Termőföld kifüggesztés

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.11. 16:26

A földhivatali irattárba csak a jogi érdek igazolásával lehet betekinteni. (Csak a tulajdoni lap a nyilvános.)

ugyes # 2016.01.11. 16:18

Tisztelt Ügyvéd úr,
Köszönöm a válaszát! Én is így gondoltam, de mivel nem vagyok jogász, szükségem volt megerősítésre.
Engedjen meg még egy kérdést: A kifüggesztés lejárta után, az utcáról betévedő kikérheti az adott szerződést? Belenézhet? Vagy ezt utána bizalmasan kell a hivatalnak kezelnie?
Hálás köszönettel!

bokros # 2016.01.11. 15:42

A kifüggesztés letelte után már nincs semmilyen beleszólási lehetőség, különösen nem rálicitálás.
A kifüggesztett szerződés tartalmához mind az eladó mind pedig a vevő kötve van. Gyakorlatilag a szerződés visszavonható, de csak egyező akarattal.
Rálicitálási lehetőség kizárt. A kifüggesztés ideje alatt az adott szerződés elfogadásával lehet az elővásárlási jogot bejelenteni és érvényesíteni.
A kifüggesztett szerződések az interneten is elérhetők és bárki megtekintheti.
A kifüggesztés letelte után,a területileg illetékes megyei kormányhivatal földhivatali főosztályára kerül, onnan küldik a helyi földbizottságnak vagy a jogkörében eljáró agrárkamarának, akinek a véleménye visszakerül kifüggesztésre a helyi önkormányzathoz, ahonnan a kifüggesztés letelte után ismét a megyei kormányhivatal földhivatali főosztályához, majd az egész paksamétát megküldik az eljáró ügyvédnek vagy közjegyzőnek.

Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000

ugyes # 2016.01.11. 15:22

Kedves ingatlan kérdésekben jártas felhasználók (jogászok, ügyvédek)!
Kérlek benneteket, írjátok meg nekem, hogy ha (szabályosan) letelik a 60-os kifüggesztési idő, és ez idő alatt nem jelentkezik senki elővásárlási jogát érvényesíteni, a kifüggesztett dokumentumok hova kerülnek? Kik férhetnek hozzá?
Konkrétabban: Pistike, aki beesik az utcáról, kérheti, hogy mutassák már meg neki az adott terület adásvételi szerződését, vagy kérheti, hogy árulják már el neki az eladó személyét, annak adatait, hogy megkereshesse, és "rálicitálhasson"?
Ha igen, miként teheti ezt szabályosan? Ha nem, milyen jogkövetkezménnyel számoljon az a kedves ember, aki ezt megcselekedte, és az, aki kiadta?
Hálás köszönetek a jogot ismerők, és gyakorlatban alkalmazók válaszaiért. Sajnos, a találgatás itt rajtam nem segít, úgyhogy kérek mindenkit, aki azt feltételezi, hogy én akarok Pistike lenni, és tanácsokkal akar ellátni, jelen esetben maradjon megfigyelő, mert jelen esetben én pont nem a Pistike vagyok.
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.10. 08:33

Miért nincs illeték?

Pipacs03 # 2015.12.15. 22:35

Édesapám 1.5 hektáros földterületét testvérének ajándékozná. A testvére szomszédos, ugyan ekkora földterülettel rendelkezik. Van-e ennek költsége, illetéke valamely részről?

Köszönöm előre a választ!

MajorDomus # 2015.09.21. 20:43

Sajnos!
Én áprilisban adtam el, szeptemberre ígérték, de ebből már idén nem lesz semmi.

miazi # 2015.09.21. 10:44

Tisztelt Szakértök!

Termöföld haszonbérleti idejének meghosszabbítását ki kell függeszteni abban az esetben, ha csak pár hónapról van szó?
Vannak szerzödéseink, amelyek 2020. szeptemberében járnak le, viszont az új földtámogatási programban jan.1.-dec. 31. az intervallum, így azokat módosítani kellene.
Köszönöm.

pestmegye # 2015.09.19. 19:41

Kedves valentinzon!

Én aggódnék a helyedben, ugyanis kifüggesztve nem volt 60 napig, csak 59-ig. A kifüggesztés napja és a levétel napja nem számít bele a 60 napba, plusz ha a 60. nap munkaszüneti (pl nálad vasárnap lett volna)akkor még hétfőn is kint kellett volna lennie és csak kedden vehették volna le. Ha nem veszik észre szerencséd is lehet, de ha kiszámolja valaki "ott fenn" gáz van és az egészet kezdheted előlről az ügyvédtől.
Egyébként kell hozzá a 10 hónap.

MajorDomus # 2015.09.15. 21:35

Túl hosszú idő!

valentinzon # 2015.09.15. 14:16

A vevő nem tud semmit. Az ügyvéddel beszéltem, azt mondta mindegyik eddig húzódik (vagyis nem néz utána).
Tudok valamit tenni, vagy egyáltalán érdemes?

lajcsó # 2015.09.08. 13:11

"Aggódnom kellene, vagy ez normális, másnak is ennyi ideig húzódik?"
Valahol elakadt az ügy. Valószínűleg az önkormányzatnál. A másik fél vagy az ügyvéd sem tud semmit? Ha ők sem tudnak semmit akkor, ki kell "nyomozni", hogy hol parkolt le az akta!

valentinzon # 2015.09.08. 12:01

Tiszteletem!
Ügyvéd előtt megírtuk a termőföld adásvételi szerződést 2014.10.30.-án (Pest megyei ingatlanról van szó).
Kifüggesztés napja: 11.11.
Levétel napja: 01.10.
Január 15.-én "az okiratot a P.M.K.F.F.-hoz a mezőgazdasági igazgatási szerv jóváhagyása véget megküldésre került".
Azóta semmi hír, és már több mint 10 hónap eltelt... Aggódnom kellene, vagy ez normális, másnak is ennyi ideig húzódik?

MajorDomus # 2015.08.05. 22:14

Megoldás ;

Minden földtulajdonost beiratni a jogi egyetemre!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.05. 19:37

Bocsánat, nem a polgári, hanem a közigazgatási.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.05. 19:33

Na, épp ez a vitatott!
Megjegyzem, a törvényszéki polgári kollégiumvezetők éppenséggel a megengedőbb - általam is helyesnek tartott - álláspontot tette közzé többségi véleményként.

Azonban ha a vevő tulajdonostárs nem földműves, akkor a hivatkozott rendelkezés nem működik,
Ez komoly tévedés. Ha "elővásárlási jog nem áll fenn", akkor senkinek nincs elővásárlási joga, a kazánkovácsoknak se, a balett-táncosoknak se , de még a földműveseknek se.

bokros # 2015.08.05. 17:51

Ha 1/1 lesz a tulajdoni hányad, mert ekkor szűnik meg a közös tulajdon.
Azonban ha a vevő tulajdonostárs nem földműves, akkor a hivatkozott rendelkezés nem működik, mert a földet használó földműves akkor is előtte van, ha nem tulajdonostárs

Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
www.drbokros.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.05. 15:18

Földforgalmi tv. 20. § b) Elővásárlási jog nem áll fenn a tulajdonostársak közötti, a közös tulajdon megszüntetését eredményező adás-vétel esetén.
Ha az elővásárlási jog nem áll fenn, akkor kifüggeszteni sincs miért.

Nem is ez a vitás, hanem az, hogy mit kell „a közös tulajdon megszüntetését eredményező adás-vétel” alatt érteni.

bokros # 2015.08.05. 12:29

Tulajdonostársak közötti adásvételi szerződés csak akkor mentes a hatósági jóváhagyástól, ha ezzel az osztatlan közös tulajdon megszűnik. Ez nem jelenti azt, hogy ne kellene kifüggeszteni, már csak azért is mert, ha a tulajdonostárs nem regisztrált földműves, akkor a földet használó földműves beelőzi akkor is ha nem tulajdonostárs.

Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
www.drbokros.hu

MajorDomus # 2015.08.04. 20:41

Ki ad többet érte.

lajcsó # 2015.08.04. 19:10

Az NFA-nak semmiképpen nem kell megküldeni.
Borsodban a tulajdonostársak közötti adásvétel során nem kell kifüggeszteni, meg hatósági engedély sem szükséges. A szerződés egyből mehet a földhivatalba. Ha több vevő jelentkezik akkor te választol közülük.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.04. 17:48

Vitatott; nem egységes a gyakorlat.

ponthogyegybecenevsemjute # 2015.08.04. 17:36

Köszi!

Még egy kérdés, ha nem gond:

1 hektárnál nagyobb osztatlan közös földemet, ha tulajdonostársnak adom el, ki kell függeszteni ? Vagy elég az NFA-nak megküldeni? (mivel úgy tudom az NFA után a tulajdonostársak jönnek)

Illetve ha több tulajdonostárs is megvenné (merthogy van egy pár) mi alapján dől el?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.04. 15:27

Ajándékozás esetén valóban nincs elővásárlási jog. Talán épp ezért tilos a földforgalmi törvény hatálya alá tartozó ingatlant ajándékozni. (Egy szűk kör kivételével.)

ponthogyegybecenevsemjute # 2015.08.04. 14:58

Egy - lehet, hogy nagyon buta - kérdés; mezőgazdasági ingatlan esetében az egész kifüggesztési mizéria kikerülhető -e ajándékozással? (nem rokon)