Janos70 !
felajánlani lehet.
Kérdés elfogadják é ?
Janos70 !
felajánlani lehet.
Kérdés elfogadják é ?
Kedves Fórumozók!
Belterületi beépítetlen területnél kell az elővásrlási jogosultak lemondó nyilatkozata?
Választ előre is köszönöm!
Kedves Szakértők! A barátom édesapja négy éve elhalálozott és a barátom az örökség részeként két zártkerti ingatlan töredék hányadát is megörökölte (rét, legelő, egyébként szőlő volt rajta). Nem foglalkozik földműveléssel és a többi tulajdonostárs sem tart rá igényt. Fel tudja valamilyen módon ajánlani a Magyar Államnak? Köszönettel: János
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy a kapunk 2m-re van a közuttól,és a kettő között meg autóbeálló van kialakitva.A kérdés az hogy az közterület-e vagy magánterület?ezt hol tudom biztosra megnézni,földméretést nem szeretnék,mert elég költséges lenne...
ide nem másolnám be, de szívesen átküldöm...
Látni kellene a szerződést, mit barkácsoltatok össze.
a problémám a következő:
telkünk egyik felét, amin a ház is van 3 éve megvette egy ügyfél, a másik felére 5 évre opciós szerződést kötöttünk. a vételár a tárgyévben X ft, és minden évben 200000 Ft-al nő az ára. amennyiben nem veszi meg, 5 év után jár az 5x200 e ft, mint bérleti díj. ez alatt az időtartam alatt ő húzza a hasznait és viseli a terheit szerződés szerint. most úgy néz ki, hogy pénz áll nála a házhoz, kvázi 2 évvel korábban tudna fizetni, viszont elvárná, hogy a 2 évre járó elmaradt kamatával csökkentsem a vételárat, plusz még a telekre költött egyéb költségeit is velem szeretné kifizettetni. ebbe nyilván nem megyek bele, de nem is ez a kérdés.ötleteket várnék, hogy mi az amit pozitív haszonként számszerűsíteni tudok és ütköztethetnék az ő "elmaradt kárával", ami ugye a kamat.
azt pl tudom, hogy ha nem vesz ingatlant 1 éven belül abból a pénzből, amit most kap, 1 év után a telek vétele vagyonszerzési illeték alá esik. nem tudom pl hogy számszerűsíthető, hogy ő viszont 2 évvel korábban 1/1-es tulajdonossá válik...pl 2 évvel előbb kerül ki az adófizetés kötelezettsége alól. egyáltalán, ha házas telekként értékesíti, itt telekként, vagy lakóingatlanként jelenne ez meg? van vmi ötlet, hogy hogyan tudnám azt, hogy ő 2 évvel előbb birtokba kerül, és ezen az ügyleten nyer az ő kamatával ütköztetni? köszönöm!
Ha jelzálogról lenne szó, akkor jogosultként gondolom egy bank vagy egy cég lenne bejegyezve, nem pedig az örökös, aki később tulajdonossá is vált, ebből gondolom, hogy ez öröklési szerződés volt. A földhivatalba csak hetek múlva tudnék eljutni.
Földhivatalban jártál már ezzel a problémával? Ott mit tanácsoltak? Esetleg kikérhetnéd az okiratot is, ami alapján bejegyezték az elidegenítési és terhelési tilalmat, bár nem biztos, hogy kiadják. Egy próbát megér.
Írtam, hogy az előző tulajdonos javára, jogosultként az ő neve van beleírva. Az nincs rajta a tulajdoni lapon, hogy mit biztosít (valószínűleg öröklési szerződés miatt került rá, amit a mégkorábbi tulajjal kötött), de azáltal, hogy végül megörökölte szerintem az a bejegyzés már okafogyott.
Ja, és mit biztosít az elidegenítési- és terhelési tilalom (pl.jelzáogjog)?
Kinek a javára van bejegyezve az elidegenítési és terhelési tilalom? Mi van feltüntetve a tulajdoni lapon? Ennek ismeretében lehet csak további tanácsot adni az ügyben.
Tisztelt Fórum! Az ingatlanomon a tulajdoni lap szerint van egy elidegenítési és terhelési tilalom az előző tulajdonos javára, ami ahogy én gondolom okafogyott lett, amikor ő megörökölte ezt az ingatlant. Mi a menete annak, hogy ezt a bejegyzést leszedessem a tulajdoni lapról és kb. mennyi ideig tart a folyamat? Sürgős lenne a lakás újbóli eladása miatt.
Milyen építési beruházásról van szó? Mert extrém esetben még ráépítéssel tulajdont is szerezhetett, az meg persze mérsékelné a használati díját is. Egyébként az ügyvédedet, aki ismeri is az ügyet, kérdezted már?
A használati díj megállapításra talán azért rendeltek ki szakértőt, mert valószínűleg magasan állapítottad meg az értéket.
A beruházás értékét meg azért veszik figyelembe, mert jogalap nélkül gazdagodnál általa.
Tisztázni kellett volna, hogy a beruházásaira megtérítési igénye nem lehet.
Esetleg érvényesítsd azt a kárt, ami miatt felmondtál.
Székesfehérvárról lenne szó.. De sajnos nem ismerem a helyi rendeletet.
A helyi rendeletet kellene ismerni. Az általában tiltja az albérletbe adást.
Kedves Fórumozók!
Szeretném a segítségeteket kérni. Önkormányzati bérlakásban élek 30 éve. 2009 óta én vagyok a főbérlő, mivel a rokonaim elhunytak. A közeljövőben a párommal szeretnénk összeköltözni, és nem tudjuk melyikőnk lakását adjuk ki. Hely miatt az ő lakása lenne a kedvezőbb. Két lakást meg hülyeség lenne fizetni egyszerre. Nem jelentkeznék ki, mert nekem csak az a lakás maradt a múltból, az a biztosítékom. Ha történne valami, oda tudok menni. Ezért abban kérném a segítségeteket, hogy az önkormányzati bérlakást én kiadhatom -e albérlőnek törvényesen? Ha igen, mi ennek a módja? Honnan kell engedélyeket beszereznem, milyen papírok kellenek hozzá? Előre is köszönöm a segítséget!
kreta16
Persze ha tutira akartok menni, azaz a nagyapa a lakással kapcsolatban később nehogy meggondolja magát, akkor az unokának való ajándékozás a biztos - és mindenki nyugodtan alszik.
Talán hagyni kellene a dolgot menni a maga útján mert ha a nagyszülő ingatlant ajándékoz az unokának akkor 18 M Ft értékhatárig 8% illetéket kell fizetni, ezzel szemben ha a gyermek örököl és/vagy kap ajándékba 20 M Ft-ig ingatlant a szülőjétől akkor az illetékmentes.
A kiskorú gyermek vagyoni értékének meglétét a gyámhatóság 18 éves koráig felügyeli.
„A kérdésem az, hogy ilyen esetben nincs érdekellentét nagypapa és a törvényes képviselők között? ”
Előfordulhat.
„Nem kell ilyenkor eseti gondnokot kijelölni?”
Nem.
Tisztelt Jogi Fórum!
Nagypapa szeretne ajándékozni kiskorú unokájának egy tehermentes ingatlant. Tehát a szerződést, mint ajándékozó aláírja a nagypapa, és mint megajándékozott részéről a kiskorú helyett a két szülő mint törvényes képviselő.
A kérdésem az, hogy ilyen esetben nincs érdekellentét nagypapa és a törvényes képviselők között? Nem kell ilyenkor eseti gondnokot kijelölni?
Válaszát köszönöm!
Mekkora hányad van megterhelve?
István43
Az alapvető tévedés abban rejlik, hogy azt hiszed, a földhivatal telekalakítási engedélyével neked már van önálló helyrajzi számú saját ingatlanod. Elszomorítalak, nincs. Az engedély csak engedély, önmagában semmit sem ér, ha nem élnek vele. A végrehajtásához (átvezetéshez) kell valamennyi érintett hozzájárulása, vagy az azt pótló bírói ítélet. A bank megteheti, hogy megtagadja a hozzájárulást, hiszen előfordulhat, hogy a fél telek már nem ad akkora fedezetet, mint amekkora összeggel megterhelték. Az meg tök logikus, hogy veled nem áll szóba. Te sem örülnél, ha Mari néni a bankszámládról érdeklődne, esetleg a betétek egy részét lekötné hosszú távra, netán a kamatokat felvenné.
Jogerős földhivatali határozatban engedélyt kaptam arra, hogy az azonos helyrajzi számon nyilvántartott 1/2-1/2 arányú ingatlan telekmegosztással önálló hrsz-ot kapjon. Az eljárás lezárásához szükséges, hogy másik tulajdonos jelzálogtartozásait az érintett szolgáltatók az osztatlan hrsz-ról az új hrsz-ra vezessék át. A közműszolgáltatók és az Államkincstár esetében ez megtörtént, viszont az OTP, mint a másik tulajdonos építkezésének fő hitelezője a másik tulajdonosnak küldött levelében közölte, csak abban az esetben adja meg a hozzájárulást, amennyiben ő az összes jelzálogtartozását kifizeti. A másik tulajdonos anyagi problémái miatt erre remény sincs, önálló hrsz. nélkül viszont az én tulajdonrészem -a jelenlegi pangó ingatlanpiac miatt- eladhatatlanná vált. Az én nevemben elküldött telekmegosztási kérelmemre az OTP azt a választ küldte, hogy érdemben nem tud vele foglalkozni, mivel nem vagyok az ügyfele és a banktitok miatt nekem,mint 3. szemének információkat sem adhat ki.
Jogszerű ez az eljárás? Ügyvédi segítséggel van remény a megoldásra????
Köszönöm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |