- Azt, hogy mennyi jövedelmed keletkezett, ebből nem lehet kiszámítani a szó hétköznapi értelmében sem. Az ugyanis nem attól függ, mennyit, mire költesz el a vételárból, hanem attól mennyiért szerezted az eladott dolgot. A törvényi értelemben meg még ehhez képest is más a számítás, örökölt dolognál pl, attól is függ, hogy illetékmentes volt-e az örökölés.
- Így szól az illetéktörvény. Ha a vásárlást megelőző vagy azt követő egy éven belül másik ingatlant eladsz, akkor ez illeték alapja a két ingatlan értékének a különbözete.
Ingatlanügyek
Na ugye megmondtam? Egyébként tényleg nem értem. A példa alapján lesz 100 ft jövedelmem és 90 ft vásárlásom. A jövedelem (gyarapodás) után adót, a vásárlás után illetéket kell fizetnem. Ebből neked hogy jön ki a 10 illeték?
Tényleg nem értesz hozzá. :)
Bocs, elírtam: 100 után adót. )
Nem értek hozzá, de szerintem 90 után fizet illetéket és 10 után adót. De lehet, hogy tévedek. ;)
Nem érted. Az illetéket kell 10 forint után fizetned. Az adót nem befolyásolja, hogy mire költöd a vételárat.
ObudaFan!
Még1x elolvastam a levelezéseink. Szerintem értem amit írtál:
- 2011-ben örökölt ingatlant 100 Ft-ért eladom.
- Veszek ingatlant 90 Ft-ért
- 10 Ft után kell szjt fizetnem, és nem 100 Ft után.
Értem?? :)
Javíts ki ha nem jól értem!
Köszönöm!
Évi
ObudaFan!
Bocsánat nem akarok értetlenkedni!
Ha eladom a megörökölt ingatlant 5 évenbelül, akkor is kell szj-t fizetnem ha ugyanazon az áron építek vagy veszek ingatlant?
Ez szomorú, mer kb 20 évvel ezelőtt a párom eladta az igatlanát, és vettünk egy másik házat, és így nem kellet adózni. Ezek szerint ez már nem így van!
Köszönöm minden válaszod!
Évi
Kedves felhő1!
Rossz hírem van.
A th a tulajdonosokkal van jogviszonyban.
Várható a fizetési meghagyás és a tulajdoni lap jelzáloggal terhelése.
Nincs más mód a bíróságtól kérni kell a haszonélvezet felfüggesztését, míg a költségek nem lesznek kifizetve.
Úgy tűnik a viszony megromlott anya és magzata között. Viszont van kötelező szülőtartás a jogszabályok között
Ciki.
Egyezkedni érdemes a th-val
--------------------------------------------------------------------------------------http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}
Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ
Ez a haszonélvező kötelezettsége, hiszen ő lakja a lakást. Szerintem az ő tartozását nem fogják tudni rajtad behajtani. Legfeljebb akkor lehet izgalmas a téma, ha nincs egyéb vagyona, amiből le lehetne foglalni a szükséges összeg fedezetét és a lakásra terhelik. DE lehet, ezt nélküled nem lehet megtenni.
Van egy tulajdonom édesanyám haszonélvezetével terhelve.9 éve nincs a közös költség fizetve én a lakásba soha nem jártam és nem is tudok bejutni.A lakásba a haszonélvező lakik. Most a társasház
tőlem követeli a közös költséget és a kamatokat.Hogy tudom magam megvédeni?
Persze. Csak lehet, hogy azzal semmire se mégy. Birtokvédelem a kulcsszó.
Kovács_Béla_Sándor: köszönöm a választ. Tehát nappal is lehet szólni ilyen esetben, ha túl hangosak?
Az önkormányzatnál mindig, mindenre a jegyző illetékes. Aztán majd ő továbbosztja.
Egyébként rosszul tudod, nappal sem szabad zavarni a szomszédokat a saját ingatlanjuk rendeltetésszerű használatában. Az igaz, hogy nyilván máshol vannak a a határok, mint éjszaka.
Tisztelt Jogtudók!
A társasházban, ahol élek van pár önkormányzati lakás. Az egyikbe, közvetlenül alattunk fiatalok költöztek, akik az együttélési normákra magasan tesznek: éjjel-nappal tucc-tucc zene megy, az egész padló/lakás beleremeg. Elvileg a napközbeni zenebömböltetésért nem lehet szólni, de úgy gondolom - mivel sokszor otthonról dolgozom -, hogy úgy is lehet létezni, hogy a másikat nem zavarjuk.
A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor kinél érdemes jelezni az önkormányzatnál ezt?
Köszönöm.
Csak örökbefogadás esetén.
Tisztelt Szakértő!
A párommal felvettük a megelőlegező szoc.polt 2 gyerekre új építésű lakásunkra 2005 ben.
Eddig 1 gyereket jóváírtak.
Gondolkodtunk ,hogy kislányunk mellé mint nevelőszülők szívesen eltartanánk egy kisebb gyermeket.
Kérdésem,hogy akkor is jóváírják a szoc polt?Vagy csak ha örökbe fogadjuk?
Vagy ha esetleg nem szeretnék újból szülni akkor mennyit kell visszafizetni?
Köszönettel:Bianka
„csak tehermentes lakást/házat szabad venni”
Én tíz éve vettem terhelt ingatlant, és semmi gond nem volt. Az viszont igaz, az eladó egy fillért sem látott, míg a bank ki nem adta a törlési engedélyt a jelzálogra. Utána egy napon belül lekerült a jelzálog, és mi beadtuk az adásvételi szerződést a földhivatalnak.
Ifiangyal kálváriájának a tanulsága . csak tehermentes lakást/házat szabad venni.
Aminteher van kerülni kell. Eladó ingatlan annyi mint égen a csillag !
érdeklődöm2012. !
És ki használja az ingatlant ?? Lakatlan?
Az elhunyt báty gyerekei nyilván nem , mivel 10 éve kint se voltak.
nanemaa: én is így értettem, csak azt nem értem, hogy ha el akarják adni, akkor miért zavarja, hogy a másik rá se néz az ingatlanra és miért hagyja, hogy ez 10 évig így legyen. Komolyan 10 éve el akarja adni? Azt egy szóval sem említette, hogy az örökösök elleneznék/akdályoznák az eladást.
Bocs. Újraolvastam. El akarják adni. Ehhez viszont ha a társ nem megy bele, akkor előbb kizárólagos tulajdonosnak kellene lenni.
A többit jól írtam (közös tulajdon megszüntetési per). ;)
pazs
Szerintem kizárólagos tulajdonosok akarnak lenni.
Egyszerű a megoldás, ki kell vásárolni a társakat. Ha ez nem megy, akkor lehet pert indítani közös tulajdon megszüntetésére. Ha annak keretében sem sikerül a kivásárlás, és telek felosztás sem jöhet szóba, akkor szépen elárverezik az ingatlant és mindenkit kifizetnek a tulajdoni arányának megfelelően.
Nem mindig szoktam, de most kénytelen vagyok werssel egyetérteni. Ha 7 misi elég lett volna az ingatlan tehermentesítésére, akkor a fennmaradó 10 meg pláne elég kell, hogy legyen. Főleg, ha közben nem terhelték tovább az ingatlant. Én kézen fognám az eladókat, be a bankba, kifizetni a suskát, ha marad pénz, azt odaadni az eladóknak, utána az adásvételit a banki törlési engedéllyel együtt be a földhivatalba és kész.
Nem is értem, hogy egyik ügyvédnek se jutott ez eszébe.
A ház gondolom megéri a kialkudott árát és ő nem tehet semmiről. Ezért kár lenne elállni. Pláne, hogy nem lehet visszaszerezni a már belefeccolt manit.
Az elbirtokláshoz 15 év kell, fokozottan vizsgálva a feltételeket. Hány évesek az örökösök?
Tulajdonképpen mi akadályozza az eladást? Ahhoz sem járulnak hozzá? És mit szeretnétek elérni? hogy ők is menjenek gondozni az ingatlant vagy hogy fizessenek nektek, amiért erre is szántok időt?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02