Olyan lehetséges, hogy az összeg felét veszem el előre?
Termőföld kifüggesztés
"Olyan lehetséges, hogy az összeg felét veszem el előre?"
Bármennyit elfogadhatsz a lentiekben leírtak figyelembe vételével!
"Egyébként, ha előre elkérem a vételárat, akkor erre egy külön szerződést kell írni....??"
Ugyan lehet, de minek? Egy szerződésben célszerű rendezni illetve belefoglalni, valamennyi feltételt, kikötést, nyilatkozatot stb.!
"Egyáltalán mi a folyamata?"
El kell menni ügyvédhez, aki elkészíti az adásvételi szerződést a megállapodásotok alapján.
"Párnap alatt ezt el lehet intézni?"
Ha minden rendben van az ingatlannal, meg az ügyvéd is ráér akkor igen.
Az ügyvéd majd elmondja.
Áprilisban voltunk ugyvrdnel h eladjuk a termofoldet, majusban beszeltem a vevovel es azt mondta h junius 10.en megjon az engedely, azóta felsem veszik a telefont, nem lehet elerni ot. Nehezen elertem a feleseget ag meg ossze vissza hablatyolt, h meg nem jottek meg a papirok stb.. Mikor mondtam neki h azt mondtak junius 10.en lejar, arra nem valaszolt semmit. Mi van ilyenkor? Hol tudnek utanna nezni a dolgoknak?(ja es februarban hozott foglalot is)
Kb. 3-4 hónap az âtfutâs a földnél.
Tudom sajnos.
3-4 hónap? én decemberben indítottam el egy termőföld adás vételt, múlt hónapba bement a tulaj, levelet írt a földhivatal igazgatójának, kérte, hogy vegyék előrre az ügyét, mert nagy szüksége van a pénzre. előrrevették, de mégmindíg semmi. június vége van lesz lassan...jóváhagyás után még 5 napra kifüggesztik...
De hogy mi tart ennyi ideig?
sok ügy van.
De van hatâridō is nem.
Elmondom a határidőket saját tapasztalatomból, mindenki tanuljon belőle:
Első 18 nap: Az adásvételi szerződést az ügyvéd megküldte az albertirsai (Pest megye) jegyzőnek kifüggestztésre. 2014. december 5-én átvette a jegyzői hivatal, de csak december 22-én kezdte el a kifüggesztést. Elveszett máris 18 nap.
Következő 63-64 nap: a kifüggesztés ugyan 60 napos, de az első és az utolsó nap nem számít bele, így minimum 62 nap, de ha hétvége közbeesik, akkor plussz 1-2 nap.
Következő 15 nap: a kifüggesztés február 23-án véget ért. Ekkor a jegyzői hivatal továbbküldte egy záradékkal ellátva a szerződést a Kormányhivatal Pest megyei Földhivatalába, ahol március 10-én iktatták az okiratot. Február 23 és március 10 között ismeretlen helyen tartózkodott az okairat.
További 100 nap: Ma június 28-án még mindig a kormányhivatal földhivatalában van a szerződés. A törvény 60 napot ír elő az elbírálásra, de olyan sok az ügy, hogy nem képes fizikailag feldolgozni a hivatal. És napról napra csúsznak el. Minimum fél éves lemaradásban vannak, ami néhány hónapon belül egy évet is meghaladhatja.
Újabb 15 nap várható utazás. Ha a továbbjut a kormányhivatalból, akkor elkerül a NAK-hoz,
X nap: akik hetente egyszer üléseznek, és döntenek az adásvételről. Hogy mennyi idő alatt, az rejtély.
Újabb 15 nap. A NAK visszaküldi a kormányhivatalnak, hogy szerintük is rendben.
X nap: hány nap múlva küldik tovább, nem lehet tudni.
Újabb 15 napos utazás: visszaküldik az albertirsai jegyzői hivatalba a szerződést úőjabb kifüggesztésre.
7-8 nap: az 5 napos kifüggesztés az minimum 7 nap mert az első és utolsó nap nem számí, és ekkor a jegyző visszaküldi a Kormányhivatalba.
Újabb 15 napos utazás, amíg az ügyirat visszaérkezik.
X nap: a szerződés ismét a kormányhivatalban van, ahol egy pecsétet tesznek rá, hogy rendben az ügy. Kiszámíthatatlan, hogy ez hány napot fog időbe venni.
További X nap: visszaküldik az ügyvédnek az adásvételi szerződést a jóváhagyással.
További kb 1 hét: ha az ügyvéd rámenős, ennyi idő alatt átverekszi az átírást.
Sajnos ez a helyzet.
Számos emberi tragédia lett ennek máris a következménye, és ez még csak tetőzni fog.
Ez egy embertelen törvény.
Egy évig húzódik?
Mikor lesz nekem pénzem a 6 hektáromból?
Áprilisban írtam alá a szerződést!
van lehetőség a földhivatalnál egészségügyi, pénzügyi okokra hivatkozva kérni az előrrevételt. ezt kevesen tudják...
Nem a Földhivatalban csúszik.
A földhivatalnál van lehetőség soron kívüli eljárásra, ennek díja +10.000,-Ft/hrsz.
Dr. Bokros Gábor
ügyvéd
Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000
Hozzám most jött vissza egy szerződés. Aláírás 2014 július 14 volt.
Igaz ez úgy járta meg azt az utat amit "kisemberek" írt, hogy az 5 napos kifüggesztés után ( mivel ott volt egy elutasítás) még beiktattunk egy önkormányzati testületi ülést, ahol felülbírálták a NAK-t.
Dr. Bokros Gábor
ügyvéd
Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
www.drbokros.hu
Atyavilág.
Sosem jutok a pénzemhez.
Pest megyében a legrosszabb a helyzet valószínűleg, hiszen itt Budpest + az egész megye, kb. 4 millió lakos, itt a legnagyobb a fizetőképes kereslet, itt vannak a legkeresettebb ingatlanok is. Hatalmas homokóra nagyon keskeny nyakkal.
Más megyékben vélhetően gyorsabb az ügyintézés.
2,85 millió lakos
Hát nem igazán tudom, hogy itt a nyugati megyékben vásároló németeket, osztrákokat, svájciakat, oroszokat meg az egy-két britet, ciprusit mennyiben übereli fizetőképességben Pest megye? :-)
Dr. Bokros Gábor
ügyvéd
Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
www.drbokros.hu
Sehogyan - sajnos
Sziasztok!
Az illetékes hatóság elutasította az elfogadó jognyilatkozatomat, mivel azt átvételkor a jegyző nem írta alá:
10. § (4) "Ha a jegyző megállapítja, hogy az elfogadó jognyilatkozat az azt átadó elővásárlásra jogosulttól származik, ezt a tényt az elfogadó jognyilatkozaton az aláírásával igazolja, és azt átveszi."
Lehet bármit tenni ilyen ügyben? Volt már más is hasonló helyzetben?
Az elfogadó jognyilatkozat leadásakor szoktam csatolni igazolvány másolatokat és aláírási címpéldányt is, meg aztán ismernek a hivatalban...
Szóval úgy érzem nem én hibáztam. A jegyző, mint hatóság volt az, aki nem tartotta be a jogszabályt. Mégis én kerültem hátrányba.
Köszönöm, Leó
Közigazgatási jogkörben okozott kár tipikus esete.
Dr. Bokros Gábor
ügyvéd
Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
www.drbokros.hu
Mi a kár?
Ami a Jegyző hibájából érte.
Amennyiben most a 7. hónapban indítja újra az ügyet akkor azon a mezőgazdasági területen majd csak jövőre termelhet, illetve ha építkezni akar abból is talán tavaszi kezdés lesz. A többi meg matek.
Dr. Bokros Gábor
ügyvéd
Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
www.drbokros.hu
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02