Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Elbirtoklás menete, bizonyíthatósága?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.27. 18:31

Hát kérdezd meg azt az ügyvédet, aki őt képviselte a perben.

www.kbs-ugyved.hu

Andrea379 # e-mail 2019.08.27. 17:33

Szeretném nevemre keríteni az ingatlant.
Csak nem tudom hogy hogyan kezdjem el.
Nem igazán vagyok jártas a jogi úgymenetekben.Édesapám perét tudom e esetleg tovább vinni hogy ne kelljen mindent elölről kezdeni?
Járás bíróságra vagy földhivatalba kell mennem utána érdeklődnöm a dolkoknak?
Fel szeretném venni a fonalat de nem tudom hol kezdjem.közművet sem tudok a nevemre iratni mert tulajdoni lapot kérnek.de azzal sajnos nem szolgálhatok mert a néhai tulaj van bejegyezve tulajdonosnak akitől Nagypapám régen megvette.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.27. 16:57

Ha jól értem, felperesi jogutód vagy egy perben. Ezen kívül mit szeretnél még tenni?

www.kbs-ugyved.hu

Andrea379 # e-mail 2019.08.27. 16:44

Jó napot mindenkinek.

Kérdéssel szeretnék fordulni a fórum tagjaihoz.
Nagypapám vett régen 1 ingatlant amiről adásvételi szerződés keletkezett,de annyira régi ez a papírformátum hogy azt mondták nem használható a mai ügyintézésekhez. A földhivatal felé megvásárlás után nem jegyeztette be magát. Igy az ingatlan a néhai tulaj nevén van aki egyedül élt és család és utód nélkül halt meg.Édesapám már abban a házban született oda volt bejelentve.Nagypapa halálakor kiderült hogy nincs nevén az ingatlan.Édesapám elindított ügyvéd által 1 pert az elbirtoklásért(ezt tanácsolta az úgyvéd úr).Sajnos Édesapám is meghalt még a per zajlott.szeretném végre rendezni az ingatlan ügyeit.
Szerintetek hogyan induljak el ezen az úton?
Mit tudtok tanácsolni számomra?
Előre is nagyon köszönöm a válaszokat.További szép napot.

wers #   2019.08.26. 06:37

hivatalból kell átvezetni a megváltozott lakcímet, a személyiadat- és lakcím-nyilvántartásból vagy a cég-nyilvántartásból történő adatátvétellel, ha a változást a hatóság "eljárása során észleli".

Talán a március-áprilisi tájékoztatás még nem annyira poros, amit a földhivataltól kaptam, hogy ez az "észlelés" jelenleg a tulajdonos bejelentésere történik.

de valami azért van.” :D valami mindig van (olyan nincs, hogy semmi sincs :))

Az elsődleges cél tényleg ez volt már 2015-ben hallottunk róla, de mintha lassan lehetne a célt elérni. Nem tudom mi van a háttérben, de a KCR-t létrehozták, de az még teljesen független a lakcímnyilvántartástól.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.25. 20:14

OFF
Hát...
A 27. § (1) bekezdése azt mondja, hogy a bejegyzett jogosult lakcímváltozását a megváltozását a földhivatal az "érdekelt bejelentése" vagy megkeresés alapján vezeti át az ingatlan-nyilvántartásban.
De a (2) bekezdés b) meg azt mondja, hogy hivatalból kell átvezetni a megváltozott lakcímet, a személyiadat- és lakcím-nyilvántartásból vagy a cég-nyilvántartásból történő adatátvétellel, ha a változást a hatóság "eljárása során észleli".
Ezek szerint automatikusnak nem automatikus - de valami azért van.
ON

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.25. 20:04

Én arról beszélek. Úgy hallottam, már összekapcsolták. Vagy legalábbis eldöntött tény, hogy összekapcsolják.

www.kbs-ugyved.hu

wers #   2019.08.25. 14:22

Persze, nézzél utána.
A kcr nem egyenlő a lakcímnyilvántartással. Szerintem azzal is össze lehetne kötni a földhivatal nyilvántartását.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.25. 09:31

:D Első bejegyzéskor nem kell védeni az adatot, de ha változik, akkor már igen?

Utánanézek.

www.kbs-ugyved.hu

wers #   2019.08.24. 22:29

Mint írtam, az értelmét nem tudom. Hallomásból adatvédelmi bizé... de tudomisén?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.24. 21:28

Ez biztos? Annak nincs sok értelme, hogy csak az ingatlan címe frissül. Hiszen az sokkal ritkábban változik, mint a személyek lakóhelye.

www.kbs-ugyved.hu

wers #   2019.08.24. 16:02

Elnézést a belekotyogásért

megnézi a tulajdoni lapon, ki a tulajdonos, és mi a bejelentett lakóhelye

Ez csak abban az esetben eredményes, ha a tulajdonos ugyanazon címen él, ill. van bejelentve, ahol a tulajdon szerzéskor, vagy utána a változást bejelentette.
A KCR alapján csak az ingatlan címe frissül automatikusan. A tulaj lakcíme nem. A miértet ne tőlem kérdezzétek, a rendszer alkalmas lenne.

gerbera317 # e-mail 2019.08.24. 15:53

Eiiigen, ez az értelmezés is megfordult a fejemben, de amíg ő nem mondja, addig az én verziómban hiszek.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.24. 14:58

Úgy értette, megnézi a tulajdoni lapon, ki a tulajdonos, és mi a bejelentett lakóhelye.

www.kbs-ugyved.hu

gerbera317 # e-mail 2019.08.24. 12:52

A földhivatal miért nyomozna a tulajdonos után?

Athiss # e-mail 2019.08.24. 11:56

Akkor marad a földhivatal által a tulajdonos megkeresése. Ha egyáltalán van e még gazdája annak az épitménynek.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.23. 19:45

Szerintem ez nem rám vet rossz fényt. :) Hogy ti. ez az első eset.

www.kbs-ugyved.hu

aprilismajus # e-mail 2019.08.23. 18:54

Ünnepeljünk, első eset, hogy egyetértek Kovács Béla Sándorral, csak azért egészítek ki, hogy a kérdező is tisztában legyen mindennel, elbirtoklás útján nem szerezhető tulajdon, ha bűncselekménnyel, erőszakos úton jutott a dolog az elbirtokolni szándékozó birtokába. Márpedig ha ki akarja a lezárt területet nyitni vagy nyittatni, akkor könnyen a magánlaksértés bűnébe eshetünk.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.23. 16:28

Ez nem jogi kérdés. (Ami mégis jogi benne, az a számodra nem kedvező, tehát ne firtasd.)

www.kbs-ugyved.hu

Athiss # e-mail 2019.08.23. 15:54

Tisztelt tagok!

Garázsügyben irnék. Adott egy belterületi garázssoron lévő szélső garázs. Amit körülbelül 25 éve már senki nem használ.( Egyedül ott van még fadobozos villanyora a soron) rozsdás kapuja és gazos területe is egyértelmüen jelzi, állapota folyamatosan romlik. Maga a beton garázs önkormányzati telken van, ha jol tudom.valamikor a 70 es években épült a garázssor Az lenne a kérdésem hogyan tudnám birtokba venni ha az ajtaja levan zárva. Mert ahogy értelmeztem csak ugy lehet elbirtokolni ha 10 évig használjuk. De ahhoz ki kellene nyittatni vagy nyitni. Mi ennek a menete? Köszönöm választ előre is.

drbjozsef #   2019.06.25. 08:26

bugyba,

Ha van is ilyen, akkor legfeljebb visszaolvasással, és a gugli forgatásával fogsz tudni erről találni infót - pici az esélye, hogy egy régebbi kérdező itt vár, hogy valakinek elmesélhesse a történetét.

Mire kell számítanod? Hogy pert indítanak az elbirtoklásra, és megpróbálja elbirtokolni az illető.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

bugyba # e-mail 2019.06.24. 23:06

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

Valóban felmerült bennem az ügyvéd gondolata. Viszont - lehet, naív vagyok - feltételezem, nem a 70-es éveit taposó édesanyám az egyetlen, aki ma Magyarországon hasonló helyzetbe került. Mielőtt akár saját magamat, akár a nyugdíjas, ráadásul mozgássérült édesanyámat kitenném egy alapvetően pénznyelőbe is fordulható (lássuk be, az esélye megvan), ráadásul évekig elhúzható rémálomnak, szeretnék tájékozódni, hogy egyáltalán érdemes-e. Tudom, a föld mindig érték, de ilyen-olyan problémák/folytonossági hiányok miatt hiába a jóhiszemű tudatlanság, a jog nem feltétlenül kedvez a vétlen félnek. Viszont hasonló tortúrán átesett vagy előrébb járó sorstársak tapasztalatai segíthetnek valamelyik irányba továbblépni.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.06.24. 16:37

Mi lenne, ha megbíznátok egy ügyvédet?

www.kbs-ugyved.hu

bugyba # e-mail 2019.06.24. 14:45

Jó napot!
Azért regisztráltam, mert édesanyámnak van egy furcsa ügye, és tájékozódni szeretnék.
Nagymamám 11 éve halt meg. Volt két testvére, egyikük több, mint 20, másikuk 3 éve halt meg. Két hete édesanyám kapott egy levelet, hogy póthagyaték indul egy ingatlan ügyében. Azt sikerült kideríteni, hogy egy zárkertről van szó, aminek a három testvér 1/3-1/3-1/3 arányban volt tulajdonosa, és aminek a létezéséről nem tudzunk. Azzal tisztában volt mindenki, hogy a 2. VH előtt voltak családi birtokok, de amikor az elmúlt 20 évben egy-egy rokon megpróbált érdeklődni ezek felől, mind ugyanazt a választ kapták (levéltár, önkormányzat, földhivatal): állami kisajátításra került, nincs. Most mégis póthagyaték tárgyát képezi, 3 külön eljárásban, Budapest 2 különböző kerületében. Személyesen az Önkormányzat annyit mondott, hogy az eljárást magánszemély indította, és javasolták, hogy a másik kerületben jelezzük, hogy örökösök vagyunk, hiszen az egyik testvér gyermektelenül halt meg 20 éve. Meg is kerestük az illetékest, de ott nincs eljárás. Viszont édesanyámat felhívta, aki az egészet elindította, és annyit közölt, hogy megpróbálta az ingatlant a nevére iratni, és majd a bíróság eldönti. Ezek után jobb ötlet nem lévén, megkerestük az illetékes járásbíróságot, hogy tulajdonképpen mi a helyzet. Úgy tűnik, hogy valóban, a hagyatéki eljárás alatt álló ingatlan eljárás alatt áll, "tulajdonjog megállapítása" miatt. Gyakorlatilag sehonnan semmilyen egyéb információt nem tudunk kapni, holott az eljárásban érintett felek vagyunk, elvileg.
Szeretkék segítséget kérni, hogy mire kell számítanunk, mire kell figyelnünk, hogyan tudunk felkészülni. Előre is köszönöm!

ocsika # e-mail 2019.06.18. 07:31

Köszönöm a válaszokat, még ha nem is kedvezőek nekem. :)
Biztosan az én jogérzékemmel van a baj? :)) Lehet, hogy csak az én esetemben furcsa ez, mert a szomszéd finoman szólva sem jóhiszeműen próbálkozik az elbirtoklással, és olyan személyes motivációk vezérlik, amik az új szomszédot (meg semmilyen normális embert) biztosan nem fogják. Csak kicsit zavar, hogy csak a bírósági ügy húzódik 3,5 éve. Abban bíztam, hogy felgyorsulhat a dolog.