Elbirtoklás nem jöhet szóba olyan ingatlanon, ahol másnak kell útszolgalmat biztosítani.
Szolgalmi jog...
Bio74
„A legelső telek tulajdonosa értelmezésem szerint jelenleg joggal zárhatja le a telkét a harmadik és negyedik telek használói előtt, mindaddig míg a szolgalmi jog megállapításra, és bejegyzésre nem kerül.
Jól gondolom?”
Részben.
Az első telek tulajdonosa lezárhatja a harmadik és negyedik telek használói előtt az átjárást, de a szolgalmi jog nem kerül megállapításra, mert törvény írja elő, hogy szolgalmi jogot kizárólag csak szomszédos ingatlanra lehet bejegyezni.
Ja, leesett! Nem ingatlan elbirtoklás. Jogos.
10
Obudafan,MajorDomus
Köszönöm a válaszokat, segítettek.
A harmadik és negyedik telek rendelkezik szolgalmi úttal másfelől. Viszont több, mint 15 éve használják ezt a rendszert, bár ez esetben nem hiszem, hogy az elbirtoklásnak lenne az időn kívül alapja.
A legelső telek tulajdonosa értelmezésem szerint jelenleg joggal zárhatja le a telkét a harmadik és negyedik telek használói előtt, mindaddig míg a szolgalmi jog megállapításra, és bejegyzésre nem kerül.
Jól gondolom?
15 év után
Bio74
Ezesetben harmadikék, negyedikék valószínűleg igényelhetik a szolgalom bejegyzését, ha máshogy a telkük nem közelíthető meg (illetve elképzelhető, hogy a szolgalmat el is birtokolták).
Üdv Mindenkinek !
A szolgalmi úthoz kapcsolódóan lenne nekem is egy kérdésem. Adott négy telek. Az első telken keresztül lehet megközelíteni a másodikat. A másodikon keresztül pedig a harmadikat és a negyediket. Az első telekre csak a második teleknek van útszolgalmi joga, a harmadiknak, negyediknek nincs bejegyzése. A harmadik és negyedik teleknek a másodikra van útszolgalmi bejegyzése, az elsőre nincs.
Ezen esetben a harmadik és negyedik telek tulajai jogszerűen járnak át az első telken?
A válaszokat előre is köszönöm!
Udv.Mindenkinek...
kerdesem volna,bongeszve ugyan de nem talaltam hasonlo kerdest ezert batorkodom feltenni...
van egy lakohazas ingatlan/zartkert/ami osztatlan kozos tulajdon.Kb.1967 az adas-vetel ideje a szomszedok kozott a haboru azota folyt...mar mindenki megboldogult aki aktiv reszese volt az utlegeleseknek es pereskedeseknek,Mi maradtunk orokosok es beket,joviszonyt szeretnenk.
Kerdesem;a tulajdoni lapra nem lett felvezetve azanno a szolgalmi jog,az adas-veteliben egy sorban jelzik...a szomszedok masik utcabol is megtudjak kozeliteni a rajuk eso es evek ota belakott ingatlan reszuket...utolsokent az Onkorm HIV-atal kerdesunkre ugy nyilatkozott...ezek a szolgalmi utak megszuntek,semmisek.
Koteles vagyok-e tht elturni a kovetelest?ill.hol tudnek utananyulni nemi jogszabaly alatamasztasnak?
Koszonom a valaszokat!
Hanna
Mit mond a tulaj?
Le van kerítve, de azon belül nő a fa ... gyorsan csökken a "közlekedhető" rész. De nem zargatlak tovább ezzel, köszi mindenkinek aki érdemben válaszolt! Alexandra
Már írtam.
Kérd az út tulajdonosát, ha nem lép fel akkor köteleztesd a Jegyzővel az út szolgalmad biztosítására.
„Igyekszem megkeresni, hogy mekkora utat kell akkor ezek szerint gyalogosként biztosítani”
Azt mondtad korábban ,le-van kerítve.
Ha igen akkor a két kerítés között terület a szolgalmi út.
Huh, hát köszönöm mindenkinek. Igyekszem megkeresni, hogy mekkora utat kell akkor ezek szerint gyalogosként biztosítani ... Viszont továbbra is kérdés számomra, hogy ha ezt nem teszi (mert őszintén szólva gyalogosként is kétlem, hogy 40-50cm (és egyre csökkenő) szélességű sávon kéne leoldalaznom), szóval ha nem teszi járhatóvá, kívághatom én azt a fát vagy sem?
Köszönöm mégegyszer: Akexandra
:) A motor szolgalmi úton motorozhatsz.
Na szóval a szolgalmi úton miért nem motorozhatok?
Inkább elëgeti. Csepegteti?
literenkent 400 ft ért?
Csak eső után marad keréknyom.
Na szóval valami jjogszabály hely?
Miért nem járhatok motorral ott ahol gyalog?
:) Rollert és biciklit szabad. A motor zajos, felszántja a földet és benzint csöpögtet maga után.
A motor nem gépkocsi!
Ezen az alapon roller vagy bicikli sem használható a szolgalmi úton? (bocs Imma.., de ilyenkor már ráérek kötekedni)
A motor nem gépkocsi!
Ezen az alapon roller vagy bicikli sem használható a szolgalmi úton? (bocs Imma.., de ilyenkor már ráérek kötekedni)
Gépkocsi átjárás esetén a határozat pontosan kitér a szolgalmi út méretére. Általában 3 méternél keskenyebb gépkocsit utat nem lehet meghatározni, mert biztosítani kell a fordulás lehetőségét.
Imma!
Honnan veszed a,, gyalogos útszolgalmat
kapott,,
megállapítást.?
Erről szó nem esett!
Az,, átjárási szolgalom,, jogomat, a kedvenc T - 72-esemmel is igénybe vehetem (hölgyeknek : orosz harckocsi)
„ Nincs valami szabály a minimum szélességre amit neki/nekem akadálymentesen kell tartani?”
Hogyne volna, 253/1997. (XII.20)
Ha beütöd a keresőbe " gyalogos közlekedés számára biztosítandó szélesség" találsz választ a problémádra.
Ha jól érzékelem, akkor ez nem is olyan egyértelmű dolog, a hozzáértők se mind értenek egyet.
Ok, motorral ne járjak rajta. Na de gyalogosként elvárható, hogy lassan majd már csak "lapjával" férjek el? Nincs valami szabály a minimum szélességre amit neki/nekem akadálymentesen kell tartani?
Nem kaphatja meg. Gyalogos útszolgalmat kapott. Nem is járhatna motorral rajta.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02