Ingatlanügyek


TMOBIL # 2012.12.03. 11:59

Tisztelt Ügyvéd ÚR!
Az ajándékozó és az ajándékozott között szünt meg a normál kapcsolat,semmi info nincs az ajándékozottról. Az ajándékozó az apa volt ajándékozott fia.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.03. 11:32

lehet-e ok pld. a kapcsolattartás megtagadása az ajándékozott részéről
Milyen kapcsolattartást tagad meg az az ajándékozott?

ObudaFan # 2012.12.03. 11:31

Ezt a kapcsolattartás elmaradását kicsit bővebben ki kellene fejteni, ez megfelelhet az elmaradt várakozásnak, mint visszakövetelési oknak. A devizahitel dolog pedig abból a szempontból fontos, ha a megélhetéséhez szükséges az ajándék visszaadása az ajándékozónak, míg a megajándékozottat ez nem lehetetleníti el.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.03. 11:31

Szeretnénk venni egy nagyobb lakást és ettől meg akarunk szabadulni csak nem tudjuk hogy így hitellel hogy lehetne eladni.
Miért hitellel? Abból a pénzből, amiből a nagyobb lakást vennétek, kifizetitek a kölcsönt; az eladott terhermentes ingatlan vételárából be lehet szállni a nagyobba.

TMOBIL # 2012.12.03. 10:45

Tisztelt Szakértők!
Ingatlan ajándékozásnál a Ptk 580§ és 582§, ami a visszköveteléssel kapcsolatos, lehet-e ok pld. a kapcsolattartás megtagadása az ajándékozott részéről , valamint az ajándékozó ellehetetlenítése az azóta keletkezett devizahitele miatt .
Köszönettel:

Tutujka # 2012.12.02. 20:21

Tisztelt Fórumozók!
6 éve egy épülő több lakásos társasház földszintjén megvásároltam egy tároló besorolású helyiség 50%-os tulajdonjogát. Ekkor az épület kb. 40% készültségű volt (falak, válaszfalak és a tető készen volt). A továbbiakban az ingatlanrész társtulajdonosa anyagiak híján elzárkózott a rá eső kiadások kifizetésétől, én viszont tovább finanszíroztam az építkezést. Ennek a finanszírozásnak jelentős része a közös kiadásokhoz történő csatlakozás tulajdoni hányad arányában pl: közös helyiségek (lépcsőház) nyílászárói, burkolás, teljes épület külső-belső vakolás, udvar térburkolás, kerítés építés, stb. A társasház építése folyamán saját 50%-os tulajdonú ingatlanrészem is rendeltetésszerű állapotba hoztam. Ezeknek a kiadásoknak a többségét számlákkal tudom igazolni, egy része a kivitelezésnek önerőből történt. Közben próbáltunk egyezkedni a tulajdonostárssal a kettőnk tulajdonában lévő ingatlanrész egymás közötti vételéről, vagy eladásáról. Ő megvenni anyagiak híján nem tudta, részéről történő eladása esetén pedig irreálisan magas árat határozott meg. Később az Ő tulajdonrésze végrehajtás alá került (kb. 5 éve), tehát vele a megegyezés lehetősége is okafogyottá vált. A végrehajtó viszont nem bocsájtotta az ingatlant árverésre még a mai napig sem. Ennek okáról többszöri megkeresésemre sem volt hajlandó tájékoztatni. Kérdésem: ha pert indítok a közös tulajdon megszüntetése érdekében, milyen esélyem van arra, hogy az általam igazolt ráfordított kiadásokat a per esetén érvényesíteni tudom?

alice07 # 2012.12.02. 14:21

Tisztelt szakértők!

Egy olyan problémánk lenne párommal hogy van egy 1 szobás lakása amit 2 éve vett hitelre kb 4 millióért. A fennálló tőketartozás még 3 450 000 Ft. Szeretnénk venni egy nagyobb lakást és ettől meg akarunk szabadulni csak nem tudjuk hogy így hitellel hogy lehetne eladni. Ebben kérnék segítséget.
Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.30. 18:51

Közokirat kell vagy ügyvéd által ellenjegyzett irat. Különben nem törlik a haszonélkvezetét.

Zippy # 2012.11.30. 18:37

Azt szeretném megtudni, ha a haszonélvező külön nyilatkozatban mond le a haszonélvezeti jogáról és azt csatoljuk az adás-vételi szerződéshez (két tanu jelenlétében írja alá) Így jogszerű-e?
Beteg, idős legyengült a haszonélvező aki idősek otthonában van jelenleg vidéken.

Anygma # 2012.11.29. 19:16

Van ügyvédem,"sztárügyvéd",feleségemé is hasonló kaliberű.Ügyvédem szerint nem tudunk mit csinálni.Nem mindennapi ügymenetről van szó bírói oldalról sem.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.29. 19:06

Kellene neked egy ügyvéd. Ide a távgyógyítás kevés lesz.

Anygma # 2012.11.29. 18:43

2011 Januárig visszamenően megállapodást követően én belementem, hogy gyermektartásdíjat fizetek. Mindez sajna úgy történt, hogy én jóhiszeműen ügyvéd nélkül mentem, és úgy gondoltam, hogy majd mindennek az ellenkezőjét bizonyítani tudom, amivel a feleségem támadt engem, s nem ítélnek tartásdíjat. A bírónő azt mondta, hogy ha nem írom alá a megállapodást, akkor kössem fel a nacit, mert több mint százezer lesz a fellebbezés. Szal hülye voltam belementem, a gyerekek akkor még sehova se voltak elhelyezve!!! Beadtam a válópert.
De ezt követően költözött is nem is olyan sokára, csakhogy a gyerekek tudta, és persze akarata nélkül. Így történt, hogy néhány napon belül a három gyerekem hazaszökött a régi lakásba, és hívták az anyjukat h menjen vissza oda hozzájuk. Mivel nem ment, így hivtak engem hogy menjek én. Hát én mentem. A gyerekek nem élnek az anyjukkal első perctől fogva sem. Nyáron igazságügyi szakértő javaslatára a gyerekek nálam maradtak, ennek ellenére a bírónő azt mondta, hogy a gyermekeim csak szinvonalbeli különbséget élnek át velemélésük alatt, és nem hátrányként élik majd át mindezt.
Nem vagyunk rászorulva a jogszerint megillető fél munkabéremre. Ezt továbbra is levonatja tőlem azóta, bár annyi különbséggel hogy 2012 februárjától munkahelyem különszámlán letétként kezeli a hónapról-hónapra levont esetenként havi 130.000-240.000-ig terjedő összegeket!!! A feleségem azóta már lakást is vásárolt magának, és nem csekély a gyanúm miszerint tette mindezt a tőlem levont gyermektartásdíjból. Engedjék meg hozzátenni azt is hogy a gyerekekre egy fillért sem költött mindebből. Ez év augusztusától viszont őt is kötelezték gyermektartásdíjra, bemondása alapjáni keresetéből, gyerekenként 10.000 ft-ot. Közben persze a közös hitelek ketyegnek egyiket már fel is mondták, és természetesen ő ennek fizetéséhez sem járul hozzá.. SEHOGYAN.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.29. 17:27

Gyerekeket én nevelem,közben gyermektartásdíjat vonnak tőlem,2011 januárjától
És ezt itt hogy?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.29. 17:26

Kis Virág: a tulajdonosoké. (De ez nem jelenti azt, hogy a szolgáltatók ne a haszonélvezőtől követelhetnének.)

Anygma # 2012.11.29. 17:20

Üdvözlök mindenkit!
Válófélben vagyok,még tart a gyermekelhelyezési procedúra ,de annyira bedurvultak a dolgok,hogy el kellett hoznom a gyerekeket a településről.Feleségem még tavaly júniusban elköltözött a lakásból ami elvileg az enyém de mivel közösen építettünk hozzá,ezért neki is van része belőle.Gyerekeket én nevelem,közben gyermektartásdíjat vonnak tőlem,2011 januárjától.Ettől a ponttól kezdve nem hajlandó a közös hiteleket fizetni,többet már felmondtak és most már a lakás is veszélybe kezd kerülni.Egyedül nem tudom a teljes összeget fizetni.Mit tehetnék?

Kis Virág # 2012.11.23. 14:32

Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben:

Nagyapámnak élete végéig haszonélvezeti joga van egy társasházi lakásban, tulajdonrésze nincs benne. A lakásnak négy tulajdonosa van. Nagyapám idős, beteg ember, aki nem tudja már ellátni magát. Így a családja idősek otthonában helyezte el, és jelezték, hogy a lakás rezsijét fizessék a tulajdonosok. Az a probléma, hogy a lakás teljes felújításra szorul, a haszonélvezet ideje alatt tönkrement, állagmegóvás sem történt. Ilyen állapotban sem kiadni, sem eladni nem lehet a haszonélvezeti jog korlátja a további intézkedésnek. Kinek a kötelessége ebben a helyzetben a lakás rendbehozatalának a fedezése és a kötelező rezsi fizetése? ( távfűtés, közös költség, amikor nem használja, akkor is fizetni kell)

lajcsó # 2012.11.22. 12:24

Az ajándékozási szerződést ügyvéd és közjegyző is elkészítheti. Költségek: munkadíj, tulajdoni lap, földhivatali díj. Vagyonszerzési illetéket nem kell fizetni mivel az ajándékozás egyenesági rokonok között történik. Okiratok: személyi igazolvány, lakcímkátya, adókártya. A kórházi kezelés önmagában nem akadály.

moca81 # 2012.11.22. 09:41

Tisztelt Fórumozók!

Édesapám a telkét és a lakása rá eső részét el akarja ajándékozni az unokáinak. Ügyvéd segítségét kell kérnünk vagy elég a közjegyző is? Milyen költségekkel jár? Hozzá tartozik, hogy apukám kórházi ellátásra szorul. Milyen iratokat kell "beszereznem"?

Köszönöm segítségüket!

nikó51 # 2012.11.20. 22:19

1988-ban költöztem a jelenlegi önkormányzati lakásba, akkor még IKV. volt.
Kértem irásban - megvannak a dokumentumok, hogy beépithessem a padlásteret. A válasz nemleges volt, arra hivatkozva, hogy a székállások nem teszik lehetővé a beépitést. Azóta megszünt természetesen az IKV. de van helyette más néven, de szerintem ugyanaz a funkciója, mint az IKV-nak volt. Megvásároltam az igatlant, 1986-ban, de még van rajta tartozásom, igy az "IKV" - jogutódjával még kontaktusban vagyok.
A lényeg az, hogy nekem nem engedték beépíteni a padlásteret, de a környező ugyanolyan konstrukciójú házak , sőt a mellettem lévő két lakás / 4 lakásos kertes családi ház / -padlásterét beépítették, /tudomásom szerint engedély nélkül, de nem ez a lényeg/, hanem az, hogy életszerütlen dolgot állitottak annó amikor elutasitották a padlásterem beépitését !!!!
Szeretném megkérdezni, hogy érdemes-e pereskednem, hogy annó nem engedélyezték a padlásterem beépitését ??? Ha akkor engedélyezik már lenne lakható padlásterem, ami az életterem és az ingatlanrészem értékét növelné. Annó 200 .-Ft-ból megcsinálták volna, mostani árak szerint közel 8-900 eft-ot kérnének a munkálatokért, amit már semmiképpen nem tudok finanszirozni.
Megköszönve várom válaszát.
Tisztelettel

Sherlock # 2012.11.07. 09:57

Ha adnak akkor persze. :)

pazs # 2012.11.07. 09:20

Mi az a "bejegyzett kötelesrész"?

Vitos # 2012.11.06. 23:16

Kedves Mindenki,

A kérdésem: Lehet-e felvenni bejegyzett kötelesrészre hitelt?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.06. 19:40

Nem lehet "visszalépni".

zsebi0202 # 2012.11.06. 19:09

Az lenne még a kérdésem, ha visszalép a szerződéstől, az átutalt összeggel mi lesz? Csak a készpénzben átadott foglaló összegét kell visszatartanom belőle? Egyáltalán van még lehetősége elállni a vásárlástól azok után, hogy már a szerződés 05.-én lejárt. Nekem van lehetőségem póthatáridőt biztosítani, ami 15 nap +. Az ingatlanban végzett javításokat és szépészeti munkákat (laminált lap lerakása) pedig ha jól sejtem nem vagyok köteles kifizetni.

zsebi0202 # 2012.11.06. 18:51

A szerződés ide vágó szövege:
A felek tudomással bírnak arról, hogy az ingatlan értékesítése miatt, a 176/2008(V/30)Korm. rendelete alapján az Eladó köteles beszerezni és átadni a Vevőnek az ingatlanra kiállított az energetikai tanúsítványt. A Vevő hozzájárulásával az Eladó legkésőbb a vételár teljes megfizetésekor adja át a Vevőnek a tanúsítvány eredeti példányát.