Ingatlanügyek

Évaa # 2015.12.02. 08:20

Immaculata
Mondana valamit bővebben, mire gondol? Hogy utána tudjunk nézni...
Köszönöm!
Éva

Immaculata # 2015.12.02. 06:07

De nem így van.

MD kötözködik.

MajorDomus # 2015.12.01. 22:46

SZJA törvény

Évaa # 2015.12.01. 20:44

MajorDomus
Köszönöm a válaszát, a megerősítést, reméltük, hogy így van!
Éva

MajorDomus # 2015.11.30. 20:58

Ha jövedelem nem keletkezik, márpedig Itt nem, akkor nem kell adót fizetni.

Nav ügyfélszolgálat

Évaa # 2015.11.30. 20:27

Tisztelt szakértők!
Korábban kaptam már segítséget Anyósomtól örökölt ház eladásával kapcsolatban, és most új kérdések merültek fel, amiben a tanácsukat szeretném kérni.
Férjem egyedüli örökösként örökölte a szóban forgó házat 50%-ban Apósomtól 1998-ban, és 50%-ban Anyósomtól 2009-ben. Most egy vállalkozó megvenné az ingatlant építési telekként, ezért lebontanánk az egyébként is bontásra megérett házat.
A következő kérdésekben szeretném a segítségüket kérni: kell-e adót fizetnünk, ha ugyan annyiért adjuk el a telket, mint amennyire a 2009-es öröklésnél felértékelték az ingatlant?
Amennyiben igen, mikortól számít teleknek az ingatlan, ill. a telekre érvényes 16%-os adót a lebontástól, vagy már az örökléstől kell számítani? Hol tudunk utánanézni az adó kiszámítás módjának?
Előre is köszönöm a segítségüket!
Éva

bodnareve # 2015.11.29. 18:13

Tisztelt Jogi Fórum!
Édesapám 2001. április 11-én adásvételi szerződés formájában , (haszonélvezettel és visszavásárlási joggal) eladta feleségével közösen lakott 1/2 tulajdoni hányadát. Felesége elővásárlási jogával nem élt. Ezt követően, 2 nap múlva, április 13-án édesapám kórházban elhunyt. Az új tulajdonos tulajdonjoga 3 héttel később, május 07-én került bejegyzésre a Földhivatalban. Ezt követően, édesapám felesége meggondolta magát, és június 09-én visszavásárolta édesapám tulajdonhányadát. Igy lett a feleségből 1/1 arányban ingatlantulajdonos, kijátszva a törvényes örökösöket. Tanácsukat kérem arra nézve, hogy a tulajdonjog változás a földhivatali bejegyzéssel jön-e létre, vagy már az adás-vételi szerződéssel. Köszönettel és tisztelettel: Eve

MajorDomus # 2015.11.27. 20:22

Amennyit nem szégyellnek!

perszepolisz # 2015.11.27. 16:16

tomi256:
Nincs rá szabály hogy nem emelkedhetne ennyivel. A gáz ára is emelkedhetne a 10-szeresére.

Azt tudom, hogy az magánszemély kommunális adója éves szinten maximum 26000 valahány száz forint lehet adótárgyanként.(helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény)

Edit4 # 2015.11.27. 15:15

Köszönöm szépen.
Edit

MajorDomus # 2015.11.26. 22:48

Az is hülye volt aki kitalalta.

SolnesM # 2015.11.26. 09:25

keditti,keditti !

Meg kell javtatni szakemberrel.

Egy évvel a vásárlás után reménytelen a vita az eladóval.

SolnesM # 2015.11.26. 09:21

Edit......
Elvleg új bérbeadásnál kell.
Folyamatosnál nem igen. Na de minek ha nem kéri a bérbevevő.
Ha felmerül véletelenül azt mondod átlagos, kell neki vagy sem.
A brbevevőnl ez kb. a 26 szempont, de legtbbje csak 3 szempont alapján választ.
Megjegyzés :

az atökkel ütött valakli aki ezt kiterjesztette a bérbevendőlakásokra alapvető fogalmakkal/ tapasztalatokkal sem rendelkezett a felől, hogy mi alapján választanak a bérlők lakást.

tomi256 # 2015.11.26. 09:03

Nem tudom, hogy lehet-e itt kérdezni erről a témáról, de az lenne a probléma, hogy a község ahok lakom a kommunális adót 1500 Ft-ról 17.500 ft-ra emelte. Nem tudnák nekem megmondani, hogy ez szabályos-e, mekkora lehet a max növekedés mértéke, és ilyenkor mi van?

MajorDomus # 2015.11.25. 20:51

Hivatalosan kellene, de a kutya sem kéri tőled.

Edit4 # 2015.11.25. 10:11

Tisztelt Szakértők!
Kérem, szíveskedjenek pontosítani információimat.
2016.01.01-jén rendelkeznem kell (bérbe adott, 50 m2-nél nagyobb, társasházi) lakásomra vonatkozó energetikai tanúsítvánnyal?
Folyamatos bérleti szerződésem van 2014.szeptembere óta, tehát a közelmúltban vált egy éven túlivá a bérbeadás.
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel
Edit

keditti # 2015.11.25. 09:21

T. Szakértő! A lányom vett egy 34 nm-es ingatlant amit többször is megnézett mielőtt megvásárolta ,de akkor nem tapasztalt semmi problémát. Viszont a vásárlás után észlelte hogy a WC-ben gyakran vizesedik a járólap és a közvetlen szomszédtól értesült arról hogy a lakásnak a WC fala nagyon penészes volt és az előző tulaj ezt egy leszigeteléssel oldotta meg,de a gond az hogy a járólap csupa víz. Erről a problémáról az előző tulajdonos őt nem tájékoztatta. A lakást egy éve vette. Mit tehet a lányom ez ügyben? Jogilag tehet-e valamit?

tanár_Bp # 2015.11.24. 18:04

Kedves Szakértők!
Tanácsot szeretnék kérni, egy ingatlan vásárlásba.
Az eladó azt mondta az eladó házról hogy egy cég (Bt.) a tulajdonosa. Mire kell ilyenkor figyelni a vásárlásnál?
Ugyan úgy veszem meg mintha magánszemély árulná? Az ingatlan a cég székhelye is.

Egy másik háznál a tulajdonlap első részébe bejegyző határozatként az ingatlan adatainál az szerepel hogy Védőterület. Ezzel érhet bármilyen hátrány ha megvásárolom?

Köszönöm válaszait!

Évaa # 2015.11.24. 12:13

Immaculata

Előző válasza után végiggondoltuk, és hasonló következtetésre jutottunk, nagyon köszönöm, hogy felhívta a figyelmünket!Ha lehet, a jelzálog helyett mi is más megoldást választunk, vagy az ügyvéddel nagyon jól bebiztosított szerződést íratunk.
Mégegyszer köszönöm a segítséget, nagy hasznunkra volt!
Üdvözlettel: Éva

Immaculata # 2015.11.24. 07:30

hátralévő összeg kifizetéséig pedig jelzálogot jegyeztetnénk be.

A jelzálogjog szerződést nagyon profi módon kell megírni.

Ha nincs a fizetésnek lejárata, ha nincs a jelzálogjog mellett elidegenítési és terhelési tilalom, akkor a vevőtök a jelzálogjog teherrel tovább tudja adni az ingatlant. Akkor pedig hiába van rajta a jelzálogjogotok, az akár az idők végezetéig is rajta maradhat.
A jelzálogjog érvényesítése megint csak teher a jogosultnak.

Ilyenbe biztosan nem mennék bele.

Szatti25 # 2015.11.24. 07:21

Tisztelt Szakértők!
Első körben szeretném megköszönni ezt a lehetőséget a hozzám hasonló egyszerű polgárok nevében, hogy Önök időt, energiát nem kímélve nagylelkűen segítenek nekünk! Minden elismerésem az Önöké!
Az én butácska kérdésem a következő lenne..
2014.Április 30.-án szereztünk egy ingatlant, a férjem 50%-os részét adásvétellel 5millió Ft értékben, az én 50%-os részem szintén 5millió Ft értékben ajándékozással.
Úgy néz ki, hogy egy sajnálatos betegség miatt el kell hogy adjuk idő előtt, terveink szerint 18millió forintért. Jelen esetben a 8millió forintból kell adózni vagy az ajándékozott részre más szabály vonatkozik?
Köszönöm megtisztelő válaszukat!
Üdvözlettel, Szné Anita

Évaa # 2015.11.22. 13:04

Immaculata
Köszönöm a válaszát, nagyon jó, hogy felhívta a figyelmemet az adózásra, utánanéztünk, és más megoldást választunk, hogy a vevőnek is jó legyen, és mi se járjunk rosszul.
Esetleg ha adna egy kis iránymutatást arra nézve is, hogy a jelzálog összege se legyen bizonytalan, nagyon hálás lennék!
Köszönettel: Éva

MajorDomus # 2015.11.18. 21:55

Nem lesz.
Ki fogják fizetni a részét, ahogy a pert beadja.

Évaa # 2015.11.18. 17:55

Kedves Immaculata! Köszönöm a válaszát, de szeretném kérni, hogy fejtse ki bővebben. Nem értem a 16 év utáni adómentességet, ez kire vonatkozik?
Hogyan védhetjük ki, hogy ne bukjuk a jelzálog összegét?
Köszönöm a válaszát!
Éva

Évaa # 2015.11.18. 17:51

Kedves MajorDomus, köszönöm a válaszát!
Azt írta, eddig nincs buktató, ez jó hír, de a leírtak alapján a későbbiekben lehet-e probléma? Főként Immaculata nekem küldött válaszát figyelembe véve.
Köszönöm a segítségét!
Éva