Ingatlanügyek


pazs # 2012.05.25. 07:08

Az ismerősöd ajándékozta az ingatlant a saját haszonélvezetét fenntartva a barátnőjének (ha csak a vételárat, akkor is). Ezt vissza lehet követelni.
Viszont a barátnő és az ismerősöd közötti "szerződés" (hogy öt év múlva "visszavásárolják") nem köti az örökösöket. Ezért kéne inkább az ajándék visszakövetelését megpróbálni, viszont ehhez keressen egy élő ügyvédet személyesen.

Nesi45 # 2012.05.24. 21:07

Pazs!
Köszönöm szépen a soraidat!
Nem gondolnám, hogy itt ajándékozásról lenne szó, mert van egy adás-vételi szerződés ami a barátnő nevére szól, tehát tulajdonosa ennek az ingatlannak.
Az igaz, hogy sosem lakott ott, és nem Ő vásárolta meg.Az ismerősömnek haszonélvezeti joga van. Azért az 5 év várakozás, hogy az ingatlanadót kikerüljék, és egy minimális megállapodott áron tulajdonképpen vissza legyen "vásárolva" ez az ingatlan, és akkor a tényleges, most még haszonélvezőből tulajdonos lehessen, hiszen a vételárat is az ismerősöm fizette.
Ellenben ha ajándékozásról beszélünk, akkor ajándékozási szerződés lenne. Vagy valamit rosszul tudok?
Tulajdonképpen két lehetőség van, ha az örökösök tartják magukat az édesanyjuk szerinti megállapodáshoz("vissza vásárlás"), avagy éppen ráíratják a mondjuk 5 éves gyerekükre, és akkor sosem lesz tulajdonos az ismerősöm.
Érdekes, nem?
A kérdés az az, hogy hogyan valósulhat meg az ingatlan tulajdonjogának megszerzése?

pazs # 2012.05.24. 16:24

Miért pont 5 év? Mindegy egyébként, csak kíváncsi vagyok.
Ez tulajdonképpen ajándék, visszakövetelni csak nagyon szűk körben lehet és azért meg biztosan nem, mert meghalt a megajándékozott.
Az ajándékozó az általános elévülési időn belül (ez öt év) visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket akkor, ha az a lényeges körülményre vonatkozó feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és enélkül az ajándékozásra nem került volna sor. Nem tudom, mi lehetett ez a feltevés és hogy az ismerősöd esetében volt-e ilyen.

Nesi45 # 2012.05.24. 15:20

Természetesen tulajdonjogot!
2008-ban újépítésű házként, az anyagi része pedig teljes egészében az ismerősömé volt!
Tehát amolyan "ne legyen a nevemen semmi" történet.
A szándék az az volt, ha letelik az 5 év, akkor rá kerül az ismerősöm nevére, de hát ez az élet!
Köszönöm!

pazs # 2012.05.24. 15:02

Mit szeretne elérni az ismerősöd? Mikor vették a lakást és kinek a pénzéből?

Nesi45 # 2012.05.24. 13:44

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni, olyan ügyben ami kicsit zűrös!
Ismerősöm vásárolt egy ingatlant a barátnője nevére. Barátnő papíron a tulajdonos, ismerősöm a haszonélvező.
Ez a kapcsolat megszakadt senki nem tett semmit. Ismerősöm jelenleg is a házban lakik.
Viszont a több éve nem látott barátnő meghalt.
Ilyenkor mit tehet? Két örökös van.
További szép napot!

feketeozvegy # 2012.05.24. 13:20

Kedves Fórumozók!
Ingatlan vásárlással kapcsolatban szeretném kérni a segítségeteket! Nagyon kedvező áron, az értékének kb a feléért meg tudnék vásárolni egy ingatlant, amely felmondott hitelszerződéssel rendelkezik. Az adásvétel ingatlanos cégen keresztül menne. Az ingatlanos vállalná, hogy lakhatóan és lakatlanul adná birtokomba a házat. A kérdésem az, hogy zajlik egy ilyen folyamat? Először valamilyen úton-módon tehermentesítik az ingatlant és csak utána, ha "tiszta" a tulajdoni lap, kerül sor az adásvételi szerződés aláírására? vagy elképzelhető, hogy a teher még rajta van, és később kerül törlésre, mintegy biztosítékként, hogy ne lépjek vissza az adásvételtől? Mert az ingatlanos cég szerint ilyen esetetekben az a gyakorlat, hogy úgy írja alá a vevő az adásvételi szerződést, hogy az ingatlanon még rajta a teher, és ha kifizette a vételárat, akkor törlik a hitelt a házról, mondván ennyi biztosíték kell nekik, hogy a leendő vevő nem lép vissza az adásvételtől és nem a semmiért törlik a nagy tartozást az ingatlanról. De őszintén szólva, józan paraszti ésszel ez nagyon furcsa. És nekem így mint esetleges vevőnek mi lenne a biztosítékom, hogy tényleg törlik róla a tartozást?? A segítséget előre is köszönöm! Petra

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.24. 08:13

Nem lenne egy utolsó dolog, ha azt is közölnéd, a mamának van-e valamilyen különös jogosultsága az ingatlanon. Haszonélvezet, használati jog?

ilen # 2012.05.24. 08:02

Tisztelt Ügyvédúr !
szeretném meg tudni, hogy én mint 1/1 tulajdonos! dönthetek a házban tartózkodók! személyéről annak ellenére , hogy a velem egy háztartásban élő anyámnak nem tetszik a párom!aki már 7 hónapja itt él velem ! 3 hét múlva költözünk el !bosszúból lehetetlenné teszi az életünket!a másik.. jogom van e felszólítani , hogy hadija el a házat az anyám! csak a állandó lakcíme van itt általam ! mit tehetek mint egyetlen tulajdonos!??????

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.23. 21:08

Szerződésnek elég lenne, de a tulajdonjog megszerzéséhez nem. Nem alkalmas bejegyzésre.

finci # 2012.05.22. 17:05

Köszönöm a választ.Kérdésem lenne még,hogy csak ügyvédi meghatalmazás jó-e,ha két tanu elött készítjük nem elégséges e?

pazs # 2012.05.22. 16:55

Adjon neked meghatalmazást. Ügyvéd/közjegyző elkészíti ezt is (akihez egyébként is fordulnotok kell a lebonyolítás miatt).

finci # 2012.05.22. 16:53

Segítséget kérnék ingatlan eladásban!
Férjem nevén van egy családi ház amit szeretnénk eladni,de ő többnyire külföldön tartozkodik munka miatt.
Mi a módja annak,hogy én mint a felesége aláírhassam az adásvételt?

Lilyenne69 # 2012.05.22. 11:23

Szép Napot Mindenkinek!
Én egy olyan dologban szeretnék segítséget kérni,hogy tavaly nyáron segítettem a féltestvéremnek megmenteni a házukat végrehajtás alól,stb.A nevemre irattuk a házat és a nevem alatt fut rá egy 27milliós hitel,amit nekik kéne fizetni.Ami elég nyögvenyelősen megy nekik,én voltam már a bankban,hallottam a saját fülemmel,hogy fizetik,akkor csak 1havi elmaradásuk volt.De most kaptak egy levelet,hogy felmondták a hitelt a tartozás miatt,és engem bar listára tettek.Betelefonált a bankba miszerint ő pont aznap fizetett be egy nagyobb összeget,hozzátenném 270.000 a havi törlesztő.Se ő se a sógorom nem dolgoznak,életművészkednek,ebből kifolyólag kételkedem abban,hogy ha be is teszik a pénzt akkor sem nagyobb összeget,hisz nincs miből.Viszont mi a párommal augusztusban összeházasodnánk,sőt össze is fogunk,neki saját háza van stb,hitellel,hogy esetleg kell-e házassági szerződést írjunk,illetve ráterhelhetik-e a 27milliós hitel tartozást bármit az ő házára ha már összeházasodtunk,szerződés nélkül,közös vagyon stb?Előre is köszönöm a segítséget!Üdv,Ildikó

matthiasi # 2012.05.14. 08:59

Úgy általában : a házban ahol lakunk van 2 eladó lakás is. Az egyiket 4 azaz négy iroda is hirdeti.
Van az ingatlan kereső, azon szépen meg lehet találni. Még egy érdekesség : sok lényegtelen dolgot közölnek a lakásokról - a lényegeseket meg szépen elhallgatják, megkerülik.

Csakhogy tudjátok !!

nanemaaa # 2012.05.14. 06:50

Érvényes szerződésed van, mivel azt nem mondtad fel. Ugyanakkor meg kellene nézni a szerződésben, hogy kizárólagos jogot adtál-e az irodának, vagy magad is értékesíthetted az ingatlanodat? Utóbbi esetben mindegy, hogy van-e szerződés, mert akkor sem jár neki egy fillér sem. Viszont, ha kizárólagos jogot biztosítottál nekik, akkor ki kell csengetned az összeget még akkor is, ha ők ezért láthatóan semmit sem tettek.
Esetleg indíthatsz pert a szerződés érvénytelenítésére, hibás teljesítés jogcímen, de így utólag, bizonyítékok nélkül ez nem tűnik ésszerű megoldásnak. És vélhetőleg többe is kerülne, mint ama bizonyos 1 %!

deaknemaria # 2012.05.14. 04:23

A szerződés az ügyvéd szerint határozatlan időre szól, azzal a kikötéssel, hogy írásban kell felmondani. Nekem sajnos már nincs meg, a költözködéskor elveszett.

ObudaFan # 2012.05.12. 12:44

5 év az elévülési idő, amit viszont megszakít egy felszólító levél is. Itt egyébként a szerződéses kikötés érvényessége is kérdéses.

deaknemaria # 2012.05.11. 21:30

Üdvözlöm!
Olyan ügyben szeretném a segítségüket kérni, hogy kaptam egy levelet egy ügyvédtől, amelyben perrel fenyeget az ingatlaniroda az alábbi ügyben.
2006-ban megbízási szerződést kötöttem az ingatlanirodával, határozatlan időtartamra a családi házam eladására. Közben máshonnan találtam vevőt, aki a házat meg is vette. Telefonon jeleztem is az ingatlanirodának, hogy elkelt a ház. Az ingatlanos leüvöltötte a fejem, hogy nem jeleztem ezt neki. Levelet nem írtam a felmondásra, ez tény.
Most 6 év után felajánlják a peren kívüli megegyezést, az 12 millió 1%-áért. Ha ezt hajlandó vagyok 15 napon belül MEGFIZETNI, akkor elállnak a szerződés alapján járó díjtól, a törvényes kamatoktól, az igényérvényesítési díjtól és az egyéb költségek megfizetésétől.
Hozzáteszem, hogy vevőt egy darabot sem hozott az ingatlaniroda, azelőtt sem, és az azóta eltelt 6 évben sem. A vevőt is ismerősökön keresztül találtam.
Kérdésem annyi lenne, hogy van-e elévülési idő, vagy 6 év után is jogos-e, hogy nem bontottam fel a szerződést írásban, csak szóban. Megnyerheti-e a pert, vagy csak fenyeget?
Előre is köszönöm mindenkinek aki segítséget tud nyújtani ebben!
Marika

Bugsy # 2012.05.01. 18:02

Tisztelt Fórumozók!

Egy kis segítségre lenne szükségem.
Következő a helyzet: Ismerősöm 2006-ban kötött egy Fundamentát. Férjhez ment 2007-ben. 2010-ben a fiára ruházta, mint kedvezményezettre a megtakarítást! Az lenne a kérdésem, válás esetén a férj követelhet-e ebből. (Úgy gondolom nem, hiszen a házasság előtt köttetett a szerződés)
Köszönöm előre is.

lajcsó # 2012.04.29. 11:52

El kell menni az ottani nagykövetségünkre és meghatalmazást kell készítetni azon személy részére aki eljár az ügyükben.

szundikacc # 2012.04.29. 07:28

Kedves fórumtársak, szakértők!

Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben:
2007. júniusában örököltem 1/4 tulajdonrészt egy ingatlanban,ezt a többségi tulajdonosnak adott hónapban el is adtam. Most 2012-ben vásároltam ingatlan részt, aminek értéke megfaladta az örökölt rész értékét.

Így, hogy 5 éven belül vettem magamnak belőle másik ingatlant kell adóznom a 2007-es ügylet után?

Mindehol csak azt találom hogy 2008. 01.01-el megszűnt ez a kedvezmény, hogy 5 éven belül szerzett új ingatlan esetén nem kell, de azt nem találom, hogy mi a helyzet a 2007-ben szerzett ingatlanokkal.

A segítséget előre is köszönöm!

--
Ezt a pár perccel küldött levelemet azzal a fontos információval egészíteném még ki, hogy most 2012- áprilisában kötöttem az ingatlan vételéről szóló szerződést, az első rész kifizetésre is került, de a földhivatalnál az éb nevemre csak 6 év múlva fog kerülni az ingatlan, a teljes vételár kifizetése után. Ügyvédnél kötött szerződés is számít vagy a fölhivatali bejegyzésnek is meg kellett volna történnie 5 éven belül az adómentességhez?
gerbera317 # 2012.04.28. 21:30

T. Fórumozók!
Egy ingatlan tulajdonosai zálogkötelezettséget vállalnának. Ketten közülük külföldön vannak, nem a szomszédban. Hogyan oldható meg az ügylet anélkül, hogy haza kelljen utazniuk?

bodojula # 2012.04.28. 08:04

Kedves Fórumozók!
Kedves Jogászok!

Az ügyem tipikus példája az emberi butaságnak és rossz indulatnak, de sajnos erre nem tudok hivatkozni :), ezért lenne szükségem a segítségükre, mert egy igen bonyolult és kilátástalan helyzetbe kerültem. Az egész ügyem több helyen sántít azt hiszem.

Januárban elkezdtem felújítani a tavaly megvásárolt lakásomat. Teljes felújítás: villany, víz, gáz, cirkó fűtés, burkolatok, hang szigetelés, ablak felújítás. Március végén sikerült beköltöznöm.

A felújítás legvégén jött a probléma:
Egy nyílt égés terű gáztűzhely beépítése miatt a FŐGÁZ kötelezett egy biztonsági szellőzőre, csak így kaphattam meg a gáz tervre az engedélyt. A szellőzőt a konyhámból a fő falon keresztül a gang felé helyeztünk el. 11 cm átmérőjű műanyag csőről van szó , minek 2 oldalán rács helyezkedik el, semmiféle gépi szerkezet nincs benne csupán az oxigén áramlását biztosítja a lakásba. Egy esetleges meghibásodás esetén életmentő lehet, mivel ennek segítségével nem kaphatok szén-monoxid mérgezést.

Mikor megvásároltam a lakást találkoztam a közös képviselővel, hogy átbeszéljünk pár dolgot. Enegem érdekelt, hogy mit hogyan kell, mire fizetük a közösköltséget, vannak-e szokások a házban. Persze semmiről nem adott tájékoztatást, vagy csak fintorogva. Egészen megsértődött, amikor kértem, hogy hadd vessek egy pillantást az aktuális év költségeire és a következő évi költség tervezetre (először ezt furcsáltam, sőt még mai napig furcsállom, hogy egy 46 m2-es lakásnak, miért 10350 a közösköltsége, úgy hogy semmiféle felújítás nem törénik a házban továbbá nem tartamaz semmi rezsi költséget, gondolok itt vizre, fűtésre) A ház alaprajzát nem adta ki nekem, arra hivatkozott, hogy ez neki nincs meg. Elmondtam milyen felújítás várható, és hogy kell-e valamire engedely, nemleges választ kaptam ill. hozzáfűzte hogy a belső homlokzaton a nyílászárok csak barnák lehetnek. Tulajdon képpen semmi nem érdekelte csak, hogy hogyan fogom fizetni a közösköltséget. A találkozásunk végén elkért tőlem 10 forintot, mert a 2012 -es költségek tervezetéről kértem egy fénymásolatot.

Március 29-én a közgyűlés előtt 2 órával szólt a közös képviselő, hogy ezt haladéktalanul temessem vissza, mert szabálytalanul tettük be. Szóban kért, hogy menjek el a közgyűlésre. Mivel aznapra hívtam a költöztetőket, így nem tudtam részt venni a gyűlésen, ill. annak is utána akartam járni, hogy valójában mi is van ezzel a szellőzővel.

A munka vezető, a kivitelező, a gáz tervező és egy építész barátom is azt mondta, hogy ez nem engedély köteles. Azonban sajnos kiderült hogy a ház hozzájárulása szükséges, továbbá mivel a ház a világ örökség része így az önkormányzat felé is építési engedély köteles.

A közgyőlésen, aminek a meghívóján a napirendi pontok között nem szerepelt ez az ügy, megszavazták, hogy állítsam helyre a szellőzőt. Igaz, szerepel egy olyan napirendi pont, hogy egyéb társasházi ügyek megbeszélése.

Kb. 1 hét múlva kaptam erről egy hivatalos levelet, melyben semmiféle alternatíva nem szerepelt, csak az hogy feljelentek a kerületi illetékes hatóságnál, amennyiben nem állítom helyre a nyílást. Társasházi tv. 21. pontjára hivatkoznak.

Most ott tart az ügy, hogy elkezdtem összegyűjteni a lakók aláírását, viszont teljesen kilátástalan, mivel a ház fele vagy lakatlan vagy albérlők lakják. 

Mivel elfogadhatatlannak tartom ezt a szituációt, összegyűjtöttem egy rendkívüli közgyűléshez az aláírásokat. Ha jól tudom a a tulajdonosok 1/10 tulajdon hányadának kell kérvényeznie ahhoz, hogy ezt összehívják.

A legnagyobb vicc az egész ügyben, hogy a ház belső külleme egy katasztrófa, össze-vissza kicserélt ablakok/ajtók, a gangra felszerelt rácsok tömkelege, légkondik,  néhány  sarkokban elhelyezkedő lakásnál beépített 2-3 m2 -es előszobák / szélfogók.  Ilyen emberek nem akarják aláírni hozzájárulásukat az én 11 cm -es szellőzőmhöz. Én a felújításom során, mindenre kértem engedélyt, ha valami túlságosan macerásnak tűnt (pl. az ablakok cseréje) annál egy másféle megoldást választottam, csupán ez az egy 11 cm-es lyukacska, amire senki sem gondolt hogy probléma lehet. 

Azzal is tisztában vagyok, hogy sajnos hibát követtem el, viszont akaratomon kívül. Persze a törvény nem ismerete nem mentesít.

Lenne egy-két kérdésem, amire szeretnék találni valamiféle aktuális jogi szabályozást:

  1. Megszavazhatja-e a közgyűlés a szellőző helyreállítását, anélkül, hogy tudnák a részletetit és úgy hogy a meghívón nem szerepel a napirendi pontok között?
  2. A közös képviselő eljárhat-e első hivatalos felszólítás után, melyben egy opció van csak megadva, méghozzá az hogy temessem be a szellőzőt?
  3. A rendkívüli közgyűlést hogyan tudom összehívatni?
  4. Ha esetleg a rendkívüli közgyűlésen többségi szavazatot kap a szellőző fennmaradása, abban az esetben szükséges-e a 2/3-os beleegyezése a ház lakóinak?
  5. A közös képviselőnek kötelesség-e kiadni a ház tulajdonosainak elérhetőségét / a ház alaprajzát / a ház alapító okiratát?
  6. A közös területen felépített szélfogókra / előszobákra milyen jogi szabályozás vonatkozik? Nincs rajtuk építési engedély, és nem vásárolták meg a háztól.
  7. Mivel a világ örökség része a ház (1. kerületben található) a nyílás zárok cseréje engedély köteles. Erre vonatkozó jogszabályokat hol találom meg?
  8. Az OTSZ -nek nem megfelelően felépített rácsokkal, milyen hatósághoz lehet fordulni?

Szeretném ebben az ügyben a segítségüket kérni, vagy véleményüket, mi lehet ilyen esetben csinálni?

Elnézést, hogy ilyen hosszan sikerült megfogalmaznom!

Köszönettel,

jula

mazsola68 # 2012.04.27. 12:49

Szeretném megtudni,hogy ha árverezésre kerül sor adósság miatt a házra,ami a volt férjem tulajdona és váláskor nekem és a gyereknek csak lakhatási jogunk van akkor velünk mi lesz?Kérhetek e valami kártérítést a volt férjemtől?