zártkerti ingatlan adásvétele


Ciceri # 2015.11.01. 06:39

Érvényesíthetem szavatossági jogom, valamint hivatkozhatok -e jótállásra , kártérítésre ebben az esetben: 5 hónapja vásároltam egy kertesházat ősfás környezetben-ez volt az ingatlan fő vonzereje. 6 db óriási fenyő díszíti a kertet, imádom őket. Kb. 2 hete észleltem, hogy a fák betegek-azóta konkrétan haldoklanak. Növényorvos szerint több súlyos fertőzésük van,régóta fertőzöttek voltak, de most adták meg magukat. Ki kell vágni őket és talajcsere szükséges. Ezzel jelentős értékvesztést is feltételezek, az erkölcsi kárról nem is beszélve. ( 1 hete sírok a fák miatt). A fák kivágatása és kötelező pótlása, kb 1 millió forint. A zöldreferens szerint a fák értéke 27 millió forint.
Milyen alapon perelhetem az előző tulajt?

Immaculata # 2015.10.29. 10:33

arra is gondoltam, hogy belengetem hogy elállnék a vételtől”(

Azt már megtanultam, hogy fenyegetőzni csak olyasmivel szabad, amit meg is tennél.
A nők képesek fordított gondolkodásra, a férfiak kijelentéseit tényként szokták elfogadni.

Olyan embert sürgetni, akit eddig sem érdekelt, mi szabályos, és mi nem, felesleges.
Én belemennék így, ahogy elmondtad. Fele vételár, a többi letétbe, és laknék benne, amíg az értékesítés (kifüggesztés, ésatöbbi) le nem zárul. A rizikó az eladónál van.

Kisfiatal # 2015.10.29. 08:59

Aha, ezen én is gondolkoztam, hogy ha mégse jön össze, akkor visszatarthat e a pénzből, vagy érje be azzal h használta a pénzem :) Nekem volt olyan elképzelésem is, hogy inkább havonta fizetnék neki "lakbért", ami később levonódik a vételárból, ha létrejön az adásvétel. Csak ha mégse jön össze, akkor meg szopnék, vagyis néhány hónapnyi lakbér buktát lenyelnék, de itt előreláthatólag jóval több hónapról lenne szó.. De mondom, szerintem igen kicsi az esélye annak hogy nem jön össze. Annak viszont nagy az esélye hogy elhúzódik a dolog. Ha meg elővásárló lép be, akkor vagy ő fizet nekem, vagy a tulajnak, ő meg visszaadja nekem.
Nyilván én sem ruháznék be olyan dolgokba addig, amíg nincs a nevemen. Csak olyanokba amiket vissza lehet csinálni, ill a beépített dolgokat el tudom adni (vagy kifizettetni vele..).
Amúgy már arra is gondoltam, hogy belengetem hogy elállnék a vételtől(csak hogy megsürgessem kicsit), mert irreálisan elhúzódik a dolog, viszont nem lett dátum kikötve a végleges adásvételre. Ilyen esetben rendelkezik a jog, hogy bár nem lett dátum kikötve de mégis annyira elhúzódik a dolog, hogy nekem szívás, így foglaló bukása nélkül elállhatok ? Persze, valójában nem akarnék elállni mert kell az ingatlan :) Legalábbis most így gondolom.

Immaculata # 2015.10.29. 08:49

Ha nem is ebben az adásvételben, de külön szerződésben rögzítitek, hogy abban az esetben, ha közöttetek az adásvételi szerződés nem jön létre, ki, mivel tartozik a másiknak, mit jelent az eredeti állapot helyreállítása, birtokbaadás ideje stb.

Kisfiatal # 2015.10.29. 08:35

Nos, akkor én is kérdeznék, szeretnék több véleményt hallani :) Volt már róla szó tudom :)
Leírom akkor még1x a szitut:
SZóval még aug elején lefoglalóztunk egy zártkerti ingatlant, egy br 35m2es kétszintes nyaraló, ami viszont nem szerepel a tulajdoni lapon. Az épület RENDELKEZIK ÉPÍTÉSI ÉS HASZNÁLATBAVÉTELI ENGEDÉLLYEL-én is, és az ügyvéd is látta. Csak a tulajok lustaságból/nemtörődömségből nem jegyeztették be anno, legalábbis ez a szöveg. Na itt ugyebár mindenki lebeszélt volna hogy belemenjek, azonban nekünk annyira tetszik az ingatlan, és jó áron is van (sztem), hogy én belementem, mivel 10 éven túli az épület, le nem bontathatják és meg sem büntethetnek, a jelenlegi szabályozásoknak megfelel az épület. Ezért úgy gondoltam-gondolom, hogy kicsi, ill nincs kockázat. Szóval kötöttünk előszerződést, amiben az eladó vállalta h feltünteti az épületet. Na itt jön a bibi, hogy 2 hónap alatt SEMMI nem történt, mert ui először a kivonással próbálkoztak, de rájöttek h nem megy. Most tart ott talán az ügy, hogy a héten lesz határozat az ÉPÜLET ALATTI TERÜLET kivonásáról, merthogy csak így lehet feltüntetni az épületet. Ezután jöhet a földmérő. Namost, ez még legalább 1-2 hónapos procedúra, mi viszont már október körül költöztünk volna(lakhatási célra lenne megvéve). Az eladó elvileg belement hogy ha letétbe tesszük a vételárat akkor birtokba vehetjük, ebbe még bele is mentem volna, de később ezt úgy módosította hogy neki fizessek ki x összeget (kb az ár felét), a többit letétbe. Ebben viszont már van némi kockázat. Az ügyvédem azt javasolta, várjam meg míg feltüntetik, én is így gondoltam, azonban ez annyira a jövőbe vész, hogy mégis hajlok rá hogy előlegként kiperkáljam azt a lóvét neki ügyvéd előtt, és birtokba vegyük az ingatlant. Ui nagyon mennénk már a panelből, ahol most lakunk, vannak gondok..
Mik lehetnek az esetleges kockázatok ? Ugyebár még azt sem tudjuk, kifüggesztéses lesz e vagy sem az adásvétel, de nagyon valószínű hogy igen. Szóval itt az egyik fő kockázat, hogy belép egy elővásárló (erre sztem igen kicsi az esély, se sose lehet tudni, sima 800m2es zártkert amúgy, nem szőlő). De ez esetben így vagy úgy de a pénzemhez jutok mindenképp előbb vagy utóbb.
A másik kockázat az épületfeltüntetés körül lehet, hogy vmiért nem lehet, mégse jó az engedély, és hatósági, fennmaradási engedélyt kell kérni, de ez sem az a kockázat hogy lebontatják vagy megbüntetnek. Ezt az eladónak kell állnia. A 10 évet mindenképp bizonyítani lehet, mert 89es dátumú az engedély, és 2005ben tán voltak kint az önkoritól, a tuli lapon rajta is van hogy változás digitális térképátalakítás folytán vagy mi, de ezt más ingatlan lapján is láttam. A DIGITÁLIS TÉRKÉPMÁSOLATON RAJTA VAN AZ ÉPÜLET, AMIT A FÖLDHIVATALTÓL TÖLTÖTTEM LE.
Tehát a kérdés, hogy-fentiek tükrében-van e jelentős kockázata annak, hogy mondjuk novemberben kifizetem neki azt az x milliót, ő pedig birtokba adja ? Persze, az is kockázat hogy történik valami az épülettel, miközben már birtokba vettük, de ez ugye megtörténhetne az után is, hogy ténylegesen megvettük. Egyéb ?

MajorDomus # 2015.10.28. 19:46

Jogos, nem olvastam vissza

MajorDomus # 2015.10.28. 19:43

Csak nem igy

Kisfiatal # 2015.10.28. 18:49

Roland33

Két választásod van: megveszed így, kifüggesztés után, és használod. Ha 10 éven túli az épület, akkor le nem bontathatják, és nem is büntethetnek. Másik lehetőség: beszélsz a tulajjal, hogy legyen feltüntetve, ennek a költségeit állod/felezitek, esetleg intézed is az ő meghatalmazásával. Valószínű engedély nélkül épült, de terv sincs hozzá ? Szóval ha mindenáron fel akarod tüntetni, akkor kell hatósági engedély, és földmérő. De valszeg túlépített, ha a telek 700m2 és 40 az épület.
Ha amúgy annyira jó az ingatlan és jó az ára, akkor érdemes agyalni rajta.

MajorDomus # 2015.10.27. 22:58

Felejtsd el!

roland33 # 2015.10.27. 12:18

Èrtem de sajna más választásom nincs, mert az eladó mint irtam ezt nem teszi meg egyèb okok miatt... Köszönöm a válaszokat.

Immaculata # 2015.10.27. 12:08

:) A ház feltüntetését Bea azért ajánlotta, mert egy mezőgazdasági körből kikerült ingatlant egyszerűbb megvásárolni, mint egy mezőgazdasági alá tartozót.

Ha szőlőskertnek veszed meg, akkor 1 év az átfutása, és a borászati hegyközségnek is lesz beleszólása, akkor viszont nem számít, hogy van-e rajta épület, vagy nincs.

Immaculata # 2015.10.27. 12:04

Khmm. Minden helyrajzi számmal rendelkező valami, azt ingatlannak híjják.

roland33 # 2015.10.27. 11:55

"mezőgazdasági ingatlanként vásárolod" de nincs ingatlan... Csak telek van :)(mert ugye a ház nincs feltüntetve, eleve ez a gondom) illetve kètlem, hogy ott bárki is meg akarna előzni.. Sőt inkább ők is eladnának.

Immaculata # 2015.10.27. 11:51

Ha mezőgazdasági ingatlanként vásárolod meg, én ezt ajánlanám, akkor még a szomszédok elővásárlási joga megelőzhet.

roland33 # 2015.10.27. 11:45

Nagyjábol èrtem. De mi a biztositèkom arra, hogy megvásárlás után fel is tudom tüntetni az ingatlant? Mert ugye 1: zártkert ès szölős, 2: nincs semmien papirom, hogy ki hogyan èpitette, vagyis ha szabálytalan akkor is feltüntetik? Ha igen akkor viszont el is bontathatja vagy vissza bontatja a szabályos èrtèkre.. Ès ezt szeretnèm elkerülni jó messzire.

Immaculata # 2015.10.27. 11:37

Mivel ez egy mezőgazdasági terület és szeretnéd úgy megvásárolni, hogy ne essen a földértékesítési törvény hatálya alá, vagyis ne kelljen kifüggeszteni, stb. stb. ezért a kert művelési ágú ingatlanoknál abban az esetben, ha épülettel is rendelkezik, akkor ki lehet vonatni a mezőgazdasági ingatlanok alól.

Kivonatni pedig akkor tudod, ha az ingatlannyilvántartásban ott van, hogy az ingatlan épülettel rendelkezik. A kivonatást a földhivatal végzi, így látja, hogy az jelenleg is egy szőlős kert, vagy épület áll rajta.

roland33 # 2015.10.27. 11:32

Na de ahoz hogy fel legyen tüntetve akkor nem kell kivonatni müvelès alól? Vagy keverem a szezont a fazonnal? Annyi az info ès mindenki mást mond, hogy teljesen belezavarodtam.

Immaculata # 2015.10.27. 11:13

Ha nincs használatbavételi engedélyed, az épület nem tüntethető fel.
Földmérőt kell megbíznod, aki az épületet feltünteti.

kb. 70 eFt

roland33 # 2015.10.27. 10:47

Èrtem. Ès a feltüntetèsnek mi a módja, illetve költsège ès persze mennyi idő? Sajnos semmien papir nem áll rendelkezèsre az èpitett ingatlanból, tehát mindent a 0-rol kellene kezdeni.

Bea1 # 2015.10.27. 10:23

Ki lehet vonatni, ha van rajta feltüntetett épület. Fel kellrá tüntetni, és utánna kivonatni.Ha tíz évnél régebbi, elvileg kaphatsz rá fennmaradásit.

Senki nem bontattata le azépületet eddig. Ezután sem nagy a valószínűsége. Csak ha valaki feljelent, de ha a tulaj garantálja, hogy 10 évnél régebbi, akkor nem valószínű.

Nállunk még postacím is van, szemétszállítás is, és be lehet jelentkezni állandóra is, de ez csak sima zártkert, nem szöllő, mert az valami hegyközséghez is tartozik, bonyolultabb.

roland33 # 2015.10.27. 06:40

Köszőnöm a válaszokat. Tehát akkor ha ezt nem lehet kivonatni(ès biztos,hogy sehogyan sem?), ès igy beleköltöznènk akkor lebontatnák? Vagy megbüntetnènek? Azt is mondta a tulaj, hogy összeszedi az aláirásokat, hogy 10èvnèl règebbi az èpület. Ezzel sem megyek semmire?

Bea1 # 2015.10.27. 05:27

csak olyan termőföldet lehet kivonatni a művelés alól, amin van a földhivatalnál bejegyzett épület.

Ezen nincs.

Ezért nem tudja elintézni a tulaj.

így viszont ki kell függeszteni: 8-10-12 hónap

MajorDomus # 2015.10.26. 22:24

Saját érdekedben felejtsd el az ingatlant.

Nem kapsz rá használatbavételi engedély - t.

roland33 # 2015.10.24. 17:07

üdv. nem tudom, hogy beérkezett e a reggeli kérdésem ezért feltszem még 1x. ha netán 2x ment volna elnézést.

Üdv mindenkinek. 1 kis segitségre lenne szükségem. Szeretnék vásárolni őrbottyánban egy zártkertet amin van 1 ingatlan, de az nem szerepel a tulajdoni lapon. A telek szőlősnek van nyilvánitva. A tulaj elmondása alapján fennmaradási engedély kérhető rá, mint gazdasági épület, miután ki lett vonva a müvelés alól. Ezt a mostani tulaj nem akarja megtenni, ert nem lakik ott és nem is nagyon érdekli ez a része. Az volna kérdésem, hogy ha én kiskoru nevére vásárolnám meg, és maradna minden igy, de életvitelszerüen benne laknánk mi lehet a hátulütője? értem ez alatt, hogy: büntetés, esetleg elbontatás stb? egyébként a kert 700négyszögöl az ingatlan pedig 40nm. Vagy ha esetleg én meteszem a fent leirtakat, akkor ennek mi a költsége és az utánna járása lépésről lépésre? Ja igen vácon megpróbált a tulaj bejelentkezni(jelenleg nem ez a bejelentett lakcime), de ott még az utcát sem találták meg, őrbottyánba visszaküldték, ott állitólag lehetséges. Én felhivtam az őrbottyáni önkormányzatot és ők viszont azt mondták, hogy nem lehet bejelentkezni. Válaszokat előre is köszönöm és kérem csak azok szóljanak hozá akik ténylegesen tudhatják a válaszokat, mert az egész életünk múlhat szó szerint rajta. köszön9m szépen.

roland33 # 2015.10.24. 04:12

Jó reggelt kivánok mindenkinek. 1 kis segitségre lenne szükségem. Szeretnék vásárolni őrbottyánban egy zártkertet amin van 1 ingatlan, de az nem szerepel a tulajdoni lapon. A telek szőlősnek van nyilvánitva. A tulaj elmondása alapján fennmaradási engedély kérhető rá, mint gazdasági épület, miután ki lett vonva a müvelés alól. Ezt a mostani tulaj nem akarja megtenni, ert nem lakik ott és nem is nagyon érdekli ez a része. Az volna kérdésem, hogy ha én kiskoru nevére vásárolnám meg, és maradna minden igy, de életvitelszerüen benne laknánk mi lehet a hátulütője? értem ez alatt, hogy: büntetés, esetleg elbontatás stb? egyébként a kert 700négyszögöl az ingatlan pedig 40nm. Vagy ha esetleg én meteszem a fent leirtakat, akkor ennek mi a költsége és az utánna járása lépésről lépésre? Ja igen vácon megpróbált a tulaj bejelentkezni(jelenleg nem ez a bejelentett lakcime), de ott még az utcát sem találták meg, őrbottyánba visszaküldték, ott állitólag lehetséges. Én felhivtam az őrbottyáni önkormányzatot és ők viszont azt mondták, hogy nem lehet bejelentkezni. Válaszokat előre is köszönöm és kérem csak azok szóljanak hozá akik ténylegesen tudhatják a válaszokat, mert az egész életünk múlhat szó szerint rajta. köszön9m szépen.