Ingatlanügyek


ojcolka # 2012.06.09. 11:13

Köszönöm szépen az eddigi válaszokat!
Még annyi kérdésem lenne, hogy a készpénz ajándékozást hogy kell megoldani, hogy törvényes legyen és ne legyen abból gondja, hogy ha esetleg megkérdezi valaki, hogy honnan van a pénz?
Elmegyünk egy ügyvédhez és elmondjuk, hogy pénzt szeretnék ajándékozni a fiamnak, Ő meg ír egy papírt és onnantól jogtiszta? Vagy elég, ha mi írunk róla egy papírt hogy x Ft-ot ajándékozok a fiamnak?
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.09. 09:12

Ja, bocs, látom, te is írtad.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.09. 09:11

Egyenesági rokonok között az ingatlan ajándékozása is illetékmentes.

ObudaFan # 2012.06.09. 08:34

Akár a készpénzt ajándékozod neki, és ő abból vásárol, akár te vásárolsz, és rá átruházod, nem lesz ajándékozási illeték, mert egyenesági rokonok vagytok. A különbség csak némi kétszeres eljárási díj a második esetben.

ojcolka # 2012.06.08. 20:42

Üdv!
A nagykorú (24 éves) fiamnak szeretném megvenni első lakását, kb 5 millió Ft értékben. Az lenne a kérdésem, hogy mi annak a menete, hogy az Ő nevén legyen az ingatlan? Megveszem magamnak és elajándékozom neki? Vagy megoldható, hogy egyből az Ő nevére történjen a vásárlás? Melyik esetben kisebb az illeték? Még nincs ilyenben tapasztalatom. Nem tudom, hogy ez fontos-e de nincs még jövedelme (egyetemista).
Előre is köszönöm szépen a válaszokat!

MajorDomus # 2012.06.08. 19:06

Attól még eladhatja,ha a vevő igy.is megveszi.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.06.08. 17:50

Nem adhatja el. Az APEH jelzáloggal terhelte.

MajorDomus # 2012.06.08. 17:05

Ez sajna így van,jobba jársz ha eladód a részedet,abból ki tudod fizetni a tartozásaidat.

nanemaaa # 2012.06.08. 12:25

A tulajdonos csak annyiban gyakorolhatja a tulajdonosi jogait, amennyiben azt a haszonélvező megengedi neki. Magyarán ha anyukád nem járul hozzá, akkor nem költözhetsz, nem pakolhatsz. Ugyanakkor neki jogában áll a hozzájárulásod nélkül akár az egész ingatlant harmadik félnek bérbe adni.
Ha önhatalmúan beköltöznél, akkor ő hívhatna karhatalmat és téged raknának ki.

Doe John # 2012.06.08. 11:37

Azt hiszem nagy bajban vagyok, tanácsot kérek a tisztelt fórumozóktól!
Édesapám halála után örököltem egy budapesttel összenőtt településen egy családi házat, melynek így fele részben én, illetve fele részben az édesanyám lett a tulajdonosa, a haszonélvezeti jog az ő nevén van.
Évekkel később az édesanyám jelezte, hogy a házon jelentős javítási munkákat kellene elvégezni, de ebben én, akkor még volt egyéni vállalkozó voltam, nem tudtam kellő forrást biztosítani. Később újra megkeresett, és azt mondta, hogy lakottan megvennék a házat, és hogy hozzájárulok-e, igennel válaszoltam. Később kiderült, hogy végül is eltartási szerződést kötöttek vele, én úgy emlékszem, hogy erről nem kaptam értesítést a földhivataltól (ebben nem vagyok biztos, de nem emlékszem rá). Az eltartási szerződés tartalmáról, feltételeiről nincs információm, nem kaptam másolatot róla.
Sajnos vállalkozónként jelentős apeh tartozást halmozódott fel, aminek a törlesztéséről részletfizetési megállapodást kötöttem a hivatallal, amit fizettem is ameddig a rendelkezésre álló forrásaim azt lehetővé tették, de sajnos immár négy éve munkanélküli vagyok, ötven év feletti álláskeresőként nem sok esélyem van az elhelyezkedésre. Jelenleg egy kis garzonban lakom. A apeh jelzálogot jegyeztetett be mind a lakásra, mind a családi házra, a lakásra megállapított egy értéket, gyakorlatilag az árverési folyamat első lépéseként, lakott, és üres értéket. Tavaly év végén voltam kint a családi házban, végül is úgy jöttem el, hogy az eltartó igyekszik a tulajdoni részemet megvenni, erre ha nem is azonnal, de záros határidőn belül rendelkezésére fog állni a megfelelő anyagi forrás.
Sajnos eddig ez nem valósult meg. A ház szépen fel lett újítva, komfortosabb, mint eredetileg, bár az meglepetéskéntért, hogy az eltartók már folyamatosan ott laknak, és az édesanyám csak egy kisszobában húzza meg magát, a többi lakrészt az eltartók lakják, az udvari egykori tároló épületet pedig garázzsá alakították át. az átalakítási munkákról velem nem egyeztetett senki, hozzájárulásomat nem kérték ki.
Most, hogy reális közelségbe került a lakásom elárverezése, nem tudok más módot, csak azt, hogy kiköltöznék még az árverés előtt a családi házba, mert annak a fele még az én tulajdonom, így az apeh az üres áron hirdeti meg a lakást, valamivel többért.
De az ottani viszonyokat látva, gyakorlatilag nincs tér, hely a szeparált laktérre, illetve nincs tárolási lehetőség a bútorok és egyéb cuccok tárolására sem, nem hogy mondjuk egy használható elrendezésnek.
Megtehetem-e ezt, vagy a haszonélvezeti joggal rendelkező édesanyám hozzájárulása nélkül erre nincs semmilyen mód, függetlenül attól, hogy ő szabadon, vagy bárminemű nyomásra dönt-e így?
Ha nem járul hozzá, akkor könnyen lehet, hogy hajléktalan leszek, sőt még a bútoraimat sem tudom hova tenni, és értelem szerűen nem lesz semmilyen állandó lakhelyem.
Kérhetem-e a birtokon belülre kerülés kikényszerítésére karhatalom igénybevételét, ha igen, akkor milyen feltételekkel, mi kell hozzá, tulajdoni lap, közjegyzői igazolás, stb?
Az mennyire jogszerű, hogy végül is az én tulajdonrészemet is korlátlanul használja az eltartó házaspár?
Válaszukat, tanácsukat, segítségüket előre is köszönöm, John Doe

ObudaFan # 2012.06.06. 16:29

Végrendelettel örökölhet.

bajussz # 2012.06.06. 11:30

kedves fórumozók!

adott egy férfi és egy nő, akik nem házasok, de kb 25 éve együtt élnek a nő lakásában, aminek ő 1/1-ben tulajdonosa. egy közös gyermekük van, aki 3 éve külön él máshol

a kérdésem, hogy ha a nővel neadjisten történik valami, a férfi örökölheti-e a lakást, vagy haszonélhetei joga lehet-e a lakáson?

a férfi nagyon rosszul bánik a családdal, mintegy élősködő.
kirakni egyelőre nem lehet, nem is akarják.

köszönöm előre is

mari21 # 2012.06.03. 10:33

tisztelt forumozok

informaciot szeretnek kerni lakas vasarlasrol

 • mennyi illeteket kell fizetni?
 • hol kell befizetni?
 • a tulajdoni lapon mire kell figyelni?
 • kitol erdemes vasarolni tulajdonostol vagy kozvetitotol?
 • mik a leggyakoribb hibak amik elofordulnak vasarlaskor?
 • hasznalt lakas eseten jar e syoc.pol.?
 • letezik-e barmilzen fiatalokat segito program?
 • hasznalt lakas eseten igenybe lehet e venni barmilyen tamogatast felujitassal kapcsolatban? ha igen hogyan?
 • ha a hayon van barmilyen kozuzemi tartozas azt kinek kell megfizetni ay eloyo vagy az uj tulajnak?
 • honnan lehet tudni hogy a hazon van-e barmilyen hatralek?
 • keszpenzzel vagz atutalassal erdemesebb vasarolni?

elore is koszonom a segitseget:marcsi

ajosanyi # 2012.06.03. 07:01

Jó napot kívánok mindenkinek!
Szeretnék tanácsot kérni,3 testvéremmel örököltük egy ingatlan 1/24 részét kb 20 éve egyszer már el akarták perelni tőlünk de nem ítélte meg nekik a bíróság.Most felajánlottak fejenként 150.000 forintot amit mi elfogadtunk aztán vissza táncoltak a következő módon csak 3 év alatt egyesével tudnak kifizetni minket de az első fizetésnél kérik mindenkitől az átruházási papírt mi ebbe nem mentünk bele.Kérdésem a következő lenne bejelentkezhetek-e az ingatlanba ilyen kis tulajdon részel,eladhatom-e másnak a részem,több éve kiadták a házat egy közért és egy asztalos műhely üzemmel rajta aminek a bevételéből egy fillért se láttunk,szeretnénk már véget venni ennek az áldatlan állapotnak mivel nekünk nem kell mert nagyon messze van tőlünk viszont a bevezettet csatorna után mi is fizetjük a havi törlesztőt.Hogy lehetne őket rábírni,hogy az általuk felajánlott és mi általunk elfogadott vétel árat rendesen kifizessék?Segítségüket előre is köszönöm!

Béláné # 2012.06.03. 06:26

ObudaFan!

Köszönöm a választ.

Nesi45 # 2012.06.01. 17:04

Félreértés ne essék, semmi bántó szándék nem volt!
A lelkiismeretet nem lehet forintosítani!(pl.:nem gyógyítom meg a beteget mert nem fizet?).
Próbáltam az olvasottakat és a hallottakat összevetni. A kettőből összegyúrni egy maszlagot, aminek előbb utóbb tényleg per lesz a vége, ezt magam is belátom.
A hazugsággal viszont tolatás van!:))
Nem fenyegetés, de ha még lesz kérdésem, jövök!
Köszönöm!

pazs # 2012.06.01. 16:47

KBS: megint egyszerre :)

Nesi45: ja igen, és az ismerősöd maga is felkeresheti az örökösöket, ha tudja, kik azok és feltételezem, hogy tudja. Még az is többet ér, mint az önkormányzati néniktől várni, hogy maguktól tegyenek valamit.

pazs # 2012.06.01. 16:46

Milyen reményt befagyasztó mondatok? Megmondtuk, hogy ha bármit el akar érni az ismerősöd, perelnie kell.
Ehhez képest most éppen önkormányzathoz akartok menni, hogy az majd hátha szól a közjegyzőnek és akkor lesz valami, pedig egyikük sem tud semmit tenni az érdeketekben és nem is fog.
Ettől függetlenül nyugodtan hallgass a hús-vér ügyvédre, végülis neki fizettél, tehát felelősséget vállalt a tanácsaiért, mi meg nem. Csak a lelkiismeretünk, már ha az anyagiasítható így névtelenül egy fórumon.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.01. 16:46

Hazudhatnék is, csak hogy jobban érzed magad. De biztos, hogy azzal segítenék?

Nesi45 # 2012.06.01. 16:42

Hálás vagyok minden reményt befagyasztó mondatáért.
Ígérem szem előtt fogom tartani!
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.01. 16:30

Sem a jegyző, sem a közjegyző nem mediátor.

Nesi45 # 2012.06.01. 16:22

Jól van Sándor, értem én, vagyis úgy csinálok!:))
De valahol csak le kéne ülni az örökösökkel, hol máshol, ha semmire nem reagálnak!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.01. 16:16

Se nem jegyző, se nem közjegyző, bíróság, per. De mintha ezt már napokkal ezelőtt mondtuk volna.

Nesi45 # 2012.06.01. 16:00

Paraszti észjárást követve, ha mi még beadjuk az igényt ide az Önkormányzathoz, az is megy tovább a Közjegyzőnek!
Gondolom én!

Nesi45 # 2012.06.01. 15:55

Akkor ki küldte ide az itteni Önkormányzatos néniket felmérni a házat? Nem az elhunyt lakóhelye szerinti hagyatéki osztály aki készíti a hagyatéki leltárt?
Majd a felmért ingatlan papírjai, vissza a kérőnek, ők meg gondolom továbbítják a Közjegyzőnek!
Vagy nem?