Ingatlanügyek

Grave7 # 2020.04.14. 15:26

@biemhu:
Az özvegyi jog a II/8. pontban szereplő tulajdoni hányadra is vonatkozik - lehet annak már új tulajdonosa van, ezért nem találsz ilyen a tulajdoni lap szemlén.
Ez esetben meg kell nézni későbbi tulajdonszerzéseket, hogy van-e olyan ami visszahivatkozik a II/8. pontra. Vagy van-e olyan, aminek a bejegyző határozatszáma megegyezik a II/8. pont törlő határozatszámával (ez csak a teljes tulajdoni lapból derül ki, amin a törölt bejegyzések is látszanak). Ha több tulajdonátruházás is történt, akkor végig kell követni a folyamatát, hogy kiderüljön, ki a II/8. pontban szerepelt tulajdoni hányad jelenlegi tulajdonosa - amit még mindig, változatlanul terhel a haszonélvezeti jog.

Az özvegyi jog jogosultját ugyanazok a jogok illetik (és kötelezettségek terhelik) 3/16-od tulajdoni hányad és 16/16 tulajdoni hányad esetében is - értelemszerűen csak azon tulajdoni hányadra vonatkozóan, amit az özvegyi jog terhel.

biemhu # 2020.04.14. 16:01

Grave7, köszönöm szépen a segítséget!

II. rész / 8. az alábbit tartalmazza:
Tulajdoni hányad: 1/16
jogcím: öröklés
jogállás: tulajdonos
(tulajdonosa megegyezik a többi tulajdonrész tulajdonosával.)

Ezesetben jól értelmezem, hogy 4/16-od tulajdonrész terhelt özvegyi joggal jelenleg?

Illetve, „Az özvegyi jog jogosultját ugyanazok a jogok illetik (és kötelezettségek terhelik) 3/16-od tulajdoni hányad és 16/16 tulajdoni hányad esetében is”. Ez azt jelentené, hogy egy 4/16-os, illetve egy 16/16-os haszonélvezeti jog is teljes értékű jog, és az ingatlan teljes területét használhatja, hasznosíthatja?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.14. 16:25

Igen. A többi tulajdonossal (haszonélvezővel) együtt.

Zoltanuss # 2020.04.19. 12:34

Üdv. a szakértőknek !

Egy érdekes problémát vetett fel egy ismerős. Van egy lakászhasználó aki ezermester. Szeret mindent megjavítani.

Így a gáz is sorra került. Babrája , felelőtlenül.
A környezetének tudomására jutott. Szól a szolgáltatónak, az valószínűleg vizsgálat után kikapcsolja a szolgáltatást.
Mit tehet a lakás használó, kihez fordulhat jogorvoslatért ?

gerbera317 # 2020.04.19. 12:38

Biztos, hogy nincs valamilyen logikai bukfenc a probléma-felvetés és a kérdés között?

Lagopagosz # 2020.04.20. 09:20

Ingatlant szeretnék vásárolni részletfizetéssel, felújítanám, közműveket bekötném de minimum 10 év alatt fizetném ki.

AZ anyagiak megkönnyítése érdekében a kérdésem hogy kiadhatom-e az ingatlant és abból fizetném a vételárat tulajdonjog fenntartás esetén?

Ez a jog meddig szerepelhet a tulajdoni lapon?

Ezzel a joggal lehet-e közműveket beköttetni a nevemre?

Lehet -e a tulajdonjog fenntartás alatt kiadni bérletbe?

Ha nem fizet a bérlő akkor kitudom-e rakni ha fenntartásos a tulajdonjogom?

A fenntartásos tulajdonjog mellett a lakásbiztosítást kinek kell kötni és kinek fizet, az ingatlanadókat kinek kell fizetni és ki fizet kinek ha időközben pl leég a ház?

Mert ez a tulajdonjog fenntartással a gyakorlatban azt jelenti hogy félig az enyém félig meg nem, épp a kifizetés aktuális állásától függően.

Előre is köszönöm a válaszokat!

Egzoticside # 2020.04.20. 09:28

Sziasztok,

A felek ingatlan adásvételi szerződést kötöttek, de az eladó a teljes vételár kifizetése előtt elhunyt.

A tulajdonjog bejegyzési engedélyt ügyvédi letétbe helyezték aláíráskor.

Ilyenkor mi a teendő? Az örökös részére lehet fizetni, és ennek megfelelően kiadható a letétbe helyezett engedély?

Ha jól sejtem, a jogerős hagyatékátadó végzést be kell kérnie az eladónak, hogy egyértelmű legyen ki az örökös, kinek kell teljesíteni?

Ilyenkor az ingatlan a hagyaték része egyébként?

Előre is köszönöm.

Erika

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.20. 09:31
  1. Nem. Ha nem a tiéd az ingatlan, akkor nyilván bérbe sem adhatod.
  2. Milyen jog?
  3. Nem világos milyen jogról beszélsz, de sok akadálya nincs, hogy más fizesse a díjat a tulajdonos helyett.

A többi kérdés így okafogyott.

Lagopagosz # 2020.04.20. 09:49

A tulajdonossal kötnénk egy adásvételi szerződést tulajdonjog fenntartással, tehát a tulajdoni lapra felkerülne a nevem széljegybe mint tulajdonjog fenntartással történő vásárló.
A birtokbaadás persze megtörténne a szerződés kötésének napján.

Tehát ha megvagyok széljegyben és van egy birtokbaadási papírom akkor is okafogyottak a kérdéseim?

matthiasi # 2020.04.20. 09:53

Ilyenkor az ingatlan a hagyaték része egyébként?

Kérdezi pár perce az egyik topiktárs. (Eg.. ) Hát mi lenne, gyakorlatilag csak az ingatlanok a hagyaték részei. Lehet más is, de azokat az örökösök eltitkolják, vagy értéktelen lim lom

Lagopagosz # 2020.04.20. 10:33

De amúgy sem tiszta ez a fenntartásos dolog.

Veszek egy házat így részletfizetéssel 5 millióért. Beköltöztem,telnek az évek, belefizettem 2,5 milliót majd felrobbant és kráter maradt a helyén, a kazán meg ráugrott a szomszéd udvarán parkoló Bentleyre.
Tegyük fel a robbanást mindkét féltől független esemény pl egy villámcsapás okozta.

AKkor én nyugodt szívvel elsétálhatok hogy majd veszek másikat, "nem az enyém az ingatlan", sőt visszakérem a belefizetett részt az eladótól, hisz már nincs ház, eldurrant, sorry, tartsa meg a foglalót?
A szomszéd is az eredeti tulajt perelheti, engem nem mert én sem bérlő, sem tulajdonos csak egy senki voltam ott fenntartásos szerződéssel?

Az ilyenekre nem tér ki a szerződés általában, de ha megtörténik akkor fejvakarás mindkét féltől hogy na akkor kié is a kár?

oligaliga # 2020.04.20. 10:34

Lagopagosz

AZ anyagiak megkönnyítése érdekében a kérdésem hogy kiadhatom-e az ingatlant és abból fizetném a vételárat tulajdonjog fenntartás esetén?
Erre kaptál választ.

Ez a jog meddig szerepelhet a tulajdoni lapon?
A tulajdonjog fenntartás addig van a tulajdoni lapon, amíg a jogosult hozzá nem járul a törléshez.

Ezzel a joggal lehet-e közműveket beköttetni a nevemre?
Igen. A részletekről érdeklődj a szolgáltatónál (mit kell beadni, csatolni, stb.).

Lehet -e a tulajdonjog fenntartás alatt kiadni bérletbe?
Ha nem fizet a bérlő akkor kitudom-e rakni ha fenntartásos a tulajdonjogom?

Már kaptál választ.

A fenntartásos tulajdonjog mellett a lakásbiztosítást kinek kell kötni és kinek fizet, az ingatlanadókat kinek kell fizetni és ki fizet kinek ha időközben pl leég a ház?
Az köti, akinek érdekében áll a biztosítás. A biztosító a kedvezményezettnek fizet. Pontosabb válaszért keress meg egy biztosítót.

Lagopagosz # 2020.04.20. 10:47

Volt már itt valamelyik topikban hogy a biztosító a tulajnak fizet, de bárki megkötheti. Akkor fizet másnak ha a tulaj ehhez hozzájárul.. utólag a kár kifizetésekor.

De a tulaj ebben az esetben nem egyenlő azzal aki bentlakik. Kifizeti a biztosító a tulajdonost, engem meg bentlakót meg elfelejt a kárral együtt.

Nagyobb kár esetén tuti a kötözködés és pereskedés a biztosítóval.

Más: ha bérbeveszek egy ingatlant elvileg továbblehet adni albérletbe.

Akkor ha részletre veszek házat ügyvéddel fenntartással akkor nincs semmi más mód ( pl a szerződésbe való beleírás)hogy én kiadhatom bérleménybe úgy hogy nekem fizet a bérlő és én is rakhatom ki?

Tehát ha már birtokbaadják akkor elvileg lehetne rá mód, de kérdés közjegyző előtt megáll-e egy bérbeadás? Mert a közjegyző alapból elutasít ha nem az enyém a ház.

Az ilyen részletfizetéses szerződésben azt is megszokták engedni hogy felújítást, átalakítást végezzek , de nem követelhetem a tulajtól az árát ha visszalépek.

Akkor az albérletesdi megoldható esetleg ha belekerül az adásvételibe?

negativ06 # 2020.04.21. 13:16

Üdv mindenkinek!

Az lenne a kérdésem, hogy egy tulajdoni lap lekérésében tudna valaki segíteni nekem?

Grave7 # 2020.04.21. 13:53

@negativ06: Persze. Mi nem tiszta az alábbi oldalon?

https://magyarorszag.hu/szuf_fooldal#…

negativ06 # 2020.04.21. 14:17

@Grave7

Az ügyfélkapu regisztrációval van gondom, mert E-személyi kell hozzá és nekem az nincs.

drbjozsef # 2020.04.21. 15:51

negativ06,

Nekem szvsz nem fog kelleni mostanság a két ingyenesem, úgyhogy ha elküldöd az ingatlan adatait, főleg a helyrajzi számot és a települést, akkor letöltöm neked az ingyenes nem hitelest szívesen.

drbjozsef@freemail.hu

negativ06 # 2020.04.21. 18:22

drbjozsef,

Nagyon köszönöm a lehetőséget. Hamarosan elküldöm az adatokat emailben.

drbjozsef # 2020.04.22. 04:28

negativ06,

Elment.

Lagopagosz # 2020.04.22. 17:34

Olyan megoldás esetleg létezik hogy akitől veszem az ingatlant tulajdonjog fenntartással, vele kötök egy "ingyenes" bérleti szerződést is melyben kikötöm hogy én továbbadhatom albérletbe.

Akkor így már lehet legalizálni?

De közjegyző azt mondta hogy amíg a tulajdoni lapon mint tulajdonos nem szerepel a nevem addig velem nem lehet közjegyzős bérleti szerződést kötni.

drbjozsef # 2020.04.23. 04:30

Lagopagosz,

Ingyenes bérleti szerződés nincs. Azt úgy hívják, hogy szívességi lakáshasználati szerződés.

Elvileg lehetséges, és akár tovább is adhatod albérletbe, ha a szerződést írásba fektetitek, és abban megállapodtok az albérletbe adhatóságról, de mivel a tulajdonossal Te állsz jogviszonyban, ezért az efféle konstrukció olyan kevés jogot és olyan sok kötelezettséget róna rád, hogy ritka nagy hülyeség volna belemenni.

Mondjuk nem sokkal nagyobb hülyeség, mint ilyen tulajdonjog fenntartásos eladásba belemenni, szóval lehet, hogy már nem oszt nem szoroz.

Arról nem is szólva, hogy szerintem a NAV-nak azért lennének fenntartásai a dologgal kapcsolatban, mert első ránézésre ez erősen a tulajdonos adóelkerülési próbálkozásának tűnne, ami 10-ből 9-szer az is lenne, de nagyvonalúan most azt mondom, elhiszem, hogy esetetekben nem - de ez nem biztos, hogy a NAV-ot is meggyőzné...

Főszabály szerint a tulajdonosnak kell adóznia. Elég nehéz elhinni, hogy szívességből adja oda hogy te bérleti díjat szedhess...

drbjozsef # 2020.04.23. 05:30

Lagopagosz,

Olvass bele a "Végrehajtói költségek és jutalék" c. topikba. Éppen a kérdésedet érintő probléma merült fel. Na, azért nem csinálunk ilyet (többek között).

wers # 2020.04.23. 06:19

Nekem szvsz nem fog kelleni mostanság a két ingyenesem, úgyhogy ha elküldöd az ingatlan adatait, főleg a helyrajzi számot és a települést, akkor letöltöm neked az ingyenes nem hitelest szívesen.

Kérdésem, hogy ugye hiteles tulajdoni lapot és térkép másolatot is tudok lekérni bármelyik ingatlanról.

drbjozsef # 2020.04.23. 07:19

wers,

Igen, lehet online, de az fizetős.

Az ügyfélkapu ingatlankeresője szerint : E-hiteles tulajdoni lap másolat 3600 Ft. (teljes is, szemle is).

Térképmásolat csak nem hitelesített van.

wers # 2020.04.23. 07:27

Köszi szépen, tudom, hogy fizetős.

Térkép igen, az jogos, hogy nem lehet hiteles.