Immaculata
Mondana valamit bővebben, mire gondol? Hogy utána tudjunk nézni...
Köszönöm!
Éva
Ingatlanügyek
De nem így van.
MD kötözködik.
SZJA törvény
MajorDomus
Köszönöm a válaszát, a megerősítést, reméltük, hogy így van!
Éva
Ha jövedelem nem keletkezik, márpedig Itt nem, akkor nem kell adót fizetni.
Nav ügyfélszolgálat
Tisztelt szakértők!
Korábban kaptam már segítséget Anyósomtól örökölt ház eladásával kapcsolatban, és most új kérdések merültek fel, amiben a tanácsukat szeretném kérni.
Férjem egyedüli örökösként örökölte a szóban forgó házat 50%-ban Apósomtól 1998-ban, és 50%-ban Anyósomtól 2009-ben. Most egy vállalkozó megvenné az ingatlant építési telekként, ezért lebontanánk az egyébként is bontásra megérett házat.
A következő kérdésekben szeretném a segítségüket kérni: kell-e adót fizetnünk, ha ugyan annyiért adjuk el a telket, mint amennyire a 2009-es öröklésnél felértékelték az ingatlant?
Amennyiben igen, mikortól számít teleknek az ingatlan, ill. a telekre érvényes 16%-os adót a lebontástól, vagy már az örökléstől kell számítani? Hol tudunk utánanézni az adó kiszámítás módjának?
Előre is köszönöm a segítségüket!
Éva
Tisztelt Jogi Fórum!
Édesapám 2001. április 11-én adásvételi szerződés formájában , (haszonélvezettel és visszavásárlási joggal) eladta feleségével közösen lakott 1/2 tulajdoni hányadát. Felesége elővásárlási jogával nem élt. Ezt követően, 2 nap múlva, április 13-án édesapám kórházban elhunyt. Az új tulajdonos tulajdonjoga 3 héttel később, május 07-én került bejegyzésre a Földhivatalban. Ezt követően, édesapám felesége meggondolta magát, és június 09-én visszavásárolta édesapám tulajdonhányadát. Igy lett a feleségből 1/1 arányban ingatlantulajdonos, kijátszva a törvényes örökösöket. Tanácsukat kérem arra nézve, hogy a tulajdonjog változás a földhivatali bejegyzéssel jön-e létre, vagy már az adás-vételi szerződéssel. Köszönettel és tisztelettel: Eve
Amennyit nem szégyellnek!
tomi256:
Nincs rá szabály hogy nem emelkedhetne ennyivel. A gáz ára is emelkedhetne a 10-szeresére.
Azt tudom, hogy az magánszemély kommunális adója éves szinten maximum 26000 valahány száz forint lehet adótárgyanként.(helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény)
Köszönöm szépen.
Edit
Az is hülye volt aki kitalalta.
keditti,keditti !
Meg kell javtatni szakemberrel.
Egy évvel a vásárlás után reménytelen a vita az eladóval.
Edit......
Elvleg új bérbeadásnál kell.
Folyamatosnál nem igen. Na de minek ha nem kéri a bérbevevő.
Ha felmerül véletelenül azt mondod átlagos, kell neki vagy sem.
A brbevevőnl ez kb. a 26 szempont, de legtbbje csak 3 szempont alapján választ.
Megjegyzés :
az atökkel ütött valakli aki ezt kiterjesztette a bérbevendőlakásokra alapvető fogalmakkal/ tapasztalatokkal sem rendelkezett a felől, hogy mi alapján választanak a bérlők lakást.
Nem tudom, hogy lehet-e itt kérdezni erről a témáról, de az lenne a probléma, hogy a község ahok lakom a kommunális adót 1500 Ft-ról 17.500 ft-ra emelte. Nem tudnák nekem megmondani, hogy ez szabályos-e, mekkora lehet a max növekedés mértéke, és ilyenkor mi van?
Hivatalosan kellene, de a kutya sem kéri tőled.
Tisztelt Szakértők!
Kérem, szíveskedjenek pontosítani információimat.
2016.01.01-jén rendelkeznem kell (bérbe adott, 50 m2-nél nagyobb, társasházi) lakásomra vonatkozó energetikai tanúsítvánnyal?
Folyamatos bérleti szerződésem van 2014.szeptembere óta, tehát a közelmúltban vált egy éven túlivá a bérbeadás.
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel
Edit
T. Szakértő! A lányom vett egy 34 nm-es ingatlant amit többször is megnézett mielőtt megvásárolta ,de akkor nem tapasztalt semmi problémát. Viszont a vásárlás után észlelte hogy a WC-ben gyakran vizesedik a járólap és a közvetlen szomszédtól értesült arról hogy a lakásnak a WC fala nagyon penészes volt és az előző tulaj ezt egy leszigeteléssel oldotta meg,de a gond az hogy a járólap csupa víz. Erről a problémáról az előző tulajdonos őt nem tájékoztatta. A lakást egy éve vette. Mit tehet a lányom ez ügyben? Jogilag tehet-e valamit?
Kedves Szakértők!
Tanácsot szeretnék kérni, egy ingatlan vásárlásba.
Az eladó azt mondta az eladó házról hogy egy cég (Bt.) a tulajdonosa. Mire kell ilyenkor figyelni a vásárlásnál?
Ugyan úgy veszem meg mintha magánszemély árulná? Az ingatlan a cég székhelye is.
Egy másik háznál a tulajdonlap első részébe bejegyző határozatként az ingatlan adatainál az szerepel hogy Védőterület. Ezzel érhet bármilyen hátrány ha megvásárolom?
Köszönöm válaszait!
Immaculata
Előző válasza után végiggondoltuk, és hasonló következtetésre jutottunk, nagyon köszönöm, hogy felhívta a figyelmünket!Ha lehet, a jelzálog helyett mi is más megoldást választunk, vagy az ügyvéddel nagyon jól bebiztosított szerződést íratunk.
Mégegyszer köszönöm a segítséget, nagy hasznunkra volt!
Üdvözlettel: Éva
„ hátralévő összeg kifizetéséig pedig jelzálogot jegyeztetnénk be.”
A jelzálogjog szerződést nagyon profi módon kell megírni.
Ha nincs a fizetésnek lejárata, ha nincs a jelzálogjog mellett elidegenítési és terhelési tilalom, akkor a vevőtök a jelzálogjog teherrel tovább tudja adni az ingatlant. Akkor pedig hiába van rajta a jelzálogjogotok, az akár az idők végezetéig is rajta maradhat.
A jelzálogjog érvényesítése megint csak teher a jogosultnak.
Ilyenbe biztosan nem mennék bele.
Tisztelt Szakértők!
Első körben szeretném megköszönni ezt a lehetőséget a hozzám hasonló egyszerű polgárok nevében, hogy Önök időt, energiát nem kímélve nagylelkűen segítenek nekünk! Minden elismerésem az Önöké!
Az én butácska kérdésem a következő lenne..
2014.Április 30.-án szereztünk egy ingatlant, a férjem 50%-os részét adásvétellel 5millió Ft értékben, az én 50%-os részem szintén 5millió Ft értékben ajándékozással.
Úgy néz ki, hogy egy sajnálatos betegség miatt el kell hogy adjuk idő előtt, terveink szerint 18millió forintért. Jelen esetben a 8millió forintból kell adózni vagy az ajándékozott részre más szabály vonatkozik?
Köszönöm megtisztelő válaszukat!
Üdvözlettel, Szné Anita
Immaculata
Köszönöm a válaszát, nagyon jó, hogy felhívta a figyelmemet az adózásra, utánanéztünk, és más megoldást választunk, hogy a vevőnek is jó legyen, és mi se járjunk rosszul.
Esetleg ha adna egy kis iránymutatást arra nézve is, hogy a jelzálog összege se legyen bizonytalan, nagyon hálás lennék!
Köszönettel: Éva
Nem lesz.
Ki fogják fizetni a részét, ahogy a pert beadja.
Kedves Immaculata! Köszönöm a válaszát, de szeretném kérni, hogy fejtse ki bővebben. Nem értem a 16 év utáni adómentességet, ez kire vonatkozik?
Hogyan védhetjük ki, hogy ne bukjuk a jelzálog összegét?
Köszönöm a válaszát!
Éva
Kedves MajorDomus, köszönöm a válaszát!
Azt írta, eddig nincs buktató, ez jó hír, de a leírtak alapján a későbbiekben lehet-e probléma? Főként Immaculata nekem küldött válaszát figyelembe véve.
Köszönöm a segítségét!
Éva
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02