Ingatlanügyek


drbjozsef # 2022.01.28. 12:12

Valahol olvastam egy általánosítást, hogy egy telekre 1 lakóház építhető, de ez nem igaz ezek szerint.
Semmiképpen.
Budapest kertváros, itt 800nm telekméretig legfeljebb két lakóegység, afelett 3 építhető, legfeljebb két különálló épületben. Minden sarkon épültek is a (relatíve) kis telkekre a 3 lakásos, két épületes, emeletes hodályok a kádár kockák közé. Annyira nem jó. Legalábbis a többsége.

drbjozsef # 2022.01.28. 12:21

Egyébként egy csomó önkormányzat honlapján fent is van a formanyomtatvány, de bárhol lehet kérni, ún. "Kérelem főépítészi tájékoztatás kiadásához" doksi. Beküldöd a helyrajzi számot, és (nekem nemrég) küldtek egy két oldalas doksit, amin rajta van minden, hova lehet építeni rajta, mennyit, beépíthetőség, zöldfelület, gerincmagasság, satöbbi.
Sajnos, ez csak konkrét telek esetén megy, mert még övezeten belül is eltérhetnek pl. a mérete, vagy az elhelyezkedése miatt.

Nagyzoltan123456 # 2022.01.29. 06:00

Sziasztok

Letöltöttem egy vásárolni kívánt háznak a tulajdoni lap szemléjét, és a III.-ik bejegyzésben :
"Bejegyző határozat:
Önálló szöveges bejegyzés az X hrsz területéből 709 m2 átjegyezve az y hrsz területébe."
Direkt nem írtam ki az igazi hrsz ot, az x amit meg akarunk venni, az y hrsz pedig egy a telek közvetlen mellett levő használtautó kereskedés.
Az a baj hogy az egész vásárolni kívánt x telek 879 m2, így ha jól sejtem és csak a maradék maradna, akkor borul a beépítési %, zöldterületi mutató, későbbi bővítések, stb...
A széljegyben pedig ( az I felett ): "felülvizsgálat alatt"
Találkozott már valaki hasonlóval mit jelenthenek ezek ? Előre is köszönóm

Szomorú örökös # 2022.01.29. 06:52

Nagyzoltan123456

Bejegyző határozat: Önálló szöveges bejegyzés az X hrsz területéből 709 m2 átjegyezve az y hrsz területébe.....Találkozott már valaki hasonlóval mit jelenthenek ezek?

Az én tulajdoni lapomon is van ilyen, de már nagyon régi dátummal.
Szerintem a tiednél is a dátum a legfontosabb adat.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.29. 10:57

Letöltöttem egy [...] a tulajdoni lap szemléjét,
Nem a szemlét, hanem a teljeset töltötted le. Nem kellett volna, csak összezavar.

osztap # 2022.01.29. 13:26

709 m2 átjegyezve
Nincs jelentősége. Az ingatlan területe akkora, amekkora az I. részben fel van tüntetve. Ha teljes másolatod van, nem pedig szemle, ott szerintem azt látod az I. részben, hogy valaha az ingatlan 1588 m2 volt, és ezen a soron van mellette egy törlő határozat, aztán alább az, hogy 879 m2, ami mellett nincs törlő határozat. A III. részben a bejegyzés azt mondja meg, hogy miért változott a terület nagysága: a Te esetedben a szomszéd telekbe átjegyzés miatt.

felülvizsgálat alatt

Szintén nincs jelentősége. Részletek itt:
https://hazavato.hu/…jdoni-lapon/

aniko7777 # 2022.02.14. 21:46

Kedves Forumozok!
Szülleim vettek egy lakást a nevemre es én szeretném bérbe adni .Én háztartás beli vagyok nincs bejelentett jövedelmem fizetjük magam után a Tb  semmi mást .Kérdésem hogy legálissan hogy számlát tudjak adni mit kell csinálnom és hogy mennyit és hogy kell utána adoznom ha esetleg festeném kéne elötte vagy elromlik valami közbe azt költségként letudom e irni ...stb
Köszönöm válaszukat

drbjozsef # 2022.02.15. 05:26

aniko7777,

Javaslom a gugli barátod használatát, nagyon jó leírások vannak a neten a részletekről.
Röviden : nem kell számlát kiállítanod, ha nem kéri a bérlő, elég csak bizonylatokat, akár kézzel is, és igen, a bérleménnyel összefüggő kiadásaidat levonhatod a bevételedből, ha tételes elszámolást választasz.

Majordomus # 2022.02.15. 09:10

Vagy választhatod a diktált költségelszámolást (bevétel 10 % leírása). Legegyszerübb ha besétálsz a Nav-hoz ott vannak kitéve a tájékoztató füzetek mindenről. Abból mindent megtudsz.
A netről is megtudható minden lényeges.

Az első évben (beszerzések és felújitás) számold el a költségeidet utána választhatod az átalányt.

Majordomus # 2022.02.15. 09:12

Ja,és vegyél egy nyugtatömböt,de arra vigyázz,hogy a bérleti dijról és a rezsiköltségről 2 különböző nyugtát állits ki.

fa.evica # 2022.02.15. 09:15

Üdvözletem! Szeretnék érdeklődni hogy ha rejtett hiba keletkezett egy megvásárolt ingatlanban és az eladó elismerte, az elismerő nyilatkozatot ügyvéd előtt kell tenni, vagy elég egymásközött, két tanúval? Köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2022.02.15. 09:18

fa.evica,

Nem kell.
Legfeljebb célszerű, a későbbi félreértések elkerülésében segíthet.

osztap # 2022.02.15. 09:31

aniko7777,

NAV 10. számú információs füzet: Ingatlan bérbeadásának, egyéb hasznosításának adózása
https://nav.gov.hu/…inf_fuz/2022

Zalán03 # 2022.02.15. 10:52

Kérdezem, hogy közművet el lehet-e birtokolni?

Tényállás: 30 éve az előző tulajdonos rácsatlakozott szomszédja csatornájára. Ezt a házat (amelyik rácsatlakozott a szomszéd ház csatornájára) 10 éve én megvettem.
Még mindig szippantási díjat fizetek a szennyvíz után nem pedig csatornahasználati díjat, mert nem bolygattam a dolgot.
A szomszéd ház egyszer sem észrevételetre, hogy a csatornáját mi is használjuk.
Kérdés: elbirtokolhatom-e használat céljából szomszéd csatorna hálózatát.
Össze jön -e a 15 év elbirtoklási idő.

drbjozsef # 2022.02.15. 11:14

Zalán03,

Semmiképpen sem. Több okból.

Egyrészt elbirtokolni tulajdont, vagy telki szolgalmat lehet. Magának a hálózatnak a használatát szerintem nem, vagy ilyesféle használati jogot. Ha a szomszéd 30 éve engedte, akkor azért (akár ha szívességből is), ha nem tud róla, hogy illegálisan az ő hálózatára van kötve, akkor itt az elbirtoklási idő eleve 30 éve nyugszik, hiszen ha akart volna sem tudott volna fellépni ellene. Itt elég nehéz jóhszemű eljárásról beszélni...

Gondolom, az, hogy megbeszélitek, nem túl jó ötlet, mert ez így nem szabályos, a csatorna cég sem fogadná el így feltehetőleg. Első körben esetleg puhatolózzál ott, ha elfogadnák, akkor érdemes megegyezned a szomszéddal.

Zalán03 # 2022.02.15. 11:36

drbjozsef úr!

Attól félek, hogy utólag megbüntethetnek azért, mert a csatornadíj helyett már 10 éve magasabb szennyvíz szippantási díjat fizettem az elfogyasztott víz után. Jogos a félelmem?

drbjozsef # 2022.02.15. 13:19

Zalán03,

Azért nem büntethetnek meg, hiszen csatornád nincs jogilag, a talajterhelési díjat pedig fizetted, ha a "szippantási díj"-on azt érted, nem a konkrét szippantást, hiszen ezek szerint az a valóságban nem is nagyon volt, ha jól értelek.

Illegálisan rákötni a szomszéd csatornájára, na azért megbüntethetnek.

Zalán03 # 2022.02.16. 07:05

"Illegálisan rákötni a szomszéd csatornájára, na azért megbüntethetnek."

Mint írtam 10 éve vettem ezt a házat, nem én hanem 30 éve az előző tulajdonos csatlakozott rá a szomszédja csatornájára. Én csak használom és mint írtad csatornadíjra visszamenőleg nem számíthatok, mivel fizettem a magasabb talajterhelési díjat.

Engem a rácsatlakozásért utólag megbüntethetnek? Nem én követtem el.

Ezt (utolsó) még válaszold meg drbjozsef!
Köszönöm.

drbjozsef # 2022.02.16. 07:38

Zalán03,

Oké, pontosítanék :

Mint bűncselekmény, természetesen nem te követted el, téged nem büntethetnek meg ezért. Bár ez talán nem is bűncselekmény, nem tudom, melyik Btk. tényállás lehetne. Valszeg egyik sem.

Viszont polgári szempontból követelhet tőled 5 évre visszamenőleg a csatornázási művek, akár a szomszéd is, hogy használtad a hálózatát, és a szabálytalanság miatt kártérítést is követelhetnek akár. Plusz fizetheted az egész szabálytalanság megszüntetését, a szomszédnál minden helyreállítást, nálad a szabályos rákötést.
Mivel 10 éve vagy tulajdonos, ez mind a te költséged, elég kevés esélylt látom, hogy bármit is a régi tulajdonosra tudnál hárítani. Ugye, megintcsak itt jön a jóhiszeműen, kellő gondossággal eljárás esete (illetve nálad annak a hiánya, ugye)...

Zalán03 # 2022.02.16. 08:07

Tehát mégis visszamenőleg fizetnem kell a csatornázási műveknek.
Tegnap megnyugtattál, ma viszont felzaklattál.

Köszönöm a válaszokat

drbjozsef # 2022.02.16. 08:11

Hát, most jobban belegondolva, a talajterhelési díjat az önkormányzatnak fizeted, a csatornadíjat pedig a szolgáltatónak, szóval nem lennék meggyőződve, hogy nem követelheti a szolgáltató a használati díját...

sakos # 2022.02.16. 18:52

Tisztelt Fórumlakók!

Tanácsot szeretnék kérni ingatlan vételár kifizetéssel kapcsolatban. Van egy lakás 10 tulajdonossal. Az egyikük az édesapám. A 9 másik tulajdonos vidéki, így édesapám részére ügyvédi ellenjegyzéssel ellátott meghatalmazást adtak az ügylet lebonyolítására. A vételárat utalással szeretnénk rendezni, de a vevő nem akar 10 felé utalni, hanem csak egyben az összeget.

Az a terv, hogy a szerződésben az én számlaszámom szerepel, ide érkezik a vételár és én utalom tovább a tulajdonosok felé a részüket gyorsaság és költséghatékonyság miatt. Ma viszont a bankban azt mondta az ügyintéző, hogy nem javasolja ezt a megoldást, mert nem én vagyok az eladó és esetleg pénzmosás gyanúja miatt akár zárolhatják is az összeget, de egyértelmű tájékoztatást nem tudott adni.

Természetesen pénzmosásról nincs szó, a tulajdonosok is mind támogatnák ezt a megoldást (megvan a bizalom) de vajon kell-e tényleg tartanom valamitől. Sajnos az adásvételt bonyolító ügyvéd sem tudott biztosat mondani.

p.s. Édesapámnak is van bankszámlája, de horror az átutalás díja, és persze nincs netbankja sem, ráadásul idős is, levenném róla ezt a terhet.

Szomorú örökös # 2022.02.16. 19:00

sakos

Van egy lakás 10 tulajdonossal. Az egyikük az édesapám. A 9 másik tulajdonos vidéki, így édesapám részére ügyvédi ellenjegyzéssel ellátott meghatalmazást adtak az ügylet lebonyolítására. A vételárat utalással szeretnénk rendezni, de a vevő nem akar 10 felé utalni, hanem csak egyben az összeget.

Ez sajna nem kívánságműsor, kénytelen lesz 10 felé utalni.

Az a terv, hogy a szerződésben az én számlaszámom szerepel, ide érkezik a vételár és én utalom tovább a tulajdonosok felé a részüket gyorsaság és költséghatékonyság miatt.....Ma viszont a bankban azt mondta az ügyintéző, hogy nem javasolja ezt a megoldást, mert nem én vagyok az eladó

Ez pontosan így van! Neked hiába utalnak, te nem az eladó vagy.

sakos # 2022.02.16. 19:37

Köszönöm a választ.

A vevő elzárkózott ettől. Leginkább készpénzben akar fizetni, de az még rosszabb lenne.
Az ügyvéd szerint édesapám mint meghatalmazott dönthet a fizetés módjáról. Ha kp-ban történne a fizetés azt is ő venné át egy személyben. Ebből a szempontból az egyösszegű utalás sem különbözik.

Majordomus # 2022.02.16. 19:39

Hát helyezze letétbe a szerződést készitő ügyvédnél a vevő, aztán majd ti szétosztjátok.
Sőt a meghatalmazások alapján te felveheted és továbbutalod nekik.