Ingatlanügyek

Unatko # 2018.10.29. 13:36

Sziaszzok. A tanácsotokat kérném:
Van egy kb 30 éve épített a faházunk Gödöllőn. Maga a telek, az egy zártkert, művelés alól kivonva. Ez a ház nem szerepel a tulajdoni lapon, mintha ház. De a gáz és a villany be van vezetve. Unokaöcsémék ott laknak benne. Hogy lehetne ezt engedélyeztetni most így utólag? Lehet hogy így utólag is megszívhatom hogyapám engedély nélkül felépítette? Előre is köszönöm a segítségereket.

Soha ne hagyd abba a csüggedést!

ObudaFan # 2018.10.29. 14:06

Zara44

Hogy ajándékozás, vagy - ha nem is eladás, de - visszterhes ügylet, az attól függ, hogy mit szeretnétek. Ezeknek nem csak a közterhekre van más-más hatása, hanem a kettőtök közti jogviszony is máshogy alakul, ezért majd az okiratszerkesztő ügyvéddel ezt részletesen végig kell tárgyalni.
Ha összeházasodtok, akkor illeték nem lesz, akár ingyenes lesz az ügylet, akár visszterhes.
Ha nem házasodtok össze, akkor visszterhes szerződés esetén a haszonélvezet értékének 4%-a, ingyenes ügylet esetén 9%-a az illeték.
A haszonélvezet értéke a következőképpen számítható az ingatlan értékéből:
az ingatlan értékének egyhuszad része az ún. egyévi érték; a haszonélvezet értéke pedig, ha a vagyoni értékű jog jogosultja:
25 évesnél fiatalabb, az egyévi érték 10-szerese,
25—50 éves, az egyévi érték 8-szorosa,
51—65 éves, az egyévi érték 6-szorosa,
65 évnél idősebb, az egyévi érték 4-szerese.

Személyi jövedelemadót akkor kell(het) fizetni, ha visszterhes az ügylet, de hogy kell-e az többféle tényezőtől függ, elsősorban attól, hogy mikor és mennyiért szerezted az ingatlant.

Zara44 # 2018.10.29. 14:31

Nagyon szépen köszönöm a választ. Szép napot Mindenkinek!

Andreana # 2018.10.29. 15:32

Jó napot kívánok, segítségre lenne szükségem, hogy mit tehetünk az alábbi esetben. A páromnak van egy 50-50%ban osztott tulajdonjogú nyaralója, a másik tulajdonos a húga. Sajnos a hölgy fejébe vette, hogy leköltözik oda és gyakorlatilag május óta nem tudtuk használni a nyaralót emiatt. Arra nem hajlandó, hogy eladja a részét nekünk, viszont a miénket sem akarja megvenni, nyilván kényelmes a helyzet neki. Viszont ez alatt a fel év alatt olyan szinten lelakta a nyaralót, hogy azt iszonyat munka lenne helyrehozni. Folyamatosan amortizalodik, 2 kutya és egy macska lakik vele lent, melyek nem szobatiszták és folyamatosan dohányzik bent, kb mint egy hajléktalan szálló, olyan állapotok uralkodnak. Az lenne a kérdésem, mit tudunk tenni ebben a helyzetben? Tudunk valamilyen jogi uton ra hatni vagy a tulajdonjog 1:1-é tételével vagy az állag romlás miatt valami jogi lépést tenni?
Mar ott tartunk, hogy hagyjuk veszni a dolgot, lemondunk az ő javára csak úgy tudom ehhez is kell az ő személyes jelentléte, amire viszont sem hajlandó. Ha valaki esetleg lát lehetőséget a helyzet rendezésére szívesen megbiznánk ezzel az üggyel. Előre is köszönöm. Andreana

gerbera317 # 2018.10.29. 16:48

Közös tulajdon megszüntetését kell kérni, és árverésen megvehetitek a részét (vagy ő a tieteket, vagy valaki harmadik személy mindkettőtök részét).

Andreana # 2018.10.29. 17:16

Hű ez nem hangzik rosszul. És ezt bármikor kérvényezhetjük? Akár a másik fél tudta nélkül?

Andreana # 2018.10.29. 17:16

Vagyis úgy ertem beleegyezése nelkul

gerbera317 # 2018.10.29. 17:34

Erre akkor van szükség, ha valamelyik tulajdonostás nem akarja a saját részét eladni, ugyanakkor a többi részét sem akarja megvenni. Ez csak azzal oldható fel, ha valaki bírósághoz fordul, és kéri a közös tulajdon megszüntetését árverés útján. Ha a bíróság erre vonatkozóan határozatot hozott, lehet kérni a határozat végrehajtását. Vht. 162. §
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Szomorú örökös # 2018.10.29. 17:36

Andreana

Azért azt nem árt tudni, hogy a közös tulajdon megszüntetésének a perköltsége igen magas százalékkal bír és a felek megosztva, közösen fizetik, nincs győztes vagy vesztes a perben.

http://bajusz-demeter.hu/…ntetese.html

A) A peres eljárás költségei általánosságban:

→ peres eljárás illetéke: a megszüntetést kezdeményező tulajdonostárs tulajdoni hányada értékének 6%-a, amelyet a keresetlevélen, illetékbélyeg formájában kell leróni;
→ amennyiben a felek az ingatlan értékében megegyezni nem tudnak, úgy sor fog kerülni ingatlanforgalmi szakértő kirendelésére is – ennek költsége legalább 80-120.000 forint, amely a bírói döntéstől függően jellemzően a felperest terheli;
→ a közös tulajdon megszüntetése iránti perben a perköltséget a felek rendszerint saját tulajdoni hányaduk után viselik.

Andreana # 2018.10.29. 18:01

Köszi szépen, végülis mi meg tudnánk venni a felét, ha ez az ára, akkor végülis ki tudnánk kényszeríteni a dolgot tőle. Viszont egy kis csavar van még a dologban, apjuk nevére van haszonélvezeti jog. Úgy olvastam, ez esetben is lehetséges az árverés, csak normál esetben nem nagyon van harmadik fél aki igy bevállalná. Tehát vagy a Hugi veszi meg, vagy ha nem, akkor mi kifizetjük őt. Viszont párom részéről ez a dolog igy se úgy se probléma, mert most is ugyanúgy van haszonélvező. ha jol sejtem ez nem lehet akadály az árverés kiírására.

Szomorú örökös # 2018.10.29. 18:14

Andreana

Viszont egy kis csavar van még a dologban, apjuk nevére van haszonélvezeti jog.

Merőben más fényben tünteti fel a történetet, mert az apucinak joga van onnan kipenderíteni, mivel a haszonélvezet az nagyobb jog, mint a tulajdon. Persze mindezt csak törvényesen teheti, de mondjuk kezdhetné azzal, hogy felszólítja az ingatlan elhagyására.

Andreana # 2018.10.29. 18:21

Sajnos a kiscsaj apuci szeme fénye... és ő ebbe nem akar beavatkozni. Nem mer neki nemet mondani. Ezert marad a bírósági út.

gerbera317 # 2018.10.29. 19:54

A közös tulajdont megszüntethetitek, de az ingatlannal a holtáig a haszonélvező rendelkezik. És ha ő úgy akarja, akkor a "kiscsaj" fog ott lakni továbbra is.

drbjozsef # 2018.10.30. 04:44

Andreana,

érdemes utánakeresni a haszonélvezettel terhelt közös tulajdonú ingatlan fenntartására-karbantartására vonatkozó szabályokra.

Sajnos igaza van gerberának, ha más nem tudja megváltani, akkor lehet nektek kell majd bíróságon - bár általában a felperes kérelme az irányadó, de nem köti a bírót -, és akkor egy haszonélvezettel terhelt 1/1 ingatlanotok lesz, de nem rendelkezhettek vele a haszonélvező haláláig.

Viszont ha lelakja, lehet keresnivalótok, hogy legalább a felújítás költségeiből valamit viszontlássatok. Keress rá.

ObudaFan # 2018.10.30. 10:11

Viszont párom részéről ez a dolog igy se úgy se probléma, mert most is ugyanúgy van haszonélvező. ha jol sejtem ez nem lehet akadály az árverés kiírására.

Sajnos a közös tulajdon megszüntetésének általában akadálya a haszonélvezeti jog, de ha esetleg mégis megoldható a megszüntetés, akkor is a haszonélvezet nem törölhető a haszonélvező hozzájárulása nélkül.

Bővebben erről: https://biroigyakorlat.blog.hu/…kapcsolatban

Tehát így nem feltétlenül lesz jó megoldás, amíg fennáll a haszonélvezet.

-=Henti=- # 2018.11.01. 10:30

Jó napot!

Tanácsot kérnék.

A probléma, hogy egy illető megvásárolt a Duna partján, pontosabban attól 100 méterre, attól két járdával és úttesttel elválasztva egy ingatlant. Azóta magát a Duna mindenkori, vízállástól függő partszakaszát, és az ahhoz vezető utat a sajátjaként kezeli. Lehetséges, hogy ezt jogszerűen is teszi?

Tudniillik, kivágatott ott minden fát, a rönköket pedig a csónakomhoz vezető út elé szóratta, amihez így nem tudok hozzáférni. Arrébb pakoltatni nem hajlandó azokat.

Köszönöm!

Andreana # 2018.11.01. 19:10

Kedves Áron, nem akarjuk töröltetni a haszonélvezeti jogot. Maradhat nyugodtan, hiszen ez eddig is így volt. Erre írtam, hogy ez nekünk nem probléma. De végülis az előbb-utóbb meg fog oldódom, de ha lehet hamarabb rendezni akkor nyilván minél hamarabb szeretnénk intezni

Sznyegurocska # 2018.11.01. 20:03

Tisztelt Fórumozók!

Albérletben élek jelenleg, viszont el szeretnék költözni egy, az egyetememhez közelebb eső másikba, ezért jelenlegi szobámat feltettem egy közösségi platform albérleteket kereső és kínáló csoportjába (a saját szobámról, illetőleg a fürdőről 1-1 fotót csatolva) azzal ellátva, miszerint magam helyére keresek új albérlőt. Mindenképp találnom szükséges a magam helyére új bérlőt, hiszen a szerződés szerint ekkor kapom vissza a kaukciót. Természetesen a címet, utcát még megközelítőleg sem tüntettem fel. Fontos megjegyezni, hogy lakótársnőmmel meglehetősen sok volt közöttünk a nézeteltérés, főleg azért, mert folyamatosan vagy a barátja, vagy valamely barátnője aludt nála az én megkérdezésem, vagy ennek a nekem való előzetes jelzése nélkül, de előfordult, hogy egyszer csak az Édesanyja került a lakásba, majd töltötte ott az éjszakát, természetesen anélkül,hogy lakótársnőm legalább erről engem bármilyen szinten értesített volna.

Mivel a szüleim is azt kérték,hogy a 30 napos felmondási idő okán csak akkor jelezzem a tulajnak, hogy ki szeretnék költözni, ha már biztosan találtam magam helyett új, felelősségteljes bérlőt, akivel majd megkötheti az új szerződést, így addig nem szerettem volna nekik szólni,hogy költözni szeretnék, míg ilyen személyt nem találtam. A lakótársnőm pedig ma megmutatta nekik a magam helyére új albérlőt kereső hirdetésem. Nem kifejezetten örültek neki, de tudtottam a PTK nem tiltja a fentebb leírtakat. Elnézésüket kérem, ha kérdésem hosszú lett, de meglehetősen kétségbe vagyok esve, és nem igazán tudom, nagy bajt csináltam-e.

A kérdésem arra vonatkozik,hogy jogilag kifogásolható-e az,ha valaki a tulajdonos meg nem kérdezése nélkül keres maga helyett ilyen módon (tehát cím, utca megjelölése nélkül, viszont a szobáról és a fürdőről fotóval ellátva) új albérlőt?

Köszönettel: egy hálás egyetemista lány

MajorDomus # 2018.11.01. 21:11

Elvileg,s szerintem gyakorlatilag sem hibáztál. Ez van a szerződésedben,mt irtad. Azt nem igazán értem,miért fetétele a kaució visszaadáásának az,hogy te szerzel magad hekyett bérlőt?

Ha viszont ez igy van,akkor annak szerves velejárója a lakás bemutatása is.

Azért én költözés előtt megtépném a lakótársnőt.

A tulajnak meg emlitsd meg bizalmasan,hogy miatta költözöl, és minden jövendő bérlőt el fog üldözni.

Sznyegurocska # 2018.11.01. 22:05

Köszönöm a választ. A szerződés szerint a kaukció (két havi lakbér) akkor jár vissza nekem, bérlő részére, ha biztosítok magam helyett új bérlőt.

Nem akartam a tulajnak sem kellemetlenséget okozni a szoba meghirdetésével, mivel nekem pont az a lényeg,hogy gyorsan és biztosan találjak a magam helyére új valamint megbízható albérlőt, pont ezért is írtam ki...

Negrusz # 2018.11.03. 21:13

Kedves Fórumozók !

Segítségeteket kérném az alábbi esettel kapcsolatban :

Ingatlan 1/2 - 1/2 részben volt a szülőké majd az apa halála után az anyának 2/4 rész, a két testvérnek meg fejenként 1/4 rész szerepel a tulajdoni lapon.

Az egyik gyermek elköltözött a párjával önálló életet élni, jogos e, hogy az anya a gyermek tudta nélkül zárat cserél ? A gyermek 1/4 - ed tulajdonjoggal bír, cuccai vannak az ingatlanban, hivatalos papírok és egyéb dolgok.

(itt megjegyzem, hogy a több évtizede más háztartásban élő jóval idősebb testvér indítványozására tette ezt az anya de ezt nem lehet bizonyítani)

- mikor volt a hagyatéki tárgyalás, az Ügyvéd Hölgy azzal viccelődött, hogy ha akar albérletet kérhet a lányától és ki is zárhatja. Kérlek segítsetek, hogy ezt tényleg meg lehet e tenni vagy sem.

Köszönettel !

AzmatOndi # 2018.11.03. 21:35

Tisztelt Szakértők!

Hogyan tudhatom egy illetőről, hogy ügyvéd-e? Hogy joga van-e ügyvédi ellenjegyzéstben részesíteni egy szerződést.
Például ha ő egy település jegyzője, akkor már ügyvéd?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.03. 23:08

Jaj.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.03. 23:09

Negrusz, van annak az anyának haszonélvezete is.

Negrusz # 2018.11.03. 23:44

Tisztelt Kovács Béla Sándor !

Nagyon szépen köszönöm a válaszát, megértettem, bár sajnálatosan de tudomásul vettem, így már világos.

Köszönettel

Negrusz