Ingatlan Adás - vétel


oliver777 # 2018.10.23. 22:15

Természetesen a vevő általi egyoldalú nyilatkozat alatt ügyvédi képviselettel megtettet értettem.
Pro bono jár el az ügyvéd, és nem bízok 100%-ban a precíz eljárásban, emiatt szeretnék választ kapni a kérdéseimre.

lajcsó # 2018.10.23. 21:27

A tulajdonjog bejegyzése iránti eljárásban a jogi (ügyvéd) képviselet kötelező! Tehát az eljárás megszüntetését is csak a jogi képviselő kérheti.
A problémádat talán az ügyvéddel kellene megbeszélned!

oliver777 # 2018.10.23. 18:50

A földhivatalban a folyamatban lévő tulajdonjog bejegyzése iránti eljárást (tulajdonjog függőben tartásával lett kérelmezve), hogyan lehet megszüntetni? Egyoldalú (csak vevő)vagy kétoldalú (vevő+eladók) nyilatkozattal? Van erre formanyomtatvány, kell-e csatolni valamit? Mert ha a folyamatban lévő földhivatali eljárás megszüntetéséhez nem kell a szerződés felbontása, akkor mennyiben szükséges a korábbi szerződéssel foglalkozni (azon túl hogy eltépjük)? Ugyanis az új ugyanazon felek között, ugyanarra az ingatlanra köttetik, ugyanazzal az önerővel, ami már az eladóknál van.

ObudaFan # 2018.10.23. 11:10

Első körben az új hitelintézettel kellene ezt egyeztetni, mert akár a módosítás, akár az egy szerződésben a felmondás és új szerződés, akár a külön okirat mind jogilag kivitelezhető, de a banki szempontok néha szigorúbbak és nem is könnyen megfejthetőek.

oliver777 # 2018.10.23. 10:53

Igen, az önerőn felül bankkölcsön lenne, de nem a meglévő szerződésben rögzített hitelintézetnél. Az új hitelintézet olyan sok módosítást kérne a szerződésben, hogy egyszerűbbnek ítélem meg, ha egy új szerződés köttetik. Ennek a folyamatáról szerettem volna információt kapni, mind a szerződés tekintetében (kell-e külön felbontás, vagy az újba lehet esetleg rögzíteni a korábbi felbontását), illetve a földhivatali eljárás tekintetében (folyamatban lévő eljárásban be lehet-e nyújtani, vagy kérni kell az eljárás megszüntetését, és új eljárásban beadni).
Köszönöm

ObudaFan # 2018.10.23. 07:42

Vagy valami teljesen más okból kérdez a kérdező. Lehet feltételezni bármit, de a konkrét tanács megfogalmazása előtt jó lenne tudni, hogy mi is a pontos kérdés.

lajcsó # 2018.10.23. 07:22

"Valószínű, hogy csak egy módosításról van szó."
Ez nem ilyen egyszerű.
Feltételezem, hogy a lakást hitelből, CSOK-ból, meg esetleg saját meglévő forrásból akarták teljesíteni a vevők. Valószínű, hogy bank elutasította a kérelmüket, ezért más feltételekkel, másik banknál akarnak próbálkozni.
Ebben az esetben célszerűbb tiszta lappal (új szerződéssel) indítani!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.23. 06:43

Ahogy ObudaFan már kérdezte: miért kellene új szerződés? Valószínű, hogy csak egy módosításról van szó.

lajcsó # 2018.10.22. 21:09

A régi szerződést fel kell bontani!
Utána beadni a földhivatalhoz és kérni az eljárás megszüntetését!
Megkötni az új szerződést és benyújtani a földhivatalhoz.
A szerződést is azok tudják - közös megegyezéssel - felbontani, akik megkötötték

ObudaFan # 2018.10.22. 15:41

Miért kell új szerződést kötni, miért nem elég az előzőt módosítani?

oliver777 # 2018.10.22. 15:30

Kedves Fórumozók!

Ha egy adásvételi szerződés tulajdonjog függőben tartásával érkeztetve van a földhivatalban, akkor mi a menete, ha ugyanarra az ingatlanra ugyanazok a felek új szerződést akarnak kötni.
Földhivatalban ugyanabban az eljárásban beadható vagy előző eljárás megszüntetését kell kérni, és új eljárásban beadni? Utóbbi esetben Felek közösen kérik vagy csak a vevő a folyamatban lévő eljárás megszüntetését?
Előző szerződést külön okiratban fel kell bontani, vagy új adásvételiben kell rá utalni, hogy az előző közös akarattal felbontásra került, eredeti állapot helyreállításával, vagy az új szerződés (tekintettel, hogy ugyanarra az ingatlanra és ugyanazon felek között kötött) önmagában konszumálja az előzőt?

Előre is köszönöm a segítséget.

ObudaFan # 2018.10.17. 15:52

Első körben mindenképpen fel kell őket szólítani, azzal, hogy amennyiben nem halad az ügylet, elállsz, és a foglaló kétszeresét követeled vissza (már ha tényleg foglalóról van szó, és nem valamilyen, ingatlanközvetítők által kreált más jellegű biztosítékról.) A többi attól függ, hogy milyen irataid vannak és hogy mennyire fontos neked ez az ügylet.

richard0220 # 2018.10.17. 13:10

Tisztelt Fórumozók!
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy ingatlanközvetítő irodán keresztül kinéztem egy lakást és 2016.04.23 megtörtént a foglaló átadása szerződéssel. Azóta havi szintem váltottam e-mailt a ingatlanközvetítővel( ezek mentve megvannak), irodájában is jártam személyesen, folyton hiteget, de nem halad az adás-vétel. Kiderült 10 tulajdonosa van az ingatlannak, van állami gondozott is. Elhiszem, hogy lassabb a folyamat, de nem látok előrelépést és mozgolódást és beszámolni sem tud eredményekről. Én szeretném ezt az ingatlant megvásárolni, mit tudok tenni az ügy érdekében, ha az iroda nem tesz lépéseket az adás-vétel létrejöttében,hogy haladjon?
Tisztelettel és üdvözlettel: Richárd

lajcsó # 2018.10.13. 06:45

"A sima két tanús meghatalmazás itt nem elég."
Sőt még a normál, nem biztonsági papírra írt meghatalmazás sem elég (pl. Borsodban)!

drbjozsef # 2018.10.13. 05:27

Kiegészítés : ha az a távol olyan távol, hogy külföld, akkor ez sem elég, külföldön keltezett meghatalmazás csak konzulátusi felülhitelesítéssel érvényes.

drbjozsef # 2018.10.13. 05:23

ambrozium,

Ptk.
6:15. § [Meghatalmazás]
(1) A meghatalmazás képviseleti jogot létesítő egyoldalú jognyilatkozat. A meghatalmazást a képviselőhöz, az érdekelt hatósághoz, bírósághoz vagy ahhoz a személyhez kell intézni, akihez a meghatalmazás alapján a képviselő jognyilatkozatot jogosult tenni.
(2) A meghatalmazáshoz olyan alakszerűségek szükségesek, amilyeneket jogszabály a meghatalmazás alapján megtehető jognyilatkozatra előír.

A távoli tulajdonos bárkit meghatalmazhat hogy eljárjon helyette az ügyben.

Mivel az adásvétel ügyvédi ellenjegyzéssel bonyolítandó, ezért a 6:15§(2) szerint egy ügyvédi ellenjegyzéssel ellátott meghatalmazásra lesz szüksége.
Elmegy egy ügyvédhez, megíratja, és elküldi a meghatalmazottnak postán, aki el tud menni az adásvételi aláírására.

A sima két tanús meghatalmazás itt nem elég.

Nagy-mamus # 2018.08.21. 09:20

Tisztelt Fórumozók!

tanácsot szeretnék kérni ingatlan adás-vétel ügyben...

falun kinéztünk egy ingatlant, amire megegyeztünk július elején... az adásvételi szerződés megkötésére augusztus hónapban került sor foglaló megfizetésével... ezzel egy időben kaptunk is kulcsot, h elő tudjunk készülni a felújításhoz, annak felméréséhez... (fűtés, világítás, kerítés, stb.) hétvégén elutaztunk megnézni az ingatlant, és akkor szembesültünk a ténnyel, h a melléképület nagy része összeomlott -fal, tetőszerkezet- (garázs, tároló) és a szomszéd azt a felvilágosítást adta, h bejelentette a helyi önkormányzatnál, ahol is értesítették az eladót (céget) a történtekről... az eladó (cég) azt a választ adta, h már nem foglalkoznak vele, mert hamarosan megkötésre kerül az adásvételi szerződés...

jogszerűen járt-e el az eladó (cég) amiért nem hozta tudomásunkra az ingatlan állagában bekövetkezett változást..? mit tudunk tenni..? hibát követtünk-e el, h a szerződés kötés előtti napon nem néztük meg ismét az ingatlant..?

köszönöm megtisztelő válaszukat...

nonolet # 2018.08.14. 14:38

Agnes27

1.
Mit tud az eladó bizonyítani?
A tárgyalások sor elhangzottakból...

2.
Azért a közcsatorna hiánya olyasmi ám
amit
ÉSZRE KELLETT VOLNA vennie a vevőnek is!
Ha a tőle elvárható gondossággal járt volna el.

Szóval nem eszik azt kását olyan forrón...

- -

De egyébként: becsukott szemmel lett átolvasva az a szerződés az aláírás előtt?!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.14. 11:28

Akkor azt várjuk ki.

Agnes_27 # 2018.08.14. 11:06

Jelezte szüleimnek, hogy több hibát fedezett fel - amiről egyébként a megtekintés során tudomása is volt - és küldeni fog az ügyvéddel egy levelet a szüleimnek.

Feltételezzük, erről is lesz szó benne.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.14. 11:03

Fellépett a vevő ilyen igénnyel?

Agnes_27 # 2018.08.14. 10:59

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Lehet rosszul fogalmaztam, de az a probléma, hogy a szerződésben a ház összközművesként került feltüntetésre, miközben nincsen csatorna bevezetve.

A vevő kötelezheti arra a szüleimet, hogy saját költségükön intézzék el a csatorna bekötését? Nagyon rosszindulatú vevőről van szó, aki utólag minden beleköt.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.14. 10:46

Nem írtad, mi a probléma?

Agnes_27 # 2018.08.14. 10:40

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék tanácsot kérni, hogy mi a teendő abban az esetben, ha a szüleim által eladott hát adás-vételi szerződésében a ház tévesen összközművesként lett besorolva, miközben nem került bevezetésre a csatorna. A vevő tudott erről, szüleim többször tájékoztatták őt, azonban a szerződésben hibásan szerepel, melyet csak utólag vettek észre.

Ebben az esetben mit lehet tenni?

Nagyon köszönöm a válaszokat.

nonolet # 2018.08.11. 22:47

Nagy vonalakban két eset van...

1.
Az árverés lezárása után van egy időszak amikor,
HA azt KELLŐ időben kéred, akkor a végrehajtó kirakja.
De ez el is húzódhat egy jól trükköző bentlakó esetén.
Figyelni KELL és időben lépni a trükk megelőző-korlátozó lépéseket.

2.
HA az 1. pontot elbaltázod, akkor marad a saját út.

  • felmondás és ha kell, akkor kiürítési per

és/vagy

  • lelépési pénz fizetése a gyors és olcsóbb távozásért

és esetleg

  • az illegális megoldások, de ezek két élűek...