tulajdonjog - haszonélvezeti jog


Friday13 # 2011.08.23. 12:40

Elég egy kérvény, vagy fel kell jelenteni?
Meg kell indokolni, vagy csak elég, hogy élni kíván a jogával?
Lesz-e ebből tárgyalás, vagy csak határozat?
Ki érvényesíti a bíróság döntését?
Sok itt a kérdés, és köszönöm a türelmes válaszokat!

Rexor # 2011.08.23. 12:54

Első körben fel kell szólítani önkéntes távozásra. Ha jól értem ez a szakasz már megtörtént. Emiatt kell birtokvédelmi pert indítani a bíróságon, amiből valószinűleg tárgyalás lesz. Ha van jogerős ítélet, ami végrehajtható, akkor már a rendőrség közreműködését is igénybe lehet venni. De ez bizony el fog tartanai egy darabig.

Friday13 # 2011.08.23. 13:00

Akkor jól értem, ugye, hogy igenis van joga a haszonélvezőnek ahhoz, hogy bár az ex fele részben tulajdonosa az ingatlannak, mégis kitegye onnan?
Nincs kibúvó? Gondolok itt pl. arra, hogy nincs hová mennie, ezért nem hagyja el az ingatlant?

wers # 2011.08.23. 13:08

T. Rexor
Ezek szerint a haszonélvező kirakhatja a tulajdonost? Én eddig azt hittem a tulajdonos adja a haszonélvezetet, hogy az élvezhesse a hasznát, azaz pl. lakjon benne. mert ha így van, csínnyán kell bánni a haszonélvezeti joggal.

Minden tiszteletem Friday13-é, de én biztos nem költöznék ki a saját házamból egykönnyen, még anyósom szép szeméért sem.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.23. 13:10

Akkor majd kiköltöztetik rendőri segítséggel, és az egész hercehurcának ő fizeti meg a költségeit.

Friday13 # 2011.08.23. 13:14

wers - igazad van, de én sem jószántamból költöztem. Az agresszió elől, a béke kedvéért. De mivel már én nem vagyok ott, az agresszió most már a szüleimet éri, és ezzel teljesen betelt a pohár. Úgy tűnik, hogy vannak emberek, akikkel nem lehet jót tenni. De mielőtt támadnék, szeretnék azért minden eshetőségről tájékozódni.

wers # 2011.08.23. 13:18

Az aggresszió az más kérdés, és a válás mindig csücskös. Még nem hallottam sima ügyről.

Ha viszont ki akarjátok rakni, szerintem ő joggal kérheti, fizesd ki. Gondolom én - nem vagyok jogász - csak elvált :(

Friday13 # 2011.08.23. 13:24

Én nem vitatom az ő tulajdonjogát. Miért fizetném ki?
Csak én is szeretnék élni a magam jogával, méghozzá békében. És mivel ő nem képes a normális együttélésre, kénytelen vagyok más eszközökhöz folyamodni. Azt gondoltam, ha félreállok, megnyugszik, de nem. Így aztán fel kell vennem a kesztyűt. Ha a haszonélvezeti jog valóban erősebb a tulajdonjognál, akkor talán félreállítható. És nem sérül a tulajdonjoga sem.
Igaz ez?

ObudaFan # 2011.08.23. 13:30

A haszonélvező, amíg a haszonélvezet tart, azt enged be az ingatlanba, akit akar, és azt nem, akit nem akar - ideértve a tulajdonost is. A bíróság döntése bírósági végrehajtás útján érvényesíthető. Az más kérdés viszont, hogy a közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs kérheti, így főszabály szerint kérheti az exed, hogy vagy fizesd ki, vagy árverezzék az ingatlant. Aztán majd a bíróság mérlegeli, hogy a haszonélvezetre tekintettel nem alkalmatlan időben kéri-e.

Friday13 # 2011.08.23. 13:35

Ez végre hasznos információ. Köszönöm szépen.
Megakadályozhatja-e a haszonélvező az ingatlan eladását?
Hiszen ha a feje felől eladják az ingatlant, akkor sérül az ő haszonélvezeti joga. Árverezés akkor is lehet?

ObudaFan # 2011.08.23. 13:35

Nem akadályozhatja meg és nem sérülhet, ugyanis haszonélvezettel terhelten lehet eladni az ingatlant.

Friday13 # 2011.08.23. 13:52

Köszönöm szépen a korrekt választ.
Még annyi segítséget kérnék, hogy ha a haszonélvező beadja a birtokvédelmi kérvényt a bíróságra, akkor ez hogyan zajlik a gyakorlatban? Hány példányt kell benyújtani, csak személyesen vagy ajánlott levélben is lehet, van-e valamilyen szabvány-szöveg, amit mindenképpen tartalmaznia kell, stb.

ObudaFan # 2011.08.23. 14:05

Keresetet kell benyújtani, fel kell tüntetni benne az alperes és a felperes nevét, lakcímét, perbeli állását, határozott kereseti kérelmet kell előterjeszteni, le kell írni az ügy tényeit. Csatolni kell hiteles tulajdoni lapot. Illetéket kell leróni, vagy költségkedvezményt kell kérni a formanyomtatvány csatolásával. A keresetet és mellékleteit eggyel több példányban kell benyújtani, mint ahányan a perben szerepelnek, vagyis jelen esetben 3 példányban. Lehet ajánlott levélben is.

Friday13 # 2011.08.23. 14:19

Hálás vagyok a segítségért. Sok hasznos információt kaptam. Köszönöm szépen!

ObudaFan # 2011.08.23. 14:44

Nincs mit.

picur07 # 2011.08.24. 05:25

Üdvözlöm!

Azt szeretném kérdezni, folyamatban van egy ajándék visszakövetelési per...
Negyedik tárgyalás lesz, s az ügyvédem felmondott, nem baj ha nem lesz ügyvédem a tárgyaláson???? Attól még megtartják a tárgyalást????
Sajnos már nem tudok ügyvédet szerezni, mert külföldön tartózkodok..
Kérem segitsenek
Köszönettel

Iby

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.24. 05:55

Mindig jobb, ha ügyvéd jár el, de az végképp nem szerencsés, ha ügyvéded sincs, és te se mész el a tárgyalásra. Alperes vagy vagy felperes?

picur07 # 2011.08.24. 06:02

Felperes vagyok, de én elmegyek természetesen, csak nincs ügyvédem:-(
valaki azt mondta ha nincs ügyvéd elnapolják a tárgyalást... Remélem ez nem igaz...
köszönöm:_)

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.24. 06:26

Ha nem táblabíróságon folyik az a per, akkor nem.

picur07 # 2011.08.24. 06:42

s honnan tudom meg hogy táblabíróság e vagy nem???
Pest megyei Bíróságon lesz a tárgyalás a Hungári Köruton..

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.24. 07:11

Egyszerű.:) A táblabíróságokat Táblabíróságnak hívják.

bronco # 2011.08.27. 18:47

Kedves fórumozók!

Ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonjogról szeretnék kérdezni.
Adott egy házasság alatt épített ház, ami el lett adva válás miatt. Pénz fele-fele arányban szétosztva. Feleség későbbiekben vesz egy házat 1/1 tulajdonjoggal, melyen a volt férj egy-két felújítást végez kb. 300 ezer forint értékben önként, saját akaratából. Évek múlva bírósághoz fordul azt állítva hogy ő ott lakott hónapokig, pénzt adott a vásárláshoz, hitel fizetésben segített, persze ezekből semmi sem igaz. A bíróságtól vagyis az ügyvédétől jött levél és az ő állítása alapján azt írták, hogy ezek alapján ő ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonjogot szerzett és most ezt a "közös tulajdont" szeretné megszüntetni, vagyis ezt kéri a bíróságtól.
Ha valaki tudna segíteni hogy tényleg így van-e, vagyis remélem hogy nincs, mert egy szó sem igaz belőle, de hogyan bizonyítható?????? Egyik fél ezt mondja majd a bíróságon, másik majd azt? És erre lehet "a közös tulajdon árverési értékesítés útján történő megszüntetését" kérni a Bíróságtól? Hol van itt a közös tulajdon??????????
Köszönöm a segítségeteket......

Vezo228 # 2011.09.01. 09:11

Tisztelt Jogászok!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyebn:
Adott egy örökölt ingatlan (kivett, beépítetlen terület), amelyben édesapám 1/2 tulajdonhányaddal rendelkezik. A másik 1/2 rész egyenlő arányban megoszlik három unokatestvérem között, valamint ez a fél rész özvegyi joggal terhelt (édesapám testvérének felesége a jogosult, aki nem azonos az unokatestvéreim édesanyjával)
A probléma a következő: az unokatestvéreim részére különböző hivatalok, szolgáltatók és magánszemélyek végrehajtási jogot jegyeztek be, valamint két árverés is kitűzésre került, de eredménytelenül zárultak az eljárások.

Kérdésem az, hogy

  1. amennyiben szeretné édesapám megvásárolni a másik fél részt is, arra milyen lehetősége van? A bejegyzett jogosultakat ki kell fizetni? Ha a bejegyzett összeg (11 millió) összeg kb tízszerese a valós értéknek.
  2. Az özvegyi jog ha jól tudom, megváltható. Ezt milyen módon lehet megtenni? Ha nincs hajéandóság a jogosultban erre, akkor mit lehet tenni?
  3. A végrehajtási összeg messze több, mint amennyit az ingatlan fele ér. Ilyenkor mi várható? Van elévülés?

válaszukat köszönöm!


Üdv: Vezo228

ObudaFan # 2011.09.01. 09:35
  1. Nem, a végrehajtási árverésen tehermentes tulajdont lehet szerezni. Hogy a haszonélvezettel sem lesz-e terhelve, azt ennyi információ alapján nem lehet tudni.
  2. Itt az nem jön szóba édesapád részéről, mert ezt csak az állagörökösök tehetik.
  3. Az éppen van, de megszakítható. De az édesapádnak nem kell ezzel foglalkozni, ha az árverésen veszi meg az ingatlant.
K.Norbert # 2011.09.01. 19:28

Üdvözlöm a Tisztelt Fórumozókat, Ügyvédeket, Jogászokat!

Elsősorban olyan embertől szeretnék választ kérni/kapni, aki jártas az általam felhozott ügyben.

Egy lakásnak annak idején 2 tulajdonosa volt, de az egyik tulajdonos nem kívánt élni a rá eső résszel, ezért a másik fél megváltotta a lakás részét. Ebben a lakásban egy haszonélvező él (az akkori két tulajdonos nagyszülője). Jogilag ez a lakás már csak egy embert illet, az Ő tulajdonát képezi a teljes lakás. A kérdésem az, hogy a haszonélvező halála után a kifizetett fél igényt tarthat-e rokonságára hivatkozva a lakásban található ingóságra? Ha igen, akkor ezt "ki lehet védeni" egy végrendelettel, amiben a haszonélvező rendelkezik a lakásban található ingóságok sorsáról?

Tisztelettel,
Kiss Norbert