Ingatlanügyek

MajorDomus # 2017.05.23. 21:44

Attilahun

CXXXIII/2003 tv. a társasházról

nonolet # 2017.05.23. 19:28

Így aztán főleg arra számíts, hogy

• sem a sógor
  • a sem az örökös feleség

nem rakható ki a házból...

Ennek tudatában tervezgesd a jövőt.

nonolet # 2017.05.23. 19:25

"Semmilyen joga nem lenne ott tartózkodni, egyszerűen az örökös feleség mmegengedte neki."

Az örökös feleség az

• tulajdonos?

és/vagy

• haszonélvező?

Mert, ha igen,
akkor TÖKÉLETES JOGA VAN... ott lakni a sógornak.

Kirakni sem tudod, csak az örökös feleség tudja kirakni is.

atillaahun # 2017.05.23. 14:27

MajorDomus,

értem, köszönöm.
Azért még a törvényt (vagy részletét) megtudná adni, ami ezt pontosan kimondja?

kecsandi # 2017.05.23. 08:18

Sziasztok!

Remélem jó helyre írom kérdésem...

Van egy kertes ház, ami banki jelzálogjoggal terhelt. A tulajdonos kb 6 éve nem tudja azt fizetni, ezért a bank rátette a kis kezét. Konkrétan Citibank. A banki tartozás kiegyenlítésébe beszát még egy bank is a fedezet miatt (nem tudom miért...gonodlom valami biztosítás miatt). Utóbbi bank a tőketartozás 75%-át kifizette a Citinek. Az ügy végrehajtóhoz került, de kisebb nagyobb utánajárás után kiderült, hogy közvetlen a Citibanknak is tudunk vételi szándéknyilatkozatot tenni. Ezt a szándéknyilatkozatot elbírálják, egyezkednek a másik bankkal és eldöntik elfogadják-e vagy sem.

Az ingatlanról tudni kell, hogy ez egy két generációs ház, a kisebb lakásban a tulajdonos elhunyt férjének a testvére lakik jelenleg és csakis szivességből. Semmilyen joga nem lenne ott tartózkodni, egyszerűen az örökös feleség mmegengedte neki. A tulaj nem is lakik a házban, évek óta kiköltözött és új életet kezdett.

A házban valahol csőtörés lehet, ami látszik 1-2 falon, de ez a pali nem foglalkozik vele. Ráadásul még a radiátorokat is leszedte, mosdókat, csaptelepeket és szépen eladogadta.
Beleírhatom a vételi szándéknyilatkozatba, hogy az ingatlan csőtörés, beázás stb miatt felújításra szorul?

Tehát most ott állunk, hogy a vételi szándéknyilatkozatot el kell küldenünk a bank ügyvédjének.
Kérdésem az lenne, mit tanácsoltok, mikre figyeljek amikor ezt a szándéknyilatkozatot benyújtjuk a bank felé?
Későbbiekben mire figyeljek, milyen buktatók lehetnek még?
Banki tőketartozás alá mennyire lehet menni az árral amikor az ajánlatomat megteszem?

Előre is köszönöm segítségeteket!

kecsandi

Kata5825 # 2017.05.23. 08:14

drbjózsef Köszönöm a válaszod!!Üdv!

drbjozsef # 2017.05.23. 06:59

Válaszoltak.

Ez egy jogi fórum, Te pedig nem jogi kérdést tettél fel.

Szerinted ki tudhatja itt, hogy kaphatsz-e hitelt?

Igen, kaphatsz. Elég pici eséllyel ezekkel a feltételekkel, de elvileg nincs kizárva.

Menj el egy neked szimpatikus bankba, és kérdezd meg, erre adnak-e hitelt.

Jogi akadálya mindenesetre nincsen.

Kata5825 # 2017.05.22. 21:20

Kedves Fórumozók! Lentebb kérdeztem valamit, senki nem tud rá választ adni?

MajorDomus # 2017.05.22. 21:03

Egyik sem!
Nem teheted meg!
Igen,a közgyűlésére,mint tulajdonos,és a Főépitész hozzájárulására!

atillaahun # 2017.05.22. 20:08

Segítségüket kérem, hogy mely törvény mely része szabályozza a társasházi lakások felújítását.
Az egyik helyiségben az ablakot 50 centivel megnövelném lenti irányba, ami ugye megváltoztatná a homlokzati képet. Azt szeretném tudni, hogy ilyen mértékű módosítást megtehetek magam vagy valakinek az engedélyére van szükségem?

drbjozsef # 2017.05.22. 18:49

Amint megfeleltek a feltételeknek.

https://hitelnet.hu/…-beepitesre/

Mikor? Hát amint Te megkaptad édesapádtól már lehetne, de a további tulajdonváltási műveleteket a csok megakadályozza, úgyhogy ha tényleg a férjednek akarod ajándékozni a felét, akkor amit az átfutott az ingatlannyilvántartáson.

Maya129 # 2017.05.22. 15:25

Kedves Fórumozók!
Édesapám eladna, majd vásárolna egy másik ingatlant, amelyet nekem kíván ajándékozni. Haszonélvezeti jogot sem kíván magának. Mivel a házastársak között illetékmentes az ajándékozás, én a felét a férjemnek ajándékoznám. A kérdésem az lenne, hogy bővítésre (tetőtér beépítés) az ajándékozást követően mikor vehetnénk igénybe a Csok-ot? Köszönöm!

nonolet # 2017.05.22. 13:35
nonolet # 2017.05.22. 13:32

Úgy tudom, hogy ez díjmentes eljárás.

Inkább 6600 Ft/ingatlan
Csak nem ügyvéd köteles, ha hitelintézet a jogosult.

nonolet # 2017.05.22. 13:25

"A szocpol folyósításra jelzálogot, elidegentiesi- es terhelési tilalmat jegyeznek be"

Valóban.

"a MAGYAR ALLAM javára"

Hát nem... vagy nem mindig.

A szocpolt nekem pl. az OTP intézte anno.
Hitelezte!!! az állam megbízásából.

Ezért aztán az OTP lett a jogosult is!
Hisz neki tartoztam.

Így aztán az OTP adta ki tavaly a törlésit is rá.

Amikor rájöttem, hogy még nincs törölve.
Pedig már 16 éve lejárt...

drbjozsef # 2017.05.22. 10:42

Azért itt valami nem kerek. A szocpol folyósításra jelzálogot, elidgentiesi- es terhelési tilalmat jegyeznek be a MAGYAR ALLAM javára. A szocpol miatt tulajdonjoga plane nem kellene lennie az OTP-nek.
A szocpol terheinek levetelet amugy sem az otp-tol kell kerni, hanem ha lejart a tiz ev, akkor az allamtol, en anno asszem az allamkincstartol kertem meg, most feltetelezem hogy egy kormanyablakban kellene. Aztan azt bekuldeni a kerelemmel a foldhivatalba.

lajcsó # 2017.05.22. 10:15

"(illetéket fizetsz ezért)"
Úgy tudom, hogy ez díjmentes eljárás.

nonolet # 2017.05.22. 09:45

Neked kell intézni... hiába vársz!

Levélben kéred
az OTP Back Office-nak címezve a törlési engedélyt
A szükséges adatokat persze megadva a levélben.

OTP Bank Nyrt.
Back-Office Főosztály
1475 Budapest,
Pf. 347.

Idővel megjön...

Földhivatalban beadod a törlési kérelmet
(illetéket fizetsz ezért)

Törlik.

mamcapapca # 2017.05.22. 09:23

2005 évben kaptam szoc.pol. támogatást lakásépítéshez.A tulajdoni lapon 1/2-1/2 részben az OTP és én a tulajdonjogos. Azóta sem kaptam határozatot a törlésről, pedig 10 év eltelt. Mit kell tennem, várjak ?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.22. 06:42

Jogi Fórum...

Kata5825 # 2017.05.22. 06:06

Érdeklődnék, ha egy háromgenerációs házat a gyerekeimmel együtt vennénk meg, 20 millió hitelre lenne szükségünk, plussz van még 4 milla önrész, de csak nekem van 8 órás bejelentett állásom, és 180 ezer fix jövedelmem, akkor kaphatok 20 milliót, 15 éves időtartamra? A többieknek csak részmunkaidős minimálbéres állása van. Mind a négyen tulajdonosok lennénk. Előre is köszönöm a választ!

Bea1 # 2017.05.21. 04:42

A kormányablaknál lekérik a tulajdoni lapot helyben. Ha haszonélvező is van, neki is kell a hozzájárulása.

MajorDomus # 2017.05.20. 21:38

Ezért kell kormányablakon intézni!

Beryl21 # 2017.05.20. 20:11

Zoltanuss, most inteztunk allando bejelentkezest kormanyablaknal. Az elmondottakon tulmenoen helyrajzi szamot kertek meg, tulajdoni lapot mar nem kernek.

Beryl 21

drbjozsef # 2017.05.20. 16:50

Zoltanuss,

én úgy tudom, hogy ELVILEG nem kell. Ki kell tölteni a lakcímbejelentőt, ott a szállásadónak (aki lehet a tulajdonos, a haszonélvező, és akár a bérlő is) kell kitöltenie és aláírnia.

Ennek ellenére, mindenhol kérik a tulajdoni lapot, hogy bizonyítható legyen a szállásadó jogosultsága a bejelentésre. Én bepróbálkoztam régebben, hogy nem viszek, mutassák meg törvényben, hogy miért kell, mi írja elő, aztán azt is mondtam, hogy akkor szerezzék be ők maguknak, ha kell, ott van a nyilvántartás, nézzenek bele. Ez még akkor volt, amikor a polg.hiv.-ban kellett bejelentkezni. El is hajtottak, azt mondták, nem kell, de akkor nem is fogadják be a kérelmet. Tovább nem szívóztam.

Most a kormányablakoknál kell intézni, ők szerintem már tényleg simán láthatnák az ingatlannyilvántartást.
Lehet, hogy most már tényleg nem kell.
Legalábbis eszerint a leírás szerint nem kell :

http://kormanyablak.hu/…6/OKMIR00001