Társasházak jogásza!


Kispest # 2015.12.16. 08:23

Kispest jeligénél, elnézést kérek, de rosszul irtam le a Közért nyitvatartási idejét,mellette üzemel egy Dohánybolt is,
reggel 6-tol éjjel 12-ig vannak nyitva hétköznap, szombat,vasárnap,ünnepnapokon is.Alkoholt is árulnak,igy a ház elött isznak,cigiznek randariloznak a kedves vevőik, nyáron kb.éjjel 1 óráig.A szállitók kb.reggel 5 órakor már hozzák az árut, ami nagy zajjal jár, tehát igy nem sok idő marad a pihenésre.Különben köszönöm a tanácsot,beszélek a lakokkal és a Jegyzőhöz fordulunk.
Tisztelettel

MajorDomus # 2015.12.15. 18:33

És déli 12 után nem tudtok pihenni? Azt a 6 órát ki lehet bírni.

Fordulj a Jegyzőhöz birtokhaboritás miatt!

Kispest # 2015.12.13. 19:19

Tisztelt Szakértő
Az lenne a kérdésem, hogy egy 148 lakásos társasházban
az utcai üzlethelyiségben müködik egy közért.Többször panasszal éltünk a közösképviseletnél a mükése ellen,
mivel az Szmsz-bent van, hogy milyen nyitvatartást köteles betartani.Voltunk az Önk.kereskedelmi Osztalyan is, ahol közölték, hogy mikor az üzletes kérte az engedélyt, akkor nem közölte velük, hogy ez egy lakoház fsz-jén van, igy kiadtak az ö általa kért nyitvatartási engedélyt,amely hétköznap 6-12-ig, szombaton es vasarnap is 6-12-ig szol.A lakás tulajdonosaknak nincs lehetőségük pihenni, nyáron ablakot sem lehet nyitni a
vevőik által okozott zaj miatt.Most volt 2o15.okt.29-én közgyülés, ahol ismét felkerük a közösképviselőt, hogy
intézkedjen a közérttel szemben. A válasza azt, volt, amelyet jegyzökönyvbe is leirtak, hogy "A közért tulajdonosat nem jelentheti fel, tekintettel arra, hogy ő a Közért tulajdonosát is képviseli, mint közös képviselő, annak ellenére, hogy évek ota nem fizeti a közösköltséget."
Kérem adjanak tanácsot, hogy mit tudnak tenni a tulajdonosok,kihez fordulhatnánának, mert ez már tarthatatlan állapot.

Tisztelettel és köszönettel

Ószőlő # 2015.12.07. 12:51

Sziasztok!
Tavaly költöztünk be egy kétszintes 6 lakásos társasházba,teljes felújítást végeztünk,a társasház kívülről szigetelt,csak a lábazat nem,mi a magasföldszinten lakunk és már második alkalommal penészedünk,a lábazat szigetelését szeretnénk a hőhíd kiküszöbölésére,de az egyik lakó azt mondta h ez a mi hibánk,mert kicseréltettük az ablakot csak mi fizessük a szigetelést és csak a mi oldalunkon!

MajorDomus # 2015.12.04. 18:22

Jucundus
Ugye nem gondolod komolyan hogy egy internet bekötés hozzájárulás közgyűlési hatáskör!?
A közös képviselő a közösség nevében eljárva kiadja a hozzájárulást.
Ennyi.

ragyasdezso # 2015.12.03. 21:45

bjutka64
adjam el a lakásom?
Ha úgy érzed, hogy nem tudod fenntartani, akkor igen, mert a végén a végrehajtó adja el.

Iucundus # 2015.12.03. 12:20

Kéred a közös képviselő engedélyét a felszereléshez.

Hát nem egészen. A közös képviselő nem engedélyez semmit, hanem a társasház közgyűlését hívja össze az engedély megadása ügyében.


Ddr

danixxl83 # 2015.12.03. 11:55

Sziasztok!
Társasházunk ügyében kérnék gyors véleményt. 2012-ben kicseréltük a házközponti fűtést biztosító kazánokat, csővezetékeket, öntöttvas radiátorokat. Ennek költségét a ház fizette, a radiátorok kivételével. Egy lakó nem engedte be a szerelőket, pedig kétszer is tértivevényes levélben felszólítottuk. Tehát azóta a fűtetlen lakásban laknak, feltehetőleg villannyal fűtöttek. Gáz nincs a lakásban. Most jelentkezett a közös képviselőnél, hogy szeretne fűtést.
Közös költség tartozása több mint 1 millió forint, jelenleg végrehajtási szakaszban van a dolog, már a végrehajtó az adó- és értékbizonyítványt kérte ki, megállapította a becsértéket, jelenleg annak jogerősítésére várunk. Mit tegyünk?

MajorDomus # 2015.11.26. 22:45

Na most akkor vezetőség, elnökség, vagy közös képviselő?
Lakásszövetkezet vagy társasház?

Nagyon nem mindegy!

bjutka64 # 2015.11.26. 18:50

Tisztelt szakértő,kedves fórumozók!
Sajnos olyan a lakóközösségünk,hogy van a "kemény mag" akik anyagilag jól állnak...és vagyunk mi a szegénykék...a vizet 60 forinttal többért számolják el,mint amennyit a szolgáltató kér, a közösköltség folyamatosan emelkedik,2003-ban 3200 forint volt, ma már 12.000 Ft feletti. Szerettük volna a költségeinket ketten megváltani a lépcsőház takarításával(16 hetenként került volna ránk sor)és közölte a képviselő úr,rettenetesen visszataszító stílusban,hogy nincs jogom természetben megváltani a takarítást.
Mit lehet tenni...most vázolták fel,hogy a ház 15-20 milliós költségek elé néz,nekem pedig kimerültek a forrásaim...adjam el a lakásom? Nekem tényleg nincs jogom semmihez,csak fizetni?
Köszönöm a segítséget,üdv,Jutka

Momo16 # 2015.11.26. 09:08

Kedves Szakértő, Válaszadó!
Társasházunkban ebben az évben fejeződött be a panelprogram 5 éves törlesztése. Mi (és még elég sokan a házban) túlfizettünk. Kértük a túlfizetés visszautalását, amit a közös képviselő, elnökség megtagad és az összeget a közös költségben akarják jóváírni.
A kérdésünk az lenne, hogy mit lehet tenni ilyen esetben?
Jogos, hogy ők megtagadják a kérést?
Az érdekesség az egészben, hogy szeptemberben új
igazgatósága lett a háznak. Az előző vezetőség a visszautalásokra ígéretet tett, sőt a kérelmet aláírásával
is igazolta.
Válaszát, válaszukat előre is köszönöm:
Mónika

MajorDomus # 2015.11.19. 23:06

Igen
Igen, hagyatéki teher

keditti # 2015.11.18. 18:20

Tisztelt Szakértő! Lakás szövetkezetünk hitelt vesz fel a házunk felújítására . A hitelt 66 hónapra adja a pénzintézet . A lakásszövetkezet az ehhez szükséges feltételeket most megszavaztatná a lakókkal. A szavazati pontok között szerepel egy olyan rész ami azt tartalmazza ,hogy a lakóközösség tudomásul veszi,hogy az Igazgatóság ellenőrzi a közösköltség befizetéseket ,elmaradás esetén a hitelrész behajtható.Az ingatlan elidegenítése vagy elhalálozás esetén a rájuk eső hitelrészből még fennmaradó tartozást kötelesek a Lakásszövetkezet számlájára egy összegben megfizetni. Azt szeretném kérdezni mit jelent az ingatlan elidegenesítés? Ugyanis én kb 3 múlva szeretném eladni a lakásomat,akkor nekem a maradék hitelrészt majd ki kell fizetnem? Ha én meghalok akkor ki fizeti ki a maradék hitelrészemet az örököseim? Válaszát előre is köszönöm.Üdv Keditti

MajorDomus # 2015.11.17. 22:46

Ha veszít a ház, és nincs pénz kifizetni, akkor a sortartásos kezesség szabályai szerint ők is felelősök lesznek anyagilag.

Szinthy # 2015.11.12. 20:17

Üdvözlöm!

Segítséget szeretnék kérni.3 éve túl estünk a panel programon, néhány probléma merült fel a kivitelezövel,többet számláztak mint amit elvégeztek,kevesebb ablakot tettek be,mint ami papiron stb stb a lényeg, hogy a ház perli őket,jó eséllyel megnyerjük.Mi nem kötöttünk LTP-t.Eladásra kerül a sor,egyszerüen a fennmaradó összeget befizettük.A vevők nem tudnak a ház peres ügyéről még,nekik bármi hátrányuk lehet ebből?Mi kifizettük a ránk eső panel program részét,alacsony a rezsink,nem ázunk be,mi nem vettünk észre ebből semmit se, hogy gondok lennének.DE mégis milyen hátárnyuk lesz az új lakóknak ha lesz?Van aggódni valónk,valójuk?Köszönöm

MajorDomus # 2015.11.08. 21:42

Kéred a közös képviselő engedélyét a felszereléshez.

monisss # 2015.11.05. 21:59

Tisztelt Valaszado!
Nekem lenne egy kerdesem az internet szolgaltatas bekotesevel kapcsolatban. Tegnap bementrm a Digi Tvhez hogy elofizessek egy csomagra de az ugyintezo kozolte hogy eloszor a lakokozossegtol kervenyeznem krll hogy beleegyezzenek, mivel egy alkalommal mar kikottettek az egyik lakoval mondvan csufitja a haz homlokzatat'ugyanakkor az "a" epuletben be van kotve.
A lakas a sajat tulajdonom es ebben szertnem kerni a segitseget hogy ilyenkor mik a lehetosegeim.
Koszonom elore is.

ostyascukor # 2015.10.30. 08:43

MajorDomus

közben látom másik topikban (osztatlan közös tulajdon) már válaszolt erre bővebben :)

ezúton is köszönöm gyos válaszát!

ostyascukor # 2015.10.30. 08:01

MajorDomus

a kérdésemben vagy-vagy szerepel így az "Igen." válasz sajnos nem elégséges információ.

amennyiben nem az én kérdésemre válaszolt, úgy elnézését kérem!

MajorDomus # 2015.10.29. 22:39

Igen.

ostyascukor # 2015.10.29. 22:13

először rossz topikba írtam be a kérdést, remélem ha ide is beírom az még nem számít floodnak

téma: társasház tetőtér eladása miatt alapító okirat módosítása

ehez kapcsolódóan:

"Az alapító okirat megváltoztatása

Az alapító okirat megváltoztatásához - a társasházi törvény eltérő előírása hiányában - valamennyi tulajdonostárs hozzájárulása szükséges..."

"Módosítás négyötödös szótöbbséggel

Az előzőekben ismertetett főszabály alól kibúvót jelent egy új rendelkezés, amely szerint ha az alapító okirattal, illetve annak módosításával a tulajdonosok négyötöde egyetért, és a kisebbségben maradt tulajdonostársak a szavazás napjától, illetve írásbeli szavazás esetén a négyötödös szavazási arány elérésétől számított harminc napon belül nem élnek keresetindítási jogukkal, úgy az alapító okirat, illetve annak módosítása hatályba lép."

a kérdés:
amennyiben osztatlan közös tulajdonú tetőteret akar eladni a társasház de a tetőtér alatti lakás tulajdonosa aki ezt nem akarja, akkor ha 30 napom belül él a keresetindítási jogával, akkor az automatikusan vétójognak számít? vagy csak megakasztja a szavazás végrehajthatóságát amíg ítélet nem születik a "kereset tárgyában"?

Segítségüket előre is köszönöm

gubomano # 2015.10.29. 13:25

Az alábbiakban kérném a szakjogászok segítségét. Egy 3 lakásos társasház tetőszerkezete oly mértékben megromlott az idők során, hogy azonnali cserére szolgál különben a ház egészének állaga jelentősen romlik. A munka szükségességét 3 különböző szakember is megerősítette, akik annak elvégzésére ajánlatot is adtak. Az egyik lakó nem hajlandó fizetni a munka költségeit azt állítva, hogy a háromlakásos társasház nem "valódi társasház". A ház Alapító Okirata ez ügyben egyértelműen fogalmaz, a ház társasház, illetve a tető közös tulajdon. Mit lehet tenni ebben az esetben?

Okaukuejo # 2015.10.28. 19:35

Tisztelt Jogász Úrak/Hölgyek

Lakás bérbeadása esetén kérhet-e dupla közös költséget a tulajdonostól a lakás fenntartó szövetkezet?

"
22/ 2015. (V.28.) sz. Határozat

A közgyűlés 53 igen, 2 nem szavazattal, 1 tartózkodással elfogadta, hogy azok a lakástulajdonosok, akik lakásukat bérbe adják, fizessenek dupla közös költséget. "

Előre is köszönet a válaszért.

MajorDomus # 2015.10.28. 18:42

Őszikék

Nem.

MajorDomus # 2015.10.28. 18:41

Eva51

Igen.
az Alapitó Okiratban az albetétnél van feltüntetve tehát nem lehet közös tulajdon.