Ingatlanügyek

Sherlock # 2019.11.27. 15:02

Előbbi: nem nagyon, de nem lehetetlen. Utóbbi: nem jöhet szóba a hitel, illetve csak úgy, ha veszel fel szabadfelhasználásút és erre költöd el, de direkt lakáshitel nem.

bimbus # 2019.11.28. 17:43

A szomszéd átépített a telkünkre. Ezt a tényt a Törvényszék már jogerős ítéletben kimondta és felszólította a Járásbíróságot, hogy ennek jogkövetkezményeit tárgyalja le.
Az elsődleges kereseti kérelmünk, hogy állítsa helyre az eredeti állapotot. (A rosszhiszeműség is megáll.) A másodlagos pedig, ha a Bíróság az eredeti állapot helyreállítását elutasítja, állapítsa meg a telek értékcsökkenését, és fizesse meg az alperes a kárt. (Ingatlan szakértő 4 millióban állapította meg az értékcsökkenést.)
A mai tárgyaláson a bíró azt a végzést hozta, hogy én, mint felperes kérjek bontási engedélyt az építéshatóságtól. Ennek hiányában ezt úgy értékeli, nem bontható a ház, a telekhatáron átnyúló része. Én ezt nem értem.

1. Hogy kérhetek én bontási engedélyt egy olyan épületrészre, amelynek nem vagyok a tulajdonosa? Szerintem senkinek nem adnak egy nem a tulajdonát képező épület bontására engedélyt.
  2. Ha a bíróságon megáll az elsődleges kérelem, tehát helyre kell állítani az eredeti állapotot a felperesnek, ennek része az is, hogy az ehhez kapcsolódő összes engedélyt, stb. neki kell beszerezni.

A másik döntése, hogy a telek értékcsökkenése miatti követelés 6%-át fizessem be eljárási illetékként. Ez nem akkor lenne esedékes, ha az elsődleges kérelmet elutasította? Ha az elsődleges kérelemnek helyt ad, a másodlagos kérelem okafogyottá válik.Rosszul gondolom?

lajcsó # 2019.11.28. 18:29

"Rosszul gondolom?"
Hát elég rosszul!
Mivel az épitmény a te telkeden is van, ezen az alapon te is kérheted a bontási engedélyt. Célszerű is ha te kéred, mert ha a biróság a te javadra dönt akkor a szomszéd nem hivatkozhat a bontási engedély hiányára.
Eljárási illetéket az eljárás meginditásakor kell leróni.

bimbus # 2019.11.28. 18:57

lajcsó!
Köszönöm a választ.

János_T # 2019.12.05. 18:51

Üdvözlöm! Kérem segítsen a problémánk megoldásában,elárverezték a mamám ingatlanát,amiben 1/2 része volt. A bíróság határozat kimondta,a lakást 1/2 részben el kell árverezni vagyonmegosztás miatt. Az árverezés megtörtént már 4 hónapja,a lakás már az új tulaj nevére van bejegyezve.A Kérdésem a következő lenne: meddig tarthatja még vissza a végrehajtó a pénzünket? Nincs meghatározott idő ami kimondja ,hogy az árverező cég köteles kifizetni X napon belül? Válaszát előre is köszönőm.

MajorDomus # 2019.12.05. 19:54

Milyen pénzt keresel ?
Te kérted az árverezést? Vagy inkább a közös tulajdon megszüntetése történt?
.
Miért nem a végrehajtót kérdezed meg a fogadóóráján?

drbjozsef # 2019.12.06. 05:30

Közös tulajdon megszüntetése esetén értelemszerűen 1/1 hányadot árvereznek, ha az egyik fél meg tudná váltani a másikét, akkor nem lenne árverés.

bibababa # 2019.12.06. 10:32

Üdvözlet !

Van egy családi ház ami fele-fele arányban az Én és a testvérem nevén van.
Olvastam, hogy ajándékozáskor fizetni kell illetéket.
Azt nem találtam hogy ilyenkor milyen módon határozzák meg az ingatlan értékét, ami után kellene fizetni.
Vagy lehetséges olyan, hogy az egyik fél lemond a másik javára, de ez gondolom az ajándékozásnak felelne meg.
Vagy ez a lemondás akkor lép életbe ha elhalálozik az egyik testvér. Ilyenkor kell valami illeték ?
Valahogy meg lehet oldani, hogy ne keljen fizetni ?

drbjozsef # 2019.12.06. 10:49

bibababa,

Ha nem él közös felmenőtök, akkor nem nagyon úszhatjátok meg.

Testvérek között nem illetékmentes az ajándékozás, 9% az illeték.

Nem, ingatlanról lemondani nem lehet. Az pont az ajándékozás jogilag.

Halálesetre, vagy végrendelet esetén sem lehet kikerülni, a testvér öröklése pont ennyivel illetékezik ott is.

Ha 5 évnél régebben szerezte a "lemondó" fél, és a következő 5 évben nem akarja eladni a "szerző" fél, akkor az adásvétel is olcsóbb, mert csak 4% az illeték, és a fentiek esetén nem kell adót fizetni. De a szerzési összegek, évek és az eladási ár ismeretében lehet számolni adót is, lehet az olcsóbb, de általában az adó+4% illeték gyakran nem nagyon tér el a 9% ajándékozási illetéktől.

Az illeték alapja a forgalmi érték. Ezt elsősorban a NAV saját adatbázisból állapítja meg, ha úgy gondolja, akár helyszíni szemlével pontosítja. Akár adásvétel, akár ajándékozás esetén csak akkor fogadják el a szerződésbe írt értéket, ha az nem tér el jelentősen a helyi forgalmi értéktől. Ha igen, általában megnézik, ha van oka (mert mondjuk rossz állapotú), akkor azt figyelembe veszik.

(Ha élne közös szülő, nagyszülő, akkor neki illetékmentesen lehet ajándékozni, és ő a tovább adhatja szintén illetékmentesen a testvérednek, hiszen neki(k) mindketten egyenesági rokonok vagytok (de egymásnak ugye nem)).

wers # 2019.12.06. 10:56

Ha élne közös szülő, nagyszülő, akkor neki illetékmentesen lehet ajándékozni, és ő a tovább adhatja szintén illetékmentesen a testvérednek, hiszen neki(k) mindketten egyenesági rokonok vagytok

Azért ennek van némi költségvetési csalás szaga. És eléggé kilóg a lóláb.

bibababa # 2019.12.06. 12:08

Köszönöm a válaszokat.
Még talán fizetnék is szivesen valamennyi illetéket, ha az értelmes célra menne. Csak ugye az a probléma, hogy az elmúlt másfél év alatt sok száz órát dolgoztam a házon (több milliós értékben) ami jelentősen megemeli az értékét és még ezek után még az állam nak is fizessek. Plussz ugye az ingatlan árak is jól felvannak
fújva.

MajorDomus # 2019.12.06. 19:20

De most miről van szó?
Megvetted a testvéred részét?

drbjozsef # 2019.12.07. 07:20

Hát, ha sok száz órát dolgozol valaki másnak a tulajdonrészén, akkor igen, fizess az államnak. Előbb meg kell venni, és utána dolgozni rajta...

MajorDomus # 2019.12.07. 21:09

Akkor mi a szitu?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.12.13. 22:51

Köszönjük a tájékoztatást! De meg kell mondjam, nem egy páratlan, közérdeklődésre számot tartó sztori.

drbjozsef # 2019.12.14. 08:27

tibcsi1977,

Ha a kérdés az lenne, hogy mit tudsz tenni, akkor az nem olyan sok : megegyezés híján (ehhez érdemes legalább egyszer írásban ajánlatot tenni) pert indíthatsz bíróságon az osztatlan közös tulajdon megszüntetése iránt.

Obudafan oldalán egész részletesen olvashatsz róla :

https://biroigyakorlat.blog.hu/…kapcsolatban

Szép nagy fal # 2019.12.15. 20:26

Jó napot!

Az volna a kérdésem, hogy a már kiadott építési engedélyt maguk az építtetők utólag módosíttathatják-e jogszerűen.
Ugyanis a szomszédunkban építkeznének, egy hatalmas tűzfalat húzva a szomszédos társasház (vagyis a mi) ablakaink elé. Elvileg a tervek szabályosak, hamarosan megkapják az építési engedélyt. Mi ugye, így ebben az esetben fellebbeznénk. Viszont azt az ígéretet kaptuk a befektetőktől, hogy módosítani fogják a terveket, az ablakunk alá eső tömböt (több tömbből álló épületről lenne szó) nem fogják megépíteni, amúgyis kiszállt az egyik befektető, a többinek meg nincs rá szándéka, hogy oda építkezzen. Bízhatunk egy ilyen ígéretben, ha írásba foglalják és ügyvédi ellenjegyzéssel látják el? Cserébe annyit kérnek, hogy ne fellebbezzünk, mert az áfa-törvény változása miatt sokat buknának, ha nem kapnák meg idén az engedélyt. Ígéretük szerint jövőre módosítanak majd a terveken, csak kell pár hónap a módosított tervek létrehozásához. Jogszerű lenne egy ilyen szerződés? Mire ügyeljünk, ha ilyen papírt írunk alá?

Köszönettel

lajcsó # 2019.12.16. 09:26

Lehet késziteni okiratot az épitési engedély későbbi módositásáról. A gond akkor kezdődik, ha a másik fél nem teljesiti a vállalását, mert ezzel a szerződéssel aligha mehettek az épitési hatsághoz.

Zsó89 # 2019.12.16. 09:52

Kedves Fórumozók,

a következőben szeretnék segítséget kérni: vásároltunk egy lakást november végén, ügyvéd előtt a teljes vételár kifizetésre került ( tudom, nem kellett volna, de az eladó magánjellegű okaira hivatkozva így lett sajnos) , az ingatlan múlt hét óta hivatalosan is a mi nevünkön van ( földhivatali bejegyzés is megtörtént), viszont az eladó nem költözik ki, majd csak valamikor januárban. Pontosat sem tud mondani, mert az új ingatlanban felújítanak. Így viszont mi sem tudunk semmit csinálni a lakásunkban, és januártól a hitelt is fizetjük. A szerződésben kiköltözésnek 2020.01.31. van megadva. Ilyen esetben tehetünk bármit annak érdekében, hogy mielőbb kiköltözzenek vagy mindenképp meg kell várnunk a 01.31-et?

Köszönöm előre is a válaszokat.

Zs.

Csuklósbusz # 2019.12.16. 09:53

Eltartási szerződéses, haszonélvezettel ha ingatlant veszek akkor ugye a haszonélvezet marad, de a tartási szerződést ez érinti?
Vagyis az új tulaj lép az eltartó helyére és teljesít, vagy eltart továbbra is az akivel kötötték, az új tulaj meg csak tűri a haszonélvezőt?

gerbera317 # 2019.12.16. 10:27

@Zsó89
Nem követelhetsz többet vagy mást, mint ami a szerződésben áll.

drbjozsef # 2019.12.16. 10:54

lajcsó,

De mehetnek-e ezzel az okirattal a bíróságra, hogy a szerződésben foglaltakat ítéletével pótolja, és az már kötelező lesz az építtetőre?
Mondjuk, lehet, ehhez konkét új terv kellene.

Egyébként pedig : lehet-e, hogy a kérdező egy jelentősebb összegű kötbért köt ki a módosítás határidőben meg nem törtnésére? Mondjuk olyat, ami bőven kompenzálja, ha netán az építtető mégis felhúzná azt az épületet az ingatlana mellé. Vagyis többmillió, esetleg tízmilliós összeg.

drbjozsef # 2019.12.16. 10:55

gerbera317,

No azért követelni követelhet, amit csak akar, nem tilos az, megegyezés híján persze értelemszerűen a szerződés az irányadó.

Szép nagy fal # 2019.12.16. 19:20

Jó estét!

A lakótársaim is megkérdeztek ügyvédeket, ők is hasonló dolgokat mondtak. Végül aláírtuk a szerződést ma, benne a több 10 milliós kötbérrel arra az esetre ha mégis építkeznének a megadott területre. Elvileg tavasszal lesznek kész az új tervek, majd akkor minden kiderül. Reméljük nem lesz semmi probléma.

Köszönöm a válaszokat.

anyaszomorito # 2020.01.15. 15:36

T.Cím!
2017-ben eladtam a lakásomat, hogy a lányom befejezhesse a családi háza teljes felújítását. Az eladási összeget úgy adtam át neki, hogy a felét kell csak visszafizetnie 1 éven belül. Találét nekem egy árvezeésre kiírt lepusztult lakást,aminek sokfele volt tartozása kb. 5M. ft értékben. A tartozásokat átvállalta, kifizette én közben teljesen felújítottam. 2019.Augsztusban beköltöztem és vártam, hogy mikor mehetünk ügyvédhez a nevemre vételhez. Ekkor közölte a lányom, hogy automatikusan a nevére került és nincs is szándékában ezen változtatni. Azóta nem kommunikál velem, teljesen megszakította a kapcsolatot. Ezek után mire számíthatok, bármikor eladhatja és az utcára kerülök.
Kérem segítségüket, mitévő legyek, hogyan követeljem vissza, ami az enyém.
Üdvözlettel: Hokata