Ingatlanügyek


SolnesM # 2020.03.16. 18:09

nanemaaa !
Azért ezen a véleményen csak a harmad és negyedrangú tervezők vannak. Művésznek képzelik magukat, de nem azok.

Egyszerű robotos mesterek.

Mo. van vagy 4, 2 millió ház/lakás, ebből kiemelkedő alkotás kb. 1 %. Úgy hogy a lakás tulajok leszarják az önérzetes tervezőket.
Milenne ha megveszek egy autó és annak tunilgolását a tervező engedélyéhez kötnék !!
Úgyhogy hátrébb a szerzői jogokkal !!

SolnesM # 2020.03.16. 18:29

egy példa z építésztervezői hibbantságról.
Anno úgy 40 éve egy nagy szociálista vállalatnál dolgoztam és elkövetkezett a ház bővítés. Ehhez természetesen terv is kellett , kellet a bürokráciának, kellett a szakiknak meg persze nekem, hogy tudjam mit fognak a pénzemért a szakik készíteni.
Tehát kellett tervező. pont kapóra jött egy kollégám olyan negyedrendű építész. gondoltam jó lesz nem kell messzire menni meg csak nem ver át.
Megegyeztünk az árban ,az elkészítés idejében és az elképzelésemben. Nagyjából tartotta az időt, de mikor prezentálta a készterveket kiderült, hogy nem bírt magával kibújt belőle az alkotói ösztön Mit tudtam tenni ? A díj 2/3 -a kifizetve, a határidő - pénzügyi és a kivitelezők készen álltak. Nyeltem egyet és mondtam ok.
Aztán úgy AZ ÉPÍTKEZÉS ELSŐ HARMADÁBAN CSAK KÉRTEM EGY TERVEZŐI MŰVEZETÉST. Ha már az árban benne van miért ne. Sok mindene kívül az ablakok is sorra kerültek és úgy mellesleg megemlítem sajnos pont olyant ami 80 éve készült sehol nem kapok. látom megdöbben és ellent mondást nem tűrően elkékülve azt mondja csináltassam meg kisiparossal, 3x annyiért. nem szóltam elbúcsúztunk és akkor láttam utoljára. Aztán ment a projekt a saját izlésem szerint.
Amúgy a tervező főmunka idejében unalmas 3 ezertételes költségvetéseket ellenőrzött és néha beton gépalapokat tervezett. Mint a Madách -i szegény Michalengelló faragta a széklábakat.
Tehát mindig a megbízás elején kell tisztázni a megbízás határait. Amikor terveztetek mindig kikötöm semmi művészet, a munka vége a kifizetésnél van.

Aztán van aki leborul a 'művészet' nagysága előtt. Én nem.

nanemaaa # 2020.03.17. 07:44

SolnesM
Te legalább értesz hozzá. Elvégre ez is majdnem olyan dolog, mint a foci. :D
Ha negyedrendű tervezővel terveztetsz, akkor ne várj tőle csoda palotát. Megjegyzem, egy palota bekerülési költsége mindig nagyobb, mint egy vályog viskóé.
Az építészet szakma, akár csak a zeneszerzőé, vagy a balettáncosé. De szimbólázni egyik se tud. :D

fablesweet # 2020.04.07. 17:53

Tisztelt Hölgyem/ Uram!

Szeretnék állásfoglalást kérni. Van egy Magyaroszágon lévő ingatlan, aminek a tulajdonosa kinai és jelenleg is Kínában él. Ezt az ingatlant szeretnénk megvásárolni, de a jelenhelyzetben és a közleljővőben sem tudjuk személyesen lebonyolítani. Ennek okán szeretnénk más módon megvásárolni. Kértünk ki több ügyvédi véleményt is, de eltérőek voltak.

  1. Az adásvételi szerződést megírjuk itthon elpostázzuk a tulajdononak, aki a konzulátosunon személyesen aláírja, majd visszaküldi, ezt követően pedig mi visszaküldjük az aláírt példányt.
  2. Egy másik magyarországi ügyvéddel meghatalmazást készített a tulajdonos, és ő jár el (ügyvéd) az ügyében. Amit szintén postázással, illetve konzulátuson való aláírással old meg.
  3. Skypos alárással készül el az adás-vételi szerződés. A skypos alárírás csak abban az esetben lehetséges, ha a tulajdonos magyarországon tartózkodik?

Várom szíves válaszát!

drbjozsef # 2020.04.08. 07:09

fablesweet,

Laikusként :

El kell küldeni a szerződést kínába, az eladónak be kell mennie a magyar konzulátusra, ott aláírni a konzul előtt, aki felülhitelesíti az aláírását, ez megfelelő lesz az ügyvédnek itthon, te itt aláírod, kap a kínai is példányt, bejegyzésre alkalmas lesz az okirat.

Vagy el kell küldeni a szerződést kínába, meg kell néznie, hogy ott hol lehet apostille-t kapni a szerződésre (ottani közjegyző, más hivatal, ügyvéd), ott aláírja azzal, és úgy küldik vissza.

Szerintem a skype nem az igazi, bár nem zárom ki, hogy bizonyos körülmények között működhet - ha van olyan ügyvéd, aki azon keresztül elfogadja. Már bankok is elfogadják szerződni, nem lehetetlen - de szerintem nem fog menni.

MajorDomus # 2020.04.08. 18:13

Egy:
nem az ügyvédnek kell elfogadnia a megoldást.
Kettő:
a földhivatalban kérdezd meg hogy ők mit fogadnak el a tulajdonjogod bejegyzéséhez?
három:
tulajdonos nem akkor leszel,amikor az ügyvéd átveszi a oénzt tőled,hanem amikor a földhivatal bejegyzi!
Négy:.
vigyázz,hogy mit lépsz,mert pénzed sem lesz meg lakásod sem.

ferencakiss # 2020.04.11. 14:05

Kedves Fórumtársak!

Segítségét, infót szeretnék kérni.

Eladó egy ingatlanom, jelentkezett egy vevő jelölt, az árban megegyeztünk, egyben kp-ban fizetne (ami nagy előny, főleg a jelenlegi helyzetben), de ...
De nem akarja nevére íratni, hanem vételi jogot akar bejegyeztetni- ő felújítja majd értékesíti- és én majd csak az ő vevőjének adom el.

Ez mennyire kivitelezhető?
Milyen buktatók vannak benne a számomra?
Letudom védeni magam, hogy ne vonjanak felelőségre tulajdonosként, mert ő bármilyen szabályt sért, nem fizet közmű számlát, stb?

Előre is köszönöm a segítséget.
Kiss Ferenc

Békéséva # 2020.04.11. 15:33

Békéséva

Testvérem szeretne venni egy lakást, de nem a saját nevére, mert végrehajtós tartozása van, és nem szeretné ,hogy rálépjen a végrehajtó. Egy unokatestvérét kérné meg erre, de aggódik,hogy valami harag kipattanasása miatt eladná a feje fölül a lakást. A kérdés::: hogy a haszonélvezet bejegyzése megoldás lenne? Vagy a haszonélvezet esetén is jogába állna eladni bármikor???

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.11. 15:34

Milyen közmű?

drbjozsef # 2020.04.11. 17:21

Békéséva,

Nem megoldás.
A tulajdonos bármikor, a haszonélvező beleegyezése, akár csak értesítése nélkül is értékesítheti az ingatlant. Természetesen a haszonélvezettel terhelten, de ez gondolom nem vigasztalná a testvéredet.

drbjozsef # 2020.04.11. 17:26

ferencakiss,

Van pár buktatója, a közmű pont nem annyira, mert a mérőórákat akár a nevére is veheti a tulajdonos beleegyezésével. És akkor az őt terheli.

De ha te adod el, akkor inkább az lesz sokkal nagyobb buktató, hogy vagy 10 évig neked kell szavatosságot adnod a lakásra, és ha ez az ember kóklerkedik, és összegányol valamit a felújításkor, akkor azért te fogsz felelni, mint eladó.

Én nem tennék ilyet. Erre nincs jó megoldás. Ha muszáj, akkor már inkább engednék az árból - már ha ennek a trükknek az az oka, hogy mondjuk nem szeretne illetéket fizetni. Fizessen csak, vegye meg rendesen.

gerbera317 # 2020.04.12. 07:06

Békéséva
Még csak eladnia se kell. Fedezetnek kínálhatja fel kölcsönhöz, amit vígan eltapsol, és esze ágában sincs visszafizetni. Én ki nem hagynám ezt a lehetőséget...

csubuka # 2020.04.12. 21:33

Kedves Fórumozók!

Mennyiben kellene egy használt családi ház tetőterének teljes ujraépítésekor (térdfal és a betonfödém marad csak) az OTÉK-ot figyelembe venni? Elméletileg gondolom teljesen, gyakorlatilag meg itt semmilyen bejelentés és engedélyezés nincs, tehát nem igazán kell teljesen figyelembe venni...

Gondolok itt a külön WC helyiség-re kifejezetten („Két lakószobásnál nagyobb lakásban önálló illemhelyet kell létesíteni.”) már OTÉK előírás volna, de kialakítani igen problémás lenne sajnos. (Csak fürdőszobába elhelyezett WC lehet kb. nálunk így elfér oda, ahova férnie kell)

Ebből bármi hátrányunk lehetne? Ha valaha el kell adni és a vevő CSOK-ot akar felvenni netán. Másra nem tudok gondolni így hirtelen.

drbjozsef # 2020.04.13. 05:49

csubuka,

Tényleg azt kérdezed, hogy "mennyiben" kell figyelembe venni a most hatályos OTÉK-et egy most folyó építkezésnél?

Nagyon.

csubuka # 2020.04.13. 14:42

A 80-as években épült. Most csak "frissül" és csak a tetőtér beépítése (ami eredetileg szintén a 80-as évek terméke).

Ez egy olyan folyamat, amit hivatalosan sem bejelenteni, sem e-naplózni sem kell.

Elég nehézkes volna a nem fürdőszobával egybeépített WC kialakítása egy olyan épületben, ahol a 80-as években nem ezen gondolat mentén alakították ki az ejtővezetékeket. (Tehát külön csak WC célzattal épülő helyiség létesítése).

Két fürdőszobába beépített WC így is volna az épületben, szóval ha bizonyos mértékben megvalósulhat az eredeti gondolat, hogy van olyan WC helyiség, ahol végezheti az ember a dolgát, amíg valaki ezen zavarás nékül egy külön fürdőben fürödhet.

Nem gondolnám, hogy ez negatív irányba térne el a törvénytől.

drbjozsef # 2020.04.13. 14:50

csubuka,

értem én, igazad is van, de az OTÉK így kezdődik :

1.§(1) Területet használni, építmény elhelyezésére felhasználni, telket alakítani, építés alapjául szolgáló tervet elkészíteni, építményt építeni, átalakítani, bővíteni, felújítani, helyreállítani, korszerűsíteni, elmozdítani vagy lebontani, továbbá az építmény rendeltetését megváltoztatni e rendelet, valamint a helyi építési szabályzat rendelkezései szerint szabad.

Ez alapján azt mondanám, kellene külön WC. Már, ha nincs az OTÉK-ben az ilyen esetre eltérő rendelkezés - ezt nem tudom.

csubuka # 2020.04.13. 16:21

drbjozsef:

Köszönöm szépen a magyarázatot és a választ!

Akkor még kutakodnom kell ezügyben. Biztos, ami biztos... Műszakilag igen nagy fejtörés volna ez, anyagilag sem volna kellemes.

Ámde ebből gyakorlati probléma akkor lehetne talán, hogyha mondjuk egy valamikori értékesítéskor a vevő CSOK-ot akar igényelni nem? Sima banki hiteligénylésnél annyira nem mennek bele az épület részleteibe talán...

drbjozsef # 2020.04.13. 17:08

csubuka,

Nem hinném. Talán még akkor sem.

nanemaaa # 2020.04.14. 06:21

csubuka
Ahol lehet plusz fürdőszobát kialakítani, ott lehet plusz wc-t is, így az okfejtésed nem logikus. Ha megbíznál egy tervezőt, ő biztosan megoldaná. De szerintem egy jó vízvezeték szerelő is. Tervek nélküli kivitelezés még rengeteg egyéb problémát fog okozni, amire most még nem is gondolsz. És szerintem drágább is lesz.
Nem csak az OTÉK hirdeti bőszen, hogy az ő előírásait be kell tartani, hanem az építési törvény is kimondja.

csubuka # 2020.04.14. 10:02

nanemaa:

Köszönöm a választ!

Ismerős építész rajzolja a tetőtér "új" (részben módosult) alaprajzát, szóval nem légbőlkapott szerencsére, legalábbis elrendezés szempontból (most, hogy ő mennyire gondolt bele az OTÉK WC helyiség igényébe vagy használt épületnél nem tartotta relevánsnak azt nem tudom, ezzel nem piszkáltam, szívességi alapon ment ez nagyjából, nem kéne piszkálni. Ez az extra gondolat most jutott eszembe az OTÉK kitételével kapcsolatban).

Ő rajzolta így egybe a fürdőt és a WC-t a tetőtérben (alul is egyben vannak, illetve korábban is így volt a tetőtérben is). Gondolom, hogy extra-extra munkával lehetne külön akár, bár a WC és a szabvány 110-es ejtőcső közel kell legyenek egymáshoz, ami szűkíti az opciókat. Én a szakmám kapcsán max az épületgépészeti részekért felelhetek.

Alapvetően ezen limiten felül kevésbe helytakarékos, ha volna fenn egy fürdő és egy WC külön. Mindennek van egy "szabvány" (vagy inkább ajánlott) helyigénye (külön WC-be extra mosdó is lenne, újabb adag helyigénnyel, a fürdőben levő mosdón felül) és még extra új falak is vennének el a helyből, hogyha külön WC lenne. Fürdő mindenképpen kell fentre, ha külön fürdőszoba és külön WC volna az több helyet vesz el. Természetesen csak külön WC lehetne, de akkor hol lesz a normális fürdő? Ha le kéne lépcsőzni a másik fürdőbe az elég "alja" lenne, visszalépés a 80-ban készült állapothoz képest.

drbjozsef # 2020.04.14. 10:16

Mondjuk az, hogy "átalakítani" és "felújítani" is csak ezekkel a szabályokkal lehetne, az olyan tekintetben nekem sem tűnik életszerűnek, hogy az országszerte található kádárkockák tízezreinél általában a fürdőben van a WC, és hogy csak ezért nem építenek át mindent egy felújításkor, az hótziher.

Nincs magában a rendeletben kivétel? Hogy milyen építési munkáknál nem kell alkalmazni minden pontját?

alfateam # 2020.04.14. 10:48

https://www.google.com/search?…

, hogy az országszerte található kádárkockák tízezreinél általában a fürdőben van a WC

Ez-bizony nem igaz!

drbjozsef # 2020.04.14. 10:54

Jólvan, akkor csak a te kedvedért : AZOKNÁL az épületeknél, legyen az kádárkocka vagy gyurcsánygömb, AHOL a kló a fürdőszobában van, azt nem építik át csak ezért. Így rendben lesz, remélem.

wers # 2020.04.14. 11:07

Akkor megnyugodhatnak akiknél még mindig az udvaron van a wc. Külön helyiségben van, így biztos megfelel.

Az ilyen régi épületeknél elég nagy kihívás külön helyiségbe tenni a wc-t a hely szűke miatt. Ha meg már ott van az 50 éve történt felújítás után, akkor nem szabad most újra felújítani az adott alaprajz szerint? (lépjünk a Kádár időknél is régebbre) A falakat nem lehet kitolni, azon ott vannak.

biemhu # 2020.04.14. 14:01

Üdv.!

Segítséget szeretnék kérni, mivel nem találtam jogszabályt a helyzetemre vonatkozóan.

Vásárolnék egy, 3/16-od tulajdoni jogra vonatkozóan özvegyi joggal terhelt ingatlant. Az illető személyt már régóta eltűntként keresik, de nem lett holttá nyilvánítva.

Viszont én megvásárolnám ,és beköltöznénk az ingatlanba, és aziránt érdeklődnék, hogy a 3/16-od tulajdonrészre vonatkozó özvegyi joggal egy 1/1 tulajdonossal (velem) szemben milyen jogai lennének az illetőnek?

Kirakhatna a házból, beköltözhetne, illetve mire kötelezhetne?

A tulajdoni lapon így szerepel a bejegyzés:

„III. rész
17. bejegyző határozat
Özvegyi jog
(A II/10. sorszámból 3/16-od tulajdoni hányad.)
Utalás: II/8 , II/10.”

(II/10. sorszám alatt pedig a jelenlegi tulajdonos 7/16-os tulajdoni hányada található. (Majd további 2 sorszám alatt 8/16 + 1/16 tulajdoni jog összesen.))