Akkor ez a "Sznyegurocska" nem is bérlő hanem társbérlő.
Egyenlő jogok esetén sok sok surlódás keletkezhet ilyenkor.
Rossz konstrukció. kereshet a Sznyegurocska bérlő jeleőltet a végtelenségig, nem ér semmit ha a bérbeadó nem fogadja el.
Ingatlanügyek
Tisztelt Jogi Fórum!
Eladandó ingatlanunkra szándéknyilatkozat aláírásával tegnap érkezett egy vevő.
Szeretném megtudni, mivel a lakásért majd kapott teljes összeget beforgatnánk egy általunk később megvett ingatlanba, hogy ilyenkor mi mint eladók, a vételár vevő általi teljes kiegyenlítése után adjuk át a tulajdonjogot és az csak a teljes kiköltözés után lehetséges, de az általunk később megvett lakásba csak az új ingatlan kifizetése után költözhetünk. Mi ennek a menete, egy napon kell történnie a kiköltözésnek, az új házba történő beköltözésnek, és a két utalásnak? Milyen lehetőségek vannak?
Megtisztelő segítségüket előre is köszönettel:
Ahogy megegyeztek.
Kedves fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni egy kissé nehézkes lakásvásárlási ügyben:
Lakás vásárlás előtt vagyunk szüleimmel. Nekem lenne a lakás. Egy Spanyol néni örökölte akinek meghalt a fia. Budapesti lakás, jelenleg van bérlője. Eredetileg úgy volt, a Kategora ingatlanosát felhatalmazza és vele lehet intézni, utalni meg a nőnek kell.
Erre mondtuk hogy vagy utazzon ide vagy konzulátussal hitelesíttesse a dolgot. Az ingatlanos hepciáskodott kicsit hogy mindig jó volt apostillal, meg a nő sose volt még Budapesten.
Mi mondtuk hogy ragaszkodunk a két opció közül az egyikhez.
Most váratlanul azt mondta hogy csütörtöktől szombat délutánig MO-n lesz a tulaj mert egyéb dolga van és csütörtökön vagy pénteken el lehet intézni gyorsan. Szerződést lefordíttatják spanyolra (nem tud angolul se a tulaj).
Hát kicsit furcsa hogy sose volt itt és hirtelen dolga akad. Emellett maga az ingatlanos és a cég is gyanús. http://budapest.hu/…default.aspx itt nincs az adatbázisban a cég és az ingatlanos se, bár azt írják "feltöltés alatt". Cégjegyzékben ugyanakkor létezik és szerepel tevékenységi köreinél hogy ingatlanközvetítő és 9éve létezik, hihető jövedelemmel.
Most ha idejön a tulaj akkor az még mindig lehet hogy kamu igazolvány, ikertestvére jön vagy valami. Minden sokkal macerásabb ha valami baj van.
Egyébként ugyan abban a házban más lakást megbízhatóbb ingatlanosnál már láttunk és ott is spanyol tulaj volt (már elkelt). A lakás nem irreálisan olcsó, meg azzal kapcsolatban nincs egyéb különösebben gyanús dolog.
Nem tudjuk eldönteni hogy jóhiszemű e csak furin jöttek ki a dolgok vagy sem. Jó lenne nagyon a lakás és már nagyon régóta nézelődünk, de ügyvédünk is húzza a száját kicsit. Lehetne még vmivel bebiztosítani a dolgokat?
Bónusz hogy szüleim elutaznak külföldre szerdán... Esetleg jobb lenne inkább ha most nem szerződünk hanem amikor hazament a tulaj kérünk inkább mégis konzulátusit?
Köszönöm előre is,
Üdv.: Patrik
kalacs01 !
A tulajdoni lap rendben ?
E-mail cime azért csak akad, sőt telefon is.
Mit mond erre az ingatlanos ??
Kamuzik ?
Nem szabad elsietni, főleg nem a pénz adást !
Ja és a bérlő ?
Csak becsengettél és megkérdezted mi újság ??
Tulajdoni lap rendben. A tulajjal nem beszéltünk és nem is fogunk mivel nem beszél se magyarul se angolul. Az elsietéstől nagyon messze vagyunk már így kb 3 hét és sok egyeztetés után. A bérlővel sincs gond, azok a gondjaim amiket lejjebb írtam.
Gyanús, nagyon gyanús ez a hirtelen mégis erre jár ...
Úgy 99% a lehúzás esélye, legalább.
Ne hagyd, hogy csak a ingatlanos cég által hozott ügyvéd intézze a szerződés!!!!!
Válassz saját ügyvédet magadnak és ragaszkodj
- a szerződés előzetes megkapásához
- az ügyvéded jelenlétéhez, közreműködéséhez
Azt a pár tízezret ne sajnáld erre...
--Pénzt csakis bankszámlára fizetnék ki.
Azt is csak a bankinfo lekérése után.
Divat manapság az fajta átverés, hogy
Az utaláshoz adott név az OKÉ, de bankszámla MÁSÉ!!!!!
Az utalás elmegy a rossz név ellenére is, de csaló bankszámlájára.
Ezért MUSZÁJ ellenőrizni, hogy VALÓBAN AZÉ-E a bankszámla aki tulajdoni lapon szerepel...
A tulajdoni lapon a megelőző tulajdonosokat is megnézném, dátumot, stb.
Tisztelt szakértők!
Zártsorú beépítési övezetben a nyeles telkem utcafronti része az 1976-os sztereografikus térképen 4,52 m, az 1985-ös ellenőrző kézi méréskor 4,60 m, a hatályos ingatlan nyilvántartási térkép szerint 4,51 m. A szomszéd telektől 1966-ban épült kerítés nem régen került lebontásra. Tehát az ingatlan nyilvántartási térkép szerinti utcafroni rész szélessége megegyezik a tényleges utcafronti szélességgel. A szomszéd úgy építkezett, hogy a telek utcafronti szélessége 4,10 m-re csökkent. A szakértő az elbontott kerítés pontos helyét nem tudja meghatározni, mert lebontásra került. Megállapította, hogy a szomszéd háza az ingatlan nyilvántartási térkép határvonalától az utcafonton 0,43 m-rel, a telek belseje felé 0,42 m-rel eltér. Szakértői jelentésében úgy fogalmaz, hogy az ingatlan nyilvántartási térkép határvonalához képest a szomszéd által épített ház nem nyúlik át az én telkemre. (A térképi hibahatár 45 cm.) Túlépítés nem történt. Hogy lehet ez? Figyelembe kell venni ilyenkor a térképi hibahatárt, mikor tudjuk, hogy valóságban ott volt a határ ahol a nyilvántartás szerint is? Ha jövőre ismét építkezik és 42 cm-rel ismét átépít és ezt a gyakorlatot folytatja, néhány év és nem lesz utcafrontom. Úgy érzem, hogy ezzel a túlépítőt védi a törvény nem a károsultat. Mi ilyenkor a teendő? És a bírói gyakorlat?
„ Ha jövőre ismét építkezik és 42 cm-rel ismét átépít és ezt a gyakorlatot folytatja, néhány év és nem lesz utcafrontom.”
Ezt nem gondoltad végig. Illetve rosszul gondoltad. Rájössz, hol a hiba?
Kedves kbs!
Ez a megjegyzésem nem a lényegre irányult. A hiba ottt van, gondolom, hogy akkor már túl lesz az épület a 45 cm-es térképi hibahatáron.De nem ezen a vonalon szertnék tovább menni.
Igazából arra keresem a választ, hogy az ingatlan nyilvántartási határvonal és a valóságban létező "használati" (nem tudom mi a megfeleő szó erre)határvonal ha egybe esik, akkor is figyelembe kell venni a térképi hibahatárt? Itt a meglévő(de elbontott) kerítéstől számolva 43 cm-rel épített túl.
Úgy érzem, a térképi hibahatárra figyelemmel a kárt okozót védi a törvény a károsulttal szemben.
„az ingatlan nyilvántartási határvonal és a valóságban létező "használati" (nem tudom mi a megfeleő szó erre)határvonal ha egybe esik”
Pont a hivatalos hibahatár miatt ennek a mondatnak nem igazán van értelmezési tartománya. Egy vonal és egy sáv egyezőségét vizsgálják, és ez a vonal (ahol a valóságban van most a kerítés széle) most a sávba (a terképi telekhatár a hibahatárral) beleesik.
Amúgy tök igazad van, bosszantó ez, de ha ezt mondta a földmérő, nem nagyon van mit tenni. Miért nem oda került vissza a kerítés, ahol volt?
drbjozsef!
Az én olvasatomban az ingatlan nyilvántartási térkép határvonala vonal.
A szakértő megállapítja, hogy az elbontott kerítésvonal, annak helyzete a vonatkozó szakmai előírások figyelembe vételével, a felhasználható földmérési munkarészek alapján az ingatlan nyilvántartási földrészlethatárvonal helyzetében rögzíthető.
Ehhez képest kell eldönteni, hogy a szomszédos ingatlan birtokosa követett-e el a mi sérelmünkre birtokháborítást(túlépítést). A mi birtoklásunkat védelmezni kell, erre alapítottan a megengedett eltérésen belüli birtoklási határvonal önkényes megváltoztatása is birtokháborításnak(túlépítésnek) minősül. A sérelmért pedig birtokvédelmet kell adni, elrendelve a birtokállapot helyreállítását. Én ezt tartanám nemcsak igazságosnak, hanem jogszerűnek is. Ennek alátámasztására kérném a segítségeteket.
Nem fogják emiatt lebontatni a házat.
Valóban telekhatár egy vonal...
Az ingatlan fala meg egy másik vonal.
A hibahatár pedig arra jó, hogy
HA!!! a két vonal NEM esik egybe
AKKOR a hibahatáron belüli eltérésre
nem lehet jogi igényt alapítani.
AZZAL az indokkal, hogy
rosszul lett kimérve-kitűzve vagy a határvonal vagy az ingatlan.
De ez csak külterületen 45 cm... belterületen asszem 15 cm.
Ráadásul, ha MOST kitűzeted (cirka 50 eFt),
akkor
már valójában cm-es pontossággal fogják kitűzni a telked sarkait.
Az elméleti nagyobb hibahatár ellenére is.
- -
Birtok állapot...
Ha akarsz indíthatsz pert, de nem látom értelmét.
Hisz a tulajdonosnak nyilván joga van a saját telkét birtokba venni azt korábban bitorlótól.
Persze tiltakozhattál VOLNA, mint birtokos.
Akkor amikor éppen birtokba vette azt részt,
amit te birtokoltál addig a gyakorlatban.
De már késő.
Nem hiszem, hogy
- jogszerűen ki lehetne ebrudalni
- a SAJÁT telkéről
- az azt éppen birtokló tulajdonost
Csak mert anno volt egy másik birtoklási rend,
amit viszont NEEEEEM vetettél nyilvántartásba.
(azaz nem birtokoltad el tőle azt a sávot)
Azzal, hogy ő birtokba vette a te elbirtoklásod pedig meg szakadt.
Ennyi volt.
bimbus
"A mi birtoklásunkat védelmezni kell"
De már NEEEEEM birtokolsz!!!!
Már ő birtokol és ő a tulajdonos is egyben.
(azaz erősebb nálad a birtoklási joga)
Te meg elvesztetted a birtokod az idegen tulajdonon.
Amikor elvesztetted, akkor esetleg kérhettél volna birtok védelmet.
bimbus
"Én ezt tartanám nemcsak igazságosnak"
Mit is, hogy más ingatlanát birtoklod jogalap nélkül?
Mennyámáááá...
Ezt megteheted addig, amíg a jogos tulajdonosa nem ebrudal ki onnan.
nonolet!
"Mit is, hogy más ingatlanát birtoklod jogalap nélkül?
Mennyámáááá...
Ezt megteheted addig, amíg a jogos tulajdonosa nem ebrudal ki onnan."
Valamit rosszul írtam le? Nem én építettem át a szomszéd telkére....
Az alap kitűzésekor szóltam,.... a bíró ítéletében megtiltotta a tovább építést, a szomszéd mégis befejezte...
Soroljam még? Mulasztottam, hogy nem folyamodtam Kopasz és társához, hogy védje meg a saját tulajdonunkat, hanem a jogi utat választottam?
kbs!
Nem kívánom lebontatni a szomszéd házát. De azt a tűzfalat, ami a mi telkünkön áll, igen. (A szomszéd felől ez egy kapuáthajtó része, a bontás nem érintené a ház lakhatását, nem okoz aránytalan terhet.) Ha ez az állapot marad, nem tudom beépíteni a a telek utcafronti részét, míg az eredeti állapot szerint igen.
nonolet!
"De ez csak külterületen 45 cm... belterületen asszem 15 cm."
Ezt mire alapozod?
A 25/2013-as VM rendelet 3. melléklete szerint:
Régi vetületi rendszerű alaptérkép alapú adatbázis
Méretarány Megengedett eltérés
egy-egy határvonal
helyzetében
1:1 000 ± 0,45 m.
Az már nem élő rendelet...
Ez az élő: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
De igazad van, a tűrésosztály ami a fejemben járt és az amiről te beszélsz az nem ugyanaz.
bimbus
Azért ez nem mindegy, hogy
- a telkedre épített
vagy
- a saját telkére, amit korábban te használtál
Melyik történt?
nonolet!
Ha eddig nem lett volna egyértelmű, a szomszéd épített át az én telkemre.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02