Ingatlanügyek


trozgan # 2016.10.19. 06:18

Tisztelt Jogi szakértő!

Építkezni szeretnénk és erre a számunkra megfelelő ingatlan már kiválasztásra került. Most állunk a papírozás és megvásárlás előtt, azonban szeretnénk még előtte tisztázni 1-2 építésjogi kérdést, ami számunkra nem teljesen egyértelmű.

A telken jelenleg egy 50m2-es lakóingatlan van. Nagyon jó, mondhatni kifogástalan az állapota, így az első tervünk az, hogy ezt megtartanánk és hozzáépítenénk egy új épületet. A teljes lakóterületet 140-150m3-re tervezzük, tehát kb 100 m2 kerülne hozzáépítésre.

Az építkezésre szeretnénk CSOK-ot (2 gyermek) igényelni, valamint az építkezést mi szeretnénk lefolytatni, nem generálkivitelezővel. Az ÁFA visszaigénylést is szeretnénk igénybe venni.

Ezzel kapcsolatban adódnak is a kérdéseink.

A jogszabályok ugye minden esetben különbséget tesznek Új lakóingatlan és felújítás között. Első kérdésem az lenne, hogy ha aa jelenlegi kisháznak megtartjuk a külső falait és hozzáépítünk 100m2-t, az új ingatlannak számít-e? Tehát az emelt CSOK-ot és az ÁFA visszaigénylést ki tudjuk-e használni?

Második kérdés az lenne, hogy erre elég-e az egyszerű bejelentés, vagy ezen kívül kellenek-e még egyéb papírok, engedélyek hozzá?

Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat!

drbjozsef # 2016.10.18. 13:29

Nem. De ha az állagmegóvást rendesen csinálod, nem dőlhet le a kémény, vagy szakadhat be a tető, csak valami nem várt baleset történik (pl. rádől egy fa, vagy a vihar letépi). Erre viszont ott vannak a lakásbiztosítások.

Csuklósbusz # 2016.10.18. 12:38

Az állagmegóvással pontosan mi a feladatom? Tehát ha ledől a kémény, vagy beszakad a tető köteles vagyok megcsinálni?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.16. 20:43

Az a tapasztalatom, hogy ahhoz, hogy mindkét félnek jó legyen, nem szerződésminta kell...

Csuklósbusz # 2016.10.16. 19:28

Szívességi lakáshasználathoz ez a szerződés megfelelő szerintetek?
http://data.hu/…asznalat.pdf

Mit módosítsak még rajta hogy mindkét félnek jó legyen?

limma # 2016.10.16. 17:02

Hustla, ez tulajdonképpen lízing.

Immaculata # 2016.10.16. 15:56

hustla

:) Ha nem ilyen tartalommal, akkor nem ajánlott a Te érdekedben.
Részletfizetéses vásárlásról kell adásvételi szerződést kötni.

hustla # 2016.10.16. 15:01

Köszönöm a válaszokat, a lényeg, hogy lehet ilyen szerződést kötni a többi a mi problémánk.

mammamia30 # 2016.10.16. 12:14

Tisztelt Jogi Szakértő!
Férjem nevében,aki keveset van net közelben munkája miatt,kérnék/kérnénk jogi tanácsot. Férjem devizája bedőlt, júniusban elárverezték a lakását a tudta nélkül-rossz emlékek miatt keveset járt volt szülővárosában és idegileg kikészült a deviza ügytől (a lakást volt adóstársával-volt élettársával vásároltak 10 éve OTP hitelre.)
A lakás már jelzáloghitellel is meg volt terhelve és az árfolyamgátat nem is javasolták neki, annyira meg voltak csúszva több évi adóssággal a devizahitel szempontjából. Közben 1,5 milliós közmű-közös költség tartozás is keletkezett a lakással kapcsolatban. Közel 2 éve összeházasodtunk, azóta az én lakásomban él egy másik városban.
Tegnap hívta fel mobilon az árverésen, licit során nyertes árverési vevő a páromat,aki június óta, akkor volt a licit, most először jelentkezett. Állítólag még a férjem a tulajdonos (igaz holmijai még a lakásban vannak)-ami képtelenség mert már a hitel bedőlése óta az OTP bank szerepelt a tulajdoni lapon tulajként. Szerinte ő addig nem költözhet be, amíg férjem alá nem ír valami ügyvédi szerződést hogy hozzájárul az ő beköltözéséhez, mert még férjem van birtokon belül(?). Állítólag ő megvette a lakást- nem tudni, hogy a bedőlt devizán túl, mit tud a közüzemi tartozásokról.
Kérdéseink: 1. Át kell -e adnia férjemnek a moratórium előtt bizonyítékok: tulajdoni lap másolata, árverési jegyzőkönyv másolata bizonyítékok hiányában, végrehajtói kényszerátadás és kilakoltatás nélkül csak úgy az árverési vevőnek a lakást? Lehet -e kifogást benyújtani a bíróságon? 2. Amennyiben az árverési vevő a 9.4 millióra (OTP által becsült) lakást ár alatt vette volna meg, a különbözetet kinek kell kifizetnie? A banki jelzáloghitel azon része, amikor még 2009-10-11-ben benne lakott férjem anno az ingatlanban, törlesztő részletet halmozott fel, ki által kell hogy ki legyen utólag fizetve, mint hátralék? Az adósság mely része évül el? Az árverési vevő hitelátvállalása esetén, ezek az új vevőt érintik majd plussz költségként? Köszönettel: Mammamia30

lajcsó # 2016.10.16. 06:17

"Tehát egy 10 millás házat nem lehet kipróbáln, egy 10 miilás autót meg igen."
Miért ne lehetne? Ez csupán megállapodás tárgya.

matthiasi # 2016.10.15. 19:54

Mondjuk az is egy anomália , hogy egy megvásárlandó lakásban egy vevő egyetlen éjszakát se tölthet el. Legalább is a magyari gyakorlat szerint. Eccer megkérdezetem egy ingatlanost és nézett mint hülyegyerek a moziban.
Tehát egy 10 millás házat nem lehet kipróbáln, egy 10 miilás autót meg igen.

Természetesen nem ingyen gondoltam.

matthiasi # 2016.10.15. 19:48

hustla ! Fából vaskarika. Se mint vevő se mint eladó ilyen zavaros ügyletbe nem mennék bele.

Mind a két fél meggondolhatja magát !

Te mint kérdező csak a saját problémáidba gondolsz, de mi van ha pl. fizetés képtelenek vagytok ?? Vagy úgy gondoljátok, hogy akkor ingyen laktatok. ?

Maga a konstrukció nem rossz abból a szempontból, hogy kipróbálhatjátok a lakást, de mint bérlők lakjatok ott.

Mint bérbeadó sem jó ez a konstrukció.

legyetk bérlők a megfelelő bérleti díjért és ha tetszik akkor vegyétek meg !
Gondoljatok bele ! Lakik valaki 10 évig bérletben majd azt mondja , hogy amit eddig fizetett az legyen a lakás árába beszámítandó ár rész. előfordulhat olyan eset ,hogy a kifizetett bérleti díj több mint az akkori ár.

Tehát mint írtam ilyen konstrukció ... hülyeség !!

matthiasi # 2016.10.15. 19:38

drbjozsef szerint„ a kazán a lakástörvény alapján a lakás központi berendezései közé tartozik, tehát az eladó nem viheti el, a lakáshoz tartozik

és még minden ?

Az tartozik a lakáshoz amiben a felek megegyeznek !!!
Egyébként nem volt szó a kazán elviteléről, csak a javításáról.

lajcsó # 2016.10.15. 18:19

Nem csak lehetséges, hanem kifejezetten ajánlott is!
Csak éppen nem ezzel a tartalommal.
Fogadj ügyvédet!

hustla # 2016.10.15. 16:12

Üdv.!
Egy olyan kérdésre keresnék választ,miszerint a közeljövőben beköltözünk a feleségemmel egy albérletbe.A tulajdonos hajlandó belemenni abba ,hogy előtörlesztés gyanánt mi x évig fizetjük az albérletet,de ez egyúttal törlesztő is.Vagyis x év után veszünk fel hitelt és a maradékot kifizetjük egybe.Nem is ez a lényeg,hanem hogy erre lehetséges valami hivatalos szerződést kötni ami ezt magába foglalja? Vagyis mi sem maradunk hoppon ha mégis meggondolja magát pár év múlva.
Előre is köszönöm! Norbi

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.10.12. 12:41

T. Sissy

Megegyezés kérdése. Adtam el már kérót, hogy le volt pusztulva, persze ár alatt nyomottan. Ha normál piaci áron veszed akkor illene működnie.

nanemaaa # 2016.10.12. 12:24

Egyezzetek meg az eladóval. Elvileg nem kell, hogy megjavíttassa, de ennek fejében te meg kérheted a bíróságtól a vételár leszállítását. Sok jó ember sokáig jól élne egy ilyen tyúkperből. ;)

sissy074 # 2016.10.12. 12:08

Köszönöm a válaszokat!Az adásvételi még augusztusban lett kötve a hibás kazánról nem volt szó,a hirdetésben is gázfűtés szerepelt.A közepén azt értem,hogy az önrészt kifizettük most a banki szerződésnél tartunk.A kazán nem működéséről pedig a héten szereztünk tudomást,mikor is a tulaj be szeretett volna fűteni de nem sikerült neki.Ezért kérdeztem,hogy most ezt meg kell neki javítania?Vagy átadhatja majd a lakást nem működő kazánnal is.

nanemaaa # 2016.10.12. 11:48

Az eladónak ismertetnie kell az eladni kínált ingatlan általa ismert valamennyi hibáját is. Ha elmondta, hogy nem működik a kazán és te nem kérted, hogy csináltassa meg, akkor vélhetően ennek tudatában veszed meg az ingatlant, hogy a kazánt meg kell csinálni, vagy ki kell cserélni. Mondjuk az nem világos, hogyan lehetsz az adásvétel közepén, de ha ez azt jelenti, hogy még nincs aláírt szerződés, akkor abba simán bele lehet venni a javítási igényt.

drbjozsef # 2016.10.12. 10:31

sissy,

a kazán a lakástörvény alapján a lakás központi berendezései közé tartozik, tehát az eladó nem viheti el, a lakáshoz tartozik, kivéve, hogy ha erről az adásvételkor a szerződésben külön rendelkeznek.

Ha a szerződésben nincs külön kitétel rá, akkor szerintem működnie kell. Nézd át alaposan az adásvételit. Van rá utalás, hogy megtekintettétek, minden működött, kipróbáltátok, ilyesmi?

sissy074 # 2016.10.12. 09:04

Kedves Fórumozók!

Ingatlan vásárlás közepénél tartunk. :-) A vételár fele már kifizetésre került.A házban gázfűtés van gázkazánnal ami most derült ki nem működik.A tulajdonos állítólag hívott szerelőt,aki aztán másnap már nem jött ki.Lehet,hogy a tulaj már nem szeretne költeni a szerelésre?Meg kell-e ezt a tulajnak csináltatnia vagy ránk háríthatja?Köszönöm ha valaki tud segíteni.

Jdavide # 2016.10.09. 18:48

Nagyon köszönöm a segítséget és elnézést a helyesírási hibákért!

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.10.09. 18:43

Ügyvédekek elérhetősége ott van, ha rá kattintasz e-mail cimkére. Tudsz nekik privátba írni.

Jdavide # 2016.10.09. 18:39

Tisztelt Ügyvéd úr! Az én e-mail címem jdavide@gmx.de! Szeretném önnel felvenni a kontaktust és megbeszélni ezt ügyet ha ez lehetséges! (Cigány mentes övezet) Tisztelettel JD! Fontos lenne!

Jdavide # 2016.10.09. 18:33

A lány születésénél a nagypapa iratta a nevére a lakást!