Ingatlanügyek


drbjozsef # 2022.07.29. 09:51

kishkash,

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Olvasd el az OTÉK 44.§-át.
Ezt úgy kell érteni (laikusként elsőre kusza), hogy kerítést főszabályként építeni NEM kötelező. A HÉSZ (helyi rendelet) előírhatja, és akkor eszerint kell. Saroktelek még bonyolultabb, mert ott bejön még a beépítési mód is, vagyis hogy hol áll az épület.

Mindenesetre egy biztos : közös megegyezéssel lehet telekhatárra építeni. Minden más esetben a kerítésnek a saját területen kell állnia teljes egészében, annak kell fizetnie, aki építette, és az a tulajdonosa is természetesen.

Tehát ha azon az adott oldalhatáron tényleg neked kell kerítést építeni, mert a helyi rendelet előírja, akkor mondd meg a szomszédnak, hogy sajnos az övétől nem férsz hozzá, bontsa le, és akkor felhúzol egy olcsó drótkerítést. Mert erre vagy legfeljebb köteles, az ő kerítéséhez a világon semmi közöd nincs, hiszen az az ő tulajdona és az ő telkén áll, vagy legalábbis ott kellene állnia. Nem is nyúlhatsz hozzá.

kishkash # 2022.07.29. 09:52

Mivel kutyánk van, ezért kénytelenek lennénk kerítést építeni, nem szeretnénk egész nap kennelben tartani őt.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.07.29. 09:54

Akkor ehhez képest dönts. De ez nem jogi kérdés.

kishkash # 2022.07.29. 10:03

Rendben, köszönöm.

Zöldövezeti11 # 2022.07.29. 12:36

Feléénk pedig az a szokás, ami később 'törvénnyé' vált, hogy a kerítés építési szabálya a következő. Az utcáról befelé nézve a jobb oldali a mienk, tehát nekünk kell építeni, a bal a szomszédé, a hátsónál fele a mienk a másik fele a hátsó szomszédé, az utca fronti pedig a mienk.

Sarok teleknél mienk a bal is.
Olyan nincs, hogy a kerítést teljesen egy telek tulajdonos köteles építeni. Nincs 100 %.

A kerítések a telek határra épíhetők a határ az egy elméletei vonl, A gazdagok, jószéles kerítés lapot és felépítményt csinéltatnak, a mi sajnos majd mindig átnyúlik a szomszédhoz is.
Elvileg lehet vitatkozni pereskedni.

Én pl. rendszeresen neki támasztottam a bicajomat, egyszer szóvá tette, hogy az az évé mármint a kerítés, aztán elcsitult.

A hátsó szomszédé meg az enyém is, csak jelképes derót valami.

Van akinek a kerítés a látványos életcél egzisztencia jelkép, stb.

drbjozsef # 2022.07.29. 15:44

Na ez meg még kevésbé jogi szempont. De biztos érdekes...

Majordomus # 2022.07.29. 18:03

Én is ugy tudom ahogy zöld..irja!

Gabriel # 2022.08.02. 21:23

Üdvözlet ! Remélem tud valaki segíteni (tanáccsal) . A hátsó szomszéd eladta a házát. Az új szomszéd az utcafrontot úgy alakította át , hogy az utcáról egy kettős garázsa nyilik. Ehhez, hogy be tudjon állni megemelte az utcai szintet a háza felől kb15..20 centivel. Majd a nagykapuját ahhoz a szinthez betonoztatta , és a bejáróját az udvarra szintén. Így az én házam alapi szigetelő szintje fölé emelte a bejárót azzal a 15..20 centivel. A lábazati hőszigetelő mellé húzatott egy szegélykövet (kb.:30centire) és a magas bejárót letérköveztette . A lábazati hőszigetelőt valami szutyokkal akarja leborítani, és feltölteni az ő szintjére a árkot ( a hőszigetelő, és a szegélykő között). Félek, hogy ha nem tud a térköveken elszivárogni a víz akkor az én építményemet fogja felvizesíteni. Vagy egyáltalán mivel nála magasabb a belvilág, nálam fog megállni a víz a ház fala mellett. Van-e valamilyen szabály ami a szomszéd udvari feltöltését szabályozza ? Hol lehet orvoslatot kérni (lehet-e eredménye ?) erre, mert a szomszédnak hiába jeleztem nemtetszésemet... Köszönöm a választ , esetleg a tapasztalatokat..!

drbjozsef # 2022.08.03. 07:01

Gabriel,

Az, hogy te mitől félsz, az jogi eljárásban még kevés.

Csináltass egy szakértői vizsgálatot, amelyben megállapítja a szakértő, hogy eső esetén a megváltoztatott terepszint miatt az épületed állékonysága veszélyben van.
Első körben neked is meg kell tenned ennek elkerülésére mindent : olyan csatornát, szikkasztót, elvezetőt építeni a ház tövébe, ami megakadályozza, hogy vizesedjen a falad. Persze, a mai özönvíz-szerű esők ellen nagyon kevés dolog véd.

Ilyen szakvélemény esetén kérhetsz birtokvédelmet a helyi jegyzőtől a Ptk. 5:23.§ alapján, esetleg indíthatsz pert a szomszéd ellen.

Jobb lenne megegyezni persze.

nanemaaa # 2022.08.03. 08:50

Fordulj az önkormányzathoz. Mivel a járda, az útcsatlakozás átalakítása csak a közút kezelő (önkormányzat) hozzájárulása birtokában lett volna elvégezhető. Nyilván ezt a szomszéd nem tette meg, mert abban az eljárásban nyilván figyeltek volna, hogy kárt ne okozzon. A járda szintjét egyébként ok nélkül megváltoztatni nem lehet. Az nem ok, hogy könnyebb legyen a telekre bejárni. A telek szintjét kellett volna valószínűleg megfelelően a csatlakozáshoz igazítani.
Ha a csapadékvíz elfolyásában lesz olyan változás, ami neked kárt okoz, akkor fordulhatsz a jegyzőhöz, mint birtokvédelmi hatósághoz (1 éven belül), illetve, mint vízügyi hatósághoz.
Megjegyzem a szomszédnak semmi joga a te épületed körül taknyolni. Főleg nem szakszerűtlenül.

Majordomus # 2022.08.03. 09:49

Öntörvényű szomszéddal nehéz megegyezni.
A puding próbája az evés. Jönnek a nyári zivatarok és az őszi esők,figyeld hogy mi a helyzet. Ha a múlt heti felhőszakadás során nem ázott be a telked akkor már nem is fog.
Ha igen akkor kell továbblépned.

nanemaaa # 2022.08.03. 11:49

Ha a múlt heti felhőszakadás során nem ázott be a telked akkor már nem is fog.

Ez azért épületszerkezetek esetében nem feltétlenül igaz. Mire egy szerkezet annyira átázik, hogy látható jelei is lesznek, addigra kitavaszodik. ;)

matthiasi # 2022.08.03. 11:57

Gabriel !
A sok vita és pereskedés helyett némi gáttal . tereléssel a vizet a telked kívánt részebe irányítod.
Lesz bőven vized, akár tavacskás is.

A víz kincs !

Majordomus # 2022.08.04. 19:09

Ahhoz hogy egy épületszerkezet elezd j- en átázni,azért egy "tavacska" kell. Az már csak feltűnik?

Kogeza # 2022.08.04. 19:56

A Ptk. 5:99. § (4) bekezdése szerinti alzálogjog bejegyezhető az ingatlan-nyilvántartásba?

Kogeza # 2022.08.04. 19:59

Közben megtaláltam, hogy bejegyezhető. Megválaszoltam magamnak :)

nanemaaa # 2022.08.05. 07:00

Ahhoz hogy egy épületszerkezet elezd j- en átázni,azért egy "tavacska" kell. Az már csak feltűnik?
Meglepődnél, hogy mennyire nem így van. De persze az átázás mindenképpen idő kérdése. Tavacskában gyorsabb. ;)

Majordomus # 2022.08.05. 18:16

Kutató árok létesítése az épülettől 1 m-re? Ha megjelenik a víz, riadó!

Gabriel # 2022.08.06. 06:04

Üdvözlet mindenkinek ! Elnézéseteket kell kérnem a késett reagálásért ! A "tavacská"-ról ez egy alföldi kertvárosi 14x30 méteres telek ide nem fér el semmilyen tavacska, (nem is szeretem a kerti tócsákat) és a baj akkor valószínű, ha egyszer lesz valami nagyobb eső, vagy hírtelen olvadó téli csapadék.. Bár ha a fagyott földön nem tud elszivárogni a víz , legalább akkora bajt csinálhat. Szóval a lábazat a negyven évvel ezelőtti megszokott kiépítésű, teknőzött : az alapra "vastaglemez" került , majd a lábazat rábetonozása után a szigetelő lemez fel lett hajtva, és a fal alá fordítva . Kívüről pedig a 10cm-es lábazati szigetelő (hungarocell) , és a nemes vakolat. Gyanítom ha ez megszívja magát nem tud többé kiszáradni . Ja ! A rálátásról: Nyitva volt a nagykapujuk benéztem... Láttam a lábazat mellé odahordtak egy adag téglatörmeléket... Telefonnal lefényképeztem. Erre kitámadt a fiatal asszony hogy én ilyen-olyan birtokháborítást követtem el, és különben is csak akkor mehetek át megtekinteni a házam hátulját ha ők erre engedélyt adnak... Hát ilyenekkel kommunikálni is meglehetősen nehéz ! Nem hogy épeszű döntésre lehessen bírni őket, a kőmírgesük meg még rakja alájuk a lovat... Valószínű a jegyzői vonal lesz a megoldás !

Gabriel # 2022.08.06. 06:16

Még beugrott : nanenaaa => itt május óta nem volt pár cseppnél több eső, nem hogy "felhőszakadás" .
drbjózsef => viszonylag érdekes lenne, ha a szomszéd udvarában a térkövek alá szikkasztót szerkesztenék... :D
matthiasi => a halastavacskát ki szokták bélelni fóliával.... hogy jut be a víz, mivel akadályozod meg az elszivárgást?

Majordomus # 2022.08.06. 18:38

Csak hát ez forditva is igy működik. Ha nekik van szükségük a te engedélyedre.

nanemaaa # 2022.08.08. 07:19

Gabriel
Nem kötözködésként mondom, de én egy szóval sem említettem felhőszakadást. ;) Legfeljebb reagáltam MD szavaira. ;)

Majordomus # 2022.08.08. 19:12

Marad a szomszéd felőli kutatóárok... ha jön a víz

vistvan # 2022.08.31. 13:22

Szép napot kívánok!
Tanácsot szeretnék kérni.Adott egy 10 hektáros terület amelynek besorolása természet közeli röviden TK.A jogszabályi besorolást ismerem.Szeretném megvásárolni.Tudom h semmi sem építhető rá még jurta sem.Ezzel egyidőben feltételezem nem is keríthető be.Körben vadászlesek ,gondolom a vadásztársaság minősítette át hogy gondtalanul vadászhasson a környéken.Nem találtam a PTK ban arra vonatkozó utalást h milyen jogaim vannak a terület birtoklása esetén.Lrhet pl hogy tűrnöm kell a vadászatot a területemen?Milyen átminősítési opcióim lehetnek.Hol vannak a rejtett aknák a jövőt illetően? Minden segítséget előre is köszönök.Üdvözlettel V István

Kovács_Béla_Sándor # 2022.08.31. 17:48

Földműves vagy?