Társasházak jogásza!


Majordomus # 2023.04.19. 19:38

Általában a tulajdonosok.
Az 1 személyes alapitásnál sokat tud sumákolni az alapító.

Isolated.
Ez úgy működik.
Az épittető kap 2 milliárd hitelt x banktól.
Ezt a hitelkeretet használhatja fel.
Ez a számla zárolt. Az épitkezés készültségi fokának megfelelően folyósit a bank.

Az értékesítéskor a vevők igy a te pénzed is erre a számlára fut be,mindaddig mig a befizetett pénz eléri a folyósitott hitel és kamatai összegét.
A bank ezt leemeli.
.
Ekkor a bank feloldja a zárolást és az épittető hozzájut a pénzéhez.
.
Na itt tartasz te most.
.
Az utolsó eladott lakások ára a beruházó haszna.

Ebből kifizet minden tartozást és felveszi a pénzét.

A társasházat meg bejegyzik.

Majordomus # 2023.04.19. 19:42

Az utolsó évben szakadt rá a kivitelezőre az épitőipari árrobbanás.
(Egy darab tégla 1.000 ft)
Ezt már a saját hasznából fedezi.
Na ezért csúszik a projekt.

Szomorú örökös # 2023.04.20. 04:32

Üdv!

Lehet-e később abból gondja jogilag egy adott társasháznak, ha a jelenlegi, eléggé kőkorszaki felcsengetőt lecserélik korszerűbb egységre, de a 8 lakásból csak 5 lakásban lesz kiépítve, a maradék 3 lakás nem szeretne beleszállni? Igaz tájékoztatják róla őket, hogy később semmilyen felcsengetési lehetőség nem marad számukra, csakis akkor lehetséges ez, ha később esetleg mégis beszereltetik a lakás-egységet. Nyilván így nem közös pénzből lesz megcsináltatva - nem is nagyon van rá most nekik - hanem összedobják rá a pénzt, mert abból már tuti gondjuk lenne.

isolated # 2023.04.20. 22:14

Majordomus (és többiek is): Értem, köszönöm a részletes válaszokat.

drbjozsef # 2023.04.21. 04:30

Szomorú örökös,

Szerintem igen.

Attól függ, minek minősülne ez a kaputelefon csere : rendes gazdálkodás körét meghaladó beruházás, vagy sima korszerűsítés.

Ez mindig nehéz kérdés, hogy ha a rendes gazdálkodástól eltérne néhány tulaj, de ki is fizetik azt a beruházást ő maguk, akkor ahhoz elvileg nem kell a 100% egyetértés (mert azt a törvény kifejezetten a költségviselésre írja elő). Ilyenkor egy ilyen beruházást megcsinálhat a kisebbség is akár, de ennek szerintem feltétele, hogy a többi tulajdonost hátrány nem éri. Szerintem ha jogos érdeksérelemre hivatkoznának egy perben, ami nyilvánvaló, mert nem tudnak hozzájuk felcsengetni, akkor lenne esélyük.
Ha megmaradna a régi kaputelefon is, akkor nincs kérdés, ők használják azt, hátrány nem érte őket.

Ha ezt felújításként-korszerűsítésként kezeljük, akkor nem is kell a 100% egyetértés. Ha a 8 lakásból 5 megszavazza az erről szóló határozatot, akkor azt a társasház mindenki pénzéből fogja fizetni, hiába ágál ellene a kisebbség - ekkor viszont mindenkinél a társasház pénzéből kell kiépíteni. Aki ezt megakadályozza, az már tényleg úgy jár, hogy nem lesz felcsengetési lehetősége, és magára vessen. Szerintem elmenne ez is, de csak akkor, ha azért tényleg öreg, és nem mindig jól működő az a mostani kaputelefon rendszer. Mert az indokolatlan kiadás is megtámadható.

Szomorú örökös # 2023.04.21. 04:42

drbjozsef

Ha megmaradna a régi kaputelefon is, akkor nincs kérdés, ők használják azt, hátrány nem érte őket.

Szó nincs jelenleg kaputelefonról. Egy kőkorszaki felcsengető van - többnyire idős konzervatív lakók lakják a házat - ahol a fenti lakó maximum csak visszajelezni tud, hogy hamarosan megy, de beszélni nem tud a vendéggel, ajtót sem tud neki nyitni. Emellé szerelt fel az egyik házban lakó egy kódzárat, ami a szintén általa felszerelt elektromos ajtónyitást a lakók számára megoldja. Nos ez maradni fog, de a csengő része teljesen megszűnne, ha megrendelnék a munkát, mert másként nem kivitelezhető az új egység. Tehát a vendég max. rendes vagy mobiltelefonon tud felszólni, hogy megérkezett. és szeretne bejutni, akihez ahogy eddig is, lemegy a kaputelefonnal nem rendelkező lakó és beengedi. Megjegyzem, van olyan kaputelefonos ház is, ahol eleve nem kérték az elektromos zárat, mert úgy döntöttek, hogy inkább mindenkit személyesen engednek be a kapun.

Ha ezt felújításként-korszerűsítésként kezeljük, akkor nem is kell a 100% egyetértés. Ha a 8 lakásból 5 megszavazza az erről szóló határozatot, akkor azt a társasház mindenki pénzéből fogja fizetni, hiába ágál ellene a kisebbség - ekkor viszont mindenkinél a társasház pénzéből kell kiépíteni.

Sajnos itt jelenleg úgy tudom, hogy nem áll rendelkezésre társasházi pénz, mert elment más fontosabb dologra. Nagy valószínűséggel önköltséggel fogják a lakók a szerelést megoldani, az egyik új lakó kezdeményezte az egészet. Azt már előre látom, hogy nem lesz egyszerű.

drbjozsef # 2023.04.21. 06:12

Szomorú örökös,

Hát egy ilyen korszerűsítés azért indokolt a 21. században szerintem.
Ugyanakkor műszakilag nem oldható meg, hogy a maradéknak a nyomorult csengője megmaradjon?

Szomorú örökös # 2023.04.21. 06:27

drbjozsef

Ugyanakkor műszakilag nem oldható meg, hogy a maradéknak a nyomorult csengője megmaradjon?

Közösségi vezetékhálózatról megy most is, arra kerülne az új is, így sajnos nem kivitelezhető.
Ha külön ezért be kellene kábelezni azt az 5 lakást, akkor két probléma merülne fel.
a.) Nem lehetne hová felszerelni az új egységet, mivel pont a felcsengető tábla helyén férne csak el.
b.) Méregdrága lenne a kábelhálózat kiépítése, máris nem érné meg annak az 5 embernek az, hogy 3 embernek megfelel a kőkorszak.

katonag # 2023.04.21. 07:38

Van bármi előírás az éves költségvetésben szereplő számok realitására? Akár a társasházi törvény akár más jogszabály alapján. Vagy pedig szabad préda a dolog, azt ír bele a közös képviselő amit akar, amíg a lakók elég bambák ahhoz, hogy megszavazzák.
Például megtehető-e, hogy a valóságtól teljesen elrugaszkodott számok szerepelnek, például több millió forinttal nagyobb közös költség a bevételi tervben, mint ami a közös költség alapján befolyhat. Illetve van-e előírás arra, hogy a költségvetési tervből ki kell derülnie, hogy a ház vagyona, megtakarítása nőni vagy csökkenni fog-e és mennyivel.

osztap # 2023.04.21. 10:59

katonag,

Van bármi előírás az éves költségvetésben szereplő számok realitására?
Nincs.
(Nyilván azért szavazzák meg, mert őszerintük nem a valóságtól elrugaszkodott. Te meg nem így gondolod. Mind a kettőtöknek jogotok van a véleményéhez. A közgyűlési többség meg majd dönt.)

drbjozsef # 2023.04.21. 11:37

katonag,

A közös képviselőt a közgyűlés - vagyis a tulajdonosok közössége - nevezi ki, és menti fel. Pontosabban a többsége. Ha a többségnek jó, hogy (esetleg valóban) kamu számokkal szúrják ki a szemét, megfelel ez így neki, az pech. Főleg a kisebbségnek. De ez van. Vagy meggyőzöd őket, hogy ez így nem frankó, és keresel másik közös képviselőt, vagy arra figyelsz, hogy ha a közös képviselő konkrétan jogszabályba vagy elfogadott közgyűlési határozatba ütköző cselekedetet hajt végre, és azt felszólításra nem korrigálja, akkor a megfelelő felettes szervnél eljárást indíts.

katonag # 2023.04.21. 15:25

Köszönöm, én is ettől tartottam.

osztap: Azért az, hogy x Ft/m2 * y m2 * 12, ahol x a m2-re eső közös költség, y a ház magántulajdonú részeinek összes területe szerintem nem a vélemény kategória. Ha erre kijön mondjuk 10millió, a tervben meg 14 millió szerepel és a közgyűlésen sem tudja megmagyarázni a 14 millió honnan van, az meglehetősen egyértelmű (de majd jövőre a tény adatokkal összevetve újra elő lehet venni). Szóval maradjuk abban, hogy a költségvetés nagyjából semmit nem ér, kitölthette volna csupa 0-val is. Sajnos ennyire érdekli a tulajdonosokat, még akik eljöttek azokat is, a ház ügye. Úgyhogy az van, amit drbjozsef írt.

Majordomus # 2023.04.21. 21:33

katonaq
.
A költségvetés összeállitása a közös képviselő kizárólagos joga és kötelezettsége.
"Tehát azt ír bele amit akar? " Igen. Természetesen az adott épület pénzügyi lehetőségei és feladatai alapján.
Az elfogadása meg a közgyűlés kizárólagos joga!
Ha meg tudja védeni a költségvetés tervezetét! akkor elfogadják ha nem akkor nem.
A ház vagonának nem a költségvetésből hanem a beszámolóból kell kiderülnie.

.

isolated # 2023.04.23. 10:26

Sziasztok megint! Arról, hogy elfogy a pénze az építtetőnek időnként... az normális, hogy közben ígérgetik, hogy 1 hét, 1 hónap múlva meglesz amit meg kell csinálni és aztán ez csúszik örökké? De végül megcsinálják. Csak iszonyú lassan. De emiatt van az, hogy most sem tudom, hogy végül is lesz-e mostanában műszaki átadás végre. A többi vevővel ezt meg már évek óta csinálják. Az tény, hogy a lakások közben elkészültek legalábbis ránézésre szinte minden bent van már a lakásokban. Az a kérdésem konkrétan, hogy ezt szokták-e máshol is, hogy így ígérgetnek és az így szóban adott (vagy akár szerződésben leírt) határidők semennyire nem hihetők, vagy csak én fogtam ki ilyen céget, hogy így "kommunikál"? Ez nem gyanús? Nagyon köszönöm a választ.

drbjozsef # 2023.04.23. 12:15

Nem normális, ettől még nem is túl ritka.
Az a gyanús aki nem gyanús!

Majordomus # 2023.04.23. 20:19

Isolated

Leírtam neked hogy mi a helyzet az épitőiparban.

Mit szólnál hozzá ha közölné az épittető hogy az infláció és a brutális áremelések miatt 2 millióval drágább lesz a lakás.
És igaza is lenne.
Te meg azon jajveszékelsz hogy csúszik a kivitelezés mikor az anyag 30 %-al drágább,ember meg nincs aki dolgozzon.
Bízva bízzál és tartsd szárazon a puskaport.

isolated # 2023.04.24. 13:35

Köszönöm megint a válaszokat. Jó tudni, hogy ez nem példa nélküli.

Igazából nem én "jajveszékelek", hanem megdöbbenve tapasztaltam, hogy akik már egy ideje várnak a lakások átadására (évek óta), miket mondanak. Ebben a rossz kommunikáció biztosan nem segít. Bár én eleve számítottam arra, hogy lesznek csúszások, valójában nincs a dologgal tapasztalatom korábbról.

Annyi biztos, hogy a finanszírozás nem biztos, hogy mindig zökkenőmentes, hiszen nem minden pénzintézet hajlandó nekik hitelezni (állítólag). A végrehajtási eljárást közben leállították megint.

Egyébként valóban szeretném a puskaport is szárazon tartani, azért is érdeklődtem, hogy mire figyeljek. Ez még mindig nem világos számomra, hogy erre van-e konkrét tippetek, mit tegyek vagy mit ne tegyek. Tudtok valamit mondani erre? Vagy hol nézzek utána ennek?

Majordomus # 2023.04.24. 19:32

A beruházóval tartsd a kapcsolatot.
.
A bankok nem szivesen hiteleznek...
.
Csak egy pénzintézet hitelez végig a projekt során.

isolated # 2023.04.25. 20:25

Köszönöm, én emiatt aggódtam, hogy nem hiteleznek annak aki ezeknél vásárol lakást, meg a végrehajtási eljárás miatt (amit már leállítottak), a többi miatt nem igazán. Azért akkor ezt még tisztáznám, hogy a lakásvásárlókra gondoltam azzal, hogy nem hajlandó a Fundamenta hitelezni, ha itt vásárol az ember lakást. Állítólag. De akkor ez sem probléma? Előfordul ez máshol is vagy gyanús a dolog?

A beruházót amúgy elég nehéz elérni, a kapcsolattartóját (értékesítési vezető) is nehéz elérni, de ezen annyira nem csodálkozom.

szot (törölt felhasználó) # 2023.04.26. 11:50

Jo napot!

Erdeklodnek, a kovetkezo temaban: Nyugdijas edesanyam tarsashazban lakik, relative nagy lakas 120m2, egyeduli beveteli forrassal a nyugidjjal. Jelenlegi kozos koltsege 17k havonta. Nem hude nagy a nyugdija, egyelore boldogul persze segitek neki. A kozgyules megszavazott egy egyszeri nagy osszegu felujitasi osszeget, ami 660huf per negyzetmeter sacc 80k korul jon ki, ami extrem magas egy nyugdijhoz. Mekkora szazaleka kell az osszes tulajdoni hanyadbol hogy egy ilyen dontest megszavazzanak?

Az SZMSZ szerint ugy altalaban minden ugyben az osszes tulajdoni hanyad 44%-a kell ahhoz hogy barmiben donteskepesek legyenek. 500k feletti osszegekrol a kozgyules dont. Ennek a kozgyulesnek 32%-a szavazta meg, 7%-a nem. Ez igy ervenyes? Mik a lehetosegek ez ellen lepni ez aranytalanul nagy osszeg?

Koszonom a tanacsot

drbjozsef # 2023.04.26. 13:03

Ennek a kozgyulesnek 32%-a szavazta meg, 7%-a nem

Úgy érted, a jegyzőkönyv szerint a 32% szavazott igennel, a jelenlévők közül?
(tehát nem az ÖSSZES tulajdoni hányad 32%-a).
Ha igen a válaszod, akkor az nem szabályos. Azt a határozatot NEM fogadta el a közgyűlés.

drbjozsef # 2023.04.26. 13:06

szot,

Egyébként főszabály szerint a felújítás a rendes gazdálkodás körébe tartozik, arról érvényesen dönthet egy határozatképes közgyűlés a jelenlévők (tulhányad szerinti) 50% feletti igen szavazataival.
(Nem is értem, mi ez a 44% az SZMSZ szerint. Szerintem az érvénytelen passzus, a Tht. előírja mihez mekkora többség kell, és mit szabályozhat az SZMSZ, de az előbbit felülírni az utóbbival szerintem nem lehet)

Szomorú örökös # 2023.04.26. 16:13

szot

A kozgyules megszavazott egy egyszeri nagy osszegu felujitasi osszeget,
ami 660huf per negyzetmeter sacc 80k korul jon ki, ami extrem magas egy nyugdijhoz.

Az a baj, hogy általában a szociális kedvezményeket és támogatásokat mérik a nyugdíjhoz, de egy társasházban a közösség által megszavazott közös költségre, egyszeri felújítási pénzekre ez már nem vonatkozik, az már nem tartozik a szociális megítélés kategóriájába, a társasház már piaci szféra, magántulajdon, stb. Azok után pedig, hogy relative nagy lakas 120m2 (ez egyébként nem is „relatíve”, hanem szó szerint baromi nagy lakás), mindez nyugdíjból fenntartva...szóval ez már akár a szociális osztályon is meghaladhatja azt az állapotot, ami alapján bármiféle kedvezményt adhatnának.

Szomorú örökös # 2023.04.26. 16:14

szot

Nem hude nagy a nyugdija, egyelore boldogul persze segitek neki

Próbáld meg most is, hogy segítesz neki, az a 80 ezer (egyébként 79 200 Ft) annyira nem nagy összeg, hogy ne lehetne kifizetni.

szot (törölt felhasználó) # 2023.04.26. 18:51

Negy gyerekes anyuka vagyok. BAR segitek neki de azert hirtelen 80k ide oda nekem se keves. A hugommal el de neki per most nincs allasa ergo... sajna nem ad hozza a bevetelhez. Igen sajnos szocialis szempontbol nem felel meg kriteriumoknak.