Ingatlanügyek

11Kérdezősködő11 # 2014.09.06. 04:40

Tisztelt fórumozók! Köszöntök mindenkit.
Nyeles telkes ingatlanom van, kb. 40 méter a nyél, a szomszédom és köztem jelenelg nincs kerítés. A nyelem csak 3 méter széles és ehhez vennék tőle 1 méter széles csíkot a telkéből, amit ő oda is adna. A csere arról szólna, hogy én megcsinálom a kerítést a telekrészért cserébe. Ha a helyi építési szabályzat nem engedi, hogy a telkemhez csatoljam a csere tárgyát képező telekrészt, akkor kérjek tulajdonrészt az ingatlanból? Mi után fizetek illetéket? (egyáltálán kell-e illetéket fizenem?)
Köszönöm a választ előre is.

Dina01 # 2014.09.05. 11:29

Köszi Béla a "kimerítő" választ,majd meglátjuk...

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.04. 20:56

Pont azért kell szépen kiköltöznöd.

Dina01 # 2014.09.04. 20:09

Tisztelt Kovács Úr!

A válaszábol nem sokat értettem,lenne olyan kedves,és kifejtené bővebben?
"Pont ezért" mi?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.04. 18:04

Mert állítólag az új tv. szerint
Nincs új törvény. És nem is adhatjátok bérbe tulajdonosként az ingatlant, legfeljebb a haszonélvező képviselőjeként.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.04. 18:03

Kérheti e a bérlő mezei leltár megfizetését?
Persze.

OlléLászló # 2014.09.04. 16:21

Mert állítólag az új tv. szerint a tulajnak kell adózni, ezért is javasolták hogy mi szülők adjuk bérbe a garázst, és ne a haszonélvező.

OlléLászló # 2014.09.04. 16:19

Ok Sherlock, de valami új számviteli tv.- említettek.

Sherlock # 2014.09.04. 15:34

Nem.

OlléLászló # 2014.09.04. 15:27

TF!

Ma jártam a NAV-nál. Azt az infót kaptam, ha 94 éves haszonélvező bérbeakarja adni a 2 éves dédunokája tulajdonát képező garázst, akkor a jövedelem után adóznia a 2 éves tulajnak, vagy törvényes képviselőinek kell. Amihez adószám, számlatömb és egyéb nyilvántartás vezetése szükséges/kötelező a számviteli törvény alapján?

Jól informáltak?

Köszönettel!

zityike # 2014.09.04. 11:02

Tisztelt Kovács Úr! Tisztelt fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni egy nem egyszerű ügyben. Kötetet egy termőföld haszonbérleti szerződés 2 évvel ezelőtt. Szerepel a szerződésben egy vég dátum /2022./ meg egy olyan rész hogy bármelyik fél bármikor felmondhatja a gazdasági év végére aug. 30.nappal. A két személy között 22 éve áll fen bérleti szerződés /2 db 5 éves, és 1 db 10 évesen vannak túl/. A tulajdonos evvel a jogával élve felmondta a szerződést ez év okt. 30 nappal.
A földben részben évelő kultúra van szerződések állnak fent 5-6 évre előre a kereskedőkkel. A haszonbérleti szerződésben nincs feltüntetve a mezei leltár követelés. Kérheti e a bérlő mezei leltár megfizetését? Évelő növénynél hogy számolok mezei leltárt? Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.04. 05:08

én nem tehetem,hiszen csak végül is lakáshasználó vagyok,vagy mi...
Pont azért.

Dina01 # 2014.09.03. 21:45

Üdv!

Lenne egy kérdésem.Vagy lehet,hogy több is...

Az ingatlant amiben lakom kisajátította az állam. Erről annyit kell tudni,hogy mivel per alatt áll,(vagyonmegosztási per) és ebből kifolyólag nem tisztázott a tulajdonosa,a pénzt letétbe helyezték.
A bejegyzett tulajdonosa (anyám),már évek óta elköltözött,így én lakom ott csak egyedül,és tartom fent.
Mivel ez a dolog véletlenül jutott a tudomásomra,mert átvettem egy levelet,amit anyámnak küldtek,így hát felkerestem az irodát,aki ki akarja sajátítani...
Azt mondták,ürítsem ki az ingatlant,és adjam a birtokukba,amire azt válaszoltam,hogy én nem tehetem,hiszen csak végül is lakáshasználó vagyok,vagy mi...
Az a kérdésem,így,hogy per alatt van a ház,így is eltudják venni,nem kell megvárniuk a per végét?
Illetve,én nem kérhetek valami kárpótlás félét,hogy ne kerüljek az utcára?

Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

ObudaFan # 2014.09.03. 14:34

Adóznia annak kell, aki jövedelemhez jut, aki a bérbeadó. NEm szükséges gyámhatósági hozzájárulás.

OlléLászló # 2014.09.03. 14:07

Bérleti szerződésnél mivel 2 éves a tulaj, szükséges gyámhatósági engedély? Adóznia kinek kell, bérbeadónak vagy a tulajnak?

OlléLászló # 2014.09.03. 07:50

Berleti szerzodes formanyomtatvanyt (mar ha van) hol lehet beszerezni vagy letolteni?
Koszonettel

OlléLászló # 2014.08.31. 21:18

Köszönettel!

bokros # 2014.08.31. 19:17

Bárki megírhatja, de attól lesz teljesen bizonyító erejű magánokirat, hogy két tanú is aláírja.

Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000

OlléLászló # 2014.08.31. 18:37

A bérleti szerződést ki jogosult megírni? Tanúköteles?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.31. 16:40

A haszonélvező lemondó nyilatkozata tulajdonképpen nem kell - csak anélkül aligha veszik meg.

gerbera317 # 2014.08.31. 15:22

Bérlőnek kiadni a haszonélvezőnek van joga. Eladni a tulajdonos adhatja, de kell hozzá a gyámhatóság engedélye, a haszonélvező lemondó nyilatkozata, na meg a tulajdonos törvényes képviselője, meg egy ügyvéd.

OlléLászló # 2014.08.31. 14:51

TF!
Garazs berles illetve eladas ugyben kerdeznek.
Kinek kell szerzodnie?
tulajdonos kiskoru, a haszonelvezo 94 eves, nem all gondnoksag alatt.

Koszonettel!

helgasza # 2014.08.30. 10:50

Üdvözlök Mindenkit!

Kérdésem a következő lenne: nagyszüleim kis falusi házát két lányuk örökölte,anyukám és testvére. Ennek több mint 10 éve már. Anyukám semmit nem is tett onnantól kezdve,testvére járt le néha -évente 3-szor kb- füvet nyírni,kaszálni. Én unokaként családommal szintén évente többször lementem, de mi a ház felújításával foglalkoztunk,hobbiból- melléképületek teteje,fala ne dőljön be,belső szobák vakolása,meszelése,kémények falazása,állagmegóvás- kevesebbet nyírtuk a füvet,de azért megesett.Volt hogy fizettünk érte a szomszédnak. Nagynénémék 30km-re, mi 180-ra lakunk onnan,ez is számított. Mi konkrét összegeket költöttünk,hisz az építőanyag pénzbe kerül,500.000,-Ft biztos ráment az évek alatt+ a munka. Ha nem csináltuk volna,a ház már össze is dőlt volna. Most eladná a nagynéném és anyukám is támogatja,mert neki is pénz kell,és így nem csak a fél részt kéne megvennünk,hanem az egészet, hisz anyukám jóindulatára sem számíthatok.Korábban gondoltuk anyu úgyis odaadja a részét,ha a másik felét megvesszük majd. Mi pedig szeretnénk megtartani a házat. Ha anyagilag nem tudunk megegyezni,bármit tehetünk vita esetén? Legalább a befektetett összeget lássuk viszont,hisz csak miattunk van eladható állapotban egyáltalán. Örökléskor annak idején 600.000
  • re értékelték fel.
Köszönöm a tanácsokat előre is!
Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.22. 07:35

Az ügyletben eljáró ügyvédet kellene kérdezned.

kriszpadi # 2014.08.22. 07:30

Tisztelt fórumozók!

Egy hete elindítottam egy lakás megvásárlását. Az adásvételit megkötöttük ügyvéd előtt, a vételár egy részét (hitel volt rajta, ezt a banknak + egy részt az eladónak) már átutaltam a szerződés szerint. A harmadik, fennmaradó rész néhány hét múlva lenne aktuális a meghatározott dátumig bezárólag, mikor kiköltöznek.
A kérdés a következő szituáció lenne:
Az eladó - már a szerződéskötés utáni - állítása szerint az általuk megvásárolni kívánt lakásra ismét hitelt vennének fel, amibe önrészt kell fizetni. Ezt az általam majd utolsó harmad részletből tudják kifizetni. Tehát magyarul előbb ki kellene fizetnem a lakást ahhoz, hogy ők is kifizessék az övékét, és csak rá néhány héttel később tudnának kiköltözni. Addig visszabérelnék tőlem.

Mi ilyenkor a teendő, mivel tudom magamat bebiztosítani, hogy miután 100% kifizettem a lakást, és nevemre került, ténylegesen ki is költözzenek onnan 1-2 héttel később? Ki előtt (ügyvéd, közjegyző, más szerv?) kell és milyen szerződést/nyilatkozatot kötni/köttetni, hogy tutibiztos ne maradjanak a nyakamon a 4 éves gyerekükkel együtt, hogy aztán évekig pereskedjek?

Előre is köszönöm a segítséget!