a piaci áron 6 millios lakás.

Ebből nektek lesz fejenként 833 ezer ft,meg egy hajléktalan nagybácsi akit tarthattok élete végéig. Kinek jó ez ?

Edynácska # 2010.03.10. 15:26

Tisztelt Válaszolók! Teljelen összevagyok zavarodva. Felkeresett az apám, hogy van egy telke, amit a nevemre akar íratni, de nekem kellene kifizetnem az egész herce-hurcát. Nem tudom, hogy miből, meg jelenleg azt sem tudom, hogy mennyi lesz. Állítólag 2 millióra becsülték a telket. Nem tudnátok, hogy kb. mennyit kellene fizetnem utána, meg mennyit kérhet az ügyvéd az ügyintézésekért? Mert a felkért ügyvéd nem mondott még semmi konkrétat. A választ előre is köszönöm...

nanemaaa # 2010.03.10. 17:09

"Nevedre íratni"... ilyen lényegében nem létezik. Van helyette adásvétel, vagy ajándékozás. (az öröklést szándékosan nem írom, mert ma már egyszer elsütöttem)

Mind a 3 más illetéket képvisel. Az ingatlan-nyilvántartási bejegyeztetésért eljárási szolgáltatási díjat kell fizetni (nem tudom mennyit, de lehet az is telekméret, vagy egyéb függő) Az ügyvédi költség pedig nagyjából megegyezés kérdése.

Edynácska # 2010.03.10. 18:38

Jó akkor úgy mondom, hogy ajándékozás. Megegyezés szerint, tudom, de mire számítsak kb? Százezres nagyságú, vagy tízezres?

nanemaaa # 2010.03.10. 19:39

ajándékozási illeték saját gyerek részére ingatlan esetén 18 millió értékhatárig 11%
adásvételi illeték egységesen 4%

Már ha érted a célzást. ;)

monalisa1 # 2010.03.10. 19:53

Edynácska

Rossz esetben előírhatják hogy x időn belül építs házat arra a telekre, sőt lehet hogy a kedves papára vonatkozóan volt ilyen kikötés - ő meg a teljesítés helyett inkább a telek tovább passzolása mellett döntött.

Szóval rá kell kérdezni a dologra, sőt az eredeti szerzési okiratot elkérni a papától és alaposan elolvasni.

MajorDomus # 2010.03.10. 21:20

Ha 2 millio a telek értéke akkor- jobban jársz ha megveszed, mert 4 milláig 2 % az illeték azaz 80,000 ft+ 50 ezer az ügyvéd s 6000 a földhivatal. Fogadd meg Monalisa tanácsát, nehogy többe kerüljön a leves mint a hus.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.03.11. 06:34

Még az önkormányzatnál is érdeklődnék, hogy ott helyben az üres telkekre mennyi adót vetnek ki. Évi 500e Ft adó nem eltúlzott még egy 2m Ft-ot érő teleknél sem, mert ha az önkormányzat célja, hogy az üres telkeket beépítsék, akkor nem félnek kivetni ekkor összegű adót sem.

Edynácska # 2010.03.11. 13:04

Azon a telken volt ház, abban laktunk régen, csak elváltak a szüleim és anyuval eljöttünk, késübb apu is elköltözött. A ház kb 10 éve nem volt lakva, fütve, stb. Az egyik oldala is kidölt, és a szomszéd leromboltatta, megkérdezés nélkül, mert nem volt engedélye, vagyis nem tudom, hogy kell-e neki engedély, de gondolom a tulajdonosnak tudnia kellett volna az egészről, de nem tudott, én mondtam meg apunak. Szóval csak egy romokkal teli telekről van szó. Gondolom ha az enyém lesz majd akkor küldeni fognak az Önkormányzattól felszólítást, hogy tartsam rendben, ami megint csak pénzbe kerül. A másik, hogy haszonélvezeti jogot kérne apám, így még eladni sem tudnám, és csak a nyűg lenne vele, szóval nem tudom, hogy belevágjak-e vagy sem. Szerintetek?

nanemaaa # 2010.03.11. 13:14

Dönteni nem fogunk (én legalább is biztosan nem) helyetted. Az mindenképpen elgondolkodtató, hogy mit is akar apád rád sózni. Tényleg nem ártana utánanézni a dolgoknak. Szomszéd akkor sem rombolhatja le a házat, ha az esetleg életveszélyes lett volna.
Apád (tulajdonos) tudta nélkül a telkén nem történhetett semmi. Ha valamiről"nem tudott", akkor inkább valószínűsíthető, hogy valamit elhalgatott.

Mindenképpen meg kellene interjúvolni a helyi adóhatóságot, az építési hatóságot.... netán azokat a közműveket, akiknek még élő bekötéseik vannak.

Amit a haszonélvezetről mondtál, az lényegében helytálló, magyarán minden felelősség és kötelezettség a tiéd, az összes jog a haszonélvezőé lesz.
(nagyjából)

mancsiga # 2010.03.11. 14:07

Tisztelt Fórumozok!
A tegnapi nap folyamán tettem fel ezt a kérdést:Édesapám nevén van egy földtulajdon,amit egy lizincég jogosulatlanul leterhelt 1,5millióval.A tes­tvéremet is úgy hívják mint apumat,egy kft nevére vette az autókat,amiben ő tulajdonos volt.A nevén nincs semmi.Erről értesítést egyáltalán nem kapott,csak egy pályázat miatt kellett a tulajdoni lap és ekkor derült ki.Hogy tudták ezt kijátszani,mert apu semmiféle papírt nem írt alá?A cég decemberben vitte el az autókat,de a terhelés már augusztusban történt.Kiderült a földhivatalnál nem rólunk van szó,hanem mivel a tulajdonban lévő föld nem 1 néven van,hanem vannak bejegyezve vagy húszon valahányan abból van valaki akinek az adósságát ráterhelték a földre.Na már most ezt a földet csak mi műveljük és apuéknak van benne a legnagyobb résztulajdona.Ez a jó ember most került fel a tul.lapra,mert a tulajdoni lap szerint ami eddig /tavaly/ egy hrsz.-n volt az most négy hrsz.lett 1ha területről van szó.Szeretnénk kisajátítani vagy névre íratni. Mi ennek a menete?Mennyi lenne a költsége?